|
Dawny Gdańsk
|
|
Nie-dawny Gdańsk - Powojenne Mapy Gdańska
DarioB - Sro Maj 17, 2006 1:23 pm Temat postu: Powojenne Mapy Gdańska Witam,
ostanio czytając gazetkę osiedlową natrafiłem na (jak to w niej piszą) pierwszą powojenną mapę Gdańska.
Czy znajdę gdzieś na sieci takową.
Tutaj link do skanu --> LINK.
A najbardziej by mnie interesowało posiadać kilka map z lat 1945-1980, by móc sobie porównać jak na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat zmieniało się nasze miasto.
rispetto - Sro Maj 17, 2006 2:11 pm
Kupiłem kilka takich planów na Allegro
seestrasse - Sro Maj 17, 2006 3:36 pm
"Kącik" mogło tak zostać
Gdanszczanin - Sro Maj 17, 2006 8:40 pm
Mam jedna taka mape z 1947 z przewodnika po Gdansku . Moglbym zeskanowac . Rozumiem ze interesuje cie jedynie okreslona czesc Gdanska? Bo sa tam oddzielne mapy dla kazdej dzielnicy.
DarioB - Sro Maj 17, 2006 9:19 pm
Gdanszczanin napisał/a: | Mam jedna taka mape z 1947 z przewodnika po Gdansku . Moglbym zeskanowac . Rozumiem ze interesuje cie jedynie okreslona czesc Gdanska? Bo sa tam oddzielne mapy dla kazdej dzielnicy. |
Jak da redę i nie będzie problemu to całość.
Zdzislaw - Sob Sie 19, 2006 12:06 pm
DarioB napisał/a: | Gdanszczanin napisał/a: | Mam jedna taka mape z 1947 z przewodnika po Gdansku . Moglbym zeskanowac . Rozumiem ze interesuje cie jedynie okreslona czesc Gdanska? Bo sa tam oddzielne mapy dla kazdej dzielnicy. |
Jak da redę i nie będzie problemu to całość. |
Nie wiem czy moja prośba nie przekracza zasad dobrego tonu, ale jeśli to nie sprawia jakiegoś większego problemu, to chetnie bym sie "podłączył" pod ów skan mapy. Im więcej, tym lepiej.
Z góry dziekuję (wg. niejakiej R. Beger - było by to Thank You From Mountain)
misza - Pon Sie 21, 2006 9:29 pm
Jak to kogoś zainteresuje to mam zeskanowany i w pdfie Informator Miasta Gdańska z 1946 roku, taka "panorama firm"Tylk waży to pare mega, około 17 i nie mam gdzie tego wstawić.
Ave - Pon Sie 21, 2006 9:35 pm
A jakis czas pozniej te uslugi zmienily sie na pss spolem ....
misza - Pon Sie 21, 2006 9:49 pm
A które sie zamieniły w społem?
Chris - Pon Sie 21, 2006 11:02 pm
misza napisał/a: | Tylk waży to pare mega, około 17 i nie mam gdzie tego wstawić. |
wrzuc na www.rapidshare.de i zapodaj linka
misza - Pon Sie 21, 2006 11:16 pm
http://rapidshare.de/file...24_ska_1946.pdf
misza - Pon Sie 21, 2006 11:17 pm
Jeszcze poprawie skany planów dzielnic. To jest wydane na kiepskim papierze, są przebitki i na niektórych stronach bardzo to widać
Zdzislaw - Wto Sie 22, 2006 7:19 pm
Do jasnej....... nie wiedzialem ze tuż po wojnie w budynku sądów siedziało UB....!!!!! co zatem znajdowało sie w budynkach przy Okopowej 9 i 15
Serdecznie dzieki za możliwość sciagnięcia pliku
misza - Wto Sie 22, 2006 7:29 pm
Nie ma problemu, miłej lektury. Ciekawe jest też to jak zostały zamienione nazwy ulic dla przykładu ulica Potokowa, obecnie Zamenhoffa, Niedziałkowskiego obecnie Legionów; jest jeszcze pare takich przykładów.
seestrasse - Wto Sie 22, 2006 8:57 pm
okazało się, że mam to wydawnictwo - ino bez mapek. dzięki miszko
Zdzislaw - Wto Sie 22, 2006 9:01 pm
misza napisał/a: | Nie ma problemu, miłej lektury. Ciekawe jest też to jak zostały zamienione nazwy ulic dla przykładu ulica Potokowa, obecnie Zamenhoffa, Niedziałkowskiego obecnie Legionów; jest jeszcze pare takich przykładów. |
Tez zwrociłem na to uwagę, Ciekawa nazwa "Włostowicka"...... cyba nawet lepiej niż Łostowicka.....
seestrasse - Wto Sie 22, 2006 9:03 pm
tak czy owak - błędna. dzisiejsza ulica (W)łostowicka powinna zwać się "Ujeściska" (bo to droga do tej wsi), a ta prawdziwa Łostwicka no to droga z Oruni na Łostowice właśnie
Zdzislaw - Wto Sie 22, 2006 9:12 pm
seestrasse napisał/a: | tak czy owak - błędna. dzisiejsza ulica (W)łostowicka powinna zwać się "Ujeściska" (bo to droga do tej wsi), a ta prawdziwa Łostwicka no to droga z Oruni na Łostowice właśnie |
genau (tak chyba sie piesze exactly po niemiecku)
O rany..... w ogłoszeniach piekarnia - cukiernia Kraskowskiego..... czyżby tego co poźniej na SIANKACH miał super ptysie .....
Krzysztof - Czw Sie 24, 2006 1:25 pm
Bardzo mnie interesuje ta mapa, ale nie umiem jej otworzyć. Czy można prośić o instruktarz.
Mam również bardzo ciekawą mapę z tego okresu, którą z chęcią upublicznie (25-ka od Sopotu po Gdańsk), ale też nie wiem jak.
Mikołaj - Czw Sie 24, 2006 4:46 pm
Cytat: | którą z chęcią upublicznie (25-ka od Sopotu po Gdańsk), ale też nie wiem jak |
wyślij mi na maila, a ja wrzucę na serwer
Mikołaj - Sob Sie 26, 2006 12:24 pm
są mapy od Krzysztofa:
Sopot-Oliwa
Oliwa-Wrzeszcz
Krzysztof napisał/a: |
Ta mapa to chyba 50-tka (brak legendy)
Są to dwa wycinki częściowo pokrywające się. Może warto by je skleić.
Ciekawe elementy:
- zaznaczone zniszczenia wojenne ( bocznica kolejowa do wywozu gruzu (?) doprowadzona w rejon kaplicy zygmuntowskiej)
- zaznaczony pierścień rowów preciw czołgowych: Brzeźno - Przymoże - trasy kolei - Brętowo - Piecewo - Suchanino - wykopy ul. Powst. Warszawskich - Emaus - Chełm - Orunia. |
pozwoliłem sobie umieścić te linki w dziale download
dziękujemy
Chris - Sob Sie 26, 2006 12:42 pm
najlepiej umieszczac na rapidshare.de - za darmo i kazdy bez problemu moze pobrac
Mikołaj - Sob Sie 26, 2006 12:50 pm
Cytat: | za darmo i kazdy bez problemu moze pobrac |
a u nas inaczej?
Chris - Sob Sie 26, 2006 3:04 pm
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | za darmo i kazdy bez problemu moze pobrac |
a u nas inaczej? |
tak samo, ale po co zagracac serwer ;) ? zreszta niech kazdy robi jak chce :-) najwazniejsze, zeby dalo sie obejrzec
gargoyle dfl - Sob Sie 26, 2006 9:23 pm
ooo,nawet przystanek Bretowo jest ,ale dosc daleko od Slowackiego.
Bartosz B. - Pon Sie 28, 2006 8:17 am
gargoyle dfl napisał/a: | ooo,nawet przystanek Bretowo jest ,ale dosc daleko od Slowackiego. |
O co Ci chodzi? Jest zaznaczony tam gdzie był przed wojną.
Ciekawe, że zaznaczyli szachulcowy kościół na Ujeścisku, który spłonął w 1945 roku.
Krzyżowniki to jakieś Pieklicko, a Stara Wieś to Oruńskie Przedmieście.
No i brak Powstańców Warszawskich na odcinku przy Cmentarzu Francuskim. Choć oczywiście roboty ziemne wykonane (tak jak i na Suchaninie), ale to wiadomo.
Mikołaj - Wto Wrz 05, 2006 9:18 pm
Wylicytowałem i odebrałem dzisiaj
plany Gdańska Wrzeszcza i Oliwy ze spisami ulic z 1946r
Poskanowałem i chętnie się z wami podzielę:
Gdańsk 1946
prawdę mówiąc jestem nieco zawiedziony, bo myślałem, ze będa dokładniejsze, z większą ilością detali
przy okazji się pochwalę, kupiłem też Kilarskiego
seestrasse - Wto Wrz 05, 2006 10:52 pm
w .zip! dziękuję!
villaoliva - Wto Wrz 05, 2006 10:59 pm
Cytat: | prawdę mówiąc jestem nieco zawiedziony |
No jest kilka ciekawostek
Np. ulica Zacisze w Oliwie. Na twojej mapie jest zaznaczona na dzisiejszej ul. Noakowskiego. Do 1945 roku dzisiejsze ulice Zacisze oraz Noakowskiego nosiły jedną nazwę Heimstädte.
Widać na tym przykładzie, że jeszcze krótko po wojnie były jedną ulicą.
Zdzislaw - Sro Wrz 06, 2006 4:00 pm
villaoliva napisał/a: | Cytat: | prawdę mówiąc jestem nieco zawiedziony |
No jest kilka ciekawostek |
Ciekawostek (i błędów) jest sporo. Przykładem jest dwukrotnie wymieniona ulica Podwale Staromiejskie, przy czym raz w odniesieniu do Podwala Przedmiejskiego. Szafarnia jest oznaczona jako "Owczarnia" (sic!). Ale ciekawe jest ponadto, iż w owym roku był jeszcze Targ Kaszubski jako przedłużenie ul. Gnilnej.
Nie bardzo rozumiem gdzie podziala sie ul. Tuwima bo na planie jest jako Śniadeckich,
NIgdy (pomimo że mieszkałem tam wiele lat) nie widziałem ul. Wielkiej i Małej..... które są zaznaczone na planie. Jak sięgam pamięcią, od końca lat pięćdziesiątych tam gdzie są zaznaczone te ulice był plac gdzie zwożono gruzy z uprzątanych albo robieranych ruin ...
Ciekawe, iż przedłużenie ul. Walowej jest oznaczone jako ul. Przybramna (czyzby na przypomnienie dawnej bramy Św. Jakuba????)
Czy ktoś potrafi zidentyfikować "to coś" co jest oznaczone jako "Kupie-" w rejonie dawnego Błędnika? a ponadto do czego ma sie odnosić okreslenie "Błedna" w rejonie Klein Irrgarten.
Skoro jednocześnie jest tam ul. Bojowców czyli Targ Rakowy (Krebsmarkt)
Hm..... ulice Służebna i Zamurna ...... koszmarnie ciasna byla zabudowa pomiędzy Ogarną a Podwalem Przemiejskim ......
grzechuu - Sro Wrz 06, 2006 6:25 pm
No to o Wrzeszczu jeszcze nie było:
- Wiązowa (dawna Ulmen Weg, dziś gen. de Gaule'a)
- Gołębia (dawna Tauben Weg, dziś Pniewskiego)
- Piękna (ciekawe dlaczego akurat taka nazwa, dziś Wassowskiego)
- Parkowa (ale nie tam gdzie Parkweg, tylko dzisiejsza Bohaterów Getta Warszawskiego)
A po drugiej stronie:
- Jagienki - dziś Dubois
- przy lotnisku mamy "Żołnierza tułacza" i "Na lotnisku"
No i zmiany w jednej Kolonii Abegga i blisko drugiej
Mikołaj - Sro Wrz 06, 2006 9:08 pm
Cytat: | "Żołnierza tułacza |
ta mi się szczególnie spodobała!
seestrasse - Sro Wrz 06, 2006 9:19 pm
żołnierza ciułacza
Sabaoth - Sro Wrz 06, 2006 9:25 pm
żołnierzy ciułaczy czyli Armii Czerwonej
Zdzislaw - Sro Wrz 06, 2006 9:37 pm
Sabaoth napisał/a: | żołnierzy ciułaczy czyli Armii Czerwonej |
Jakby przyjżec sie historii Gdanska, to ciułaczy było więcej
Ale mnie poruszyła jednal ul. Masońska....... hm...... masoni, żydzi i cykliści .... i wszystko jasne....
Za to Augustyńskiego jest Bialowieską..... ciekawostka. Mieli fantazje ci topoonomasci....
Zaginiona uliczka Sw Jakuba...... i Mallergasse (malarska) ktorej chodnik pamietam z moich mlodych lat.
"Ujeżdżalnia" no,. no..... ciekawostka...... i to w main poincie pomiedzi Targiem Węglowym a Podwalem Przedmiejskim......
Ale naprawde mnie zaskoczyło rozrysowanie linii kolejowych..... no i kim był Biskup Solikowski jako patron ulicy biegnącej równolegle do niedokończonej Kołobrzeskiej od strony lotniska (hm.... jako żywo nie pamietam tam żadnej ulicy)......
Sabaoth - Sro Wrz 06, 2006 9:46 pm
Cytat: | Ale mnie poruszyła jednal ul. Masońska |
Logengang, przy niej był budynek loży. Widocznie w 1946 nie było jeszcze takiej antymasońskiej fobii
villaoliva - Sro Wrz 06, 2006 9:48 pm
Rzeczywiście dziwne te ulice
np.
- ul. Żeglarska (część ul Polanki w rejonie Abrahama)
- ul. Żołnierek ( dziś Jana Husa)
No i linia kolejowa biegnie na Kaszuby...
seestrasse - Sro Wrz 06, 2006 9:50 pm
coś z Żabianki ulica Wejhera nazywa się Gdyńska, a Gdyńska - Rybacka
stary szkot - Czw Wrz 07, 2006 2:06 pm
Cytat: | Czy ktoś potrafi zidentyfikować "to coś" co jest oznaczone jako "Kupie-" w rejonie dawnego Błędnika? |
Ta ulica powstała po rozbiórce umocnień. Do 1909 zwała się Am Lazarett, od 1909 Hansagasse. Po wojnie, do ok. 1950 roku ul. Kupiecka, mimo iż zostały tam tylko ruiny. Dziś w tym +/- miejscu stoi Zieleniak.
seestrasse - Czw Wrz 07, 2006 2:11 pm
na współczesnych nam planach ulica Kupiecka wciąż istnieje
Zdzislaw - Czw Wrz 07, 2006 7:34 pm
seestrasse napisał/a: | na współczesnych nam planach ulica Kupiecka wciąż istnieje |
Jasny gwint.... pamietam fragment wybrukowanej "kocimi łbami" uliczki w tym miejscu. Padła "na posterunku" jak wykopali dziure pod fundamenty Zieleniaka (nota bene swietnie sie skakało do tejże dziury......, ale mam skleroze ........ buuuuuuuu
PS ja juz nie kcem być Santorką, ja kcem byc jakiś "macho"
Mikołaj - Czw Wrz 07, 2006 8:03 pm
Cytat: | PS ja juz nie kcem być Santorką, ja kcem byc jakiś "macho" |
trudno o większego macho niż Barry White
parker - Pią Wrz 08, 2006 8:34 am
a obecna Pniewskiego nazywała się Gołębia
Szkoda, że obecnej Gołębiej nie ma na planie... bo mogłaby się nazywać Pniewskiego
Zdzislaw - Pią Wrz 08, 2006 2:15 pm
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | PS ja juz nie kcem być Santorką, ja kcem byc jakiś "macho" |
trudno o większego macho niż Barry White |
wow, ale kto dzisiaj wie kto to był Barry White .... ten niski glos........ mmmmmmm
parker - Pią Wrz 08, 2006 2:45 pm
Wiedzą wszyscy, którzy oglądali Ally McBeal
Mikołaj - Sob Wrz 16, 2006 12:57 pm
Prezent od Rispetta:
PLANY "TRÓJMIASTA"
Polskie Towarzystwo Turystyczno - Krajoznawcze
Odział "Trójmiasto"
1957
.zip ok 37 MB (z pozdrowieniami dla zesztrasi )
seestrasse - Sob Wrz 16, 2006 1:04 pm
rispetto - Sob Wrz 16, 2006 2:11 pm
seestrasse napisał/a: | :hiphip: |
To dla mnie, czy dla Mikołaja
seestrasse - Sob Wrz 16, 2006 2:15 pm
jakoś się podzielicie
DZIĘKUJĘ
Mikołaj - Sob Wrz 16, 2006 2:46 pm
ja tam kwiatów nie piję, biorę to ostatnie
seestrasse - Sob Wrz 16, 2006 2:53 pm
a może w ramach rewanżyzmu macie ochotę na plan Gdańska i Sopotu wyd. przez PPWK w 1964? fajny jest, sporo byków i nieścisłości, ale co tam
Zdzislaw - Sob Wrz 16, 2006 3:30 pm
seestrasse napisał/a: | a może w ramach rewanżyzmu macie ochotę na plan Gdańska i Sopotu wyd. przez PPWK w 1964? fajny jest, sporo byków i nieścisłości, ale co tam |
Map, nawet z błedami - nigdy nie za dużo, Zatem please...... bitte (lepsze bite niż zdechłe)
Zdzislaw - Sob Wrz 16, 2006 4:02 pm
Kurka wodna..... moja skleroza nie jest zbyt duza..... fakt ze Plany Rispetta (niech żyje wiecznie) mają błedy, ale przynajmniej upewnilem się ze ten tramwaj co nim jeżdziłem jako smarkacz, nie był wirtualny..... Numeru nie pamiętam, ale jest linia z Waryńskiego do Brzeźna.... przez Chrobrego, jak byk.....
rispetto - Sob Wrz 16, 2006 7:03 pm
Mikołaj napisał/a: | ja tam kwiatów nie piję, biorę to ostatnie |
A z bananów da się coś wydestylować? Jeśli tak, to biorę
A wracając do tematu. Na tym planie istnieje jeszcze ulica Stawki. Czy spotkaliście gdziekolwiek powojenne zdjęcia tej ulicy?
Zdzislaw - Sob Wrz 16, 2006 8:24 pm
[/quote]
rispetto napisał/a: | A z bananów da się coś wydestylować? Jeśli tak, to biorę |
Moim zdaniem da sie wydestylować.....(prawie z wszystkiego) tylko co będzie jak dopadnie ciebie tzw. "Ciężki zespół dnia drugiego".....?
a wracając do tematu - ul. Augustyńskiego jest ul. Białowieską.... w życiu nie wiedzialem ze tak było
gargoyle dfl - Nie Wrz 17, 2006 1:48 am
Cytat: | pamiętam, ale jest linia z Waryńskiego do Brzeźna.... przez Chrobrego, jak byk..... |
Zdzisiu ,a Grassa ty czytal??
"Ameryka, ach cóż znaczy Ameryka wobec tramwaju z numerem dziewięć, który jeździł do Brzeźna..."*
*ten cytat zostal skopiowany z zaprzyjaznionej strony internetowej
o tej http://sabaoth.infoserve.pl/danzig-online/
Sabaoth - Nie Wrz 17, 2006 11:24 am
A w temacie powojennym, na trasie Wrzeszcz, ul. Waryńskiego - Brzeźno kursowała "5".
seestrasse - Nie Wrz 17, 2006 4:41 pm
...i można też poczytać na Forumie cokolwiek o tej linii, a nawet obejrzeć jakieś zdjęcie. Zdzichu, do dzieła!
Zdzislaw - Nie Wrz 17, 2006 6:30 pm
seestrasse napisał/a: | ...i można też poczytać na Forumie cokolwiek o tej linii, a nawet obejrzeć jakieś zdjęcie. Zdzichu, do dzieła! |
wiem, wiem, poszukalem i znalazłem ... ludzi na przystanku na początku tej linii...
Fajowo ze człek jeszcze conieco kuma
PS
A to szukanie to wcale nie takie proste.....
PS 2
Seestrasiu a jak bendzie z tem planem Gdańska i Sopotu wyd. przez PPWK w 1964 co to ma sporo byków :hihi:
gargoyle dfl napisał/a: | Cytat: | pamiętam, ale jest linia z Waryńskiego do Brzeźna.... przez Chrobrego, jak byk..... |
Zdzisiu ,a Grassa ty czytal??
"Ameryka, ach cóż znaczy Ameryka wobec tramwaju z numerem dziewięć, który jeździł do Brzeźna..."*
*ten cytat zostal skopiowany z zaprzyjaznionej strony internetowej
o tej http://sabaoth.infoserve.pl/danzig-online/ |
Czytał, czytał ale nic nie pasowało..... BO ja nigdy nie kojarzyłęm "dziewiątki" z Brzeźnem, i gdyby nie post Sabaotha to bym żył w ciemnocie.... "Dziewiątka to zawsze (dla mnie) były Heubuden/Sianki/Stogi. A piątka ..... no właśnie..... Brosen/Brzeźno. Pamiętam mijanki na ul. Gdanskiej i CHrobrego, ale dalej to była "czarna dziura".....
Tera to ja już szkulony jezdem w tem tramwajowym temacie.....
seestrasse - Nie Wrz 17, 2006 8:50 pm
plan będzie cierpliwości!
korkr - Nie Wrz 17, 2006 9:32 pm
Trochę zaznajomiłem sie z tematem z poprzednich postów. Ostatnio kupiłem informator "Poznaj Gdańsk" z 1949r. wydany przez Zarząd Miejski w Gdańsku. Są w nim mapki (4) dzielnic ,ale nie wiem czy różnią się od tych omawianych z informatora z 1946 roku . Stan całości jest dość dobry. Jeśli jesteście zainteresowani dajcie znać , jednak uprzedzam ze skanowaniem mogą być trudności , ale jakby ktoś się podjął tego to niema sprawy.
.... Przepraszam, oczywiście chodziło mi o omawiany informator z 1947r.
seestrasse - Nie Wrz 17, 2006 10:03 pm
plan Gdańska i Sopotu z 1964 roku
Zdzislaw - Nie Wrz 17, 2006 10:49 pm
Sestrasiu THX, oj są ciekawostki oj są..... Porównanie planów linii komunikacyjnych z 1960 i 1964 ...szok....
W tym samym okresie czasu zlikwidowano pętle tramwajową 13-stki przy Kol. Uroda, przeciagnięto cała linię na odcinku K. Marska_ Gdańska, Południowa, MAzurska_K.Marska.... hoho. kawał trasy zrobili.......
Jeszcze rasz dzieki za plany....
korkr - Pon Wrz 18, 2006 11:25 am
See, zerknąłem na Twój plan mojej dawnej okolicy.Tam dopiero jest galimatias.Pomorska dochodzi prawie do morza , choć już na moich planach (1949)jest tam ul. Kąpielowa (obecnie Morska),Bursztynowa przebija się gdzieś przez park,chociaż zawsze łączyła Pomorską z Jelitkowską. Nie pamiętam żeby Orłowska przechodziła aż do oś. Tysiąclecia ,chociaż parę budynków tam stało i może miały taki adres. ale nawet teraz Uniwersytet ma adres Pomorskiej
Subisława też jakoś tak dziwnie jest zaznaczona.Jeśli on cały jest taki ,to chyba wydrukowali go dla zmylenia wroga.
seestrasse - Pon Wrz 18, 2006 11:49 am
no, jest naprawdę fajny to, że nie ma stacji Gdańsk Wąskotorowy to pryszcz (rzadko kto ją po wojnie zaznaczał na planach). ale moje ulubione to: umiejscowienie przystanków Gdańsk Nowe Szkoty, Kolonia oraz Zaspa, tajemnicze skrzyżowanie Kilińskiego-Marchlewskiego/Lendziona-Wajdeloty nad torami kolejowymi, trasa W-Z w Śródmieściu, oraz cudownie zmniejszona odległość od Brętowa do Siedlec
pewnie, plan jest bardzo umowny...
a, i Orłowska to w ogóle jest po drugiej stronie Pomorskiej
ps. plan powisi sobie przez kilka dni. potem ewentualnych chętnych zapraszam na priv.
jayms - Pon Wrz 18, 2006 2:37 pm
seestrasse napisał/a: | no, jest naprawdę fajny to, że nie ma stacji Gdańsk Wąskotorowy to pryszcz (rzadko kto ją po wojnie zaznaczał na planach). |
A na moim planie PPWK z 1966r. Gdańsk Wąskotorowy już jest
seestrasse - Pon Wrz 18, 2006 6:47 pm
jayms, Ty powinieneś... wiesz co?
bardzo chciałabym mieć tak plan
jayms - Pon Wrz 18, 2006 7:07 pm
seestrasse napisał/a: | jayms, Ty powinieneś... wiesz co?
bardzo chciałabym mieć tak plan |
Zeskanuję go i podeślę Tobie (oczywiście jeśli pozwolisz),bo nie mam pojęcia jak go zamieścić na stronie.
seestrasse - Pon Wrz 18, 2006 7:21 pm
no nie...
Krzysztof - Pon Wrz 18, 2006 7:37 pm
W 64 nie ma jeszcze drogi z Sopotu do Jelitkowa. Bitwy pod Płowcami kończy się w okolicy, tu też jeszcze nie istniejącego "Złotego Kłosa" (jeszcze później - Hotelu Sopot).
Zdzislaw - Pon Wrz 18, 2006 10:29 pm
seestrasse napisał/a: | no nie...
|
no tak...
seestrasse napisał/a: | no, jest naprawdę fajny to, że nie ma stacji Gdańsk Wąskotorowy to pryszcz (rzadko kto ją po wojnie zaznaczał na planach). ale moje ulubione to: umiejscowienie przystanków Gdańsk Nowe Szkoty, Kolonia oraz Zaspa, tajemnicze skrzyżowanie Kilińskiego-Marchlewskiego/Lendziona-Wajdeloty nad torami kolejowymi, trasa W-Z w Śródmieściu, oraz cudownie zmniejszona odległość od Brętowa do Siedlec
pewnie, plan jest bardzo umowny...
a, i Orłowska to w ogóle jest po drugiej stronie Pomorskiej |
W jednym z postów powiedzialem dośc nieprzypadkowo, iż te błedy były robione celowo by mylić "imperialistycznych szpionów".
To jest (wg wysokiego prawdopowodbienstwa fakt) MIalem okazję kiedyś rozmawiać z kimś tzw. ważnym z wojskowej sluzby kartograficznej. On mi jednoznacznie potwierdził, iż w celu ochrony "tajemnicy państwowej" celowo w mapach i planach turystycznych lub innych "nietajnych mapach" wprowadzano błędy "dla zmylenia enpla". Więc być może jesteśmy własnie swiadkami takiego kartograficznego kamuflażu.....
seestrasse - Wto Wrz 19, 2006 12:07 am
plan z 1966 od jaymsa (no i troszkę ode mnie )
grzechuu - Wto Wrz 19, 2006 7:19 pm
To ja informuję, że mam plany PPWK z 1974 i 1978 (i później po 1980). Chyba nie ma na nich niczego specjalnego, ale jak komuś by się miały przydać to niech da znać to zeskanuję
grzechuu - Czw Wrz 28, 2006 8:02 pm
A więc...
Oto 4 plany PPWK - 1974, 1978, 1980, 1983
http://rapidshare.de/file...plan74.rar.html
http://rapidshare.de/file...plan78.rar.html
http://rapidshare.de/file...plan80.rar.html
http://rapidshare.de/file...plan83.rar.html
(każdy trochę ponad 10 MB)
Powinno działać.
Na marginesie dodam dla "mniej technicznych", bo nieco skomplikowane ;)
- kliknąć powyższy link
- kliknąć guzik "Free" na dole
- poczekać az się sekundy wyzerują
- przepisać 3 kolorowe litery lub cyfry i obok kliknąć "Download... "
Mikołaj - Czw Wrz 28, 2006 8:21 pm
Cytat: | Na marginesie dodam dla "mniej technicznych", bo nieco skomplikowane ;)
- kliknąć powyższy link
- kliknąć guzik "Free" na dole
- poczekać az się sekundy wyzerują
- przepisać 3 kolorowe litery lub cyfry i obok kliknąć "Download... " |
ok, to zróbmy tak, że ja je ściągnę, spakuję w jeden plik i wrzucę do nas, żeby nie trzeba się było w to bawić
seestrasse - Czw Wrz 28, 2006 8:31 pm
...i kochany Mikołajek specjalnie dla Zesztrasia spakuje to w .zip'a
dzięki grzechuu!!!
Mikołaj - Czw Wrz 28, 2006 10:00 pm
grzechuu, dało się ściągnąć tylko jeden plik, reszta się nie daje ściągnąć, jakaś blokada jest. daj na maila
grzechuu - Czw Wrz 28, 2006 10:48 pm
ok, będę słał
A co do Rapidshare to pojęcia nie mam co jest (rzadko używam).
rispetto - Pią Wrz 29, 2006 6:55 am
You have reached the download-limit for free-users. Want to download more?
Get your own Premium-account now! Instant download-access! (Or wait 100 minutes)
Super
Corzano - Pią Wrz 29, 2006 7:46 am
Mikołaj napisał/a: | grzechuu, dało się ściągnąć tylko jeden plik, reszta się nie daje ściągnąć, jakaś blokada jest. |
Daje, ale pół godziny po każdym trzeba odczekać.
seestrasse napisał/a: | ...i kochany Mikołajek specjalnie dla Zesztrasia spakuje to w .zip'a |
A co Ty masz za system, że unrara żadego nie ma?
grzechuu, dzięki!
rispetto napisał/a: | (Or wait 100 minutes) |
Musiałeś się czymś im narazić, bo ja mam czekać 30 minut.
seestrasse - Pią Wrz 29, 2006 1:59 pm
Corzano napisał/a: | A co Ty masz za system, że unrara żadego nie ma? |
badziewski, i tyle
Chris - Pią Wrz 29, 2006 2:20 pm
Cytat: | (Or wait 100 minutes) |
Musiałeś się czymś im narazić, bo ja mam czekać 30 minut.[/quote]
to zaley od ilosci sciagnietych MB ;) Pewnie sciagnal jakies filmy z laskami ;D
Mikołaj - Pią Wrz 29, 2006 4:07 pm
www.dawnygdansk.pl/download/plany_grzechuu.zip
wgrywają się na serwer, będą ok 18.10
Marcin - Pią Wrz 29, 2006 5:10 pm
Już są.
DarioB - Czw Lis 09, 2006 12:41 am
Wiem że nie na temat ale namierzyłem na lokalnym DC Plany Miast Niemieckich podobno 1910. Jak ktoś chce to Gdańsk i Sopot umieściłem na wyslijto.pl
http://s000.wyslijto.pl/?...542374940331528
Jeśli zaś nie jest to nic nowego to poproszę o usunięcie posta
Po co zaśmiecać Matrix
postregiment - Wto Sty 08, 2008 10:29 am Temat postu: Mapa GD 1978 i 1988 Nie tak dawno poszukiwalem, takze na tym forum map Gdanska z lat PRL, a ze nie znalazlem ich w sieci, a znalezli je w domowych archiwach znajomi, postanowilem je zeskanowac w calosci, a ze troche to kosztowalo to co by Was w przyszlosci nie narazac na takie koszta z checia podziele sie nimi. Obie maja po 25 mb, jesli ktos ma jakis pomysl jak je gdzies wyslac, abyscie mogli je pobierac prosze o instrukcje. Chyba, ze mialbym je jakos wrzucic do dzialu download?
Milego dnia!
Mikołaj - Wto Sty 08, 2008 1:20 pm
jak masz taką możliwość to wyślij mi je na maila, wrzucę do downloadu, jak nie to też coś poradzimy
może udostępnisz je też na http://www.mapy.eksploracja.pl ?
postregiment - Wto Sty 08, 2008 3:18 pm
wyslalem Ci juz mapy na maila:)
mam jeszcze poskanowanych kilka zdjec z ksiazki Kosycarza, interesuje Cie?
zas co do mapy.eksploracja to jak im to wyslac?
postregiment - Wto Sty 08, 2008 3:44 pm
wlasnie dostalem raport, ze mapa z 88 jest zbyt duza, jakies pomysly?
Sabaoth - Wto Sty 08, 2008 7:03 pm
Mozesz wrzucić pliki na http://rapidshare.com/ i udostępnić na Forum linki, które są generowane po załadowaniu pliku.
postregiment - Sro Sty 09, 2008 3:10 am
http://rapidshare.com/files/82351617/1988.jpg.html
mowisz masz
villaoliva - Sro Sty 09, 2008 3:46 am
Z tego co pamiętam, to mapa z 1988 roku była pierwszą ogólnodostępną po 1945 roku pokazującą budynki. Niezbyt dokladnie. Ale jednak.
postregiment - Sro Sty 09, 2008 12:55 pm
generlanie mialem tez dostep do paru innych map - z 1969, 1971, 1973, ale juz bym niestety nie wyrobil finansowo ze skanowaniem...
mikolaj wyslac Ci poskanowane zdjecia z ksiazki Kosycarza?
fritzek - Sro Sty 09, 2008 2:36 pm
Mapki z 1947 r. z przewodnika po Gdańsku, Sopocie i Gdyni:
Gdańsk
Sianki
Orunia, Olszynka
Siedlice
Wrzeszcz
Nowy Port
Oliwa, Jelitkowo
Sopot
Gdynia I
Gdynia II
Marcin - Sro Sty 09, 2008 3:56 pm
Fajniusie te plany.
Całkiem ciekawie nazwywały się co poniektóre ulice. Żądam przywrócenia ulicy Żołnierza Tułacza! A niektóre ulice (a właściwie patroni) zmieniały również lokalizacje.
I jeszcze "kolorowe dwory" zaznaczone na planie...
fritzek - Sro Sty 09, 2008 6:12 pm
Zapomniałam o mapce Hel, Jastarnia
villaoliva - Sro Sty 09, 2008 6:54 pm
Szpieg z takimi mapkami nigdzie by nie trafił
grzechuu - Sro Sty 09, 2008 7:17 pm
Na Siedlcach...
Teresy -> Tarasy
feyg - Sro Sty 09, 2008 9:25 pm
villaoliva napisał/a: | Szpieg z takimi mapkami nigdzie by nie trafił |
Ba! na tej mapce są też takie ulice które dopiero miały powstać (ale nie powstały). Coś w ten deseń jak plan Sopotu z linią tramwaju elektrycznego
fritzek - Sro Sty 09, 2008 10:02 pm
Sama forma tych mapek jest cudaczna. Drukiem wyszło to w lipcu 1947 r. Polecam też Reklamy
villaoliva - Czw Sty 10, 2008 12:06 am
No ale w Sopocie (w granicach) był tramwaj z Oliwy
Mikołaj - Czw Sty 10, 2008 1:10 am
Mapy od postregimenta są do ściągniecia z forumowego serwera:
1978
1988
Dzięki!
renekk - Nie Sty 20, 2008 6:55 pm Temat postu: Krótki przegląd powojennych planów i informatorów Gdańska Pozwolę sobie na uporządkowanie dotychczasowej wiedzy nt. jak wyżej. Na początek lata 1946-49.
cdn
fritzek - Nie Sty 20, 2008 7:25 pm
Jeżeli masz dobre skany okładek rozłożonego przeze mnie "Przewodnika po Wybrzeżu", to ja ładnie poproszę
renekk - Nie Sty 20, 2008 8:48 pm Temat postu: Krótki przegląd - cd. Pierwsza połowa lat 50-tych nie była naljepsza dla wydawania planów miast. Potem mogło być już tylko lepiej...
I komentarz do pierwszego obrazka: przewodnik W. Szremowicza "Gdańsk" - rok wydania 1953 sam mówi za siebie. Żadnego planu, szczątkowy informator. "Informator turystyczny woj. gdańskiego" z 1956 - dosyć szczegółowy, ale bez planu. "Plany Trójmiasta" z 1957 roku - obejmują duży obszar, zaznaczono linie tramwajowe. "Plan Gdańska" z 1959 roku - "turistskaja karta schiema", ale z informatorem i spisem ulic oraz zaznaczeniem linii tramwajowych.
renekk - Nie Sty 20, 2008 10:46 pm
Najstarszy plan Gdańska wydany przez PPWK, do jakiego udało mi się dotrzeć pochodzi z 1964 roku. Wydawany najpierw łącznie z planem Sopotu wychodził do 1972 roku pod różnymi okładkami. W 1973 roku plan zmienił wygląd i format i w takiej postaci (też pod różnymi okładkami) wychodził do 1987 roku. Plany Sopotu i Gdyni ukazywały się od końca lat 60-tych najpierw wspólnie, potem oddzielnie.
W 1988 roku PPWK wydało nowy plan Gdańska. Była to zupełnie inna jakość i prawdziwy koniec PRL-owskiego dziadostwa...
I to by było na tyle.
Zdzislaw - Sro Sty 23, 2008 8:43 pm
fritzek napisał/a: | Sama forma tych mapek jest cudaczna. Drukiem wyszło to w lipcu 1947 r. Polecam też Reklamy
|
Jestem lekutko zszokowany sprawnością toponomastów tamtego okresu. W Sopocie jest cyt. ul. Prezydenta Bolesława Bieruta, a zatem osobnika, który tę funkcję objął w dniu 05.02.1947r - a oni .... myk... i już dali "Preziowi" ulicę w kurorcie....
Ponadto, zgłaszam żądanie przywrócenia ul. Sprzymierzonych (obecna Wita Stwosza) .... pikna nazwa.... nie bardzo wiadomo kto z kim się sprzymierzył, ale nazwa .... miodzio.
villaoliva - Sro Sty 23, 2008 10:55 pm
Ona nawet była aleją Sprzymierzonych.
Zdegradowano ją potem do ulicy zmieniając również nazwę.
Jarek z Wrzeszcza - Pią Sty 25, 2008 5:52 pm
Aleją Sprzymierzonych była także przez jakiś czas dzisiejsza al.Hallera.
Smok_Wawelski - Czw Sty 31, 2008 9:43 pm
renekk napisał/a: | Najstarszy plan Gdańska wydany przez PPWK, do jakiego udało mi się dotrzeć pochodzi z 1964 roku. Wydawany najpierw łącznie z planem Sopotu wychodził do 1972 roku pod różnymi okładkami. W 1973 roku plan zmienił wygląd i format i w takiej postaci (też pod różnymi okładkami) wychodził do 1987 roku. Plany Sopotu i Gdyni ukazywały się od końca lat 60-tych najpierw wspólnie, potem oddzielnie.
W 1988 roku PPWK wydało nowy plan Gdańska. Była to zupełnie inna jakość i prawdziwy koniec PRL-owskiego dziadostwa...
I to by było na tyle. |
Jeśli mogę sobie pozwolić na krótkie uściślenie
Owszem najstarszy z planów Gdańska by PPWK jaki mam to 1964 rok,
Jest to konkretnie jak wskazałeś Plan Gdańska i Sopotu. Prawie takie same plany wydano jeszcze w 1966 i 1967 roku (1967 różnił się odrobinkę okładką od tego co pokazałeś na skanie). Kolejne wydania z 1968 i 1969 obejmowały już sam Gdańsk. Na tej samej "matrycy" ale już z inną okładką wydano je jeszcze w latach 1970-1972 a od 1973 było - jak podałeś - nowe wydanie.
Plan Gdyni i Sopotu ukazywał się łącznie bodaj do 1975 roku (albo 1973 albo 1975, muszę zerknąć).
Plan Sopotu - osobny - wydano o raz pierwszy bodaj w 1976 roku, w tej chwili nie piszę od siebie, więc nie mam pod ręką żeby sprawdzić. /jeśli się mylę poprawię po sprawdzeniu/
Plan Gdańska z 1988 roku - zgadzam się, to była nowość Pamiętam jak mnie zafascynował jak mi go ojciec przywiózł.
Gdanszczanin - Pią Lut 08, 2008 7:48 pm
O fritzek ma taki sam przewodnik jak ja (ten z 1947 ) . Chyba nawet już zamieszczałem jego fragmenty . Bardzo lubię reklamy z niego , ciągle mają taki przedwojenny klimat ( a prznyjamniej tak mi się kojarzą ). Zadziwia tez tym że opisuje miejsca które w 1947 r byly wlaściwie ruinami, opis chyba pomagal sobie wyobraźić co tutaj kiedys bylo.
NoGodsNoMasters - Czw Sty 08, 2009 11:46 pm
Siedlce, Wrzeszcz, Nowy Port, Sopot - linki nie działają :(
NoGodsNoMasters - Czw Sty 08, 2009 11:51 pm
seestrasse napisał/a: | plan z 1966 od jaymsa (no i troszkę ode mnie ) |
Linki nie dzialaja mozna poprosic o jeszcze jeden upload?:)
gargoyle dfl - Pią Sty 09, 2009 7:14 am
u mnie dzialaja...
NoGodsNoMasters - Pią Sty 09, 2009 12:20 pm
gargoyle dfl napisał/a: | u mnie dzialaja... |
Pisz pełnymi zdaniami albo uzywaj cytatów , te od fritzek dzisiaj tez mi działają ale wczoraj się nie otwierały. Natomiast te od seestrasse kompletnie nie działają.
Cytat: | 404 Not Found
The request /zip/plan_64.zip was not found on this server. |
Mikołaj - Pią Sty 09, 2009 4:50 pm
NoGodsNoMasters napisał/a: | Pisz pełnymi zdaniami |
co to za uwagi??
a swoją drogą "u mnie działają" to nie jest zdanie, hę?
NoGodsNoMasters - Pią Sty 09, 2009 9:54 pm
Mikołaj napisał/a: | NoGodsNoMasters napisał/a: | Pisz pełnymi zdaniami |
co to za uwagi??
a swoją drogą "u mnie działają" to nie jest zdanie, hę? |
Raczej prośba mająca na celu skonkretyzowanie odpowiedzi do jednego z dwóch postów, które napisałem. Linki od seestrasse mi nie działają na 100% poniższy plik nie znajduje sie na serwerze yesmedia.pl :
http://www.yesmedia.pl/zip/plan_64.zip - error 404
Nie wiem dlaczego akurat tobie działa a mi nie ale jeśli możesz pobrać ten plik to korzystając z tej okazji mam ogromną prośbę do Ciebie o przesłanie pliku na maila.
gargoyle dfl - Sob Sty 10, 2009 12:12 am
O! ten od Zesztrasi mnie tez nie dziala...
a te poprzednie co mi dzialaly to od Fryski byly...
NoGodsNoMasters - Nie Sty 11, 2009 12:35 am
gargoyle dfl napisał/a: | O! ten od Zesztrasi mnie tez nie dziala...
a te poprzednie co mi dzialaly to od Fryski byly... |
O wlasnie o to mi chodziło , zeby napisać dokładnie który link nie działa albo odwrotnie .
A ja upierdliwie znowu poproszę o plany Gdańska 1964, 1966 szanowną seestrasse lub Mikolaja.
seestrasse - Nie Sty 11, 2009 12:49 am
sory, ale promocja skończyła się w 2006
NoGodsNoMasters - Nie Sty 11, 2009 12:55 am
seestrasse napisał/a: | sory, ale promocja skończyła się w 2006 |
dziekuje
seestrasse - Nie Sty 11, 2009 12:58 am
doprawdy nie ma za co
Mikołaj - Nie Sty 11, 2009 11:14 am
NoGodsNoMasters napisał/a: | poproszę o plany Gdańska 1964, 1966 szanowną seestrasse lub Mikolaja |
Zesztrasia nie ma już u siebie tych planów, u mnie zachował się ten z 1964 r.
http://www.dawnygdansk.pl/download/plan_64.zip
NoGodsNoMasters - Nie Sty 11, 2009 9:47 pm
Serdecznie dziekuje Mikolaj ,
Czy ktos z forumowiczow posiadajacy plan z 1966 mogłby go udostepnic?
turecki - Nie Sty 11, 2009 10:34 pm
a jak to z tą Potokową było-bo na planie z 1946 odchodzi od Sprzymierzonych
grzechuu - Pon Sty 12, 2009 5:13 pm
NoGodsNoMasters napisał/a: |
Czy ktos z forumowiczow posiadajacy plan z 1966 mogłby go udostepnic? |
Jak mogę spakować za pomocą 7zip to może mam
NoGodsNoMasters - Pon Sty 12, 2009 6:40 pm
grzechuu napisał/a: | NoGodsNoMasters napisał/a: |
Czy ktos z forumowiczow posiadajacy plan z 1966 mogłby go udostepnic? |
Jak mogę spakować za pomocą 7zip to może mam |
Moze byc poradze sobie, choć jesli masz ikspeka to mozesz w zwykly ZIP to spakowac, a ile to wazy bo teraz chyba standardowo serwery pocztowe moga przesylac wiadomosci do 30 mb i wiecej, przynajmniej tak jest na wp.pl
grzechuu - Pon Sty 12, 2009 7:23 pm
[Wysłałem. A ja nie wiem co u mnie na kompie sie dzieje, ale zipa właśnie nie mam, rara niedawno miałem, ale też się zgubił ]
Z tym, że ja teraz widzę, że plan musiał być niestety zeskanowany bez końcowych spisów instytucji i tras etc.
NoGodsNoMasters - Pon Sty 12, 2009 7:45 pm
grzechuu napisał/a: | [Wysłałem. A ja nie wiem co u mnie na kompie sie dzieje, ale zipa właśnie nie mam, rara niedawno miałem, ale też się zgubił ]
Z tym, że ja teraz widzę, że plan musiał być niestety zeskanowany bez końcowych spisów instytucji i tras etc. |
Dzieki grzechuu doszlo, super!!!
cygnus x-1 - Pią Mar 11, 2011 9:56 pm
Czy moze ktos udostepnic skan mapy z 88 roku?
Te linki sprzed 3 lat jakos mi nie odpalaja.
NoGodsNoMasters - Czw Kwi 14, 2011 7:02 pm
zgłoś się na PW
|
|