|
Dawny Gdańsk
|
|
Napisy - Odczytanie napisów
pumeks - Sro Kwi 07, 2004 8:41 am Temat postu: Odczytanie napisów Mikołaju, mam wrażenie że przydałoby się urządzić posiedzenie grupy roboczej, która zajęłaby się odczytaniem/odgadnięciem zgromadzonych przez Ciebie napisów. Właśnie oglądam na Twojej stronie zdjęcie napisu na budynku Biblioteki PAN przy Wałowej 16 (dawny adres: Am Jakobstor 16). Napisałeś "Bardzo zły stan zachowania uniemożliwiający odczytanie napisu, czcionka gotycka" a ja jestem gotów się tam dopatrzyć liter Volk..b..ch... (inicjał V jest znacznie powiększony), rekonstruowana treść "Volksbücherei", tłumaczenie: Biblioteka Publiczna. Zapewniam Cię, że to nie jedyny z uwiecznionych na Twojej stronie napisów, które można by jeszcze odcyfrować.
Mikołaj - Sro Kwi 07, 2004 10:29 am
Nie śmiałem proponować... mam wszytskie poskanowane na płytach cd, najepiej byłoby usciąść gdzieś razem przy komputerze. Jakby co może być nawet w jakiejś kawiarni, to zabiorę przenośny.
Już się cieszę
pumeks - Sro Kwi 07, 2004 10:38 am
Najlepiej, gdyby ktoś mógł przynieść na takie posiedzenie książki adresowe (są tacy wśród nas?)
Mikołaj - Sro Kwi 07, 2004 10:51 am
Ktoś się chyba chwalił, o ile mnie pamięć nie myli...
Pumeks, to może się od razu umówimy, powiedzmy w najbliższą niedzielę około 17?
Marcin - Sro Kwi 07, 2004 10:55 am
Cytat: | Pumeks, to może się od razu umówimy, powiedzmy w najbliższą niedzielę około 17? | Mikołaju, prima aprilis był kilka dni temu...
pumeks - Sro Kwi 07, 2004 11:06 am
Mikołaj napisał/a: | Pumeks, to może się od razu umówimy, powiedzmy w najbliższą niedzielę około 17? |
Myślę, że o dwudziestej będę miał większy "potencjał twórczy"
lucy - Sro Kwi 07, 2004 2:15 pm
Pumeks:)
Przeciez w niedzielę będziesz miał poprawiny??? Czyż nie???
pumeks - Sro Kwi 07, 2004 2:21 pm
lucy napisał/a: | Pumeks:)
Przeciez w niedzielę będziesz miał poprawiny??? Czyż nie??? |
Poprawiny będą w poniedziałek, w niedzielę to ja się dopiero będę żenił
lucy - Sro Kwi 07, 2004 2:45 pm
O! Własnie;)
Ty w niedzielę to się wcale nie wyrwiesz, hi, hi
Kasia_57 - Sro Kwi 07, 2004 2:51 pm
A my tam pójdziemy, żeby to sobie oglądnąc, jak się nie wyrwie
lucy - Sro Kwi 07, 2004 3:47 pm
Kasiu, tego Wam zazdroszczę ;)) Usciskajcie ode mnie mocno
Grün - Sro Kwi 07, 2004 3:59 pm
Słuchajcie, a co z Kotami? Pumeks coś szeleści, że chce połączyć świecką tradycję kocią, z drzewkiem które dzieckiem w kolebce zasadził przy Neunaugengasse...
Adamdownunder - Wto Sie 06, 2024 1:35 am
Czy ktoś ropoznaje słowo jakie było wypisane w tym wygrawerowanym sześćo liniowym napisie?
Herrn
Carl J. Burckhardt
in ........
Des Senat der
FREIEN STADT DANZIG
16.3.1939
czyli
Pan
Carl J. Burckhardt
w ........
Senat
WOLNEGO MIASTA GDAŃSKA
16.3.1939
pumeks - Wto Sie 06, 2024 6:22 am
In Dankbarkeit. Rutynowe, łatwe do odgadnięcia wyrażenie.
A Herrn to nie "Pan" tylko "Panu"
Adamdownunder - Wto Sie 06, 2024 8:09 am
pumeks napisał/a: | In Dankbarkeit. Rutynowe, łatwe do odgadnięcia wyrażenie.
A Herrn to nie "Pan" tylko "Panu" |
Super, serdecznie dziekuję za odczytanie!
tadter - Pon Sie 26, 2024 7:44 pm Temat postu: Re: Odczytanie napisów
pumeks napisał/a: | Mikołaju, mam wrażenie że przydałoby się urządzić posiedzenie grupy roboczej, która zajęłaby się odczytaniem/odgadnięciem zgromadzonych przez Ciebie napisów. Właśnie oglądam na Twojej stronie zdjęcie napisu na budynku Biblioteki PAN przy Wałowej 16 (dawny adres: Am Jakobstor 16). Napisałeś "Bardzo zły stan zachowania uniemożliwiający odczytanie napisu, czcionka gotycka" a ja jestem gotów się tam dopatrzyć liter Volk..b..ch... (inicjał V jest znacznie powiększony), rekonstruowana treść "Volksbücherei", tłumaczenie: Biblioteka Publiczna. Zapewniam Cię, że to nie jedyny z uwiecznionych na Twojej stronie napisów, które można by jeszcze odcyfrować. |
SUPER pomysl i idea!
|
|