Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - ciekawostki z Reichu...

seestrasse - Wto Lis 16, 2004 10:24 pm
Temat postu: ciekawostki z Reichu...
ano wlasnie :D bylam, widzialam niewiele (praca!!!), ale cos jednak rzucilo mi sie w oczy.
Male miasteczko Hanau pod Frankfurtem. Tzw. Stadthalle - budynek jak najbardziej historyczny (19 wiek?) Jeszcze jakies dwa lata temu stal sobie spokojnie. A teraz - stoi OBUDOWANY szklem i metalem... jak w jakim akwarium :hmmm: Niech mi to ktos z PT Fachowców wytlumaczy!

A swoja droga taki Trewir to piekne miasto... i dwa razy starsze od Gdanska :D Ale obudowuja szklem tak samo...

Sabaoth - Wto Lis 16, 2004 11:28 pm

Może to tak specjalnie, żeby zabezpieczyć te termy przed szkodliwym działaniem atmosfery? A Porta Negra jeszcze stoi? W Trier byłem 12 lat temu i bardzo mi się podobało.
Grün - Sro Lis 17, 2004 12:02 am

Jeżeli coś co może zniszczyć się od deszczu kwaśnego i spalin obudują szkłem, zwłaszcza jesli to coś 2000 lat, to ja nie mam nic na przeciwko. Inna rzecz, że to akwarium mogłoby być mniej kubistyczne, ale tam widać architekci mają tę samą przypadłość co i u nas.
Marek Z - Sro Lis 17, 2004 12:06 am

Nic dodać, nic ująć :D
Petelka - Sro Lis 17, 2004 11:43 am

Nie wiem dlaczego, ale to akwarium i jego położenie kojarzy mi się naszym Teatrem (?)
Marcin - Sro Lis 17, 2004 11:54 am

Coś w tym jest.
Grün - Sro Lis 17, 2004 11:57 am

Cytat:
Nie wiem dlaczego, ale to akwarium i jego położenie kojarzy mi się naszym Teatrem (?)

Pewnie się nie znasz na architekturze, tak samo jak ja :hiihihi:

pumeks - Sro Lis 17, 2004 11:59 am

To chyba złudzenie, ja znam Trewir dość dobrze i twierdzę, że nie jest ani trochę podobny do Gdańska.
Chciałem znaleźć zdjęcie z Bremy, gdzie zaraz koło pieknego ratusza z renesansową fasadą stoi taki modernistyczny budynek, zdaje się Landtagu, ale nic mi się nie rzuciło w sieci. Chyba że panoramka (jak pokręcicie się w prawo to zobaczycie, o jakim budynku mówię).

Sabaoth - Sro Lis 17, 2004 11:59 am

Cytat:
Pewnie się nie znasz na architekturze, tak samo jak ja

To oczywiste,, my profani nie mamy nawet prawa dyskutowac o architekturze. To jest wyzszy stopien wiedzy, dostepnej tylko dla architektow. Tylko oni sa w stanie zrozumiec "wielkosc" takich projektow :hihi:

Grün - Sro Lis 17, 2004 12:02 pm

Są takie specjalne miejsca, gdzie można sobie w gronie wielkich i geniuszy spokojnie porozmawiać. Tylko że tam przeważnie nie ma klamek i tapicerka na ścianach...
Mikołaj - Sro Lis 17, 2004 12:16 pm

budynek z Bremy jest też na tej panoramie http://www.bremen.de/rundum/ammarkt_e.html
Petelka - Sro Lis 17, 2004 12:41 pm

A propos podobieństw czy skojarzeń - w Turku widziałam halę targową, wypisz wymaluj podobną do naszej. :lol: Poszukałabym w domu zdjęcia, ale mam je w wersji 'papierowej' a nasz skaner... eh, może lepiej w tym momencie zakończę wypowiedź. :pudlo:
pumeks - Sro Lis 17, 2004 1:28 pm

Petelka napisał/a:
w Turku widziałam halę targową

W Turku w Finlandii czy w miejscowości Turek k. Konina? :D

Sabaoth - Sro Lis 17, 2004 1:40 pm

A to nie to samo? Ja myslalem, ze jak jest Szwajcaria na Kaszubach to moze i byc Finlandia kolo Konina :hihi:
Grün - Sro Lis 17, 2004 1:48 pm

Turku fińskie dla odróżnienia nazywa się również Abo :)
Petelka - Sro Lis 17, 2004 2:02 pm

Grün napisał/a:
Turku fińskie dla odróżnienia nazywa się również Abo :)

To dla rozróżnienia niech będzie, że w Abo (nad 'A' chyba powinno być takie małe kółeczko). :)

Sabaoth - Sro Lis 17, 2004 2:21 pm

Cytat:
Turku fińskie dla odróżnienia nazywa się również Abo

Ale pisane przez A z kartoflem :hihi: Mam je na klawiaturze ale jak wcisne i wysle post, to pojawia sie takie cos: å :II I jest to szwedzka nazwa miasta, z czasow kiedy Finlandia byla czescia Szwecji.

seestrasse - Sro Lis 17, 2004 4:07 pm

super - dyskusja, jak widze, rozwinieta :)
tymczasem moje pytanie pozostaje bez odpowiedzi - szanowni Architekci! rozumiem, ze termy w Trewirze, ze 2000 lat, ze kwasne deszcze. Ale 19, góra 18 wieczny budyneczek w malym miasteczku? zaluje ze nie mam fot!

Grün - Sro Lis 17, 2004 4:13 pm

Cytat:
A teraz - stoi OBUDOWANY szklem i metalem... jak w jakim akwarium Niech mi to ktos z PT Fachowców wytlumaczy!

Ale, przepraszam, jakie jest właściwie pytanie?

seestrasse - Sro Lis 17, 2004 4:18 pm

warum :)
Grün - Sro Lis 17, 2004 4:49 pm

Ale warum co? Warum Szklo? Warum obudowano? Czy warum XIX wieczny budynek? Skoro akwarium mieści rzymskie termy to trzecie "warum" staje się bezprzedmiotowe. A dwa pierwsze dość oczywiste.
seestrasse - Sro Lis 17, 2004 4:55 pm

slabo dzis mysle :hihi: juz trzeci raz wycinam tego posta :D
w kazdym razie moje pytanie, drogi Gruenie, kieruje do FACHOWCÓW - a my, jako sieroty które sie przeciez na architekturze nie znaja, glosu nie posiadaja (boze, jeszcze rymy :oops: )
ponizej foty. Troche przesadzilam z tym "opakowywaniem" :hihi: , mimo to polaczenie materialów budowlanych widoczne ponizej uwazam za nieco szokujace

Grün - Sro Lis 17, 2004 5:56 pm

Ach, to zupełnie niepotrzebnie się przejąłem, Twoim zmartwieniem o brak odpowiedzi, skoro pytanie było kierowane do fachowców a nie do nas.
Sabaoth - Sro Lis 17, 2004 6:04 pm

Ja fachowcem architektonicznym nie jestem, jeno zwykłym profanem. Ale według mnie albo to jest drogowskaz dla kosmitów, albo architekt miał kompleks Edypa :hihi:
Leon - Sro Lis 24, 2004 11:03 pm

Jezeli szukacie podobienstwa do Gdanska to zwiedzajcie moje miasto Lubeke
Sabaoth - Sro Lis 24, 2004 11:11 pm

Sztokholm też jest podobny, tylko w przeciwieństwie do Gdańska nie odwrócił się od wody :II
Mikołaj - Sob Sty 08, 2005 3:26 am

Cytat:
Chciałem znaleźć zdjęcie z Bremy, gdzie zaraz koło pieknego ratusza z renesansową fasadą stoi taki modernistyczny budynek, zdaje się Landtagu

Brema - tu są oba