Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Wandale zniszczyli figurę z kaplicy Królewskiej

Sabaoth - Sob Lis 20, 2004 1:44 pm
Temat postu: Wandale zniszczyli figurę z kaplicy Królewskiej
Wandale zniszczyli figurę z kaplicy Królewskiej :evil:

To jest przykład całkowitej bezmyślności, jestem jeszcze w stanie pojąć złomiarzy:
Giną stalowe gwiazdy z cmentarza żołnierzy radzieckich w Gdańsku mają z tego niezły grosz.

Ale ta figura, podobnie jak wiele innych zabytków została zniszczona "dla zabawy". Bez pręgierza nie przywróci się chyba porządku.

Grün - Sob Lis 20, 2004 11:04 pm

Marku, masz odpowiedź na swoje dzisiejsze pytanie o św. Elżbietę :)
Marcin - Sob Lis 20, 2004 11:12 pm

Właśnie coś mi się tak wydawało, że figura straciła atrybut jednego ze zmysłów gdy w piątek szedłem do ZUSu. :II
Marek Z - Pon Lis 22, 2004 1:54 pm

Cytat:
Wandale zniszczyli figurę z kaplicy Królewskiej

Kurcze blade, no nie ma na nich kary !!!
A babcia wcale nie ochlapała figury farbą, tylko pomalowała niszę na szaro. Przerwali jej policjanci.
Cytat:
Po renowacji i konsultacjach między Bazyliką Mariacką a wojewódzkim konserwatorem zabytków zapadnie decyzja, czy figura powinna wrócić na swoje miejsce.

No jak to ? Stoi tu tyle czasu, to niech wraca na miejsce !! Równie dobrze trzebaby było pochować inne figury, łącznie z Neptunem..

Grün - Pon Lis 22, 2004 1:57 pm

No może pochlapała, wiesz - babcia sobie spokojnie maluje, co widać na zdjęciu, a tu wyskakuje zza winkla dwóch dryblasów i wołają "stój bo strzelam" - to się babci mógł pandzel omsknąć :hiihihi:
Sabaoth - Pon Lis 22, 2004 3:00 pm

Babcie to lapac potrafia, a wandala (zeby nie uzyc gorszego okreslenia) to pewnie omijaja wielkim lukiem :II
Marek Z - Pon Lis 22, 2004 6:47 pm

Cytat:
wyskakuje zza winkla dwóch dryblasów i wołają "stój bo strzelam"

Dobrze, że antyterrorystów nie przysłali, wtedy babcia by się wystraszyła !! :hihi:

mat - Czw Lis 25, 2004 10:27 pm

Dodam jeszcze ze jakby to było dwóch wyrośniętych skinów to szerokim łukiem by ich minęli cały czas szukając czegoś na niebie. Wandali natomiast nie rozumiem i ich dewizy 'jak czegoś nie rozumiesz zniszcz to' takze.
Corzano - Pią Lis 26, 2004 8:56 am

mat napisał/a:
jakby to było dwóch wyrośniętych skinów

Są jeszcze skini w Gdańsku?

Sabaoth - Pią Lis 26, 2004 9:05 am

Moze mu chodzilo o ABS-ow?
mat - Pią Lis 26, 2004 7:14 pm

ABEESY CZY nie coza roznica wazne ze łysy i zle mu z oczu.....i paszczy.......
zajin - Sob Lis 27, 2004 11:55 am

Corzano napisał/a:
Są jeszcze skini w Gdańsku?

A są, mój kumpel za wolno biega i od tygodnia wygląda nieco gorzej niż św. Elżbieta....

Sabaoth - Sob Lis 27, 2004 11:41 pm

To teraz już nawet za wolne bieganie biją? Co się tam na południu porobiło.