|
Dawny Gdańsk
|
|
Bla bla bla - Ciekawostki z PRLu
Barabasz - Czw Lut 17, 2005 10:54 am Temat postu: Ciekawostki z PRLu
Barabasz - Czw Lut 17, 2005 10:56 am
jeszcze kilka...
lucy - Czw Lut 17, 2005 11:02 am
Świetne
Ja jeszcze pamiętam jak stały w pomieszczeniach różnych biurowych i nie tylko ...spluwaczki
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 11:09 am
Litr piwa zawiera 250 kalorii, czlowiek pracy potrzebuje 3000 kalorii. Czyli dziennie powinien wypic 12 litrow piwa. Ciekawe jak po takiej dawce by pracowal Piekny ten plakat sprzed czasow prohibicji.
Grün - Czw Lut 17, 2005 11:16 am
A gdzie mogła wisieć tablica: "Po pracy załóż majtki" w zamtuzie?
Petelka - Czw Lut 17, 2005 11:48 am
Grün napisał/a: | A gdzie mogła wisieć tablica: "Po pracy załóż majtki" w zamtuzie? |
Też mnie to z lekka zszokowało
wrangla - Czw Lut 17, 2005 12:24 pm
Grün napisał/a: | A gdzie mogła wisieć tablica: "Po pracy załóż majtki" w zamtuzie? |
Tablica jest niesamowita
Dziś aż się wierzyć nie chce, że kiedyś takie plakaty wisiały "na serio".
ps. co znaczy "w zamtuzie?"?
Belhar - Czw Lut 17, 2005 1:51 pm
To i ja dorzucę kilka od siebie. Ech....co za czasy.
lucy - Czw Lut 17, 2005 2:00 pm
O! Ten napis na zapałkach...dzieci + zapałki... to jeszcze pamiętam
wrangla - Czw Lut 17, 2005 2:06 pm
Jak ktoś chce obejrzeć więcej plakatów:
Stare plakaty
Internetowe Muzeum Polski Ludowej
Hanemann - Czw Lut 17, 2005 2:10 pm
wrangla napisał/a: |
ps. co znaczy "w zamtuzie?"? |
Droga Wranglo ! W zamtuzie znaczy w tzw. Agencji Świadczenia Profesjonalnych Usług Seksualnych.
wrangla - Czw Lut 17, 2005 2:11 pm
Coś dla Seestrasse i Zoppotera...
Ślubowanie PKP
Belhar - Czw Lut 17, 2005 2:13 pm
Plakaty są super. Fajnie jest sobie pooglądać i poszydzić troszkę z tamtych klimatów.
Stronka również w klimacie PRL - http://www.aiw.cad.pl/kultowa.html
Hanemann - Czw Lut 17, 2005 2:20 pm
A dlaczego szydzić ? Dzisiaj nie ma bicza nad głową i ludzie nawet nie udają że pracują ! O co dopiero mówić o porządku ! Zalała nas tania amerykańska kultura - którą my nazywamy wolnością. Ja przepraszam że gadam jak emerytowany pracownik SB bądź GUKPiW - ale nie należy odwracać się od minionych dokonań.
Belhar - Czw Lut 17, 2005 2:27 pm
Hanemann napisał/a: | A dlaczego szydzić ? Dzisiaj nie ma bicza nad głową i ludzie nawet nie udają że pracują ! O co dopiero mówić o porządku ! Zalała nas tania amerykańska kultura - którą my nazywamy wolnością. Ja przepraszam że gadam jak emerytowany pracownik SB bądź GUKPiW - ale nie należy odwracać się od minionych dokonań. |
Wyluzuj Hanemann. Ani nie mam zamiaru odwracać się od minionych dokonań, ani nie twierdzę, że czasy współczesne są tak do końca lepsze. A szydzę sobie z rzeczy, które mnie śmieszą. Takimi rzeczami dla mnie są z całą pewnością tamtejsze plakaty i inne te wszystkie propagandowe badziewka.
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 2:30 pm
To jakaś fałszywka. W 1980 roku nie było rzeczypospolitej Polskiej, tylko Polska Rzeczpospolita Ludowa. Nie wierzę, że w PKP ktoś się tak pomylił i ze ta pomyłka nie została zauważona.
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 2:32 pm
Hanemann napisał/a: | ale nie należy odwracać się od minionych dokonań. |
Od jakich dokonań?
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 2:43 pm
Wbijali do glow, wbijali i wielu zostalo do dzisiaj
Hanemann - Czw Lut 17, 2005 2:44 pm
Mechanizacja rolnictwa, elektryfikacja, alfabetyzacja społeczeństwa, rozwój przemysłu, awans klasowy tysięcy ludzi... długo wymieniać...
Hanemann - Czw Lut 17, 2005 2:53 pm
Belhar napisał/a: | A szydzę sobie z rzeczy, które mnie śmieszą |
Nie rozumiem jak moze śmieszyć ? Podobnie zastanawiam się widząć Che Guevarę na koszulce, bądź (jak widziałem u pewniej panienki) Mao Tse Tunga na torbie (oczywiście nie wiedziała kim on był, a kiedy opowiedziałem jej o rewolucji kulturalnej to tylko usta rozdziawiła). Smutne. Smutne i wkurzające. Po drugie nie zapominajmy o rzeszach ludzi (por. Człowiek z marmuru), dla których idea budowania społeczeństwa socjalistycznego była treścią (może nawet jedyną) ich życia.
Belhar - Czw Lut 17, 2005 2:55 pm
Hanemann napisał/a: | Mechanizacja rolnictwa, elektryfikacja, alfabetyzacja społeczeństwa, rozwój przemysłu, awans klasowy tysięcy ludzi... długo wymieniać... |
....i święta na każdą okazję. Dzień czynu partyjnego, dzień hutnika, dzień metalowca, dzień pracownika przemysłu spożywczego i inne podobne święta zawodów i grup, których w latach sześćdziesiątych było już około trzydziestu....
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 2:59 pm
Cytat: | Mechanizacja rolnictwa, elektryfikacja, alfabetyzacja społeczeństwa, rozwój przemysłu, awans klasowy tysięcy ludzi... długo wymieniać... |
Ale takie zmiany mialy tez miejsce w innych, niekoniecznie komunistycznych panstwach. Ja bym to widzial raczej w kontekscie naturalnych zmian w XX w. tak jak kanalizacja pojawila sie wczesniej w wielu miejscach Europy.
Mikołaj - Czw Lut 17, 2005 3:01 pm
Oto jak z lekkiego tematu można natychmiast zrobić kolejną przyciężką rozliczeniową dyskusję...
Jeśli jesteście zainteresowani kontynuowaniem tej rozmowy, zapraszam na inne fora poświęcone dyskusjom politycznym i rozliczaniu przeszłości:
Nowe Państwo
e-polityka
abc.net
prawica.net
Zboczenia w tę stronę będę od razu ucinał zamykając temat.
Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 3:04 pm
Hanemann napisał/a: | Mechanizacja rolnictwa, elektryfikacja, alfabetyzacja społeczeństwa, rozwój przemysłu, awans klasowy tysięcy ludzi... długo wymieniać... |
Wiekszość z tych "dokonań" to prosty efekt przesunięcia granic i przejęcia mienia poniemieckiego zaróno ruchomego jak nieruchomego. "Alfabetyzacja" dotyczyła przymusowego nauczania starców, bo obowiązkowa nauka szkolna istniała w Polsce na długo przed wojną. A co do rozwoju przemysłu, rolnictwa, awansu społeczeństwa, to może zechcesz mi wytłumaczyć, dlaczego Polska pod tymi względami była u progu lat 90-ych jednym z najbardziej zacofanych krajów w Europie? Bardziej zacofane były chyba tylko Rumunia i Bułgaria. No i niesmiertelna Albania...
Czy zwróciłes uwagę jakiego rozwoju doświadczyły w tym czasie kraje zalane "tanią amerkańska kulturą" i pozbawione komunistycznego raju pod patronatem ZSRR?
Mikołaj - Czw Lut 17, 2005 3:06 pm
nieee no znowu ta sama śpiewka... odwiedźcie tamte fora.
|
|