|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Co to za most?
Grün - Pon Lis 01, 2004 12:16 pm Temat postu: Co to za most? http://img.allegro.pl/pho...341179/34117911
Czy ktoś ma może obrazek, na którym widać byłoby dalszą cześć tego mostu? Gdzie mógło prowadzić?
parker - Pon Lis 01, 2004 12:27 pm
dalszy ciąg mostka wygląda tak:
Grün - Pon Lis 01, 2004 12:35 pm
AAAAAAAAaa, czyli to był mostek tak postawiony, żeby nie trzeba było tą samą trasą wracać ze spaceru
Dzięki.
Sabaoth - Pon Lis 01, 2004 3:20 pm
A tu masz jeszcze dalszy ciąg:
Sabaoth - Pon Lis 01, 2004 3:23 pm
Pale podpierające ten pomost zachowały się do dzisiaj, to zdjęcie zrobiłem w sierpniu.
pumeks - Wto Lis 02, 2004 9:56 am
Grün napisał/a: | AAAAAAAAaa, czyli to był mostek tak postawiony, żeby nie trzeba było tą samą trasą wracać ze spaceru |
Niezupełnie. Trasa spacerowa wiodła drewnianym pomostem, a następnie mostkiem do latarni. Sądzę, że po falochronie nie wolno było łazić.
Grün - Wto Lis 02, 2004 10:19 am
No tak, bo jeszcze by ktoś zleciał
TOMB - Pią Mar 11, 2005 3:35 pm
Po prostu mostek służył jak połączenie latarni z pomostem, a falochron pełnił tylko i wyłącznie przypisaną sobie funkcję.... Chociaż jestem w posiadaniu widokówki z początku XX w. przedstawiającą cumujące przy pomoście okręty wojenne, natomiast tzw. publiczność spaceruje właśnie wspomnianym falochronem.
danziger - Sob Mar 12, 2005 6:50 pm
TOMB napisał/a: | Po prostu mostek służył jak połączenie latarni z pomostem, a falochron pełnił tylko i wyłącznie przypisaną sobie funkcję.... Chociaż jestem w posiadaniu widokówki z początku XX w. przedstawiającą cumujące przy pomoście okręty wojenne, natomiast tzw. publiczność spaceruje właśnie wspomnianym falochronem. |
A masz możliwość zeskanowania i zamieszczenia jej tutaj?
Pzdrw.
TOMB - Wto Mar 15, 2005 4:42 pm
Niestety nie mam takiej możliwości...
TOMB - Wto Mar 15, 2005 4:45 pm
ale wykryłem małe fałszerstwo. Pocztówka jest lustrzanym odbiciem zdjęcia zrobionego w Brzeźnie, bo wspomniana latarnia ledwo widoczna między okrętami, jest po drugiej stronie, a widok jest sygnowany jako "Neufahrwasser-Westerplatte".
pumeks - Sro Mar 16, 2005 9:04 am
Chodziło o takie zdjęcie?
TOMB - Czw Mar 17, 2005 5:45 pm
Nie... To zdjęcie na pocztówkę jest robione od strony Westerplatte, czy N.Portu, jak kto woli. Moja pocztówka była"robiona z drugiej strony kanału i poprostu odwrócona...
Kurczę! Że też nie mogę zeskanować....
TOMB - Pon Sty 28, 2008 9:48 pm Temat postu: Po długim czasie... Wreszcie mam skaner.
To jeśli dobrze pamiętam moje obserwacje to ta pocztówka.
Lepiej późno niż wcale...
TOMB - Pon Sty 28, 2008 9:56 pm Temat postu: Mostek... A propos wcześniejszych postów odnośnie połaczenia latarni i falochronu z pomostem, to mam jeszcze taką pocztówkę.
|
|