|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Detale architektoniczne
Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 12:23 pm Temat postu: Detale architektoniczne Jak podal Glos Wybrzeza (a wlasciwie portal trojmiasto.pl) w Gdyni zaczyna sie inwentaryzacja zabytkowych detali architektonicznych Diabeł tkwi w szczegółach Dlaczego Gdansk jest "gorszy"?
Maciek - Wto Wrz 21, 2004 12:42 pm
Cytat: | Dlaczego Gdansk jest "gorszy"? |
Może uważają ,że w Gdańsku za dużo tych detali ...
Marek Z - Wto Wrz 21, 2004 12:42 pm
Cytat: | Dlaczego Gdansk jest "gorszy"? |
A właśnie, że Gdańsk nie jest gorszy. A od czego jesteśmy my ? Przecież takich zdjęć mamy już setki, jak nie tysiące. A na marginesie - zobaczcie jakie są wypowiedzi pod artykułem. Sami narzekacze.
Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 12:49 pm
Cytat: | A od czego jesteśmy my ? |
Tu nie chodzi o "my", o jakas obywatelska inicjatywe tylko o postawe wladz. I nie chodzi tez o ilosc detali. Tych naprawde historycznych az tak duzo nie ma.
Marek Z - Wto Wrz 21, 2004 1:01 pm
Cytat: | Tu nie chodzi o "my", o jakas obywatelska inicjatywe tylko o postawe wladz. |
A "my" to nie jakaś obywatelska inicjatywa, bo nikt nas do tego nie zmuszał ani namawiał. Robimy to z własnej woli i nie ma w tym żadnej inicjatywy.
W ten sposób ubiegliśmy pomysł Gdyni czy Gdańska (mówię tylko o naszym regionie)
A postawa władz ? Jaki mamy na to wpływ ? Spróbuj to zmienić...
Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 1:27 pm
Cytat: | A postawa władz ? Jaki mamy na to wpływ ? Spróbuj to zmienić... |
Nie bede nawet probowal. Ja zauwazylem natomiast cos innego. Wladze Gdyni (w przeciwienstwie do wladz Gdanska) sa zainteresowane rozwojem (i nie tylko) swojego miasta. Odnosze wrazenie, ze wladze Gdanska maja do przekazania tylko jedno: zostawcie nasze stolki w spokoju, a my zostawimy w spokoju Was
Grün - Wto Wrz 21, 2004 2:54 pm
Jak każde władze okupacyjne...
Mikołaj - Wto Wrz 21, 2004 3:41 pm
Bez urazy, ale narzekacie nie mając pojęcia jakie rzeczy gromadzi i to od dawna miejskie Biuro Konserwatora Zabytków - że wspomnę tylko o archiwizacjach starych ogrodzeń, witraży, kamiennych tablic z inskrypcjami czy pomników. Dziesiątki segregatorów! Wspominałem kiedyś, że możemy się tam umówić na spotkanie, ale jakoś nikt nie był zainteresowany.
I zapewniam, że wśród pracowników znalazłby się niejeden Rzygacz - przy okazji można by ich o tym powiadomić .
Grün - Wto Wrz 21, 2004 4:52 pm
Wśród pracowników niewykluczone - ale we władzach nie bardzo.
knovak - Wto Wrz 21, 2004 7:27 pm Temat postu: Re: Detale architektoniczne
Sabaoth napisał/a: | ...Dlaczego Gdansk jest "gorszy"? |
A może dlatego, że w Gdańsku rządzą politycy, natomiast w Gdyni - gospodarze?
Mikołaj - Wto Wrz 21, 2004 8:03 pm
Rozumiem, że jak w co piątym wątku musicie sobie ponarzekać na władzę (jakby to coś miało zmienić), ale akurat w tym wypadku Gdańsk owe archiwizacje robi z powodzeneim OD WIELU LAT. Musicie dotknąć żeby uwierzyć, czy jak?
parker - Wto Wrz 21, 2004 8:07 pm
Władze Gdyni się po prostu na ten temat wypowiadają, a Gdańska nie. Bo pan Stępa z zawodu jest architektem i nie ma obawy, że palnie jakąś gafę w tym temacie
Marek Z - Wto Wrz 21, 2004 8:09 pm
Cytat: | Dziesiątki segregatorów! Wspominałem kiedyś, że możemy się tam umówić na spotkanie, ale jakoś nikt nie był zainteresowany. |
Ja jestem zainteresowany ! Głosuję za zorganizowaniem takiego spotkania.
Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 8:12 pm
Mikołaj napisał/a: | Rozumiem, że jak w co piątym wątku musicie sobie ponarzekać na władzę (jakby to coś miało zmienić), ale akurat w tym wypadku Gdańsk owe archiwizacje robi z powodzeneim OD WIELU LAT. Musicie dotknąć żeby uwierzyć, czy jak? |
Bo my jesteśmy jek te niewierne Tomasze Ale faktem jest, że Gdynia ma gospodarzy, a Gdańsk, jak napisał Grün, ma władze okupacyjne.
doraa - Sro Wrz 22, 2004 1:02 am
No to chyba musze opisac historie rzeźby rycerza z "mojej" kamienicy; jak został zdjety do konserwacji 10 lat temu to do dzisiaj nie może wrócic na miejsce , najlepsze w tym wszystkim jest to, że podobno został poddany konserwacji, ale po tylu latach prace poszły na marne, bo nie było srodków na zabezpieczenie........
i trzeba wszystko zacząc od nowa.......
Po prostu wrrrrrrrrrrr
No i dobrze, ze lokatorzy pamietaja, ze był taki hmm... detal, a ile jest takich co sie "zawinęły" i ni widu ni słychu...........
Grün - Sro Wrz 22, 2004 1:10 am
A jakieś zdjęcie jest?
doraa - Sro Wrz 22, 2004 1:33 am
Cytat: | A jakieś zdjęcie jest? |
Niestety, ja żadnego zdjęcia nie posiadam, powinno byc w dokumentacji nastepcy dawnego wydziału kultury i sztuki ( dawnego zleceniodawcy ) - czyli w wydziale urbanistyki, architektury i ochrony zabytków. To troche zagmatwana historia...........
Sa pisma, podpisy, zobowiązania, tylko efektu brak......
Puste miejsce jest do obejrzenia........
pumeks - Sro Wrz 22, 2004 9:10 am
Pierwsze zdjęcie z Bildindexu, drugie z Gazety Wyborczej (mam zwyczaj archiwizować obrazki, które się pojawiają na portalu ).
Kasia_57 - Sro Wrz 22, 2004 9:41 am
Jestem jak najbardziej za spotkaniem w miejskim Biurze Konserwatora Zabytków!
ale, szczerze powiem, i to nie jest narzekanie - w Gdańsku faktycznie to jest praca dla siebie samej. Bowiem aboslutnie władze nie sazainteresowane takimi czy to inicjatywami, czy pracami w ogóle. Biuro musi wykonywac tekie inwenaaryzacje, od tego jest. Ale jeszce żeby to się na coś przydawało. Choćby w postaci publikacji, żeby ujrzalśiwatło dzienne. Ale niestety nei mapieniędzy na publikacje... Jak zresztą na kulturę w ogóle.
Doraa ma rację - sprawa rzeźby, faktycznie jest symptomatyczna. A trójząb na kamienicy przy Św. Ducha. WIecie, tej na której stoi jedne z 3 widocznych z Długiego Targu Neptunów. Tyle lat temu znikła! i nikt nie poczuwa się do obowiązku aby ją tam zwrócić.
Rozmawiałam z pewnym konserwatorem i pytalam o detale, które kiedyś "wymacałam" - zapytałam, czemu owe detale cały czas sa w miejscu - zresztą dość dobrze ukrytym. Pan powiedział, że z braku funduszy czekają na restaurację i powrót na iejsce, ale będą czekały właśnie na miejscu, bowiem jakby to miejsce zmieniły, to mogłyby przepaść, jak wiele innych.
Rozpisałam się, ale sendo tkwi faktycznie w fatalnych władzach.
Wszak naprawdę wszystko zalezy od gospodarzy. A tych mamy do... organizmu.
pumeks - Sro Wrz 22, 2004 9:52 am
Kasia_57 napisał/a: | A trójząb na kamienicy przy Św. Ducha. | PANI PROFESOR!!!! PANI to nie wypada.... od kiedy z Długiego Targu widać ulicę Św. Ducha??? ten trójząb jest, tzn. nie ma go, na Chlebnickiej, nr 36
Kasia_57 - Sro Wrz 22, 2004 10:17 am
a faktycznie
ależ się rozpędziłam
nie ma faktycznie na Chlebnickiej.
Grün - Sro Wrz 22, 2004 11:43 am
A tam widać więcej Neptunów - przynajmniej 5
Marek Z - Czw Wrz 23, 2004 9:57 am
Cytat: | nie ma faktycznie na Chlebnickiej. |
E tam.. nikt by sie nie kapnął. Pani profesor to też omylny człowiek...
Grün - Czw Wrz 23, 2004 5:31 pm
Może nikt, ale prof. Pumeks tak
ruda - Nie Sie 12, 2007 8:29 pm
Cytat: | chyba musze opisac historie rzeźby rycerza z "mojej" kamienicy; jak został zdjety do konserwacji 10 lat |
Kto wziął do konserwacji? Jakiś konkretny zespół konserwatorski?
A może są jakieś nowe wieści?
ruda - Nie Wrz 16, 2007 8:15 am
Cytat: | Jestem jak najbardziej za spotkaniem w miejskim Biurze Konserwatora Zabytków! |
Choć kilka lat minęło, to czy takie spotkanie odbyło się ?
A może powrócić do inicjatywy?
|
|