Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Gdańsk w Wikipedii

Corzano - Pią Lis 19, 2004 7:56 am
Temat postu: Gdańsk w Wikipedii
Wikipedia (http://pl.wikipedia.org) to wolna encyklopedia tworzona przez wszystkich, którzy chcą włączyć sięw ten projekt.
Chciałbym zachęcić Was, jako ekspertów, do podzielenia się swoją wiedzą w jej ramach. Na początek polecam artykuł http://pl.wikipedia.org/wiki/Gdańsk i inne z nim związane. Jest tam co robić i dla wszystkich znajdzie się zajęcie. :-)
Myślę, ze na pierwszy ogien powinny iść artykuły o dzielnicach, bo to leży kompletnie.
Ważne jest jednak przestrzeganie praw autorskich, więc nie mogą na Wikipedii znaleźć się teksty inne niż własne lub takie, których autor tych praw się zrzekł albo prawa autorskie wygasły. To samo dotyczy fotografii.

pumeks - Pią Lis 19, 2004 9:20 am

Zostawiłem tam swój ślad w artykułach "Stocznia Cesarska" (na razie mapka i linki) oraz "Stocznia Schichaua" (tylko linki). Może jak będę miał natchnienie to coś tam jeszcze dołożę...
Grün - Pią Lis 19, 2004 2:53 pm

A ja proponuję przejrzeć Akademię i porobić linki w Wikipedii, bo jak się zaczniemy rozdrabniać, to nic z tego nie będzie.
Corzano - Pią Lis 19, 2004 3:11 pm

Grün napisał/a:
A ja proponuję przejrzeć Akademię i porobić linki w Wikipedii, bo jak się zaczniemy rozdrabniać, to nic z tego nie będzie.

Linki można zrobić swoją drogą. Niemniej to Wikipedia ma milion odsłon dziennie i myślę, ze fajnie byłoby, żeby o Gdańsku i tematach z nim związanych było tam więcej.

Grün - Pią Lis 19, 2004 3:30 pm

No trudno - Wikipedia Wikipedią - ja się muszą martwić Akademią.
Mikołaj - Pią Lis 19, 2004 7:27 pm

Na głównej stronie we wprowadzeniu do sekcji Zabytki pojawiło się Słowo, Którego Się Nie Używa - zamieniłem je na historyczne śródmieście.

Moim zdnaiem zaufanie jakim obdarzono odwiedzajacych jest zbyt wielkie, obym się mylił.
Ktoś to archiwizuje? A jakbym zechciał wszędzie powpisywać Martin jest gópi?

Grün - Pią Lis 19, 2004 7:36 pm

To akurat możemy szybko i sprawnie udowodnić, że taki system jest dość niebezpieczny :)
Grün - Pią Lis 19, 2004 10:20 pm

Poza tym jakoś nie mam ochoty pisać w publikatorze, który powtarza szowinistyczne bzdurki wyssane z karabeli po dziadku.

1308 - Krzyżacy zajmują miasto, rzeź ludności 8O
1454 - Gdańsk wyzwolony z rąk krzyżackich przez powstańców Związku Pruskiego :haha:

Ale rozumiem, że skoro każdy może sobie wejść i napisać co chce, to o rzetelność informacji raczej trudno.

A już ortografia...

(bież) = to jest obecny plik

Sabaoth - Pią Lis 19, 2004 10:26 pm

Więcej tam propagandy niż faktów. Poza tym jest bardzo wybiórcza.
Grün - Pią Lis 19, 2004 10:41 pm

Nie... informacji całkiem znośnych jest sporo, ale czasem aż drapie takie sformułowania padają...
Zresztą wybiórczość można zarzucić i Akademii, ale Akademia nie pretenduje do miana encyklopedii, więc może sobie być wybiórcza.

parker - Sob Lis 20, 2004 12:27 pm

A jak to działa? Można tylko uzupełniać, czy też wykasowywac, co ktoś inny napisał?
Gdybyśmy się za to zabrali, to może faktycznie informacje rzetelne zaczęłyby przeważać... tylko jak ktoś z zewnątrz mógłby ocenić, co prawdziwe, a co wyssane z palca :???:

Sabaoth - Sob Lis 20, 2004 1:13 pm

Można chyba poprawiać istniejący tekst i go kasować, na tym to ma polegać, że każdy może dokonać edycji. Może ja się zabiorę za FSD? :hmmm:
parker - Sob Lis 20, 2004 1:46 pm

Sprawdziłam. Rzeczywiście, łatwe to i niebezpieczne zarazem.
A kto dodał w linkach zewnętrznych "Inny Gdańsk"? :hihi:

Grün - Sob Lis 20, 2004 11:06 pm

Link dodał nie wiem kto - prawdopodobnie jeden z ostatnio zarejstrowanych użytkowników Forum :) Ja go zaktualizowałem - bo był na stary serwer.
parker - Sob Lis 20, 2004 11:50 pm

Czemu nie Akademia?
Grün - Sob Lis 20, 2004 11:55 pm

Co znaczy "Czemu nie Akademia"? Inny Gdańsk, to Inny Gdańsk. Jakby dać pod "zdjęcia Gdańska" link do Akademii całej to szukacz nigdy by nie doszedł
parker - Sob Lis 20, 2004 11:59 pm

a linki zewnętrzne można tylko w kategorii "zdjęcia" ?
Grün - Nie Lis 21, 2004 12:09 am

Toż przeczytaj treść linka do Innego Gdańska!!!!!!!!!
parker - Nie Lis 21, 2004 12:16 am

Czytałam.
Pytanie "czemu nie Akademia" dotyczyło "czemu nie umieścić gdzieś linka do Akademii?".
Wiadomo, że nie w "zdjęciach Gdańska".

Grün - Nie Lis 21, 2004 12:41 am

Jest już link przy artukule o biskupach gdańskich - ktoś wypatrzył Spletta
Corzano - Pon Lis 22, 2004 8:20 am

Mikołaj napisał/a:
Moim zdnaiem zaufanie jakim obdarzono odwiedzajacych jest zbyt wielkie, obym się mylił.

Nie ma innych. Autorami są odwiedzający i na tym to polega.
Cytat:
Ktoś to archiwizuje? A jakbym zechciał wszędzie powpisywać Martin jest gópi?
Taki akty wandalizmu są bardzo łatwe do wypatrznia i poprawienia. Nie wierzysz - spróbuj, choć będziesz musiał się liczyć z zablokowaniem IP.
Archiwum oczywiście jest - zobacz zakładkę "historia".

Corzano - Pon Lis 22, 2004 8:23 am

Grün napisał/a:
Poza tym jakoś nie mam ochoty pisać w publikatorze, który powtarza szowinistyczne bzdurki wyssane z karabeli po dziadku.

Nic prostszego - popraw to tak, jak ma to wyglądać.

Cytat:
Ale rozumiem, że skoro każdy może sobie wejść i napisać co chce, to o rzetelność informacji raczej trudno.

Łatwiej niż w encyklopedii papierowej, bo sam możesz to zmienić.

Cytat:

Co tu jest nie tak z ortografią?

Grün - Pon Lis 22, 2004 9:29 am

Corzano napisał/a:
Nic prostszego - popraw to tak, jak ma to wyglądać.

Nic bym nie robił tylko poprawiał. Kiedyś chciałem poprawić świat, ale z tego wyrosłem. Nie namówisz mnie na poprawianie internetu :)

Cytat:
Łatwiej niż w encyklopedii papierowej, bo sam możesz to zmienić.

A co jeśli ja jestem święcie przekonany, że Henryk VIII miał 4 żony tylko, a ktoś inny bezpodstawnie twierdzi, że 6?

Cytat:
Cytat:

:hiihihi: no niiiiiiiiiiiiiiic, wszystko w porządku :) (bież od biegać zapewne - to taki nowy synonim "weź", którego nie znałem :)

Corzano - Pon Lis 22, 2004 10:01 am

Grün napisał/a:
Nic bym nie robił tylko poprawiał. Kiedyś chciałem poprawić świat, ale z tego wyrosłem. Nie namówisz mnie na poprawianie internetu :)

Nie mówię o internecie, a o Wikipedii i konkretnych artykułach.

Cytat:
A co jeśli ja jestem święcie przekonany, że Henryk VIII miał 4 żony tylko, a ktoś inny bezpodstawnie twierdzi, że 6?

Od tego przy każdym artykule są strony dyskusji, gdzie przedstawia się swoje racje na kontrowersyjne tematy.

Cytat:
Cytat:
Cytat:

:hiihihi: no niiiiiiiiiiiiiiic, wszystko w porządku :) (bież od biegać zapewne - to taki nowy synonim "weź", którego nie znałem :)

Bież. to skrót od "Bieżąca" (wersja). Gdzie jest błąd?

Grün - Pon Lis 22, 2004 10:56 am

:) a to przepraszam :)
parker - Pią Sty 14, 2005 12:16 pm

Jeszcze parę słów o wikipedii :

Wielka encyklopedia internautica