|
Dawny Gdańsk
|
|
Materialne ślady przeszłości - Przy Wielkiej Alei i Bramie Oliwskiej
Grün - Pon Wrz 20, 2004 1:14 am Temat postu: Przy Wielkiej Alei i Bramie Oliwskiej Kilku osobom wspominałem już o moim piątkowym spacerze wzdłuż Wielkiej Alei i po Cmentarzu Bożego Ciała. Dla ilustracji załączam trzy fotki.
Pierwsza to płyta na pomniku Gralatha - jeszcze jej chyba nie było na Forum...
Druga to odkryty przezemnie właśnie przedstawiciel kolejnego narodu na Cmentarzu Bożego Ciała - tym razem Norweg.
Na trzeciej widać efekty zabrania się przez tajemnicze siły za konserwację zabytkowych nagrobków na cmentarzu - wokół wielu z nich wycięto krzaki, niektóre oczyszczono i wyzłocono. Nie wiem kto to zrobił, ale chwała mu za to.
Przypominam, że czas płynie, a w tym roku mamy przecież zapalić 1 listopada znicze na wszystkich gdańskich cmentarzach - zwłaszcza tych zmiecionych z powierzchni ziemi. Dobrze byłoby, gdyby powoli już się określać, kto gdzie postawi znicz.
Mikołaj - Pon Wrz 20, 2004 10:19 am
dla tego, kto zabrał się lub zadecydował, żeby się zabrano za renowację nagrobka.
Ja mogę się już oświadczyć co do cmentarza, ale może Rektór jako koorydynator akcji zrobi o tym osobny wątek?
Marcin - Wto Wrz 21, 2004 6:52 am
Cytat: | Pierwsza to płyta na pomniku Gralatha - jeszcze jej chyba nie było na Forum... |
Ja się wybierałem, wybierałem się, wybierałem się... I dopiero sam Rektór musiał fotę pstryknąć.
Cytat: | Na trzeciej widać efekty zabrania się przez tajemnicze siły za konserwację zabytkowych nagrobków na cmentarzu - wokół wielu z nich wycięto krzaki, niektóre oczyszczono i wyzłocono. Nie wiem kto to zrobił, ale chwała mu za to. |
Brawo dla tajemniczych sił.
Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 9:09 am
Niwidzialna reka to takze Ty! - kto to pamieta?
Marcin - Wto Wrz 21, 2004 9:15 am
Stare dzieje...
Maciek - Wto Wrz 21, 2004 11:21 am
Cytat: | Niwidzialna reka to takze Ty! - kto to pamieta? |
Chciałem się do nich zapisać ,ale jakoś się nie złożyło... Czy ktoś może należał ?
Wydawali nawet jakieś legitymacje
Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 11:26 am
Cytat: | Wydawali nawet jakieś legitymacje | Tam nie chodzilo o legitymacje, tylko o przynoszenie wegla staruszkom mieszkajacym np. na X pietrze i o malowanie niezmywalna farba na scianach odciskow dloni!
Marek Z - Wto Wrz 21, 2004 11:33 am
Cytat: | Tam nie chodzilo o legitymacje, tylko o przynoszenie wegla staruszkom mieszkajacym np. na X pietrze |
Ale zaraz, po cholerę staruszce mieszkającej na X piętrze węgiel ?
Cytat: | Niwidzialna reka to takze Ty! |
I był jeszcze Klub Czterech Pancernych.
Maciek - Wto Wrz 21, 2004 11:39 am
Cytat: | Tam nie chodzilo o legitymacje |
Wiem ,że nie chodziło . Ale wtedy każda organizacja dawała legitymacje
|
|