Dawny Gdańsk

Bla bla bla - Ciekawostki z PRLu

Barabasz - Czw Lut 17, 2005 10:54 am
Temat postu: Ciekawostki z PRLu
:wink:
Barabasz - Czw Lut 17, 2005 10:56 am

jeszcze kilka...
lucy - Czw Lut 17, 2005 11:02 am

Świetne :==

Ja jeszcze pamiętam jak stały w pomieszczeniach różnych biurowych i nie tylko ...spluwaczki :hihi:

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 11:09 am

Litr piwa zawiera 250 kalorii, czlowiek pracy potrzebuje 3000 kalorii. Czyli dziennie powinien wypic 12 litrow piwa. Ciekawe jak po takiej dawce by pracowal :hihi: Piekny ten plakat sprzed czasow prohibicji.
Grün - Czw Lut 17, 2005 11:16 am

A gdzie mogła wisieć tablica: "Po pracy załóż majtki" 8O w zamtuzie?
Petelka - Czw Lut 17, 2005 11:48 am

Grün napisał/a:

Też mnie to z lekka zszokowało 8O

wrangla - Czw Lut 17, 2005 12:24 pm

Grün napisał/a:

Tablica jest niesamowita :hihi:
Dziś aż się wierzyć nie chce, że kiedyś takie plakaty wisiały "na serio".

ps. co znaczy "w zamtuzie?"?

Belhar - Czw Lut 17, 2005 1:51 pm

To i ja dorzucę kilka od siebie. Ech....co za czasy. :D

lucy - Czw Lut 17, 2005 2:00 pm

O! Ten napis na zapałkach...dzieci + zapałki... to jeszcze pamiętam :D
wrangla - Czw Lut 17, 2005 2:06 pm

Jak ktoś chce obejrzeć więcej plakatów:
Stare plakaty

Internetowe Muzeum Polski Ludowej

Hanemann - Czw Lut 17, 2005 2:10 pm

wrangla napisał/a:

ps. co znaczy "w zamtuzie?"?

Droga Wranglo ! W zamtuzie znaczy w tzw. Agencji Świadczenia Profesjonalnych Usług Seksualnych. :mrgreen:

wrangla - Czw Lut 17, 2005 2:11 pm

Coś dla Seestrasse i Zoppotera...
Ślubowanie PKP
:hihi:

Belhar - Czw Lut 17, 2005 2:13 pm

Plakaty są super. Fajnie jest sobie pooglądać i poszydzić troszkę z tamtych klimatów.

Stronka również w klimacie PRL - http://www.aiw.cad.pl/kultowa.html

Hanemann - Czw Lut 17, 2005 2:20 pm

A dlaczego szydzić ? Dzisiaj nie ma bicza nad głową i ludzie nawet nie udają że pracują ! O co dopiero mówić o porządku ! Zalała nas tania amerykańska kultura - którą my nazywamy wolnością. Ja przepraszam że gadam jak emerytowany pracownik SB bądź GUKPiW - ale nie należy odwracać się od minionych dokonań. :evil:
Belhar - Czw Lut 17, 2005 2:27 pm

Hanemann napisał/a:
A dlaczego szydzić ? Dzisiaj nie ma bicza nad głową i ludzie nawet nie udają że pracują ! O co dopiero mówić o porządku ! Zalała nas tania amerykańska kultura - którą my nazywamy wolnością. Ja przepraszam że gadam jak emerytowany pracownik SB bądź GUKPiW - ale nie należy odwracać się od minionych dokonań. :evil:

Wyluzuj Hanemann. Ani nie mam zamiaru odwracać się od minionych dokonań, ani nie twierdzę, że czasy współczesne są tak do końca lepsze. A szydzę sobie z rzeczy, które mnie śmieszą. Takimi rzeczami dla mnie są z całą pewnością tamtejsze plakaty i inne te wszystkie propagandowe badziewka.

Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 2:30 pm

wrangla napisał/a:
Coś dla Seestrasse i Zoppotera...
Ślubowanie PKP
:hihi:

To jakaś fałszywka. W 1980 roku nie było rzeczypospolitej Polskiej, tylko Polska Rzeczpospolita Ludowa. Nie wierzę, że w PKP ktoś się tak pomylił i ze ta pomyłka nie została zauważona.

Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 2:32 pm

Hanemann napisał/a:
ale nie należy odwracać się od minionych dokonań. :evil:

Od jakich dokonań?

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 2:43 pm

Wbijali do glow, wbijali i wielu zostalo do dzisiaj :II
Hanemann - Czw Lut 17, 2005 2:44 pm

Mechanizacja rolnictwa, elektryfikacja, alfabetyzacja społeczeństwa, rozwój przemysłu, awans klasowy tysięcy ludzi... długo wymieniać...
Hanemann - Czw Lut 17, 2005 2:53 pm

Belhar napisał/a:
A szydzę sobie z rzeczy, które mnie śmieszą

Nie rozumiem jak moze śmieszyć ? Podobnie zastanawiam się widząć Che Guevarę na koszulce, bądź (jak widziałem u pewniej panienki) Mao Tse Tunga na torbie (oczywiście nie wiedziała kim on był, a kiedy opowiedziałem jej o rewolucji kulturalnej to tylko usta rozdziawiła). Smutne. Smutne i wkurzające. Po drugie nie zapominajmy o rzeszach ludzi (por. Człowiek z marmuru), dla których idea budowania społeczeństwa socjalistycznego była treścią (może nawet jedyną) ich życia.

Belhar - Czw Lut 17, 2005 2:55 pm

Hanemann napisał/a:
Mechanizacja rolnictwa, elektryfikacja, alfabetyzacja społeczeństwa, rozwój przemysłu, awans klasowy tysięcy ludzi... długo wymieniać...

....i święta na każdą okazję. Dzień czynu partyjnego, dzień hutnika, dzień metalowca, dzień pracownika przemysłu spożywczego i inne podobne święta zawodów i grup, których w latach sześćdziesiątych było już około trzydziestu.... :mrgreen:

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 2:59 pm

Cytat:

Ale takie zmiany mialy tez miejsce w innych, niekoniecznie komunistycznych panstwach. Ja bym to widzial raczej w kontekscie naturalnych zmian w XX w. tak jak kanalizacja pojawila sie wczesniej w wielu miejscach Europy.

Mikołaj - Czw Lut 17, 2005 3:01 pm

Oto jak z lekkiego tematu można natychmiast zrobić kolejną przyciężką rozliczeniową dyskusję...
Jeśli jesteście zainteresowani kontynuowaniem tej rozmowy, zapraszam na inne fora poświęcone dyskusjom politycznym i rozliczaniu przeszłości:
Nowe Państwo
e-polityka
abc.net
prawica.net

Zboczenia w tę stronę będę od razu ucinał zamykając temat.

Zoppoter - Czw Lut 17, 2005 3:04 pm

Hanemann napisał/a:

Wiekszość z tych "dokonań" to prosty efekt przesunięcia granic i przejęcia mienia poniemieckiego zaróno ruchomego jak nieruchomego. "Alfabetyzacja" dotyczyła przymusowego nauczania starców, bo obowiązkowa nauka szkolna istniała w Polsce na długo przed wojną. A co do rozwoju przemysłu, rolnictwa, awansu społeczeństwa, to może zechcesz mi wytłumaczyć, dlaczego Polska pod tymi względami była u progu lat 90-ych jednym z najbardziej zacofanych krajów w Europie? Bardziej zacofane były chyba tylko Rumunia i Bułgaria. No i niesmiertelna Albania...

Czy zwróciłes uwagę jakiego rozwoju doświadczyły w tym czasie kraje zalane "tanią amerkańska kulturą" i pozbawione komunistycznego raju pod patronatem ZSRR?

Mikołaj - Czw Lut 17, 2005 3:06 pm

nieee no znowu ta sama śpiewka... odwiedźcie tamte fora.