Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Cmentarz pod placem gdańskiej budowy

Marcin - Pią Lis 05, 2004 11:30 pm
Temat postu: Cmentarz pod placem gdańskiej budowy
Cmentarz pod placem gdańskiej budowy
Szacunek dla zmarłych
"Na dzikim parkingu przy budynku sądu 1 listopada zapłonęły znicze. Przynieśli je członkowie internetowej Akademii Rzygaczy - ludzie, których pasją jest historia i którzy zdawali sobie sprawę, że pod kołami samochodów leżą pogrzebani gdańszczanie. "
I znów Ci Rzygacze... :wink:

Sabaoth - Sob Lis 06, 2004 8:14 am

Z całego artykułu najbardziej spodobała mi się opinia balbiny:
Cytat:
Co gazeta ustalila?? ktos wczoraj napisal o tym na forum i tyle. ci
dziennikarze to mitomani

Marcin - Sob Lis 06, 2004 9:58 am

Ktoś? Mikołaj i Zoppoter. :D
Mikołaj - Sob Lis 06, 2004 12:48 pm

Cytat:
rosnąca w siłę i powiązana z lokalnym wydaniem „Wyborczej”, może nadawać kształt sporom o gdańską architekturę w przyszłości

to była samospełniająca się przepowiednia... :hihi:

Grün - Sob Lis 06, 2004 1:57 pm

Jak tak dalej pójdzie to zaczną się nas bać :hiihihi:
Mikołaj - Sob Lis 06, 2004 2:11 pm

Trzeba czym prędzej założyć jakieś stowarzyszenie blokujace inwestycje. Ja już czekam na pierwszą propozycję milczenia w zamian za korzyść majątkową. :hiihihi:
Grün - Sob Lis 06, 2004 4:02 pm

Gorzej niż grinpisy normalnie :)
knovak - Sob Lis 06, 2004 4:14 pm

Znowu będzie: "Oni są wszędzie!" :wow:
A do triady "Żydzi, masoni i cykliści" dojdą "Rzygacze"
:hihi:

Grün - Sob Lis 06, 2004 4:26 pm

Już widzę te tytuły:

Rzygacze zablokowali budowę terminala kontenerowego

Prezydent elekt z wizytą u Rzygaczy

Kto tak na prawdę rządzi Gdańskiem?

Sabaoth - Sob Lis 06, 2004 6:04 pm

Tytuły zależą od gazety, ja widzę inne:

Żydomasoński spisek Rzygaczy przeciwko Ojczyźnie

Rzygacze chcą oderwania piastowskiego gniazda od macierzy.

Kto tak naprawdę rządzi Gdańskiem? Masoni czy Rzygacze?

to cytaty z Waszego Dziennika :hihi:

Petelka - Sob Lis 06, 2004 7:37 pm

Cytat:
Jak tak dalej pójdzie to zaczną się nas bać

Kto wie, czy juz tak nie jest? :hihi: :haha:

Marcin - Sob Lis 06, 2004 7:48 pm

Rzygacze pociągają za sznurki

Kto stoi za Rzygaczami?

:hihi:

Sabaoth - Sob Lis 06, 2004 7:52 pm

Cytat:
Kto stoi za Rzygaczami?

Oczywiście Wielki Architekt :hihi: A z czym kojarzy się Wielki Architekt? Z fartuszkami! :hihi:

Grün - Sob Lis 06, 2004 7:54 pm

Za rzygaczami stoją przeważnie rynny :D
doraa - Nie Lis 07, 2004 1:08 am

Jeszcze jeden tytuł
"Powołano specjalną Komisję do wyjaśnienia działalności Rzygaczy.
Na czele Komisji stanął Paweł Adamowicz..........." :hihi:

bassa - Nie Lis 07, 2004 10:56 am

I w konkluzji protokołu pokontrolnego ,,Rzygacze i sympatycy zostali zobowiazani do odpracowania 150.000 godzin na osobę (po godzinie za słowo) w formie wykopków na działkach przydzielonych im na Wyspie Spichrzów,z natychmiastowym terminem wykonalności.,,
Zoppoter - Pon Lis 08, 2004 11:17 am

Sabaoth napisał/a:
Tytuły zależą od gazety, ja widzę inne:

Żydomasoński spisek Rzygaczy przeciwko Ojczyźnie

Rzygacze chcą oderwania piastowskiego gniazda od macierzy.

Kto tak naprawdę rządzi Gdańskiem? Masoni czy Rzygacze?

to cytaty z Waszego Dziennika :hihi:

ABW wpadła na trop powiązań Rzygaczy z Powiernictwem Pruskim. :mrgreen: :haha: :hihi:

Mikołaj - Pon Lis 08, 2004 3:54 pm

Byłem dzisiaj w sądzie i zajrzałem oczywiście na parking. Wygląda to wszytsko inaczej niż sobie wyobrażałem, bo póki co ogrodzony jest jedynie mały kawałek terenu, na którym mieściły się kiedyś dwa rzędy aut. Nie wiem, czy mają dalsze plany, ale jeśli inwestycja miałaby się ograniczyć do tego kawałka, to nie rozumiem całego zamieszania wokół miejsc dla samochodów, bo ubyło ich może z 20-30. Robione są już wykopy, są dwa doły tak 2x3 m, wyciągnęli trochę cegieł i jakiegoś nieokreślonego żelastwa, ale po cmentarzu nie ma śladu, chyba w tym miejscu się jeszcze nie zaczynał. Jeśli na tym miałoby się zakończyć to nie jest źle.
Dziki REX - Pon Lis 08, 2004 10:28 pm

Wątpliwa sprawa.
pumeks - Wto Lis 09, 2004 9:19 am

Ja też wczoraj zaglądałem, i też starałem się dociec, czy przypadkiem archeolodzy nie wleźli juz na teren cmentarza. Chyba faktycznie na razie udało im się tego uniknąć.
Na pewno ten ogrodzony teren to za mało, by postawić jakikolwiek budynek z prawdziwego zdarzenia - chyba że chodziłoby o kiosk z piwem albo stację transformatorową, ale z tego co słyszałem, ma to byc biurowiec, więc na pewno wykopy obejmą znacznie więcej terenu.

Marcin - Wto Lis 09, 2004 11:59 pm

Gdańscy Niemcy chcą ekshumacji zwłok z terenu parkingu przy ul. Strzeleckiej
Mikołaj - Sro Lis 10, 2004 12:06 am

no i pięknie
Marcin - Pią Lis 12, 2004 11:25 pm

Problemy z parkingiem przy gdańskim sądzie
Mikołaj - Wto Lis 16, 2004 2:16 am

Inwestycja przy gdańskim sądzie

Na działce jest jednak jeszcze inny problem. Gdy na jej terenie rozpoczęły się prace archeologiczne okazało się, że pod ziemią znajdują się groby ze zlikwidowanego w 1951 roku katolickiego cmentarza. Archeolodzy odnaleźli już kilkanaście trumien i grobów.

Grün - Wto Lis 16, 2004 2:49 am

Jakie to zaskakujące... trumny na cmentarzu... no któż się mógł spodziewać.
Miłego wyciągania - tam mogło być pochowanych ciężkie setki osób.

parker - Wto Lis 16, 2004 11:44 am

Cytat:
Miłego wyciągania

ale makabryczne spostrzeżenie :II

pumeks - Wto Lis 16, 2004 12:03 pm

Grün napisał/a:
któż się mógł spodziewać

Właśnie mnie to trochę dziwi, że nikt tego nie sprawdził :???: Wcześniej ludzie z archeo przed wbiciem łopaty zaczynali od kwerendy archiwalnej. Ale od jakiegoś czasu (ok. roku) wszystkie badania archeologiczne na terenie "historycznego śródmieścia" gmina zleca Muzeum Historycznemu Miasta Gdańska, i może w związku z tym zwyczaje się nieco zmieniły?

Sabaoth - Wto Lis 16, 2004 12:39 pm

Dla mnie, naturalnym byloby sprawdzenie, co w danym miejscu bylo chociazby przed wojna. Chyba plany miasta sa latwo dostepne. Tu nawet nie chodzi o prace archeologiczne, tylko o zwykle sprawdzenie na planach, byl tam dom, czy nie, a moze park albo cmentarz. To nawet moglby zrobic inwestor.
pumeks - Wto Lis 16, 2004 1:19 pm

Inwestora to nie musi obchodzić. Skoro dostaje od miasta teren (o ile zrozumiałem, włascicielem działki pozostaje gmina, a inwestor - firma Mart - jest dzierżawcą), to interesuje go tylko jaki jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (żeby się nie okazało, że wolno tam stawiać jedynie parterowe baraki).
parker - Wto Mar 08, 2005 10:18 pm

Ostatnie dni parkowania przed gdańskim sądem
Grün - Wto Mar 08, 2005 11:51 pm

Mikołaj... i co Ty teraz zrobisz? :%
Mikołaj - Wto Mar 08, 2005 11:55 pm

Będę parkował na Piekarniczej, tam jest puściutki, wielki parking :hihi:
Grün - Wto Mar 08, 2005 11:56 pm

:) a to spryciarz z Ciebie :)
Mikołaj - Wto Mar 08, 2005 11:59 pm

Tyle że na Nowe Ogrody trochę daleko, a sam budynek nieco pusty :wink:
seestrasse - Sro Mar 09, 2005 12:51 am

nie martw się, już niedługo puszczą tam tramwaj :mrug: :kuku: :huuurra:
Grün - Sro Mar 09, 2005 1:36 am

seestrasse napisał/a:
nie martw się, już niedługo puszczą tam tramwaj :mrug: :kuku: :huuurra:

Wodny :^^

seestrasse - Sro Mar 09, 2005 1:45 am

jak wzbierze Siedlecki Potok, to kto wie... :mrgreen:
pumeks - Czw Mar 10, 2005 10:36 am

A to już było?
Budynek Biurowy HAXO
o tyle ciekawe że sprytnie nawiązali do historii fortyfikacji i nazwali obiekt nazwiskiem Generała François Haxo

Mikołaj - Czw Mar 10, 2005 12:58 pm

Świetnie, że to znalazłeś :== Naprawdę elegancka strona.
I wreszcie do architektury nie można mieć większych zastrzeżeń:

Mikołaj - Czw Mar 10, 2005 1:01 pm

Ale oczywiście "coś" musiało się znaleźć - stare miasto im się nieco rozrosło :hihi:
http://www.mart.gda.pl/gdansk.html

Grün - Czw Mar 10, 2005 1:21 pm

No faktycznie - architektura nowoczesna, ale poprawna. Taka w stylu skandynawskim.
Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 1:44 pm

Architektura wspaniala, piekna w swej prostocie, bez setek kilogramow chromowanej stali na fasadzie. I nie przypomina wcale akwarium z wiszacymi, zatopionymi lodziami :hihi:

Takie cos mozna postawic przy starych kamieniczkach i nie bedzie sie gryzlo, nawet wyeksponuje te kamieniczki, a samo wtopi sie w otoczenie. Oby wiecej takich projektow.

parker - Czw Mar 10, 2005 3:40 pm

Oooo, ładne. Wieczorem sobie poprzeglądam dokładniej, ale to mi się podoba :)
Zoppoter - Czw Mar 10, 2005 3:50 pm

parker napisał/a:
Oooo, ładne. Wieczorem sobie poprzeglądam dokładniej, ale to mi się podoba :)

A mnie się płaskie dachy nie podobają. :<>

Grün - Czw Mar 10, 2005 4:25 pm

To fakt - płaskie dachy ubunkrowiają ten projekt. Jakby dachy były spadziste byłoby znacznie lepiej.
Mikołaj - Czw Mar 10, 2005 4:32 pm

Cytat:
Ale oczywiście "coś" musiało się znaleźć - stare miasto im się nieco rozrosło
http://www.mart.gda.pl/gdansk.html

Wysłałem im maila, po godzinie dostałem odpowiedź, a teraz zmienili już na stronie na Głowne :==

Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 4:54 pm

I reakcja odpowiednia. Same zalety! Gdzieś tu musi być jakiś haczyk :%
wrangla - Czw Mar 10, 2005 4:59 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
Ale oczywiście "coś" musiało się znaleźć - stare miasto im się nieco rozrosło http://www.mart.gda.pl/gdansk.html

Wysłałem im maila, po godzinie dostałem odpowiedź, a teraz zmienili już na stronie na Głowne :==

:wow: normalnie nie wierzę

jahrek - Czw Mar 10, 2005 6:41 pm

Wlaściwie projekt w miarę ciekawy, ale i ja przychylam się do przeciwników plaskich dachów, mozna by przelamać tę monotonie fasady i przyćmić linie proste jakimiś elementami, które przyciagalyby wzrok i nadawaly bryle choć trochę większe zróznicowanie. Jako że nie posiadam stosownego programu, posluzylem się metodą "wytnij-wklej-dopasuj" w Photoshopie :lol: i mam takiego pomysla [do którego zalicza się "uhistorycznienie" budowli. wiem, wiem...zwlaszcza pro-1 kojarzy się ze stylem w jakim robilo się to w NRD...] :wink: tylko mi się nie czepiać perspektyw i linii, bo zrobilem to "na kolanie" :hihi:
Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 7:05 pm

Dobre. :ok:
parker - Czw Mar 10, 2005 7:18 pm

Pierwsza przeróbka jeszcze by uszła, ale druga się niestety kupy nie trzyma, za przeproszeniem :wink:
Grün - Czw Mar 10, 2005 7:19 pm

Cholera - ja się dałem nabrać, że to jest to co zamierzają tam postawić. Jahrek, dlaczego to nie Ty projektowałeś ten budynek? To co zrobiłeś jest jednocześnie nowoczesne i stylowe. Wielkie brawo. A obecni zaświadczą, że u mnie taka opinia to rzadkość.
jahrek - Czw Mar 10, 2005 7:27 pm

moze zrobie kawal lepszej, niepotrzebnej nikomu roboty i przerobie nr.2 :hihi: bo mi samemu niezbyt sie podoba, mial tylko obrazowac idee, ale spoko cos wymysle...ps: Grün, :masta:
Zoppoter - Czw Mar 10, 2005 7:42 pm

Grün napisał/a:
Cholera - ja się dałem nabrać, że to jest to co zamierzają tam postawić. Jahrek, dlaczego to nie Ty projektowałeś ten budynek? .

Taaak. Jakby co, to ja jestem kolega Jahrka... :mrgreen: :== :OO

jahrek - Czw Mar 10, 2005 7:46 pm

Zoppoter napisał/a:
Taaak. Jakby co, to ja jestem kolega Jahrka... :mrgreen: :== :OO

:hihi: tak, jakby co, mogę poswiadczyc jakims wspólnym zdjęciem :^^

Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 8:39 pm

Zoppcio, a dasz mi autograf? Bo wielkiego architekta (nie mylić z Głównym Architektem) to mi wstyd nawet poprosić. :hihi:
Marek Z - Czw Mar 10, 2005 9:08 pm

Tak, czy inaczej to jeden z projektów, który od dłuższego czasu daje się zaakceptować, a wręcz "mi się" - jak to mówi Mikołaj. Nareszcie obiekt uwzględnia charakter miejsca, na którym ma stanąć. Nareszcie normalne okna, proste ściany...
Dachu rzeczywiście trochę brakuje, ale cóż, może za ileś lat ktoś podejmie decyzję i dobuduje ? Nic straconego. "Dodatki" Jahrka bardzo fajne. Trafione. Brawo. :==

jahrek - Czw Mar 10, 2005 9:34 pm

:masta: no to jeszcze takie, bo ostatni to faktycznie bylo "przegięcie"....i kończę fantazjować, zeby nie zrobil sie zbyt wielki :offtopic:
Pietrucha - Czw Mar 10, 2005 9:41 pm

Tak, ładnie wyglądają twoje przeróbki projektu. Tylko pewnie wiekszość architektów powiedziała by, że to kopiowanie pomysłów z przeszłości
parker - Czw Mar 10, 2005 9:54 pm

Jedna architektka by powiedziała, że to pomieszanie stylów i bałagan stylistyczny :%
Pietrucha - Czw Mar 10, 2005 10:01 pm

W moim odczuciu to współczesna architektura jest nie tylko pomieszaniem stylów, ale i róznych innych rzeczy. A bałagan stylistyczny? Co to mniej więcej znaczy?
parker - Czw Mar 10, 2005 10:04 pm

Bałagan stylistyczny to w skrócie - każdy kawałek z innej parafii :wink:
jahrek - Czw Mar 10, 2005 10:08 pm

myslę że w porównaniu nie wypada najgorzej... :wink:
parker - Czw Mar 10, 2005 10:12 pm

w porządku, wszyscy wiedzą, że ze wszystkich ludzi architekci najmniej się znają na architekturze :%
Mikołaj - Czw Mar 10, 2005 10:13 pm

Uczysz się od najlepszych :hihi:
jahrek - Czw Mar 10, 2005 10:20 pm

JA? w życiu nie wzorowalbym się na tym CZYMŚ....jeny, za każdym razem gdy tamtędy przechodzę odwracam wzrok... :rzyg_1:
Sabaoth - Czw Mar 10, 2005 11:03 pm

Nie, to kolorowane, odblaskowe szkło jest suuuper. Działa jak naturalny środek przeczyszczający. Może to opatentować?
Zoppoter - Pią Mar 11, 2005 8:23 am

parker napisał/a:
Jedna architektka by powiedziała, że to pomieszanie stylów i bałagan stylistyczny :%

Czyli eklektyzm.

Sto lat temu w Sopocie tez zbudowano mnóstwo takich bałaganiarskich domów. A dzisiaj wszyscy (no może oprócz niektórych architektów :mrgreen: ) się zachwycają "sopocką" architekturą...

parker - Pią Mar 11, 2005 9:24 am

Spoko, nie znam się, idę uprawiać marchewkę :%
danziger - Pią Mar 11, 2005 5:47 pm

Zoppoter napisał/a:
parker napisał/a:

Czyli eklektyzm.

Sto lat temu w Sopocie tez zbudowano mnóstwo takich bałaganiarskich domów. A dzisiaj wszyscy (no może oprócz niektórych architektów :mrgreen: ) się zachwycają "sopocką" architekturą...
Tyle, że jeśli o Sopot chodzi, to zachwycają się raczej architekturą secesyjną, a nie eklektyczną?
Zoppoter - Pią Mar 11, 2005 7:35 pm

danziger napisał/a:
Tyle, że jeśli o Sopot chodzi, to zachwycają się raczej architekturą
secesyjną, a nie eklektyczną?

W Sopocie nie znajdziesz wiele secesji. Dominuje własnie eklektyzm tudzież stylizacje np. neogotyk. Ale utarło sie mówic o "sopockiej secesji" (coś jak gdańska s....a), kóre to okreslenie odnosi sie do całej, wzbudzającej zachwyt, architektury miasta.

Grün - Pią Mar 11, 2005 8:06 pm

To prawda - z secesją to sopocki styl ma niewiele wspólnego. Owszem zdarzają się secesyjne ornamenty tu i ówdzie.
danziger - Sob Mar 12, 2005 3:52 pm

Acha. Nie jestem architektonicznym ekspertem dlatego pewności nie miałem.
Tylko nie bardzo rozumiem - eklektyzm to pomieszanie stylów, czyli jeden budynek wybudowany w wielu stylach (pomieszane elementy gotyku, baroku, secesji i Bóg wie czego jeszcze), tymczasem budynki w Sopocie są raczej, ze tak powiem "jednostylowe". Nie upieram się, ze to secesja, tylko nie widzę w nich takiego pomieszania.

Zoppoter - Sob Mar 12, 2005 5:31 pm

danziger napisał/a:
Tylko nie bardzo rozumiem - eklektyzm to pomieszanie stylów, czyli jeden budynek wybudowany w wielu stylach (pomieszane elementy gotyku, baroku, secesji i Bóg wie czego jeszcze), tymczasem budynki w Sopocie są raczej, ze tak powiem "jednostylowe".

Któryś ze znanych kompozytorów powiedział kiedys, ze dobry kompozytor, to taki, który tak potrafi zerżnąc cudze kompozycje, żeby słuchacze nie potrafili sie zorientować, z ilu i jakich kolegów po fachu zrzynał...

Moze własnie dlatego sopocki eklektyzm jest tak ceniony: bo nie widac po nim tego pomieszania. W każdym razie dom, w którym barokowy hełm pokrywa wiezyczke zbudowaną z muru szachulcowego, w którym ściany mają klasycystyczne portale okien i barokowe szczyty u góry, szerokie drzwi wejsciowe maja u góry secesyjne łukowe okno przyozdobione roslinnymi płaskorzeźbami w murze, południowa sciana jest zabudowana kolonialną werandą z zadaszonym balkonem na najwyzszym pietrze, za to parter jest zbudowany z neogotyckiej cegły trudno nazwać jednostylowym. A jednocześnie przynajmniej część z tego opisu można dopasowac do wiekszości kamienic w Sopocie.

Mikołaj - Sro Mar 30, 2005 5:38 pm

Budowa ruszyła, ale przez tę palisadę wyglada jakby chcieli Biskupin odtworzyć :hihi:
Grün - Sro Mar 30, 2005 6:08 pm

No faktycznie - to pewnie jest architektoniczne nawiązanie do prasłowiańskich początków Gdańska :%
Marcin - Czw Maj 12, 2005 9:01 am

Odkrywanie przedwojennej nekropolii
Cytat:
Cmentarz istniał w tym miejscu od 1846 do 1951 roku, kiedy komunistyczne władze zdecydowały o zrównaniu mogił z ziemią i postawiły na nich milicyjne garaże. Fundatorem cmentarza był majętny gdańszczanin John Carl Amort. Archeolodzy bardzo chcą odnaleźć także jego grobowiec - zależy to od tego, w której części cmentarza się znajduje. Badania obejmują tylko fragment, na którym stanie biurowiec (1,7 tys. mkw.) - czyli mniej niż połowę nekropolii.

Marek - Nie Maj 15, 2005 3:52 pm
Temat postu: Szukasz biura w Gdańsku?
Już szukają chętnych.Przysłano mi ofertę.

Od: "MART Grupa Inwestycyjna Sp. z o.o." <biuro@mart.gda.pl>
Kameralny biurowiec Haxo

lokale biurowe i miejsca parkingowe w centrum Gdańska
przy Sądzie i Urzędzie Miejskim, z widokiem na park i zabytkowe forty
4 miejsca parkingowe na każde sto metrów biura
samochodem prosto i bez korków
tramwajem, autobusem, kolejką

Budynek Biurowy HAXO - Gdańsk ul.Strzelecka 7b

parker - Nie Maj 15, 2005 4:21 pm

Mi też przysłali :wink:
Grün - Wto Maj 17, 2005 11:24 am

Ale zapomnieli dodać: "W uroczym miejscu, na pohitlerowskim cmentarzu" :%