Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Nowe Miasto - plan zagospodarowania

parker - Nie Paź 03, 2004 7:02 pm
Temat postu: Nowe Miasto - plan zagospodarowania
Jest plan zagospodarowania terenów postoczniowych w Gdańsku

Może by tak szybciutko obfotografować, zanim wszystko zniknie?
Zawsze chciałam tamte tereny pozwiedzać :wink:

pumeks - Nie Paź 03, 2004 7:40 pm
Temat postu: Re: Nowe Miasto - plan zagospodarowania
parker napisał/a:
Może by tak szybciutko obfotografować, zanim wszystko zniknie?
Zawsze chciałam tamte tereny pozwiedzać :wink:

Keep cool, nic "szybciutko" nie zniknie, bo nie ma żadnych inwestorów...

parker - Nie Paź 03, 2004 9:24 pm

Nie ma żadnych?
cytat: "Jest już kilka firm od dawna czekających na uchwalenie planu"?

pumeks - Pon Paź 04, 2004 8:54 am

parker napisał/a:
Nie ma żadnych?
cytat: "Jest już kilka firm od dawna czekających na uchwalenie planu"?

Gdyby sugerowac się cytatami, ilu to inwestorów tylko czeka żeby zacząć zagospodarowywać Wyspę Spichrzów... poczekamy, zobaczymy.

parker - Pon Paź 04, 2004 11:02 am

No dobra, ja po prostu szukam jelenia, który by mnie eskortował podczas zwiedzania tamtych terenów :oops:
Petelka - Pon Paź 04, 2004 11:13 am

Cytat:
No dobra, ja po prostu szukam jelenia, który by mnie eskortował podczas zwiedzania tamtych terenów

A jak znajdziesz takowego, to będzie można się dołączyć? :wink:

Marcin - Pon Paź 04, 2004 12:30 pm

Też planuję wyprawę w te rejony - mogę więc robić za jelenia. :hihi:
parker - Pon Paź 04, 2004 12:55 pm

No to już mamy ekipę na wyprawę ;)
To ja zaczynam ładować baterie do aparatu :wink:

pumeks - Pon Paź 04, 2004 1:18 pm

Ja bym się wybrał, ale ze względu na warunki fizyczne raczej sam będę potrzebował eskorty :) Poza tym nie wiem, czy żona pozwoliłaby mi eskortować wysokie blondynki :hihi:
Petelka - Pon Paź 04, 2004 1:29 pm

To kiedy idziemy? Może w najbliższy week-end? A tam można wejść ot tak sobie czy trzeba jakieś pozwolenie załatwić?
Marcin - Pon Paź 04, 2004 1:47 pm

Pewnie trzeba będzie jakieś zezwolenie załatwić.
Co prawda mam "patent" jak to ominąć - ale po ostatniej przygodzie czeskich turystów (robili zdjęcie w niewłaściwym kierunku :wink: ) - nie wiem czy to jest najlepszy pomysł. Myślałem mianowicie by odwiedzić wystwę "Drogi do wolności" a potem trochę pobłądzić...
A może macie jakiś inny pomysł?

Pietrucha - Pon Paź 04, 2004 3:10 pm

Tam często odbywają się jakieś imprezy. Idąc na taką też można się zgubić
parker - Pon Paź 04, 2004 5:26 pm

Cytat:
nie wiem, czy żona pozwoliłaby mi

mozesz powiedziec zonie, ze nie jestem typem blondynki uwieszającej sie na ramieniu eskorty :hihi:

a co do przepustek - mam koleżankę, która pracuje na terenie Stoczni - zapytam, co trzeba miec i jak to sie robi :wink:

Marcin - Pon Paź 04, 2004 5:50 pm

Cytat:
mozesz powiedziec zonie, ze nie jestem typem blondynki uwieszającej sie na ramieniu eskorty

Potwierdzam. :D
Cytat:
mam koleżankę, która pracuje na terenie Stoczni - zapytam, co trzeba miec i jak to sie robi

:ok:

parker - Pon Paź 04, 2004 6:06 pm

A inna sprawa - fajnie by było miec w ręku te nowe plany oglądając tamten teren, można by trochę pofantazjować przy okazji :wink:
parker - Pon Paź 04, 2004 9:23 pm

Rozmawiałam wstępnie z tą koleżanką - żeby wejść gdziekolwiek dalej niż wystawa "Drogi do...", trzeba mieć przepustki :(
Ale mówiła też, że mimo to kręcą się tam różni dziwni z aparatami :)

Zapyta jutro znajomych portierów, co trzeba zrobić, żeby takie przepustki zorganizować.
Mówiła też, żeby spróbować skontaktować się z ludźmi, którzy robią wystawy i przedstawienia na terenie Stoczni (tylko nie pamiętam, jak się ta inicjatywa nazywa?)

Marcin - Pon Paź 04, 2004 9:32 pm

Cytat:
(tylko nie pamiętam, jak się ta inicjatywa nazywa?)

Kolonia Artystów - Młode Miasto?

parker - Pon Paź 04, 2004 10:49 pm

oooo, właśnie to :wink: skleroza :hmmm:
Makabunda - Pon Paź 04, 2004 11:02 pm
Temat postu: Młode Miasto
Czyżby groziły na takie kwadraciaki w Młodym Mieście:???: MOże wtedy lepiej by było aby pozostawić obecne "ruiny".
http://www.zvihecker.com/gdsk/text.htm

Grün - Pon Paź 04, 2004 11:14 pm

Pięć lat studiują, żeby umieć takie bzdety z kartonu zrobić?
parker - Pon Paź 04, 2004 11:22 pm

te po lewej to chyba z drewienek ;)

o ile dobrze pamiętam, to plany dla Nowego Miasta na poczatku robił Piotr Lorenz jako grant z jakąś Amerykanką... trzeba by tego poszukać ;)

Mikołaj - Pon Paź 04, 2004 11:22 pm

Młode Miasto to prawdziwe pole doświadczalne dla studentów, biur architektonicznych i architektów. Wydaje mi sie, że w tym wypadku mamy projekt urbanistyczny u góry i projekt jednego z budynków w części głównej.
Nie będę komentował bo i po co.

Tak na marginesie: sam pomagałem kiedyś jednej studentce zrobić makietę do projektu urbanistycznego :wink:

parker - Pon Paź 04, 2004 11:25 pm

A to już się skończyło:

http://nck-kultura.webpark.pl/seas1_pl.htm

:???:

parker - Wto Paź 05, 2004 10:21 am

Już mam informacje, do kogo siętrzeba zgłosić po przepustki - ale trzeba by najpierw dokladnie wiedziec kiedy i kto, no i ładnie uzasadnić cel wycieczki :wink:
Petelka - Wto Paź 05, 2004 10:23 am

Cytat:
no i ładnie uzasadnić cel wycieczki

Na piśmie??? :hmmm:

parker - Wto Paź 05, 2004 10:52 am

Tak, na piśmie :hihi:
Marcin - Wto Paź 05, 2004 2:36 pm

Cytat:
no i ładnie uzasadnić cel wycieczki

Z tym to nie będzie problemu. :hihi:

parker - Wto Paź 05, 2004 6:49 pm

No to pozostaje termin i imienna lista - z tym, ze ja prawdopodobnie bede mogla tylko w te albo nastepna sobote po godz. 15 :-(
Petelka - Wto Paź 05, 2004 7:50 pm

Cytat:
No to pozostaje termin i imienna lista - z tym, ze ja prawdopodobnie bede mogla tylko w te albo nastepna sobote po godz. 15 :-(

Mi bardzo pasowałaby TA sobota po 15. :D Z następną to już może być różnie. :|

A tak przy okazji - bardzo zaciekawiło mnie co wpiszesz na imienną listę? Bo o ile 'Martin Langfuhrterek' można uznać za imię i nazwisko, o tyle np. 'Pętelka' nie bardzo wygląda ani na jedno ani na drugie. :lol: :hiihihi:

parker - Wto Paź 05, 2004 8:19 pm

Z tego co wiem na portierni legitymują raczej z dowodów osobistych, więc Rzygaczowe nazewnictwo nie przejdzie :II
doraa - Wto Paź 05, 2004 11:21 pm

Też byłabym chętna, ale nie mogę się zdeklarowac dzisiaj na 100%, w takim razie do kiedy należy dać odpowiedź i jak z tą lista imienną?
Troche tylko mnie martwi ta pora, godzina 15 i dalej to jakby późnawo jest, mało czasu...... :hmmm:
Może lepsza byłaby niedziela okołopołudniowo?

parker - Wto Paź 05, 2004 11:32 pm

Cytat:
do kiedy należy dać odpowiedź i jak z tą lista imienną?

tego jeszcze nie wiem, jutro zadzwonię i zapytam z jakim wyprzedzeniem trzeba się zgłosić

Cytat:
mnie martwi ta pora

jeżeli ja mam być na tej wycieczce (a przydałoby się :wink: ) to jest najbardziej pasujący mi termin... co do niedzieli nie mam jeszcze pewności, czy będę w Gdańsku.

Marcin - Wto Paź 05, 2004 11:44 pm

Cytat:
i imienna lista
Cytat:
Rzygaczowe nazewnictwo nie przejdzie

No to będziemy się dekonspirować. :wink: :lol:

Mikołaj - Wto Paź 05, 2004 11:48 pm

wyjdziemy z podziemia!
parker - Wto Paź 05, 2004 11:51 pm

słuchajcie, tak myślę sobie ... może rzeczywiście nie trzeba się z tym spieszyć?
niedzielę 24.10 powinnam mieć wolną :wink:

parker - Sro Paź 06, 2004 9:23 am

Zadzwoniłam do Synergii, do tego faceta - nie chciał ze mną gadać, kazał przyjść do niego osobiście i wytłumaczyć dokładnie, kim jesteśmy i po co nam to :(
Nie czuję się na siłach, szczerze mówiąc :II

Sabaoth - Sro Paź 06, 2004 9:29 am

Cytat:
kazał przyjść do niego osobiście

Jakis wazniak z kompleksami?

Petelka - Sro Paź 06, 2004 9:33 am

Cytat:
Zadzwoniłam do Synergii, do tego faceta - nie chciał ze mną gadać, kazał przyjść do niego osobiście i wytłumaczyć dokładnie, kim jesteśmy i po co nam to :(

Tego się obawiałam. :II I co gorsza - obawiam się, że byłby to dopiero początek 'drogi przez przepisokrację'. :cry:

Marcin - Sro Paź 06, 2004 9:36 am

To kogo wyślemy by przegadał "ważniaka". :hihi:
Petelka - Sro Paź 06, 2004 10:20 am

Cytat:
To kogo wyślemy by przegadał "ważniaka".

No, jeżeli Parker nie czuje sie na siłach, to ja tym bardziej nie. :wink:

parker - Sro Paź 06, 2004 10:23 am

Cytat:
Cytat:
kazał przyjść do niego osobiście

Jakis wazniak z kompleksami?

może... a może przez telefon brzmiałam zbyt "blondynkowato" :wink:
i ciężko mi szło wytłumaczenie, kim jesteśmy chyba :hihi:

Marek Z - Sro Paź 06, 2004 10:16 pm

Cytat:
i ciężko mi szło wytłumaczenie, kim jesteśmy

No jak to kim ? Powiedz mu, że jesteśmy Rzygaczami i chcemy podziałać na jego terenie. :hihi:

Grün - Sro Paź 06, 2004 10:35 pm

Dajcie namiary, to ja mogę pójść z nim pogadać.
Dziki REX - Sro Paź 06, 2004 11:11 pm

Mógłbym pomóc :D Znam pana Lorenza bo to mój były wykładowca. Robiłem dla niego na konkurs projekt "droga do wolności" który został wyróżniony i zaprezentowany na konferencji poświęconej budowie Centrum Solidarności. Z szefem synergi wolałbym jednak nie gadać twarzą w twarz po tym jak go publicznie skrytykowałem w trakcie tejrze samej konferencji na oczach starych działaczy solidarności. Heh. Mógłby sobie jeszcze mnie przypomnieć a wtedy figę byście zobaczyli. :D Jednak telefon od pana Lorenza napewno by załatwił sprawę.
Grün - Sro Paź 06, 2004 11:14 pm

No to do dzieła! :)
parker - Czw Paź 07, 2004 2:37 pm

Cytat:
Jednak telefon od pana Lorenza napewno by załatwił sprawę.

Lorensa to ja tez znam (z tego samego miejsca ;), ale nie posiadam jego numeru telefonu - tak jak mówiłam, on robil chyba pierwszy projekt na temat Mlodego Miasta, moze by sie z nami wybral i poopowiadal troche?

parker - Sob Paź 16, 2004 6:29 pm

Instytut Sztuki Wyspa - projekt na temat Nowego Miasta (już przegapione, bo we wrześniu)

BHP

jest tam kilka zdjęć z terenu NM

a na stronie Architektury-Murator projekty na zagospodarowanie:

Projekty

Grün - Sob Paź 16, 2004 7:12 pm

Może się na temat w/w projektów wypowiesz - będzie materiał do GNP WA ARz :)
DarioB - Pią Lis 11, 2005 2:16 pm

Witam wszystkich forumowiczow z Mettmenn. Zwiedzalem sobie wczoraj Dusseldorf i trfilem do MedienHafen.
http://www.medienhafen.de/index.html

Nie wiem czy dobrze kojarze ale tu chyba tez wczesniej byly tereny stoczniowe. Jak wróce do Gdanska to pokaze wam foty.
Chcialbym by wlasnie w tym kierunku poszla zabudowa na tereneach postoczniowych. Stare dzwigi swietnie sie komponuja z nowoczesna zabudowa i te pseudospichlerze tez oddaja klimat. Jak dla mnie to wyglada super, ale sie pewnie czegos takiego nie doczekamy i za 50 lat.

Sabaoth - Pią Lis 11, 2005 5:00 pm

Wspaniałe :mrgreen:

Ciekawe kiedy takie coś zaproponują w Gdańsku?

Hanemann - Pią Lis 11, 2005 7:04 pm

Postawisz flachę ekipie to ci tak dom postawi :D
DarioB - Sob Lis 12, 2005 12:46 pm

Sabaoth napisał/a:
Wspaniałe :mrgreen:

Obrazek

Ciekawe kiedy takie coś zaproponują w Gdańsku?

Jak się trochę ogarnę to wrzucę trooochę zdjęć z okolicy.