Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Reprinty map w GW

kazik - Pią Lut 17, 2006 3:41 pm

[Jeśli temat był już poruszony na forum to z góry przepraszam]
Dziś w dodatku do GW można znaleźć mapę "Karte des Gebies der Freien Stadt Danzig" [ moja ukochana :) ].
Mapka jest podobna do tej:

Została wydana w oryginalnym rozmiarze 1:100 000 na papierze kredowym.
Mapę sprezentował czytelnikom Tomek Pluciński :==
W Gazecie również znajduje się wywiad przeprowadzony z Tomkiem. Przedstawia w nim smutną rzeczywistość panującą w temacie udostępniania map WIG-u

DarioB - Sob Lut 18, 2006 12:34 pm

A w kolejnych tygodniach będą inne mapy.
danziger - Sob Lut 18, 2006 6:18 pm

Tylko ścian może nie starczeć. :D
A wiecie czy i gdzie można znaleźć informację na temat tego jakie mapy GW będzie drukować?

DarioB - Sob Lut 18, 2006 8:18 pm

danziger napisał/a:
Tylko ścian może nie starczeć. :D
A wiecie czy i gdzie można znaleźć informację na temat tego jakie mapy GW będzie drukować?

Tak wiemy, był w tej gazecie też artykuł o tych mapach i napisali co będzie ząłczane. W wolnej chwili zeskanuję i wrzucę na neta.

danziger - Sob Lut 18, 2006 9:05 pm

nie "doczytałem" się jakoś do tego artykułu...
DarioB - Nie Lut 19, 2006 12:15 am

danziger napisał/a:
nie "doczytałem" się jakoś do tego artykułu...

Zatem znajdziesz go u mnie w prasówce:

2005.02.11.Gdanska Prasowka ułożone chronologicznie. Czyli te o mapach na samym końcu. Chyba nie muszę tłumaczyć jak przeczytać artykuł w max jakości??

danziger - Nie Lut 19, 2006 5:13 pm

DarioB napisał/a:
Chyba nie muszę tłumaczyć jak przeczytać artykuł w max jakości??

Nie musisz :) Dzięki za poskanowanie.

venator - Nie Lut 19, 2006 6:22 pm

Wlaśnie zakupiłem GW. Mapa jest całkiem sympatyczna... :D
wrangla - Nie Lut 19, 2006 10:56 pm

Mapę z piątkowej GW (17.02.06) w dobre ręce z chęcią przyjmę. :LL:
rispetto - Pon Lut 20, 2006 7:56 am

wrangla napisał/a:

Jak nie znajdzie się chętny, to polecam wizytę w punkcie dystrybucji prasy przy ul. Hallera. Tam na pewno będa mieli

danziger - Pon Lut 20, 2006 8:56 am

DarioB napisał/a:
Tak wiemy, był w tej gazecie też artykuł o tych mapach i napisali co będzie ząłczane. W wolnej chwili zeskanuję i wrzucę na neta.

Napisali tylko, że map będzie 8 i mają przedstawiać Miasto od wieku XIX do roku 1939.
Niezbyt to precyzyjna informacja :II

kazik - Pon Lut 20, 2006 12:59 pm

Prawdopodobnie kolejne wydania nie będą tak oszałamiające :|
Od Źródła usłyszałem coś takiego:
Cytat:
Zrabowali mi 8 map, są tam również mało atrakcyjne plany Gdańska (aż się zdziwiłem, ze nie chcą dać jakiejś mapy WIG. Moze boją się problemów prawnych). W każdym razie będą to raczej niewielkie gabarytowo reprinty.

Ale myśle, że i tak warto przyczaić się na kolejne piątkowe wydania GW. Zbyt często takich reprintów się nie dostaje...

Corzano - Pon Lut 20, 2006 1:04 pm

kazik napisał/a:
Ale myśle, że i tak warto przyczaić się na kolejne piątkowe wydania GW. Zbyt często takich reprintów się nie dostaje...

Jasne, 2,40 to nie majątek. A tych WIG-ówek szkoda. :II

Corzano - Wto Lut 21, 2006 7:35 am

rispetto napisał/a:
polecam wizytę w punkcie dystrybucji prasy przy ul. Hallera.

Gdzie dokładnie?

Pepo - Wto Lut 21, 2006 4:17 pm

a może chodziło o centralę "Ruchu" na Gdańsk, która jest na Koksowej? (prostopadła do Chrobrego, nie dochodzi do Hallera, równoległa do Pstrowskiego, czyli rejon tzw domków fińskich)
Makabunda - Wto Lut 21, 2006 5:54 pm

Pepo napisał/a:
a może chodziło o centralę "Ruchu" na Gdańsk, która jest na Koksowej? (prostopadła do Chrobrego, nie dochodzi do Hallera, równoległa do Pstrowskiego, czyli rejon tzw domków fińskich)

Masz oczywiście na myśli ul. Kopalnianą.

Pepo - Wto Lut 21, 2006 11:00 pm

oczywiście, Kopalnianą :oops:
rispetto - Sro Lut 22, 2006 7:45 am

Pepo napisał/a:
oczywiście, Kopalnianą :oops:

O to właśnie mi chodziło. Pierwszy raz słyszę, że te ulice tak się nazywają :hihi:

Corzano - Pią Lut 24, 2006 7:57 am

Czy ktoś może mi powiedzieć jaka mapa jest dzisiaj dodatkiem do Gazety?
stumar - Pią Lut 24, 2006 8:07 am

Corzano napisał/a:
Czy ktoś może mi powiedzieć jaka mapa jest dzisiaj dodatkiem do Gazety?

Plan von Danzig, wyd. Kaufmann rok wyd. 1911.

pumeks - Pią Lut 24, 2006 9:16 am

Nie Kaufmann tylko Kafemann, największe gdańskie wydawnictwo.
stumar - Pią Lut 24, 2006 10:04 am

Cytat:
Nie Kaufmann tylko Kafemann, największe gdańskie wydawnictwo.

Prawda, framuga ze mnie przeczytać nawet ni umim :oops:

rispetto - Pią Lut 24, 2006 10:14 am

Na tym planie na Polskim Haku widnieje coś takiego jak "Johannsensche Schiffswerft". Wie ktoś coś więcej na jej temat?
DarioB - Pią Lut 24, 2006 11:14 am

Jakby co mam duplikat mapy z poprzedniego tygodnia. Wysłałem matkę do tego centrum zwrotu prasy po Wyborczą z 10.02 gdy była bodajże mapa Sopotu i Gdyni z 1969 a ta mi wzięłą tę z 17.02 z Mapą WMG.
Corzano - Pią Lut 24, 2006 11:18 am

Rozbudzili mój apetyt poprzednią mapą, a tu takie rozczarowanie. :II
pumeks - Pią Lut 24, 2006 11:34 am

rispetto napisał/a:
Na tym planie na Polskim Haku widnieje coś takiego jak "Johannsensche Schiffswerft". Wie ktoś coś więcej na jej temat?

Była tam stocznia niejakiego Johannessena, później działała zdaje się pod nazwą stocznia Devrienta (a może było odwrotnie? AvM na pewno będzie wiedział). Mała stocznia, raczej niewielkie jednostki budowała.

DarioB - Pią Lut 24, 2006 11:51 am

A za tydzień będzie reprint mapy z pierwszego polskiego przewodnika po mieście (1922)
fritzek - Pią Lut 24, 2006 12:59 pm

wrangla napisał/a:

Ja mam dwie. Chętnie Ci odstąpię jeden egzemplarz :D

PLASER - Wto Lut 28, 2006 4:00 pm

Przed chwilą nawiedziłem siedzibę "Ruchu" i kupiłem obie mapy :)

I patrząc na mapę WMG doznałem małego szoku :wow:
Wygląda jakby była poskładana z kilku różnych kawałków z różnych okresów!!!

1. linia Wrzeszcz - Kokoszki - Stara Piła (1914) urywa się przed Kokoszkami (linia na planie trafia w dziurę :) )
2. Nie ma linii Kokoszki - Osowa - Gdynia (1921), a jest składnica wojskowa na Westerplatte (1925)

Pozdrawiam
PLASER

Rysiek - Sro Mar 01, 2006 10:35 am

To we wtorki w GW też wychodzą reprinty map?????
PLASER - Sro Mar 01, 2006 10:38 am

Rysiek napisał/a:
To we wtorki w GW też wychodzą reprinty map?????

centrum zwrotu prasy, czy jak to się zowie, nalezące do firmy "Ruch" :)
Nabyłem obie, piątkowe mapy.

A przy okazji na drugim planie nie zaznaczono wąskotorówki, widać kleinbahn nie cieszył się popularnością w tamtym czasie :(

Pozdrawiam
PLASER

Rysiek - Sro Mar 01, 2006 10:44 am

A z którego piątku to są mapy?? Bo ostatnie dwa piątki mam :lol:

Ps. jak byś mógł to daj namiary na to "centrum zwrotu pracy"

Rysiek - Sro Mar 01, 2006 10:49 am

Ahaaaaa. ale się zakręciłem. :oops:
Sądziłem, że wyszły jeszcze jakieś inne mapki..... Podczas odkurzania mieszkania, nie bardzo idzie mi myślenie :)

Ps. Ale wrazie czego możesz podać tą "zwrotownie" prasy

POZDRO

PLASER - Sro Mar 01, 2006 11:33 am

Rysiek napisał/a:
Ps. Ale wrazie czego możesz podać tą "zwrotownie" prasy

Była w tym wątku :)
ul. Kopalniana

Pozdrawiam
PLASER

pumeks - Sro Mar 01, 2006 12:38 pm

A plan Gdańska który Gazeta opublikowała jako plan z 1911 r., w rzeczywistości pochodzi gdzieś z 1905/1906. Jest już Prezydium Policji i Bank Rzeszy na Okopowej, a jeszcze jest był pałac Mniszcha na Nowych Ogrodach. Jest kilka odcinków byłych fos które nie pojawiają się już na planach z 1908 r., za to nie ma torów do gazowni (które też w 1908 już były).
seestrasse - Sro Mar 01, 2006 5:57 pm

PLASER napisał/a:
A przy okazji na drugim planie nie zaznaczono wąskotorówki

nie pierwszy to raz, kiedy na planach brak kolejki :cry:

fritzek - Sro Mar 01, 2006 6:17 pm

seestrasse napisał/a:
PLASER napisał/a:
A przy okazji na drugim planie nie zaznaczono wąskotorówki

nie pierwszy to raz, kiedy na planach brak kolejki :cry:

Zesiu! Nie becz! Trza być twardym, a nie miętkim. I trzeba siać, siać!!! :hihi:

PLASER - Sro Mar 01, 2006 6:21 pm

pumeks napisał/a:
w rzeczywistości pochodzi gdzieś z 1905/1906.

Za to jest połączenie tramwajowe za bramę Żuławską - a tramwaj do stacji kolejki waskotorowej został przedłużony w 1908 (według "Wydarzyło się w Gdańsku")
Przy okazji na kilku planach (w tym jednym publikownym na forum) jest połączenie wąskotorówki z bramą Żuławską - może to nie tory wąskotorowe tylko tramwajowe?

Pozdrawiam
PLASER

pumeks - Pią Mar 03, 2006 10:20 am

To albo "Wydarzyło się w Gdańsku" jest w błędzie, albo to nie są tory tramwajowe.
Ciekawostka: na planie dołączonym do "Gazety" dzisiaj te tory idą PRZEZ Langgarter Tor, na tym zeszłotygodniowym wygląda tak, jakby tor w jednym kierunku szedł przez bramę, a w drugim - po jej północnej stronie.

DarioB - Pią Mar 03, 2006 11:20 am

Za tydzień mapa Sopotu i Oliwy 1919.
Zoppoter - Pią Mar 03, 2006 12:22 pm

pumeks napisał/a:

Ciekawostka: na planie dołączonym do "Gazety" dzisiaj te tory idą PRZEZ Langgarter Tor, na tym zeszłotygodniowym wygląda tak, jakby tor w jednym kierunku szedł przez bramę, a w drugim - po jej północnej stronie.

A na zdjęciu zamieszczonym jakis czas temu przez Plasera obydwa szły obok, po południowej stronie. Tak mi się wydaje... :hmmm:

PLASER - Pią Mar 03, 2006 2:23 pm

Zoppoter napisał/a:

A na zdjęciu zamieszczonym jakis czas temu przez Plasera obydwa szły obok, po południowej stronie. Tak mi się wydaje... :hmmm:

Oba obok. A jak szły przed likwidacją? Bo zaczynam mieć sklerotyczne wątpliowści? :)

Pozdrawiam
PLASER
www.drezyny.pl

stumar - Pią Mar 03, 2006 2:57 pm

Cytat:
Oba obok. A jak szły przed likwidacją? Bo zaczynam mieć sklerotyczne wątpliowści?

Południową stroną.

rispetto - Pią Mar 03, 2006 9:38 pm

I nikt nie zauważył, że w piątkowym wydaniu Gazety Trójmiasto jest zdjęcie jednego ze znamienitszych forumowiczów ? :???: :wink:
DarioB - Pią Mar 03, 2006 10:34 pm

rispetto napisał/a:
I nikt nie zauważył, że w piątkowym wydaniu Gazety Trójmiasto jest zdjęcie jednego ze znamienitszych forumowiczów ? :???: :wink:

W mundurze??

Corzano - Pią Mar 03, 2006 11:26 pm

rispetto napisał/a:

Wiedziałem, ze kogos mi przypomina. :hihi:

rispetto - Sob Mar 04, 2006 7:58 am

I jeszcze bezczelnie :hihi: prowadzi rekrutację do obcej armii na głównej ulicy miasta :haha: PROKURATOR ! PROKURATOR ! :haha:
Super i wielkie gratulacje 8)

danziger - Sob Mar 04, 2006 10:39 am

rispetto napisał/a:

Zauważył, zauważył, tylko dał temu zauważeniu wyraz w stosowniejszym miejscu :%

Corzano - Pią Mar 10, 2006 7:48 am

Dziś mapa Sopotu i Oliwy z pięknymi reklamami na odwrocie. :hurra:
Rysiek - Pią Mar 10, 2006 9:06 am

Ja już swoją mapę mam :co_jest:

1. W prawym dolnym rogu mapki, po prawej stronie Piezkendorfu jest zaznaczony cmentarz.
Czy ktoś może mi bliżej określić w jakim rejonie obecnie by się znajdował bo coś nie moge sobie tego "miejsca umiejscowić".

2. Czy ktoś z Was już robił sobie wycieczkę granicą polsko-gdańską, która biegnie w lasach oliwskich? Czy są tam jakieś pozostałości typu kamienie graniczne, itp? Nie sądze bym napatoczył się na jakiś posterunek 8O

knovak - Pią Mar 10, 2006 11:22 am

W ubiegłym roku była okazja...
Zobacz też ten wątek i opis rajdu na stronie Bąbelków

PLASER - Pią Mar 10, 2006 12:05 pm

knovak napisał/a:
W ubiegłym roku była okazja...

"Wybrany przez Ciebie temat lub post nie istnieje"

knovak napisał/a:

Zobacz też ten wątek

"Tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą czytać tematy na tym forum"

Pozdrawiam
PLASER

DarioB - Pią Mar 10, 2006 12:34 pm

A za tydzień Mapa Gdańskiego Portu z 1932 roku
grzechuu - Pią Mar 10, 2006 6:48 pm

Rysiek napisał/a:

1. W prawym dolnym rogu mapki, po prawej stronie Piezkendorfu jest zaznaczony cmentarz. Czy ktoś może mi bliżej określić w jakim rejonie obecnie by się znajdował bo coś nie moge sobie tego "miejsca umiejscowić".

z tego co ustaliłem to znajdował się na terenach dokładnie między zespołem szkoł metalowych (na końcu sobieskiego) a jeziorkiem (przy wileńskiej) - na tym terenie były z tego co widać budynki DUvelkau (Diabełkowo) - czy ktoś wie czy jest jescze po nich jakiś ślad?

seestrasse - Pią Mar 10, 2006 7:43 pm

a może drukarz się pomylił i cmentarz na Srebrzysku wymalował zupełnie gdzie indziej? kiedy ten cmentarz założono? :hmmm:
grzechuu - Pią Mar 10, 2006 8:29 pm

ze strony http://www.e-wanoga.prv.pl "Cmentarz Srebrzysko założony w 1938-39 do dziś w ograniczonej formie funkcjonuje."
no a mapa z 1919

ale chyba bardzo mżzliwe, że to jakaś pomyłka, bo na innych mapach też by chyba coś było :hmmm:

seestrasse - Pią Mar 10, 2006 8:45 pm

dzięki Grzesiu :D
a ciągnąc temat owej mapy i cmentarzy - widnieje na niej malutki cmentarz przy Polankach... co to???

grzechuu - Sob Mar 11, 2006 1:41 am

proszę :D

ale jednak są rozbieżności jakieś :% - w "był sobie wrzeszcz" napisali, że srebrzysko założyli w połowie lat dwudziestych

a co do Polanek to niech ktoś mądry się wypowie :wink:

Bartosz B. - Sob Mar 11, 2006 10:41 am

A może mógłby ktoś wrzucić fragment tej mapki właśnie z okolicami Diabełkowa? Bardzo proszę, wczorajszą "koszerną" przegapiłem.
seestrasse - Sob Mar 11, 2006 11:11 am

proszę, przy okazji fragment Polanek z cmentarzem
parker - Sob Mar 11, 2006 12:20 pm

Ja myślałam że to jest ta sama mapa, która jest tu na forum w Downloadzie, ale dopiero teraz widze że ona jest z innego roku - no i na "tutejszej" tego cmentarza nie ma :???:
Rysiek - Sob Mar 11, 2006 12:32 pm

Przekopałem kilkanaście dostępnych map z tego okresu i na żadnej nie znalazłem tego zaznaczonego cmentarza w Duvelkau. :???:

Może to pomyłka kartografa??

grzechuu - Sob Mar 11, 2006 2:38 pm

może być pomyłka, zwłaszcza że to końcówka mapy,
a może czasem planowali tam cmentarz? i zaznaczono na wyrost :???:

Bartosz B. - Sob Mar 11, 2006 2:50 pm

A co to jest za niby dworzec na prawo (nieco w dół) od napisu Brentau?
grzechuu - Sob Mar 11, 2006 2:54 pm

no właśnie też się zastanawiałem dlaczego w Brętowie są 2 dworce :hmmm:
villaoliva - Sob Mar 11, 2006 8:24 pm

seestrasse napisał/a:

a ciągnąc temat owej mapy i cmentarzy - widnieje na niej malutki cmentarz przy Polankach... co to???

Ciekawostka... :hmmm:
To jest teren gdzie teraz znajduje się gdańska siedziba IPN.
Przy wjeździe na ten teren stoi budynek przypominający kształtem kaplicę pogrzebową z krzyżami na drzwiach.
W Dworze II od 1833 do 1945 roku znajdował sie przytułek dla ubogich. Widać na tym cmentarzyku spoczeli ci którzy zakończyli w nim swój żywot.

Sabaoth - Sob Mar 11, 2006 8:52 pm

Bartosz B. napisał/a:
A co to jest za niby dworzec na prawo (nieco w dół) od napisu Brentau?

W zaznaczonym miejscu, na wysokości domu zakonnego (nie pomnę teraz nazwy ulicy) teoretycznie miejsca wystarczyłoby na stację ale nie wydaje mi się żeby jakaś tam była. Szczególnie, że nastęna byłaby kilkaset metrów dalej.

grzechuu - Sob Mar 11, 2006 9:14 pm

Sabaoth napisał/a:
W zaznaczonym miejscu, na wysokości domu zakonnego (nie pomnę teraz nazwy ulicy)

ten "dodatkowy" byłby przy ogrodowej

a co to za dom zakonny i gdzie dokładniej był/jest? :%

Sabaoth - Sob Mar 11, 2006 10:43 pm

Ogrodowa mówisz, wyjeżdżając spod wiaduktu w pierwszym domu po prawej (stoi przed nim, a może juz nie, kapliczka i dwa stare drzewa) mieszkają (mieszkały?) siostry zakonne. Z tyłu domu miały ogródek czy coś co przypominało sad.
Makabunda - Pon Mar 13, 2006 7:10 pm
Temat postu: Cmentarz w Duvelkau
Post Makiego doklejony do wątku w którym poruszany był ten temat
admin

Czy zwróciliście uwagę namapce ostatnio załćzonej w GW (Wald-karte OLIVA und ZOPPOT 1919) nato że w Diabełkowie zanaczony jest jakiś cmentarz. Jeżeli to prawda, że był tam cmentarz to musiał być spory.
Osobiście wydaje mi się, że przy redakcji mapy korzystając z innych map żródłowych ktoś pomylił oznaczenie sadu z oznaczeniem cmentarza. A może się mylę?
Jeżeli był tam cmentarz to szykuje się nam sporo roboty. :hmmm:

Makabunda - Pon Mar 13, 2006 7:54 pm

Tytułem zadośćuczynienia za moje gapiostwo i zawracanie głowy powtarzaniem tematów z wcześniejszych postów chciałbym podrzucić propozycję udostępnienia skanu mapki bardzo zblizonej do powyżej omawianej i wydanej przez to samo wydawnictwo. Z tą róznicą, że wydanej w 1908. Ponizej załączam fragment.
parker - Pon Mar 13, 2006 8:20 pm
Temat postu: Re: Cmentarz w Duvelkau
Makabunda napisał/a:

Jeżeli był tam cmentarz to szykuje się nam sporo roboty. :hmmm:

A dlaczego?

Makabunda - Wto Mar 14, 2006 7:45 am

No a kto to zbada i opisze jak nie my - Załoga G ?
Gdanszczanin - Wto Mar 14, 2006 11:43 am

A na tej mapie z 1908 jest ten cmentarz w Diabełkowie?
Makabunda - Wto Mar 14, 2006 12:13 pm

Oto jak sie przedstawia ten naroznik mapy w wydaniuz 1908. Niestety nie obejmuje Duvelkau. :cry:
seestrasse - Wto Mar 14, 2006 4:22 pm

Maki, udostępnij całą mapę w dobrej rozdzielczości... :love: :LL:
Makabunda - Wto Mar 14, 2006 5:03 pm

seestrasse napisał/a:
Maki, udostępnij całą mapę w dobrej rozdzielczości... :love: :LL:

Dobra to chyba 300x300? Dziś wieczorm skleję sany w jedna całość a potem to już robota dla poczty elektronicznej.

seestrasse - Wto Mar 14, 2006 5:23 pm

:love:
Mikołaj - Wto Mar 14, 2006 5:31 pm

Cytat:
Maki
:hihi: :haha:
seestrasse - Wto Mar 14, 2006 5:50 pm

admin napisał/a:
Post Makiego doklejony do wątku w którym poruszany był ten temat

:% :OO

Corzano - Wto Mar 14, 2006 7:00 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
Maki
:hihi: :haha:

Ona wie, gdzie Maka nacisnąć, by zadziałał. :hihi:

seestrasse - Wto Mar 14, 2006 7:02 pm

:bejbi:
Makabunda - Sro Mar 15, 2006 8:08 am

:mail:
seestrasse - Sro Mar 15, 2006 10:39 am

dziękuję! :hurra:
Mikołaj - Sro Mar 15, 2006 12:17 pm

Zapraszam do downloadu, mapa jest też bezpośrednio dostępna :tu: tu
dzię-ku-je-my!

parker - Sro Mar 15, 2006 12:46 pm

:hurra:
Piotr - Sro Mar 15, 2006 4:59 pm

Sabaoth napisał/a:
Ogrodowa mżwisz, wyjeżdżając spod wiaduktu w pierwszym domu po prawej (stoi przed nim, a może juz nie, kapliczka i dwa stare drzewa) mieszkają (mieszkały?) siostry zakonne. Z tyłu domu miały ogródek czy coś co przypominało sad.

Witam
Przeprowadziłem przepytanie rodzinne. Troszkę mnie ta historia ciekawi bo w wzmiankowanym domu mieszkała moja ciotka Augustyna, która pod koniec swego żywota przekazała dom siostrom zakonnym. Kolejna z ciotek, dzisiaj w wieku słusznym bo lat 93, wyjaśniła mi, że stacja kolejowa Brentau znajdowała się zaraz obok wiaduktu nad dzisiejszą Ogrodową. Na nasyp kolejowy wchodziło się po schodkach mających początek zaraz za ogrodem "ciotki Gustki". Wprowadza to nieco zamętu w dane odczytane z map, na których dworzec Brentau znajduje się dalej. Ciotka zapewnia, że było tak jak mówi bo z Brentau rodzina moja odjeżdżała często w stronę Goręczyna, skąd ich korzenie. Moja mama niestety spraw kolejowych nie pamięta, miała wówczas lat kilka.
Piotr

Sabaoth - Sro Mar 15, 2006 8:07 pm

Wychodząc spod wiaduktu i skręcając w lewo (jeszcze przed domkiem sióstr zakonnych) jest dosyć łagodne podejście na wał. Ale śladów po schodkach tam nie widziałem. Swoją drogą Twoja wypowiedź Piotrze wprowadziła sporo zamętu w moje wyobrażenie o lokalizacji stacji Brętowo. Ale akurat nad wiaduktem byłoby wystarczająco dużo miejsca na stację :hmmm:
Piotr - Sro Mar 15, 2006 8:35 pm

Hmm.. Te schodki to sobie możemy podarować. Może to taki ciociny skrót myślowy.
W każdym razie stacja była tam i koniec. Nawet wiata była. I konduktor wysiadał i wrzeszczał "Brentauuu".
Oczywiście wszystko to z przekazu ustnego.
Tak sobie kombinuję czy ta druga stacja to nie była bocznica towarowa dla potrzeb cegielni??
W słuszność przekazu ustnego wierzę, bo ciotka Gustka mieszkała tam już przed wojną i z tego powodu odbywały się wizyty reszty rodziny mieszkającej w samym Gdańsku. Również w celu wyjazdów w stronę Goręczyna przy pomocy pociągu.
Piotr

Sabaoth - Sro Mar 15, 2006 8:48 pm

Może ktoś wybrałby się (jak już stopnieje śnieg, a podobno ma to nastąpić wkrótce po wielkanocy) na jakąś wizję lokalną :^^
grzechuu - Sro Mar 15, 2006 8:55 pm

no ja się wybiorę, tylko czekam aż się trochę osuszy, bo tam błoto straszne teraz musi być

a tak mi się przypomniało, że - zbliżając się do wiaduktu od strony srebrzyska, zaraz przed nim, po prawej są jakieś resztki muru, funtamenty czy coś takiego :???:

Rysiek - Sro Mar 15, 2006 9:15 pm

Zauważyłem, iż temat przystanku w Brentowie wraca co jakiś czas jak bumerang. Warto rozwiać wszelkie wątpliwości dokonując "wizji" - zgłaszam swój akces i czekam na termin.
Corzano - Pią Mar 17, 2006 9:04 am

DarioB napisał/a:

Trzeba przyznać, że jest świetna. Czekałem na coś takiego.

wrangla - Pią Mar 17, 2006 10:49 pm

Corzano napisał/a:
DarioB napisał/a:

Prawdziwe mniam, mniam.
PLASER - Pią Mar 17, 2006 11:10 pm

wrangla napisał/a:
Prawdziwe mniam, mniam.[/quote]

Rozczarowanie :)

Lepiej wykonana jest 1927 rok (niestety mam tylko sklejankę kserowaną).
Ale potwierdza moją tezę nr 2308 na temat przebiegu torów :)

Pozdrawiam
PLASER

danziger - Sob Mar 18, 2006 12:23 am

Jak się nie uda zeskanować wielkoformatowo mojej mapy portu (z 1926) to spróbuję ją poskanowac w kawałkach - też jakiś materiał porównawczy będzie
kolja - Sob Mar 18, 2006 1:09 am

Sabaoth napisał/a:
Swoją drogą Twoja wypowiedź Piotrze wprowadziła sporo zamętu w moje wyobrażenie o lokalizacji stacji Brętowo. Ale akurat nad wiaduktem byłoby wystarczająco dużo miejsca na stację :hmmm:

Wg mnie lokalizację peronu przystanku kolejowego Brentau wyznacza pojedynczy szpaler drzew lipowych rosnących na nasypie kolejowym. Drzewa rosną w poszerzonej części nasypu do której od ulicy Potokowej prowadzi łagodny podjazd.

PLASER - Pią Mar 24, 2006 10:18 am

Dziś coś jest w gazecie, czy nie? Bo jakaś cisza? A do kiosku daleko :)

Pozdrawiam
PLASER

Gdynka - Pią Mar 24, 2006 10:34 am

PLASER napisał/a:
Dziś coś jest w gazecie, czy nie? Bo jakaś cisza? A do kiosku daleko :)

Pozdrawiam
PLASER

Dziś mapka Gdańska i okolic wydana między 1914 a 1919

Corzano - Pią Mar 31, 2006 7:37 am

Dziś mapa samochodowo-rowerowa obejmująca Gdańsk i Elbląg.

Uwaga! Kolejne mapy będą ukazywały się w środy.

A w przyszłym tygodniu Gdańsk z 1939.

method man - Sro Kwi 05, 2006 4:37 pm

dzisiejsza mapka niestety kiepściutka, mam nadzieję że za 2 tygodnie zabłysną znowu jakimś rarytasem :)
rispetto - Sro Kwi 05, 2006 6:18 pm

method man napisał/a:
dzisiejsza mapka niestety kiepściutka, mam nadzieję że za 2 tygodnie zabłysną znowu jakimś rarytasem :)

dzisiejsza?

jayms - Sro Kwi 05, 2006 6:27 pm

rispetto napisał/a:
method man napisał/a:

dzisiejsza?

Tak-dzisiejsza.Teraz mapy ukazywać się będą w środy.

danziger - Sro Kwi 05, 2006 6:29 pm

rispetto napisał/a:
dzisiejsza?

Corzano napisał/a:
Uwaga! Kolejne mapy będą ukazywały się w środy.

:hihi:

Rysiek - Sro Kwi 05, 2006 6:29 pm

a ktoś doczytał jaka będzie za tydzień???
parker - Sro Kwi 05, 2006 6:46 pm

method man napisał/a:

czemu za 2 a nie za tydzień?

method man - Sro Kwi 05, 2006 7:54 pm

Za tydzień ma być mapa z lat 30-tych z wykazem polskich urzędów w Gd, jednakże mapa wyglądać ma prawie identycznie,już wcześniej były 2 takie podobne do siebie,więc ta będzie czwarta. Żeby nie było że narzekam to napisze tak:mapa portu gdańskiego,mapa administracyjna wolnego miasta Gdańska,mapa samochodowo-rowerowa Danzig und Elbing oraz mapa zachaczająca swoim zakresem o Oliwę to były prawdziwe rarytasy i strzały w dziesiątkę, myśle że przez to że map ma być więcej niż 8 muszą pojawić się też mniej atrakcyjne materiały tak jak np.dzisiaj :co_jest: pozdro :) [/i][/list]
Zoppoter - Sro Kwi 05, 2006 8:22 pm

method man napisał/a:
Za tydzień ma być mapa z lat 30-tych z wykazem polskich urzędów w Gd,

No to własnie dzisiaj była...

method man - Sro Kwi 05, 2006 8:26 pm

racja :oops: ale szału nie robi
method man - Wto Kwi 11, 2006 8:17 pm

jutro nowa mapka :D
grzechuu - Sro Kwi 19, 2006 7:12 pm

nikt nie przypomina, że mapka dzisiaj, sam bym zapomniał
no więc dzisiaj mamy dzielnice - Wrzeszcz, Orunię, Siedlce i Nowy Port z 1913

Goldwasser - Sro Kwi 19, 2006 7:20 pm

Mapki sa caly czas do wziecia. Szukajac wczesniejszych numerow GW poszedlem do redakcji na ulice Tkacka i tam dowiedzialem sie, ze wystarczy kupic swiezy egzemplarz gazety, pokazac ja i pobrac dwie dowolnie wybrane mapki. Wchodzi sie czerwonymi drzwiami, z lewej mija oddzwierna i podchodzi do stanowiska ochrony, bo to oni wydaja te mapki. Sposob nie dziala w soboty i szwankuje wtedy kiedy dyzur ma ochroniarz Piotr - mlody, krotko ostrzyzony i niezbyt sympatyczny. Za gazete daje tylko jedna mapke i to niezbyt chetnie. Mozna kupic kilka gazet i pobrac wiecej mapek.
Gdynka - Sro Kwi 26, 2006 7:12 am

Cytat:
nikt nie przypomina, że mapka dzisiaj, sam bym zapomniał

No to "uprzejmnie donoszę" :) , że dziś środa i kolejna mapka! Tym razem WMG + okolice

Hagedorn - Sro Kwi 26, 2006 8:22 am
Temat postu: kolejna mapa WMG
no, dzisiejsza mapka całkiem fajna! ale i tak pierwsza z serii podobała mi się najbardziej (może mniej kolorowa od dzisiejszej, ale bardziej precyzyjna!)
a co Wy o niej sądzicie? 8))

Makabunda - Sro Kwi 26, 2006 10:36 am

A w dodatku bydgoskim do GW można znaleźc WIGówki. Przeoczyłem parę ale spróbuje odrobić straty. Mam juz arkusz BYDGOSZCZ a tydzień wcześniej był GRUDZIĄDZ. Namówcie rodziny z województwa kuj-pom aby kupowali GW również. A jest chyba parę osób co może to zrobić.
knovak - Sro Kwi 26, 2006 11:01 am

Nie mam rodziny w kujawsko-pomorskim :(
Ciekawe skąd wyciągnęli oryginały, pewnie też od Tomka P.

villaoliva - Sro Kwi 26, 2006 4:59 pm
Temat postu: Re: kolejna mapa WMG
Hagedorn napisał/a:
no, dzisiejsza mapka całkiem fajna!

To sie "Danziger Bowka" załamie :P
Ta mapka jest tam za kilkadziesiąt złotych :hiihihi:

danziger - Sro Kwi 26, 2006 5:08 pm

tak - 28, albo 38 - nie pamiętam dokładnie :hihi:
parker - Sro Kwi 26, 2006 7:58 pm

Makabunda napisał/a:
Namówcie rodziny z województwa kuj-pom aby kupowali GW również. A jest chyba parę osób co może to zrobić.

Mam tam dość dużo rodziny i znajomych... tyle że tak rzadko sięz nimi widuję, że nawet jak namówię na kupowanie, to nie będę miałą jak odebrać :(
A w jaki dzień wychodzą?

Makabunda - Sro Kwi 26, 2006 8:06 pm

Cytat:
A w jaki dzień wychodzą?

Jestem w trakcie dochodzenia na ten temat. Mój egzemplarz znalazłem w poniedziałek w firmie na małym stosiku codziennej prasy. Niestety nie sprawdziłem czy były tam tylko poniedziałkowe gazety czy też te starsze. Najprawdopodobniej jednak mapki sa dołączane do poniedziałkowego wydania GW. Muszę jednak to sprawdzić.

seestrasse - Sro Kwi 26, 2006 8:50 pm

danziger napisał/a:
tak - 28, albo 38 - nie pamiętam dokładnie :hihi:

ja kupiłam ten reprint w Antykwariacie Naukowym na Jopejskiej za złotych 20, będzie już ze dwa lata :^^

danziger - Sro Kwi 26, 2006 9:14 pm

seestrasse napisał/a:
ja kupiłam ten reprint w Antykwariacie Naukowym na Jopejskiej za złotych 20, będzie już ze dwa lata :^^

Hmm :hmmm: a pan z tego antykwariatu mówił mi parę miesięcy temu, że takowe mapki miał był nieco wcześniej po kilkanaście złotych...

Corzano - Pon Maj 01, 2006 1:38 pm

W tym tygodniu coś będzie? Jeśli tak, to kiedy?
DarioB - Wto Maj 02, 2006 10:35 pm

Corzano napisał/a:

No właśnie kiedy?? Dziś czy w czwartek?

danziger - Wto Maj 02, 2006 10:49 pm

dziś nie było - przynajmniej w moim egzemplarzu...
Rysiek - Sro Maj 03, 2006 7:20 am

Informacja pewna???? Bo nie chce mi się wychodzić z domu :wink:

Ps. finansowo mozna odetchnąć :lol:

knovak - Sro Maj 03, 2006 7:59 am

Noo, dzięki walce GW z "Dziennikiem" mapki mocno potaniały... :hihi:
Gdynka - Czw Maj 04, 2006 8:01 am

DarioB napisał/a:
Corzano napisał/a:

No właśnie kiedy?? Dziś czy w czwartek?

Dzisiaj (czwartek) też nie ma.

method man - Wto Maj 09, 2006 11:54 pm

czy jest jutro mapka ? ;)
Corzano - Sro Maj 10, 2006 6:56 am

Nie ma. Wygląda na to, że seria się skończyła.
stumar - Sro Maj 10, 2006 7:45 am

Szkoda :cry:
Liber - Czw Maj 11, 2006 5:17 pm

Ja właśnie próbuje zeskanowac jedna mapke. Może mi sie uda jeszcze dziś. :mrgreen:
kazik - Wto Lut 06, 2007 11:23 pm

Uwaga Uwaga

W przyszłym tygodniu w GW ukaże się kolejna seria reprintów archiwalnych map. Tym razem będzie ich nieco mniej niż za pierwszym razem. Ale lepszy rydz nić nic :)

We wtorek 13 lutego ukaże się "Mapa Wybrzeża Bałtyku i Gdańska" 1:125 000 wydana przez Karpowicza

W środę 14 lutego ukaże się messtischblatt Gdańska i Sopotu z przed 1918 roku.

W czwartek 15 lutego ukaże się plan Gdyni z 1942 roku.

Ale nie warto w tych mapach wybierać, gdyż każda jest na swój sposób niezwykła :wink:

villaoliva - Wto Lut 06, 2007 11:26 pm

:hurra: :co_jest:
danziger - Wto Lut 06, 2007 11:33 pm

:ok:
Ciekawe, czy tym razem też będzie można pobierać dodatkowe egzemplarze w redakcji :hihi:

Mikołaj - Pon Lut 12, 2007 10:36 pm

Historyczne mapy w prezencie od Gazety (i Kazika :wink: )

Cytat:
Trzy wyjątkowe mapy od wtorku w naszej kolekcji - przedwojenna mapa Wybrzeża Bałtyku, pruskie plany Gdańska i Sopotu oraz wojenny plan Gdyni.
Kolekcję "Gazety Wyborczej" zaczynamy od mapy Wybrzeża Bałtyku i Gdańska z 1923 roku - to jedna z pierwszych map przedstawiających Pomorze Gdańskie po odzyskaniu niepodległości. Jej wydawca Franciszek Karpowicz nie miał łatwego zadania - w tym czasie brakowało polskich map, na których mógłby się wzorować.

- Dlatego znalazło się tu kilka tymczasowych nazw, które dziś możemy odnaleźć tylko na tej mapie - tłumaczy Kazimierz Niecikowski, autor strony internetowej poświęconej archiwalnym mapom Pomorza Gdańskiego. - Natomiast przedwojenne nazwy często różnią się od form współczesnych - np. gdyńskie Kolebki to dzisiejsze Kolibki, a Hejbudy w Gdańsku - to Stogi.

Na mapie Karpowicza można również odnaleźć kilka miejscowości, które nie przetrwały do dziś. Na Kępie Oksywskiej została zaznaczona miejscowość Amalienfelde (Stefanowo), która została zrównana z ziemią podczas budowy lotniska Luftwaffe w Babich Dołach. U dołu mapy znajdują się reklamy, swój anons zamieścił również wydawca: "Plan tylko Karpowicza, inne należy porównać i jako mało wartościowe stanowczo odrzucić".

W środę 14 lutego sprezentujemy Czytelnikom "Gazety" niemiecką mapę Gdańska i Sopotu z początku XX wieku - to jedna z najdokładniejszych przedwojennych map topograficznych tego terenu, wydana przez pruski urząd geodezyjno-kartograficzny.

- Widać, jak wielkie zmiany zaszły w krajobrazie Gdańska i Sopotu - mówi Kazimierz Niecikowski. - Teren dzisiejszego Suchanina, Moreny, Chełma w większości pokrywały użytki rolne.

Wydawca wyjątkowo dokładnie zaznaczył przebieg granicy między Polską a Wolnym Miastem Gdańsk - na mapie można odnaleźć nawet numerację poszczególnych słupków granicznych. Oryginały map Wybrzeża Bałtyku oraz Gdańska i Sopotu należą do Janusza Kukielskiego.

Trzecia część naszej kolekcji to plan miasta Gotenhafen, czyli Gdyni, sporządzony przez Miejski Urząd Mierniczy Gotenhafen.

- Mapa powstała w II połowie 1942 roku, bo od czerwca obowiązywał widoczny na górze mapy niemiecki herb Gdyni przedstawiający statek Gotów - wyjaśnia Szymon Wertyński, właściciel mapy. - W porcie Gotów nie mogło zabraknąć zaś ulicy Gotów - dzisiejszej Starowiejskiej czy Apteki Gotów, która znajdowała się przy obecnej ulicy Świętojańskiej 122.

Plan nie przedstawia jednak wszystkich obiektów - wydawca ukrył przed oglądającymi teren portu i stoczni. W czasie wojny Gdynia była największą bazą Kriegsmarine ma Bałtyku. Nie zabrakło natomiast informacji o lokalizacji kierownictwa NSDAP i lokalnych grup organizacji w Gdyni.

Mapy w wersji elektronicznej można obejrzeć na stronach: www.mapy.eksploracja.pl oraz www.gotenhafen.pl .

seestrasse - Pon Lut 12, 2007 10:41 pm

ooo, Kaźmirz! szacun na dzielni! :==
kazik - Wto Lut 13, 2007 12:21 am

reprinty - fajna sprawa, ale to co zostało w tym tekście, to tylko ułamek z oryginalnego opisu :| Chyba zacznę pisywać do gazety Nasz Dziennik ;)

Korzystając z okazji umieszczam oryginalny opis do jutrzejszego reprintu. Później umieszczę opisy do kolejnych map. Opis został napisany na miarę moich możliwości. Spece z pewnością mogą doszukać się w nim kilku byków. Ale lepszy taki opis niż kilka lakonicznych zdań, jakie znajdą się w jutrzejszej GW 8)

Cytat:
"Mapa Wybrzeża Bałtyku i Gdańska" Franciszka Karpowicza została wydana w 1923 roku. Jest to jedna z pierwszych map przedstawiających teren Pomorza Gdańskiego po odzyskaniu przez Polskę niepodległości po okresie zaborów.

Wydawca mapy musiał przezwyciężyć liczne problemy, jakie napotykał przy tworzeniu tej mapy. Przed 1923 rokiem nie było jeszcze polskich map, na których wydawca mógł by się wzorować. Wojskowy Instytut Geograficzny wydał aktualne mapy dopiero pod koniec lat 20-tych. W tym okresie można było się wzorować jedynie na niemieckich mapach wydanych przed 1918 rokiem, na których większość nazw miejscowości Pomorza Gdańskiego zostało zniemczonych. Wydawnictwo Karpowicza w niektórych przypadkach musiało samodzielnie ustalić polskie nazwy miejscowości. Przez to mapie znalazło się kilka tymczasowych nazw miejscowości, które dziś możemy odnaleźć wyłącznie na tej mapie. Przedwojenne nazewnictwo miejscowości w wielu przypadkach różniło się od współcześnie używanych form. Na terenie dzisiejszej Gdyni warto zwrócić uwagę na następujące nazwy miejscowości: Cisowo (Cisowa), Oksywia (Oksywie), Radłowo (Redłowo), Krykwałd (Krykulec), Kolebki (Kolibki). Na terenie Gdańska można wymienić nazwy takich dzielnic jak: Wujeścisko (Ujeścisko), Lipicz (Lipce), Zadółki (Szadółki), Hejbudy (Stogi), Połanki (Polanki). Na Kaszubach z ciekawszych nazw miejscowości można wymienić: Szynwałd (Szemud), Myszewo (Miszewo), Darzlub (Darżlubie), Warblino (Werblinia).

Na mapie widać wyraźnie przebieg granic państwowych. Warto zwrócić uwagę na okolice jeziora Żarnowieckiego, można tam odnaleźć miejscowość Nadole, która była polskim przyczółkiem na zachodnim brzegu jeziora. Natomiast w Tczewie interesujący jest przebieg granicy przy mostach na Wiśle. Granica państwowa pomiędzy Polską a WMG przebiegała wzdłuż nurtu Wisły. W wyniku postanowień Traktatu Wersalskiego mosty tczewskie zostały przyznane Polsce. W ten sposób do Polski przyłączono niewielki fragment terenu położonego po wschodniej stronie Wisły, na którym usytuowane były filary i przyczółki mostów.

Równie interesujący jest przebieg linii kolejowej Gdynia – Bydgoszcz. W 1921 roku wybudowano odcinek linii kolejowej Gdynia-Kokoszki. Pociągi przyjeżdżające z głębi Polski, aby ominąć teren Wolnego Miasta Gdańsk musiały pokonywać znacznie dłuższą trasę. Nie istniała jeszcze Magistrala Węglowa.

Na mapie możemy odnaleźć kilka miejscowości, które nie zachowały się do dzisiejszych czasów. Na Kępie Oksywskiej możemy zobaczyć miejscowość Amalienfelde (Stefanowo), która w okresie II Wojny Światowej została zrównana z ziemią podczas budowy lotniska Luftwaffe w Babich Dołach. Na północ od Bożego Pola możemy na mapie odnaleźć osadę Biskark składającą się z kilku porozrzucanych przysiółków. Dziś to miejsce porasta gęsty las, w którym po dawnych budynkach można odnaleźć jedynie fundamenty, studnie i owocowe sady.

Warto również zwrócić uwagę na wiatraki, które licznie występowały na Kępie Swarzewskiej oraz na Żuławach Wiślanych. Na rzekach spływających ze wschodniego skłonu wysoczyzny pojeziernej można znajdowało wiele młynów i kuźni. Na Potoku Oliwskim możemy odnaleźć osiem takich obiektów.

Ciekawostką mapy są liczne błędy kreślarskie. W okolicy Bolszewa widać sporej wielkości jezioro. W rzeczywistości jest to pomyłka wynikająca z zamalowania dwóch ramion rzeki. Również linia kolejowa Gdynia – Kokoszki została błędnie narysowana. Pomiędzy Małym a Wielkim Kackiem na mapie linia kolejowa biegnie po wschodniej stronie rzeki Kaczej. W rzeczywistości linia biegła po drugiej stronie rzeki.

W dolnej części mapy możemy odnaleźć liczne reklamy Wytwórni Map Fr. Karpowicza. Szczególnie ciekawe jest następujące hasło reklamowe: „Plan tylko Karpowicza, inne należy porównać i jako mało wartościowe stanowczo odrzucać”. Witać tu, że bezwzględna walka z konkurencją nie jest wymysłem tylko naszych czasów.

grzechuu - Wto Lut 13, 2007 3:07 am

A widzieliście co jest na stronie Kazika?
Chyba mieliśmy tu kiedyś problem z cmentarzem w Diabełkowie...? :%

seestrasse - Wto Lut 13, 2007 9:19 am

no i projektowany tramwaj po dzisiejszej Powstańców Warszawskich, czyż nie? :D
Bartosz B. - Wto Lut 13, 2007 10:36 am

seestrasse napisał/a:
no i projektowany tramwaj po dzisiejszej Powstańców Warszawskich, czyż nie? :D

Czyż tak! Skąd sięta mapa wzięła? Wydawać by się mogło, że na bieżąco sprawdzam aktualizacje, a tu masz. A może nawet zapisałem mapę i zapomniałem z braku czasu obejrzeć. Świetny plan. I rodzi pytania np. co to za rejon SCHLAPKE między Emaus a Siedlcami? Dziś byśmy może powiedzili, że to "Zręby", choć ta nazwa potocznie dotyczy głównie domków w dolinie.

seestrasse - Wto Lut 13, 2007 1:31 pm

jestem taka sama framuga - przecież ta mapa nie wisi u Kaźka od wczoraj? :hmmm: - Grzechuu, dzięki za zwrócenie uwagi :D
kazik - Wto Lut 13, 2007 3:15 pm

seestrasse napisał/a:
jestem taka sama framuga - przecież ta mapa nie wisi u Kaźka od wczoraj? :hmmm: - Grzechuu, dzięki za zwrócenie uwagi :D
Spokojnie. Ta mapa wisi od wczorajszego popołudnia 8)) Dokonywałem wczoraj masowej aktualizacji. Wrzuciłem na raz kilkanaście arkuszy. Na stronie głównej podałem info o działach, które uległy aktualizacji, a dla przykładu wrzuciłem miniaturki tylko trzech map. Gdybym podał pełne info o aktualizacjach, strona główna miała by długość jednego kilometra ;)
seestrasse - Wto Lut 13, 2007 3:33 pm

a jednak! :<>
:wink:

ale miła niespodziewanka :D

Bartosz B. - Wto Lut 13, 2007 3:48 pm

kazik napisał/a:
Wrzuciłem na raz kilkanaście arkuszy. Na stronie głównej podałem info o działach, które uległy aktualizacji, a dla przykładu wrzuciłem miniaturki tylko trzech map.

To ja nie wiem czy się w tym wszystkim odnajdę, co już mam a czego nie. Jeszcze potem pewnie to samo ściągnę z "Dawnego Gdańska". 8))

seestrasse - Wto Lut 13, 2007 4:25 pm

Kaziu, dzię-ku-je-my! :==
kazik - Wto Lut 13, 2007 6:04 pm

Nie ma za co - jestem tylko pośrednikiem między dawcą a biorcą map :wink: Najnowsze mapy prezentowane na stronie pochodzą od Marka Zielińskiego.

Już za kilka dni Renek_k zaskoczy was czymś zupełnie niezwykłym 8)

seestrasse - Wto Lut 13, 2007 6:07 pm

a więc podzięki dla Pana Marka :D
Marcin - Wto Lut 13, 2007 7:43 pm

Przede wszystkim :== :LL: Kazik.
Bartosz B. napisał/a:
I rodzi pytania np. co to za rejon SCHLAPKE między Emaus a Siedlcami? Dziś byśmy może powiedzili, że to "Zręby", choć ta nazwa potocznie dotyczy głównie domków w dolinie.

Odpowiedź sama znalazła się w innym wątku :wink:
http://www.forum.dawnygda...8b5dae516#83987

Marcin - Wto Maj 08, 2007 9:54 am

Jeszcze w maju ukażą się kolejne dwa reprinty w GW. :D
Na razie tylko tyle - w swoim czasie więcej informacji. :wink:

seestrasse - Wto Maj 08, 2007 8:46 pm

czyżby przyszło nam słać podziękowania panu Bartoszowi? :wink:
Gdynka - Pią Maj 18, 2007 9:04 pm

Marcin napisał/a:
Jeszcze w maju ukażą się kolejne dwa reprinty w GW. :D
Na razie tylko tyle - w swoim czasie więcej informacji. :wink:

A to nie swój czas jeszcze? :szept: że w czwartek mapa z 18..

Marcin - Sob Maj 19, 2007 8:01 am

Jeszcze momencik... ;)
Gdynka - Sro Maj 23, 2007 1:07 pm

:szept: Ale to przecież już JUTRO!
Marcin - Sro Maj 23, 2007 6:07 pm

Już, już... :D

Jak pewnie część z was wie - należę do "napoleońskiej" grupy rekonstrukcyjnej. Jakieś dwa miesiące temu wpadł mi do łba pomysł aby kontynuuować serię reprintów GW. Tym razem miałyby być wydane mapy przedstawiające oblężenie Gdańska w 1807 i 1813 roku - przy okazji inscenizacji oblężenie Gdańska . Zatem nie wiele myśląc skontaktowałem się z zaprzyjaźnionym redaktorem z GW i...

w najbliższy czwartek (24 V) ukaże się mapa przedstawiająca oblężenie z 1807 roku, a w poniedziałek (28 V) oblężęnie z 1813.
:== Brawa dla Rolanda za udostępnienie mapy (w poniedziałkowej gazecie).

Corzano - Czw Maj 24, 2007 8:22 am

Dzisiejsza mapa jest cudowna! Kto ją udostępnił?
Bardzo, bardzo dziękuję!

Marcin - Czw Maj 24, 2007 8:38 am

Śliczna, nieprawdaż... :tuptup:
Cytat:
Kto ją udostępnił?

PAN... :)

Corzano - Czw Maj 24, 2007 9:06 am

Marcin napisał/a:
PAN... :)

A! Faktycznie. Tak się wpatrzyłem w mapę, ze tego napisu na górze nie zauważyłem. :) Szkoda, że nawet fragmentów nie można na stronę www wrzucić. :II

Wojtazz - Czw Maj 24, 2007 9:15 am

ja czytałem o tym już w przedwczorajszym "echo" i od razu powiedziałem sobie że to kupię. Już mam! Tylko francuskiego nie rozumiem..... jest do tego jakieś tłumaczenie? Gdzieś.....
renekk - Czw Maj 24, 2007 10:45 am

Cytat:
Szkoda, że nawet fragmentów nie można na stronę www wrzucić

Czegoś tu nie rozumiem: czy ta mapa została sporządzona w jednym egzemplarzu? A może BG PAN ma do niej prawa autorskie? Widziałem już dosyć dobrą reprodukcję tej mapy w książce pt. (chyba) "Rok 1807 na Pomorzu Gdańskim" i nie była ona zaopatrzona w żadną taką kategoryczną klauzulę... Proszę, oświećcie mnie w tym temacie :???:

Corzano - Czw Maj 24, 2007 10:57 am

renekk napisał/a:
A może BG PAN ma do niej prawa autorskie?

Jest właścicielem mapy, którą udostępniła na swoich zasadach. Szanuję to i zastosuję się do narzuconych zasad.

Inna sprawa to to czy to jest zasadne, by instytucja budżetowa ograniczała w taki sposób niekomercyjne wykorzystanie swoich zbiorów.

renekk - Czw Maj 24, 2007 11:43 am

Właścicielem egzemplarza mapy. A gdybym posiadał inną odbitkę lub kopię, to czy po opublikowaniu jej zostałbym oskarżony o złamanie prawa? Rozumiem, że zastrzeżenie poczynione przez BG PAN może dotyczyć wyłącznie tej właśnie publikacji, co nie zmienia faktu że jest ono pozbawione sensu...
Horhe - Czw Maj 24, 2007 6:42 pm

Mapka świetna i brawa dla Rolanda. Poza tym miło było poznać, Rolandzie :)
villaoliva - Pią Maj 25, 2007 12:52 am

A czy mógłby ktoś opublikować fragment plakatu Gazety Wyborczej z mapami umieszczonego w nośniku reklamowym typu "cityligt"? :hihi:
renekk - Pią Maj 25, 2007 7:07 am

Corzano napisał/a:
Szanuję to i zastosuję się do narzuconych zasad.

Ja też się zastosuję i nikomu nie wypożyczę :haha:

danziger - Pią Maj 25, 2007 7:12 pm

BG PAN jest żałosne i śmieszne. Ale cóż - mentalność psa ogrodnika zwycięża z logiką, słusznością i poczuciem rzeczywistości.
kwidzin - Pią Maj 25, 2007 10:36 pm

danziger napisał/a:
BG PAN jest żałosne i śmieszne. Ale cóż - mentalność psa ogrodnika zwycięża z logiką, słusznością i poczuciem rzeczywistości.

Chwalić Pana, że nie muszę już tak często jak kiedyś korzystać z usług tej instytucji. Ale pamiętam także Mr. Tuska przesiadującego dość często w czytelni, obsługiwanego zawsze z należytym namaszczeniem, bez kolejki czy innych problemów. :hihi:

Pepo - Sob Maj 26, 2007 11:47 am

Cóż...widzę, że nie mnie jedynemu reguły panujące w PANie doskwierają. Tak się składa, że posiadam w domu zeskanowaną część planu oblężenia z 1807 (ale nie tego, który jest prezentowany w dodatku do GW). Chciałem go wykorzystać do urozmaicenia strony PDW i... cóż. Wszelkie pisma, tłumaczenia i faksy nie pomogły. Zgodę uzyskałem jedynie na zeskanowanie cześci mapy i opublikowanie jej w internecie, lecz tylko i wyłącznie pod warunkiem, że zobowiążę się do zabezpieczenia jej przed wszelką możliwością kopiowania ze strony www. No i cóż...z tego, co mi się zdaje, jest to praktycznie niemożliwe. Dyskutowałem z personelem PAN na ten temat już nie raz - bez skutku. W innych placówkach tego typu (np. w Berlinie) problem udostępniania tego typu źródeł w formie elektronicznej jest rozwiązany w ten sposób, że zgoda jest na zeskanowanie tylko części planów (tak jak w PANie), a ponadto na skanie jest "wklejany" znak (mi to przypomina znak wodny) danej instytucji i w ten sposób skopiowanie z internetu nie spowoduje, że dany plik graficzny będzie istniał w Internecie bez podania adnotacji, z czyich zbiorów on pochodzi, kogo są to prawa itd.
Z tego, co słyszałem, biblioteki i archiwa polskie dopiero dyskutują na tego typu zagadnieniami. Szkoda.

(to mój 200 post, ale fajnie

:mrgreen:

Marcin - Pon Maj 28, 2007 2:13 pm

Przypominam o dzisiejszej GW. :D
Corzano - Pon Maj 28, 2007 2:17 pm

Rolandzie, dziękuję! Mapa jest fantastyczna i w dodatku bez notatek a'la PAN.