|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Skutki wichury w Gdańsku
parker - Sro Lis 24, 2004 10:39 am Temat postu: Skutki wichury w Gdańsku Widzialam dziś rano, że wiatr powyrywał trochę dachówek na Św. Mikołaju - jest to stosunkowo nowy dach, ciekawe w jakim stanie są po wichurze te starsze?
Czy wiadomo, co jeszcze wichura zniszczyła?
Marcin - Sro Lis 24, 2004 10:51 am
Dziś przejeżdżałem koło PG. Jedno z ponad stuletnich drzew przewróciło się na budynek przy głównej bramie PG. Część dachu przestała po prostu istnieć, ucierpiała także ściana i fragmenty kamienarki. A kuta metalowa barierka przypomina rzeźbę abstrakcyjną. Szkoda bo budynek został nie tak dawno dość gruntownie odrestaurowany. Niestety rano nie miałem przy sobie aparatu, ale może Ty Grünie...?
Corzano - Sro Lis 24, 2004 11:07 am
Brzeźno zostało wczoraj wieczorem podtopione słoną wodą. Ulicami przy plaży płynęły rzeki.
Petelka - Sro Lis 24, 2004 11:23 am
Zmarła kobieta przygnieciona framentem muru na ul. Gnilnej.
rispetto - Sro Lis 24, 2004 1:19 pm
a ja dotarłem do pracy o 12:00 zamiast o 7:30 Dwa pługi zakopały się, żeby mnie odśnieżyć
knovak - Sro Lis 24, 2004 1:22 pm
Dziś rano w Brzeźnie fale sięgały już "tylko" wydm...
Grün - Sro Lis 24, 2004 1:31 pm
Nie - ja dzisiaj tam akurat nie przebywam...
parker - Sro Lis 24, 2004 10:45 pm
Kolejny atak huraganowego wiatru
knovak - Sro Lis 24, 2004 11:03 pm
Zmiotło rybaków z Oksywia
Sabaoth - Sro Lis 24, 2004 11:04 pm
Wy macie wiatr, a my 50 cm śniegu, który prawie sparaliżował Sztokholm.
rispetto - Czw Lis 25, 2004 8:07 am
Sabaoth napisał/a: | Wy macie wiatr, a my 50 cm śniegu, który prawie sparaliżował Sztokholm. |
Wychodząc dzisiaj rano z domu poczułem się prawie jak w Sztokholmie.
Sabaoth - Czw Lis 25, 2004 9:08 am
To juz nieaktualne, dzisiaj mamy odwilz, chyba jednak wole jak jest mroz Pantha rei.
pumeks - Nie Lis 28, 2004 3:53 pm
Wczoraj zauważyłem, że na St. Georgshalle brakuje Świętego Jerzego ze smokiem. Wichura zerwała, czy złomiarze ukradli?
Pietrucha - Nie Lis 28, 2004 7:21 pm
Cytat: | Zmarła kobieta przygnieciona framentem muru na ul. Gnilnej. |
Zdjęcia zrobiłem trzy dni po nawałnicy
Sabaoth - Nie Lis 28, 2004 7:49 pm
Cytat: | Wichura zerwała, czy złomiarze ukradli? |
Dla złomiarzy chyba za wysoko, może zdjęto ją do naprawy?
Marcin - Nie Lis 28, 2004 9:02 pm
I foty uszkodzonego budynku.
pumeks - Pon Lis 29, 2004 9:21 am
Sabaoth napisał/a: | Dla złomiarzy chyba za wysoko, może zdjęto ją do naprawy? |
Gdyby zdejmowano, to byłoby widać jakieś rusztowania?
Zdjęcia zrobione dziś rano - z powodu mgły trochę kiepskie. Chwilę po ich zrobieniu spotkałem na rogu Tkackiej Marcina.Re i zadałem mu temat - niech się dowie, czy ktokolwiek poza mną zauważył zniknięcie figury.
Na drugim zdjęciu widać COŚ (?) leżącego na dachu i opierającego się o zęby krenelażu. Czyżby to św. Jerzy?
pumeks - Pon Lis 29, 2004 12:07 pm
Dzwoniłem do biura konserwatora. Pan Tomasz Błyskosz potwierdził moje obawy, że św. Jerzego strąciła wichura, spadł i nie tylko sam się potłukł, ale też uszkodził część dachu "swojego" Dworu. Oczywiście zostanie naprawiony, w tej chwili trwa już (zamówienia publiczne!) poszukiwanie wykonawcy tej naprawy.
Petelka - Pon Lis 29, 2004 12:33 pm
Cytat: | Pan Tomasz Błyskosz potwierdził moje obawy, że św. Jerzego strąciła wichura, spadł i nie tylko sam się potłukł, ale też uszkodził część dachu "swojego" Dworu. |
Czyli trzeba dodać go do 'skutków wichury'.
parker - Pon Lis 29, 2004 6:33 pm
ciekawe czy dominikanie zauważyli te pourywane dachówki?
parker - Pon Sty 10, 2005 11:34 am
Dominikanie już naprawili dachówki, gorzej z murem przy św. Bartłomieju...
Mur przy kościele św. Bartłomieja będzie odbudowany
|
|