|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Pruskie ślady - galeria Piotra Gawrysiaka
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 9:00 pm
Dodałem galerię zdjęć autorstwa Piotra Gawrysiaka:
www.dawnygdansk.pl/prusy/index.html
parker - Pią Paź 08, 2004 9:37 pm
Skórcz? Przecież to ani Warmia, ani Mazury, ani Żuławy!
To Kociewie chyba?
A Grudziądz to Ziemia Chełmińska!
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 9:43 pm
Wiedziałem, że się zacznie...
parker - Pią Paź 08, 2004 9:45 pm
Mikołaj napisał/a: | Wiedziałem, że się zacznie... |
Jeśli mamy dbać o porządne nazewnictwo w Gdańsku, to ja będę walczyć o prawidłowe nazewnictwo moich rodzinnych stron ;)
Grün - Pią Paź 08, 2004 9:47 pm
I bardzo słusznie - Mikołaj - do kąta!!!!
parker - Pią Paź 08, 2004 9:49 pm
A co do grudziądzkiego napisu... moja babcia mieszkała tuż za tym rogiem Nadgórnej ;)
Sprostowanie (po dokładniejszych oględzinach) - nie za tym rogiem, kawałek dalej ;)
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 9:53 pm
coś nie doczytaliście, czyjego autorstwa jest galeria... autor wskazywał Mazury, ja rozszerzyłem o Warmię i Żuławy, ale tak jak sie spodziewałem to za mało, żeby Was zadowolić... to od razu poproszę o listę literówek lub błedów w wersji polskiej lub niemieckiej.
parker - Pią Paź 08, 2004 9:56 pm
Cytat: | coś nie doczytaliście, czyjego autorstwa jest galeria |
Galeria (zresztą bardzo łądna) autorstwa PG, ale strona (i nagłówki) autorstwa Mikołaja, prawda? ;)
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 10:02 pm
Cytat: | autor wskazywał Mazury, ja rozszerzyłem o Warmię i Żuławy |
parker - Pią Paź 08, 2004 10:06 pm
Mikołaj napisał/a: | :czytaj: Cytat: | autor wskazywał Mazury, ja rozszerzyłem o Warmię i Żuławy |
|
a dlaczego o Warmię i Żuławy, skoro na zdjęciach jest m.in. Kociewie i Ziemia Chełmińska?
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 10:09 pm
no bo co to jest w ogóle za słowo "Kociewie"??
parker - Pią Paź 08, 2004 10:11 pm
Muszą skądś pochodzić te okropne Kociewiaki, nie?
Widziałam, że już poprawione, dziękuję
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 10:13 pm
sprawdziłem maila od PG: "Mam sporo zdjęć poniemieckich napisów z Mazur i Powiśla" I co Ty na to?
parker - Pią Paź 08, 2004 10:17 pm
Hmmm... o ile Grudziądz od biedy można by nazwać Powiślem, to Skórcz leży na północno-wschodniej granicy Borów Tucholskich, bliżej mu do Kaszub niż Wisły
parker - Pią Paź 08, 2004 10:20 pm
Skórcz
"Warto zwiedzić: w szkole zbiory etnograficzne rejonu Kociewia" ;)
Petelka - Pią Paź 08, 2004 10:32 pm
Skórcz wogóle jest bardzo ładnym miasteczkiem o ciekawie zachowanym, starym układzie uliczek. Warto tam się zatrzymać choćby na chwilę. Oczywiście z aparatem fotograficznym.
Grün - Pią Paź 08, 2004 10:42 pm
A od czego pochodzi nazwa "Kociewie"?
parker - Pią Paź 08, 2004 10:53 pm
"Kociewie jest w Polsce mało znaną krainą. Nazwa Kociewie ciągle budzi zainteresowanie, przede wszystkim ze względu na pochodzenie. Naukowcom do tej pory nie udało się w sposób jednoznaczny i ostateczny ustalić pochodzenia i znaczenia tej nazwy. Wysunięto cały szereg propozycji etymologicznych, ale każda z nich budzi różnorodne wątpliwości. Nazwa Kociewie była w użyciu prawdopodobnie już w końcu średniowiecza, lecz zapisana dopiero w latach 1810-1820 w dokumentach etnograficznych w świeciu i od tego czasu rozpowszechniana.
Jedni wywodzą tę nazwę od kociołków, tj. niewielkich, bezodpływowych zagłębień terenowych, inni od słów kaszubskich kunc(z) - koniec, końcevi - końcowy, końcowy w sensie krainy położonej na krańcu Kaszub. H.Górnowicz wywodzi tę nazwę od słowa koncevati - obozować lub od rosyjskiego koczewie - koczowisko. Uważa, że ta nazwa mogła powstać w XVIII wieku, kiedy to na dzisiejszym Kociewiu obozowały wojska cesarskiej Rosji. Jednak żadna z tych nazw nie jest naukowo ostateczna i nadal nie wiadomo, czy została ona narzucona przez Kaszubów, czy wynika z charakterystycznych właściwości miejscowych."
Ze strony Wirtualne Kociewie
Mikołaj - Pią Paź 15, 2004 10:45 pm
Oto druga i na razie ostatnia pruska galeria Lycka czyli Piotra G.
Kawał wspaniałej roboty!
http://www.dawnygdansk.pl/prusy2/index.html
do pólnocy mogą występować zakłócenia w odbiorze
DarioB - Pią Paź 15, 2004 11:47 pm
No rzeczywiście występują zakłócenia
Marcin - Sob Paź 16, 2004 12:42 am
Wiekszość fot w galerii dotyczy obiektów kolejowych.
Mikołaj - Sob Paź 16, 2004 10:55 am
OK, są już wszystkie zdjęcia. Kilka moich uwag:
3. Białki- Bergschenke /Inh. Arthur - zgadza się?
11. Kisielice "Freystadt" - możliwe, że przez "y"?
33. Stare Juchy
No i fajny kopyrajt się pojawił
lyck - Sob Paź 16, 2004 12:34 pm
Mikołaj napisał/a: | OK, są już wszystkie zdjęcia. Kilka moich uwag:
3. Białki- Bergschenke /Inh. Arthur - zgadza się?
11. Kisielice "Freystadt" - możliwe, że przez "y"?
33. Stare Juchy
No i fajny kopyrajt się pojawił |
ad. 3. Faktycznie w Białkach teraz dojrzałem to "g" w Bergschenke. I nawet może to być do rzeczy, bo sklep ten jest na wysokiej skarpie doliny Wisły, która przypomina "Berg". W wolnym tłumaczeniu byłby to więc: "wyszynk na górce". Właściciel (Inh.) Arthur ... to pewnie poprzednik p. Fadeln'a(?). Dzięki za zwrócenie uwagi . Proponuję poprawić podpis foty.
ad 11. wiem że literka y w złożeniu np. ey była już przed wojną traktowana przez samych niemców jako archaizm. A jednak Freystadt przetrwał falę "uproszczeń" nazw miejscowości z 1938r. i nawet w urzędowym rozkładzie kol. z 1944 r. figuruje pod niezmienioną nazwą. Przypatrzyłem się cegłom... i na murze też jest y!
ad. 33. Stare Juchy początkowo uważałem za nazwę obciachową, dopóki nie odwiedziłem miejsca...
lyck
Petelka - Sob Paź 16, 2004 2:32 pm
Cytat: | Oto druga i na razie ostatnia pruska galeria Lycka czyli Piotra G.
Kawał wspaniałej roboty! |
Przepiękna. I bardzo zmartwiła mnie zapowiedź, że jak na razie ostatnia.
Sabaoth - Sob Paź 16, 2004 4:02 pm
Cytat: | 11. Kisielice "Freystadt" - możliwe, że przez "y"? |
To od imienia germańskiej (tudzież skandynawskiej) bogini Freyi, jej imieniem nazwano też jeden z dni tygodnia - piątek. I wydaje mi się, że to y powinno się w nazwie znajdować.
Mikołaj - Sob Paź 16, 2004 6:55 pm
a ja myślałem, że od Rudolfa Freytaga...
Sabaoth - Sob Paź 16, 2004 7:51 pm
Wtedy powinno być Freytagstadt. Podobnie brzmiące nazwy miejscowości (Freystadt, Freyburg itd.) można znaleźć w wielu miejscach. Tak mi się to skojarzyło bo przejeżdżałem kiedyś w Szwecji przez tak podobnie brzmiące miasteczko. W Nacka jest też ulica Freyvägen.
A może nazwa miasteczka pochodzi od tego gościa?
seestrasse - Pon Paź 18, 2004 10:47 pm
Marcin napisał/a: | :== Wiekszość fot w galerii dotyczy obiektów kolejowych. |
matko, ale jakie smutne...
pucior - Nie Sty 13, 2008 6:26 pm
Witam!
Poszukiwanie śladów dawnych napisów na Mazurach trwa:
http://www.sercemazur.for...udynkach,5.html
|
|