Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Flaga na Artushofie

Grün - Pią Lis 19, 2004 5:21 pm
Temat postu: Flaga na Artushofie
Zawsze się zastanawiam dlaczego na Artushofie wisi taka flaga i dlaczego jest opuszczona do połowy masztu...
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 7:07 pm

A jakie ona ma kolory? Może jest biało-czarna?
Grün - Pią Lis 19, 2004 7:15 pm

No i co niby miałaby znaczyć czarno-biała flaga?
Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 7:22 pm

A pojęcia zielonego nie mam :hmmm: Może jest biało-zielona :mrgreen:
seestrasse - Pią Lis 19, 2004 11:21 pm

a moze jest bialo-czerwona... bawarska :hihi:
Marek Z - Sob Lis 20, 2004 1:01 am

Flaga opuszczona do połowy masztu oznacza żałobę. Wydaje mi się, że mógł zemrzeć jakiś polski przedstawiciel np. Komisariatu RP, a Sejm lub Senat zgodził się umieścić flagę na Artushofie. Oczywiście jeżeli to było w latach 20-39...
Sabaoth - Sob Lis 20, 2004 1:36 am

Cytat:
Oczywiście jeżeli to było w latach 20-39...

Wszystko pięknie brzmi, też tak na początku myślałem. Co do żałoby, można być tego pewnym, ale nie wygląda to na okres 1920-39. Okna w Dworze Artusa nie są jeszcze przebudowane i ci ludzie. Dlatego zacząłem się zastanawiać nad kolorami flagi.

Grün - Sob Lis 20, 2004 1:51 am

No właśnie to wydaje mi się mało prawdopodobne. Wiadomo, że na przykład w 1935 r. naziści ogłosili żałobę po śmierci Piłsudskiego, którego w pewych sprawach nie bez racji uznawali za pokrewną politycznie duszę. Ale nawet w takiej sytuacji spodziewałbym się raczej flagi gdańskiej niż polskiej na Dworze Artusa.
Sabaoth - Sob Lis 20, 2004 10:09 am

1935 to na pewno nie jest, okna przebudowano wcześniej. I jakoś nie bardzo widzę te kolory na fladze. :hmmm:
rispetto - Pon Lis 22, 2004 9:34 am

Wydawca i forma pocztówki pasują do pierwszych lat XX wieku. Na 100% nie jest to okres WMG, a na 99% okres 1900-1910.
Grün - Pon Lis 22, 2004 9:36 am

Też mi się tak wydaje - to jest typowa pocztówka z przełomu wieków - liternictwo, ogólny styl...
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 9:56 am

Gdyby flaga miala odwrotne kolory - czarno-biala, to byc moze chodziloby o Prusy Zachodnie.
Grün - Pon Lis 22, 2004 10:55 am

Może im się odwrotnie powiesiła? :)
Marek Z - Pon Lis 22, 2004 1:12 pm

Cytat:
Na 100% nie jest to okres WMG, a na 99% okres 1900-1910.

No dobrze, a co tam robi w takim razie polska flaga ? Pomyłki raczej być nie mogło, przynajmniej na Dworze Artusa. Tak mi się wydaje...

Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 1:33 pm

Cytat:
a co tam robi w takim razie polska flaga

Nie ma pewnosci, ze to Polska flaga. Z czarno-bialego zdjecia trudno ustalic kolory. Rownie dobrze moze to byc flaga bialo-czerwona, jak bialo-czarna albo zolto-zielona. I niekoniecznie musi to byc flaga panstwowa, moze regionalna? Moze opuszczono ja do polowy masztu, bo zmarl jakis wazny dyplomata?

Marek Z - Pon Lis 22, 2004 1:37 pm

Cytat:
Rownie dobrze moze to byc flaga bialo-czerwona, jak bialo-czarna albo zolto-zielona.

A masz jakiś pomysł co by mogła oznaczać flaga biało- zielona, niebieska, brązowa, czarna, fioletowa, i jeszcze tam jakaś ? Moim zdaniem to flaga polska.

Grün - Pon Lis 22, 2004 1:54 pm

:) no Marku, biorąc pod uwagę, że w tym czasie Polski w ogóle nie było (zakładam, że rispetto ma rację i to jest pocztówka sprzed I wojny) to raczej mało prawdopodobne, żeby to była polska flaga :)
Marek Z - Pon Lis 22, 2004 1:56 pm

Cytat:
żeby to była polska flaga

No i właśnie nie wiem dlaczego taka tam wisi ?

Grün - Pon Lis 22, 2004 1:58 pm

Ja też nie wiem :oops:
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 2:59 pm

A ja dalej sie upieram, ze to nie jest flaga polska, a pocztowka wyraznie pochodzi z poczatku XX w. Ale jaka to jest flaga, tez nie wiem :???:
pumeks - Pon Lis 22, 2004 3:51 pm

Ona jest coś wąska, ta flaga. Ja podejrzewam, że tam są jednak trzy pasy - czarny, biały i czerwony, tylko ten czarny się akurat "schował".
Grün - Pon Lis 22, 2004 5:47 pm

Ze wstydu :D
rispetto - Wto Lis 23, 2004 8:10 am

Sprawdziłem i wydawnictwo Schaar & Dathe z Trewiru wydawało pocztówki dotyczące Gdańska w latach 1900-1915.
Grün - Wto Lis 23, 2004 9:23 am

No to dalej nic nie wiemy :) (no przesadzam, wiemy dużo - dzięki Rispetto) :)
dago - Wto Lis 23, 2004 9:25 am

Zróbcie sobie powiększenie załączonego fragmentu i zwróćcie uwagę na wskazane punkty. Mam pewne wątpliwosci. Flaga raczej nie jest polska i nie jest opuszczona do połowy masztu.
Pozdrawiam

Sabaoth - Wto Lis 23, 2004 10:02 am

Flaga mogla zostac domalowana albo wygumkowana. Ja sadze, ze ona byla opuszczona do polowy masztu i miala najprawdopodobniej trzy kolory. Moze to mialo zwiazek ze smiercia tego angielskiego marynarza podczas manewrow (ktores z pierwszych 30 dni albo kwartalnik BSG).
Marcin - Wto Lis 23, 2004 10:04 am

Polska flaga z pewnością to nie jest - już sam przedział czasowy publikacji tej pocztówki wyklucza tę możliwość.
I nie jest takim oczywistym jakie kolory widnieją na fladze. Pewne jest jedynie, iż górna część jest jaśniejsza od dolnej (i wcale nie musi być biała).
Bardzo prawdopodobna wydaje się być w tej sytuacji teoria Sabaotha.
Cytat:
Nie ma pewnosci, ze to Polska flaga. Z czarno-bialego zdjecia trudno ustalic kolory. Rownie dobrze moze to byc flaga bialo-czerwona, jak bialo-czarna albo zolto-zielona. I niekoniecznie musi to byc flaga panstwowa, moze regionalna? Moze opuszczono ja do polowy masztu, bo zmarl jakis wazny dyplomata?

I chyba w tym kierunku trzeba by pójść.
Marek Z napisał/a:
A masz jakiś pomysł co by mogła oznaczać flaga biało- zielona, niebieska, brązowa, czarna, fioletowa, i jeszcze tam jakaś ? Moim zdaniem to flaga polska.

Co może oznaczać? Vide załącznik poniżej.

Grün - Wto Lis 23, 2004 10:04 am

Powiększenie już nam zrobiłeś. Wskazałeś punkty, ale nie bardzo rozumiem co chciałeś nam pokazać. Wątpliwości pewne to i my mamy, o czym zapewne czytałeś. Zechciałbyś rozwinąć temat wskazanych przez siebie punktów?
Marcin - Wto Lis 23, 2004 10:08 am

I jeszcze jedno - nie podbijać mi ceny! Pozyskuję materiał badawczy do dalszej dyskusji. :D
Grün - Wto Lis 23, 2004 10:11 am

No widzicie... :) a nam się tu wydawało, że jak biało-czerwona, to zaraz polska :)
Marcin - Wto Lis 23, 2004 10:16 am

Właśnie, Dago wyjaśnij punktologię.
dago - Wto Lis 23, 2004 10:36 am

Zaznaczam, to są tylko przypuszczenia dlatego zrezygnowałem z punktologii ale proszę.
1. To chyba nie jest maszt na którym wisi flaga (ciemna, pionowa linia).
2. To mi wyglada na zakończenie grotu masztu "właściwego".
3. Obszar wyglądający na "manipulowany" (albo strasznie wypłowiały).
4. Trzon masztu "właściwego".
5. Obszar wyglądający na "manipulowany".

I nic nie twierdzę :mrgreen: poddaję pod rozwagę jedną z możliwości.
Może to żart :wink:
Pozdrawiam

Grün - Wto Lis 23, 2004 11:19 am

Co do 1 i 2 to na pewno są to przypuszczenia bezpodstawne. Maszt był (i jest) jeden i w tym samym miejscu od co najmniej 100 lat - to można sprawdzić na dowolnym zdjęciu.
Natomiast co do przypuszczenia 3. to nie jest wykluczone, że faktycznie może tam być trzeci pas - bardzo słabo widoczny. O manipulację natomiast bym nie posądzał nikogo, bo i po co miałaby być zrobiona?

dago - Wto Lis 23, 2004 11:32 am

Co do masztu to racja, jest to właściwy maszt.
Co do manipulacji, to tylko przypuszczałem, że może to żart, zetknąłem się z czymś podobnym gdzie indziej (wywołało to poważną dyskusję) .

Pozdrawiam

Marek Z - Wto Lis 23, 2004 2:38 pm

No, to teraz wszystko jasne. Mogła być np. biało-czerwona honorująca Lubekę, ale równie dobrze mogła być biało-niebieska, czy zielona.
Ale mieli tych flag...

Marcin - Pią Gru 10, 2004 3:20 pm

W ręku trzymam pocztówkę, która stała się przedmiotem naszych dociekań. Ja już znam rozwiązanie zagadki... :D
pumeks napisał/a:
Ona jest coś wąska, ta flaga. Ja podejrzewam, że tam są jednak trzy pasy - czarny, biały i czerwony, tylko ten czarny się akurat "schował".

:== Pumeksie!!! :D Pierwszy zgadłeś, że zniknął górny (bez wątpienia czarny) pas flagi. Po prostu z pocztówki wydrapano go delikatnie za pomocą ostrego narzędzia (żyletki).

pumeks - Pią Gru 10, 2004 3:25 pm

No cóż... jak się jest zawodowym tropicielem tajemnic... :P
Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 4:36 pm

:% Ciekawe co za barbarzyńca wydrapał?
danziger - Pią Gru 10, 2004 10:15 pm

Sabaoth napisał/a:
Gdyby flaga miala odwrotne kolory - czarno-biala, to byc moze chodziloby o Prusy Zachodnie.

O zgrozo!
I to pisze autor tak wspaniałej gdańskiej strony?
Czarno biała była flaga Prus (Królestwa Prus), flaga prowincji Prusy Zachodnie była czarno-biało -czarna (trzy poziome pasy).
Pzdrw.

Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 10:21 pm

Sprawdziłem zanim napisałem ten post, było kilka wzorów flagi, czrno-biała też.
danziger - Pią Gru 10, 2004 10:25 pm

Prus Zachodnich??????
Możesz podać jakieś źródło - chętnie się dokształcę - jesli masz rację, to zwracam honor (aczkolwiek gdy nie zobaczę, to nie uwierzę).
Pzdrw.

Sabaoth - Pią Gru 10, 2004 10:43 pm

Też mnie to zaskoczyło, do tej pory sądziłem, że flaga czarno-biała to flaga Prus lub Prus Wszchodnich, a flaga czarno-biało-czarna to Prusy Zachodnie. Trafiłem jednak na czarno-białą flage z herbem Prus Zachodnich. Może ktoś lokalnie albo w jakims krótkim okresie ją używał.
danziger - Sob Gru 11, 2004 4:36 pm

Hmmm.....
Nie przekonuje mnie to specjalnie - wygląda na jakąś radosną twórczość - na tej samej zasadzie ktoś mógłby na polskiej fladze umieścić tarczę z orłem pośrodku płata, albo odwrócić barwy - co nie zmieni wyglądu oficjalnych (obowiązujących) wersji........
Pzdrw.

Mikołaj - Pon Gru 13, 2004 1:45 pm

tak przy okazji - może kogoś zainteresuje, bo jest do kupienia

chromolitografia
FLAGGEN DES DEUTSCHEN REICHE
pochodzi z niemieckiej encyklopedii , wydawanej w latach 1900 - 1908