Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Awantura w Radiu Gdańsk

Zoppoter - Wto Wrz 28, 2004 8:32 am
Temat postu: Awantura w Radiu Gdańsk
Właśnie zrobiłem awanturę w Radiu Gdańsk o "starowke". Usłyszałem to cholerstwo w Auto-Pilocie, przy okazji informacji o utrudnieniach w ruchu z powodu kręcenia "Wróżb Kumaka". Redaktor prowadzący cały czas próbował problem zbagateliszować, ale na szczęście w końcu zadzwonił ktoś z PTTK i wtedy juz trudno było dalej sprawę lekceważyć...
Petelka - Wto Wrz 28, 2004 8:53 am
Temat postu: Re: Awantura w Radiu Gdańsk
Zoppoter napisał/a:
Właśnie zrobiłem awanturę w Radiu Gdańsk o "starowke". Usłyszałem to cholerstwo w Auto-Pilocie, przy okazji informacji o utrudnieniach w ruchu z powodu kręcenia "Wróżb Kumaka". Redaktor prowadzący cały czas próbował problem zbagateliszować, ale na szczęście w końcu zadzwonił ktoś z PTTK i wtedy juz trudno było dalej sprawę lekceważyć...

Oooo, to Tobie zawdzięczamy poranną rozmowę na temat starówek w Radio Gdańsk? :D Cos mi w ucho wpadało, jak prowadzący gadał jak na mękach, że sam już nie wie, jak to powinno być. :hihi:
Ale facet, tłumaczący, że nie ma czegoś takiego jak STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) tez mówił mało zrozumiale. :II W zasadzie kwestia samego Gdańska i istnienia tutaj Starego i Głównego Miasta przemknęła trochę bokiem, bo gość główny nacisk kładł na to, że wogóle słowo 'STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)' jest postsocjalistycznym wymysłem. :wink:

Zoppoter - Wto Wrz 28, 2004 9:00 am
Temat postu: Re: Awantura w Radiu Gdańsk
Petelka napisał/a:
Ale facet, tłumaczący, że nie ma czegoś takiego jak STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>) tez mówił mało zrozumiale. :II W zasadzie kwestia samego Gdańska i istnienia tutaj Starego i Głównego Miasta przemknęła trochę bokiem, bo gość główny nacisk kładł na to, że wogóle słowo 'STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>)' jest postsocjalistycznym wymysłem. :wink:

Moze to też jest jakas metoda. Wciąż sporo ludzi niezbyt mile wspomina okres komuny, jesli uznają "starowkę" za relikt komunizmu, to moze przestaną się wygłupiać...

Marcin - Wto Wrz 28, 2004 9:06 am

Cytat:
Właśnie zrobiłem awanturę w Radiu Gdańsk o "starowke".

Brawo Zopp! :==

Petelka - Wto Wrz 28, 2004 9:07 am

Cytat:
Moze to też jest jakas metoda. Wciąż sporo ludzi niezbyt mile wspomina okres komuny, jesli uznają "starowkę" za relikt komunizmu, to moze przestaną się wygłupiać...

Może, ale obawiam się, że z tej wypowiedzi ludzie bardziej zapamiętają, że wogóle nie powinno uzywać się słowa 'STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)' i zaczną mówić, że Neptun stoi... na Starym Mieście. :wink:

Marcin - Wto Wrz 28, 2004 9:12 am

Cytat:
zaczną mówić, że Neptun stoi... na Starym Mieście.

Niektórzy już tak mówią. :II :evil:

Sabaoth - Wto Wrz 28, 2004 9:13 am

Medal dla Zoppotera! Za Odwage!
Zoppoter - Wto Wrz 28, 2004 9:46 am

Sabaoth napisał/a:
Medal dla Zoppotera! Za Odwage!

Za jaka odwagę? Teraz nie zamykają za niepoprawność polityczną. To juz prędzej medal za impulsy telefoniczne, posłałem im z pięć SMS-ów...

DarioB - Wto Wrz 28, 2004 9:55 am

Na szczęście kibice Lechijki nie robią takich błędów :) . Ale z tego co wiem to była właśnie proponowana nazwa STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) dla nowej flagi.

pumeks - Wto Wrz 28, 2004 9:58 am

DarioB napisał/a:
Na szczęście kibice Lechijki nie robią takich błędów :)

No jak to? a co robi ten Neptun na Starym Mieście? 8O 8O 8O

Zoppoter - Wto Wrz 28, 2004 9:58 am

DarioB napisał/a:
Na szczęście kibice Lechijki nie robią takich błędów :) . Ale z tego co wiem to była właśnie proponowana nazwa STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) (300 km>>) dla nowej flagi.
Obrazek

Jak widzę, według lechistów Neptun stoi na Starym Mieście... Ciekawostka.

Marcin - Wto Wrz 28, 2004 10:04 am

Marcin napisał/a:
Niektórzy już tak mówią.

A nie mówiłem. :hihi:

DarioB - Wto Wrz 28, 2004 10:06 am

Tylko tyle że to symbol Gdańska :)
Sabaoth - Wto Wrz 28, 2004 10:07 am

To mi przypomina walke z wiatrakami. Jak nie urok to starowka :II
Marcin - Wto Wrz 28, 2004 10:12 am

Kiedyś już wysłałem e-maila do Agnieszki Michajłow. Podczas jedenego ze swoich porannych programów w ciągu kwadransa powtórzyła kilka razy "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" oraz przechrzciła "główne" na "stare". :evil:
Jednak nawet nie wysiliła się by mi odpisać.

Kasia_57 - Wto Wrz 28, 2004 2:52 pm

Ja awanturowałam się, kiedy w rozmowie radiowej parę razy użyto tej nazwy, i przewodnik, tam obecny, nie zareagowal, ale też przeszło bez echa. Juz mi czasem ręce opadają, czasem sie wkurzam, poprawiam... Walka z wiatrakami. Nie dalej jak wczoraj usłyszałam, ze odpływamy ze starówki (300 km>>). Oznamiłam że rejs na Westerplatte, w takim razie, nie potrwa 30 minut a dużo, dużo dłużej. Zapadła cisza... Wśród moch rozmówców byli także Gdańszczanie :???:
parker - Wto Wrz 28, 2004 6:37 pm

Marcin napisał/a:
Cytat:

Zresztą - jak mają mówić, skoro wszystkie drogowskazy prowadzą na "Stare Miasto"/"Old town" ? :%

Sabaoth - Wto Wrz 28, 2004 10:17 pm

Nawet nie chce mi się tych drogowskazów komentować. Napisałem kiedyś, że wystarczyłby w Gdańsku jeden, na Długim Targu :evil:
Zoppoter - Sro Wrz 29, 2004 8:44 am

parker napisał/a:
Marcin napisał/a:
Cytat:

Zresztą - jak mają mówić, skoro wszystkie drogowskazy prowadzą na "Stare Miasto"/"Old town" ? :%

A nie "Główne Miasto / Old Town"?

Sabaoth - Sro Wrz 29, 2004 9:02 am

Cytat:

A myslalem, ze znam angielski. A to teraz tak postmodernistycznie sie tlumaczy :hihi:

Zoppoter - Sro Wrz 29, 2004 9:30 am

Sabaoth napisał/a:
Cytat:

A myslalem, ze znam angielski. A to teraz tak postmodernistycznie sie tlumaczy :hihi:

Tłumaczenie jest bzdurne, ale śmiem podejrzewać, ze przygniatająca większość mieszkańców Gdańska i turystów z Polski posługuje sie na codzień językiem polskim, a nie angielskim. Jeżeli na tabliczkach po polsku jest napisane "Główne Miasto" (nie jestem pewien, niech ktoś to sprawdzi), to tłumaczenie błędów owymi tabliczkami jest raczej mało racjonalne...

parker - Sro Wrz 29, 2004 10:29 am

Cytat:
Jeżeli na tabliczkach po polsku jest napisane "Główne Miasto"

Na tabliczkach jest tak jak napisałam (mijam je codziennie) - przynajmniej na tych "przydrożnych", chociażby z Huciska strzałka w kierunku ronda :%

Sabaoth - Sro Wrz 29, 2004 10:40 am

Cytat:
strzałka w kierunku ronda

to tak mniej wiecej na Warszawe! :mrgreen:

Marek Z - Sro Wrz 29, 2004 12:06 pm

Ja widziałem to "słowo" nawet na wizytówce gabinetu stomatologicznego.
Pisało sobie:
"Gabinet stomatologiczny" Gdańsk STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>), ul. Tkacka ileś tam.. Brrr..

Mikołaj - Czw Paź 07, 2004 11:11 pm

Dzisiaj gdański reporter w faktach TVN też zabyłysnął Słowem Którego Się Nie Używa
Grün - Czw Paź 07, 2004 11:22 pm

A który? Błaszkowski?
Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 1:23 am

Tak, współautor "Śladami gdańskich bohaterów GG" :hihi:
Grün - Pią Paź 08, 2004 8:43 am

No a ja go miałem za inteligentnego człowieka :)
Sabaoth - Pią Paź 08, 2004 9:19 am

Jak policzysz liczbe bledow w ksiazce to wlasciwie mozna sie bylo tego spodziewac :D
knovak - Pią Paź 08, 2004 2:45 pm

A kto zrobi awanturę redaktorowi Grzegorzowi Szaro, który w dzisiejszej "GW Trójmiasto" (artykuł "Turyści lubią Gdańsk") popełnił:
"Co turyści robią w Gdańsku? Przede wszystkim zwiedzają. Niezmiennie popularne są starowka, Westerplatte i pomnik Trzech Krzyży..."
:głupi_ty:

:P

pumeks - Pią Paź 08, 2004 3:35 pm

Myślałem zawsze, że to jest Pomnik Poległych Stoczniowców, ale faktycznie nazwa "Pomnik Trzech Krzyży" jest powszechna wśród ludności. Raz nawet widziałem ulotki wzywające na jakąś tam manifestację na "placu Trzech Krzyży", przy czym oczywiście nie chodziło ten warszawski, a o ten, który na mapach Gdańska nazywa się Plac Solidarności.
Grün - Pią Paź 08, 2004 3:36 pm

Hm... próbuje zrobić Główne Miasto na szaro...
Marcin - Pią Paź 08, 2004 6:57 pm

Tym większe brawa dla www.trojmiasto.pl a GW niech się wstydzi.
Sezon w Gdańsku
Najczęściej zwiedzane i odwiedzane są: Stare i Główne Miasto, Jarmark św. Dominika, Westerplatte, park i katedra w Oliwie, wystawa "Drogi do Wolności" i Pomnik Poległych Stoczniowców, kościół Mariacki oraz oliwskie zoo.

Petelka - Pią Paź 08, 2004 8:35 pm

Cytat:
a GW niech się wstydzi.

...tym bardziej, że w dzisiejszym Dzienniku Bałtyckim też wyraźnie wskazywano GŁÓWNE MIASTO, a nie jakąs tam "starówkę (300 km>>)". :== Tak mnie to pozytywnie zaskoczyło, że nawet nie pamiętam o czym dokładniej był artykuł. :haha:

Mikołaj - Pią Paź 08, 2004 8:37 pm

Słyszałem dziś, jak jedno dziewcze się pytało jak dojść na rynek. Zapewne na Długi Rynek.
Grün - Pią Paź 08, 2004 8:40 pm

Na Przymorze trzeba ją było posłać :)
Sabaoth - Pią Paź 08, 2004 9:02 pm

Albo na Elbląską :hihi:
Sabaoth - Pią Paź 15, 2004 9:43 am

W portalu trojmiasto.pl musieli miec wysoka goraczke jak przygotowywali podpisy do zdjec. Albo rozdwojenie jazni :hihi:
Przegladajac zdjecia natrafilem na kilka ciekawostek:

Panorama gdańskiej starówki (300 km>>)
i jeszcze jedna Panorama gdańskiej starówki (300 km>>)
a kawalek dalej, dla odmiany, Panorama Głownego Miasta

Dalej tez taka dychotomia: STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>) i Główne Miasto jakos nie moga sie zdecydowac :hihi:

I jeszcze troche mnie przytkalo przy Dawny Dom Partii zawsze myslalem, ze to Dawny budynek Towarzystwa Ubezpieczen od Ognia, ale widocznie jestem w bledzie :II

Zoppoter - Pią Paź 15, 2004 9:51 am

Sabaoth napisał/a:
I jeszcze troche mnie przytkalo przy Dawny Dom Partii zawsze myslalem, ze to Dawny budynek Towarzystwa Ubezpieczen od Ognia, ale widocznie jestem w bledzie :II

Portal "trójmiasto" jest zwiazany z Głosem Wybrzeża. A czyim organem był (i jest) Głos Wybrzeża, to chyba Tobie nie trzeba przypominać. Ani tego, kto (po tzw "wyzwoleniu") zajął budynek Towarzystwa Ubezpieczeń od Ognia...

Sabaoth - Pią Paź 15, 2004 10:03 am

Czym byl i jest Glos Wybrzeza wiem dobrze. Ale TEJ partii nie ma juz od ladnych paru(nastu) lat podobnie jak Feuersozietät, rownie dobrze mozna nazwac budynek bialym domkiem albo kamieniczka kolo Zaka :hihi:
pumeks - Pią Paź 15, 2004 10:07 am

Sabaoth napisał/a:
kamieniczką koło Żaka

Żaka też już nie ma, to znaczy nie ma w tej okolicy. Teraz jest Nowy Ratusz, ex-Żak, ex-Komitet Wojewódzki PZPR, ex-komendantura sowiecka, ex-siedziba Wysokiego Komisarza LN, ex-Generalkommando XVII Okręgu Korpusu Armijnego :hihi:

Sabaoth - Pią Paź 15, 2004 10:18 am

A i tak wszyscy mowia Zak :hihi: To ja kapituluje z tym domem partii.
Zoppoter - Pią Paź 15, 2004 10:20 am

Sabaoth napisał/a:
Czym byl i jest Glos Wybrzeza wiem dobrze. Ale TEJ partii nie ma juz od ladnych paru(nastu) lat podobnie jak Feuersozietät, rownie dobrze mozna nazwac budynek bialym domkiem albo kamieniczka kolo Zaka :hihi:

No, ale akurat Głos Wybrzeża będzie z nostalgia przywoływac ten a nie inny okres. Zwłaszcza, że to nieprawda, że TEJ partii juz nie ma. Ona jest, tylko z inna nazwą. Ale kierowana jest wciąż przez osoby, których nazwiska doskonale pamiętam z lat 80-ych... I Głos Wybrzeża wciąż jest ich tubą.

parker - Nie Paź 24, 2004 11:32 am

Sabaoth napisał/a:
Cytat:

Marcin - Nie Paź 24, 2004 12:19 pm

Trza teraz wszystkie słowniki zmienić. :hihi:
pumeks - Pon Paź 25, 2004 10:02 am

Marcin napisał/a:
Trza teraz wszystkie słowniki zmienić.

Nadal z uporem tego maniaka od zburzenia Kartaginy :wink: powtarzam, że całe zło wzięło się z radosnej twórczości i zmiany ORYGINALNEJ nazwy "Rechte Stadt/Prawe Miasto" na wykoncypowane przez kogoś tam "Główne Miasto".

Zoppoter - Pon Paź 25, 2004 10:02 am

A upierałaś się, że na tabliczkach jest "Stare Miasto / Old Town"...
Zoppoter - Pon Paź 25, 2004 10:06 am

pumeks napisał/a:
Marcin napisał/a:
Trza teraz wszystkie słowniki zmienić.

Nadal z uporem tego maniaka od zburzenia Kartaginy :wink: powtarzam, że całe zło wzięło się z radosnej twórczości i zmiany ORYGINALNEJ nazwy "Rechte Stadt/Prawe Miasto" na wykoncypowane przez kogoś tam "Główne Miasto".

I co, myslisz, że Prawego Miasta nikt by nie nazywał "starowką"?

Przecież to okreslenie bierze się stąd, ze to jest obszar starej zabudowy (nawet jesli chodzi o makiety), Polacy gotowi sa nazwać "starowką" wszystko co jest tak zabudowane. Chocby prawdziwa nazwa brzmiała "Główne...", "Prawe..." a nawet "Nowe Miasto" (vide Toruń)...

parker - Pon Paź 25, 2004 6:49 pm

Zoppoter napisał/a:
A upierałaś się, że na tabliczkach jest "Stare Miasto / Old Town"...

bo jest, tylko w innym miejscu.
jak nie zapomnę jutro aparatu to dołączę do poprzedniego :hihi: