Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Szpęgawsk

Gdanszczanin - Wto Lis 16, 2004 5:50 pm
Temat postu: Szpęgawsk
Nie wiem czy byliście kiedyś w tej miejscowości . Ostatnio kolejny raz wybrałem się na rajd i przechodząc przez Szpęgawsk zauwazyłem ślady starego cmentarza z murowaną kaplicą cmentarną. Przez dziurke od klucza można było zajrzeć , w środku widok dośc makabryczny kilka uszkodzonych trumień . Wiecie coś na temat tego miejsca ?
Kasia_57 - Wto Lis 16, 2004 6:36 pm

znalazłam taka stronkę: http://rkarwat.webpark.pl/#
może autor tej strony Ci odpisze, bo mieszka w Szpęgawsku i jak pisze, uważa, ze to najpiękniejsze miejsce na ziemi:)

Gdanszczanin - Wto Lis 16, 2004 6:49 pm

no proszę widać nie tylko Gdańsk ma swoich miłośników :)
Kasia_57 - Wto Lis 16, 2004 7:30 pm

E, no pewnie, że nie!!! To nie tylko nasz przywilej;)
lusinek1 - Wto Lis 30, 2004 1:00 am

Szpęgawsk... taaa...
Mój Ojciec opowiadał mi dawno temu niestworzone historie o swoich młodych latach w tych okolicach spędzonych. Było tam i o pływaniu na... trumnach po rzece i o podpatrywaniu ekipy kręconych w pobliżu "Krzyżaków" :)

Corzano - Wto Lis 30, 2004 7:52 am

lusinek1 napisał/a:
Było tam i o pływaniu na... trumnach po rzece i o podpatrywaniu ekipy kręconych w pobliżu "Krzyżaków" :)

Te trumny, to krzyżaków? :mrgreen:

lusinek1 - Wto Lis 30, 2004 8:50 am

Niekoniecznie :)
Krzyżaków, tudzież Polaków (a dokładniej - aktorów, którzy ich role grali w "Krzyżakach") był za to gumowy rynsztunek, którym bawił się Tato ;-) Topory jakieś, tarcze... :)

seestrasse - Wto Lis 30, 2004 1:47 pm

lusinek1 napisał/a:
gumowy rynsztunek

i jak oni mieli wygrac ten Grunwald... :haha:

lusinek1 - Wto Lis 30, 2004 3:08 pm

...jak by to powiedzieć... Tato bawił się gumowym toporem Zbyszka z Bogdańca :-)
A jego "partia" ten Grunwald wygrała przecież...
Do tego, o ile pamiętam z filmu, część szła do tego boju w... trampkach :-)

Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 5:01 pm

To były trampki wyprodukowne przez Stomil. W tamtych czasach był to substytut butów.
lusinek1 - Wto Lis 30, 2004 11:38 pm

Uhm... podobnie jak zimowa wersja trampek - czyli osławione "relaksy" :hiihihi:
neron - Czw Sty 03, 2013 6:39 pm

jest to grobowiec właścicieli wsi szpęgawsk. Za dzieciaka (jakies 25lat temu) w środku walały się jeszcze kości i resztki ubrań. Przed grobowcem byl metalowy krzyz - najstarsza data o ile pamietam była 1583 a ostatnia 18XX. Za grobowcem jet cmentaz rokopany niestety- moj sasiad ma porecz balkonowa zrobioną z płotu jednego z grobów. w latach 90 drzwi zaspawano a w srodku posprzatano. jednak wichura zwaliła drzewo stojace za grobowcem i "otworzyła" ponownie wejście dla hien. krzyz pewnie zakonczył kariere na skupie złomu w starogardzie.
Drogą asfaltowa dojdziesz do grobów ok 7000 polaków zamordowanych przez niemców oraz do resztek grody Juranda ze spychowa nad jeziorem placzewskim :)
pewnie to niewiele ale zawsze coś
jak masz jakieś pytania to pisz śmiało