|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nazwy - Historyczne śródmieście
Mikołaj - Czw Wrz 16, 2004 12:18 am
a jak Wam się podoba "Śródmieście"?
Marek Z - Czw Wrz 16, 2004 12:23 am
Cytat: | a jak Wam się podoba "Śródmieście"? |
O, następne kukułcze jajo.
Mikołaj - Czw Wrz 16, 2004 12:31 am
http://gis.gdansk.pl/mapy/dziel/mapa.html
Grün - Czw Wrz 16, 2004 12:34 am
To jeszcze Troyl mógłby się nazywać Powiśle,
Marek Z - Czw Wrz 16, 2004 12:36 am
Śródmieście teraz powinno być w rejonie Suchanina, bo tam znajduje sie obecny środek miasta. A swoją drogą, to określenie "śródmieście" powstało pewnie za "komuny", czyli po 45 roku.
Mikołaj - Czw Wrz 16, 2004 12:58 am
Ale nie muszę się tłumaczyć, czemu używam tej nazwy, prawda?
parker - Czw Wrz 16, 2004 8:14 am
Cytat: | Śródmieście teraz powinno być w rejonie Suchanina, bo tam znajduje sie obecny środek miasta |
Śródmieście wszędzie określa "środek" funkcjonalny raczej, niż terytoraialny. Bo co by było, gdyby terytorailnie wyznaczać środek nie według granic administracyjnych miasta, tylko np. według istniejącej zabudowy? Trzeba by przesuwać środek co parę dni
A serio - czy jest wyznaczony matematycznie taki "środek" Gdańska?
Marcin - Czw Wrz 16, 2004 8:23 am
Cytat: | A serio - czy jest wyznaczony matematycznie taki "środek" Gdańska? |
Jest. Stary i nowy. Środek Miasta
parker - Czw Wrz 16, 2004 8:38 am
"Wtedy to nawet Niemcy przyjeżdżaliby go oglądać"
Marek Z - Pią Wrz 17, 2004 11:22 am
Cytat: | Śródmieście wszędzie określa "środek" funkcjonalny raczej, niż terytoraialny |
"Środek" funkcjonalny to moim zdaniem - centrum.
Sabaoth - Pią Wrz 17, 2004 12:25 pm
No nie da się ukryć że środek to centrum i odwrotnie. Ale gdzie ma być ten środek... przepraszam centrum? Na starowce?
Mikołaj - Pią Wrz 17, 2004 1:25 pm
W moim zamiarze wątek ten ma być wątkiem informacyjnym, w zwiazku z czym wybaczcie, ale jego "zboczenia" będę przenosił do nowych wątków. Co do owego "śródmieścia" to tak przyjęto w podziale administracyjnym i ja się tego trzymałem ze względu na zleceniodawcę.
Grün - Pią Wrz 17, 2004 1:34 pm
Wielki Cenzor
pumeks - Pią Wrz 17, 2004 2:26 pm
Mikołaj napisał/a: | Co do owego "śródmieścia" to tak przyjęto w podziale administracyjnym i ja się tego trzymałem ze względu na zleceniodawcę. |
Sródmieście jest jedyną nazwą do zaakceptowania. Ja czasem używam też zwrotu "historyczne śródmieście" mając na myśli teren wewnątrz nowożytnych obwałowań.
Grün - Pią Wrz 17, 2004 2:51 pm
nie prościej po prostu "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)" ?
Mikołaj - Pią Wrz 17, 2004 3:17 pm
Marek Z - Pią Wrz 17, 2004 11:39 pm
Cytat: | Ja czasem używam też zwrotu "historyczne śródmieście" |
A ja postuluję, aby ten zwrot wprowadzić na naszym forum jako oficjalny zamiennik dla słowa "STARÓWKA (300 km>>) (300 km>>)". Pumeks, wyrażasz zgodę ? (pytam, bo to Twoje określenie)
Sabaoth - Pią Wrz 17, 2004 11:50 pm
Ja jestem za, historyczne śródmieście opisuje dokładnie obszar przez profanów zwany starowka. I takiego słowa, na określenie Głównego i Starego Miasta razem właśnie brakuje. Stąd pojawia się ta nieszczęsna s...
doraa - Sob Wrz 18, 2004 11:21 pm
No i ewentualny przyszły przystanek SKM, który ma powstac kiedyś...., ma tez nosic nazwe śródmieście, (przynajmniej takie byli plany.....)
Marek Z - Nie Wrz 19, 2004 12:18 am
No to teraz powinniśmy postarać się, żeby zmienili nazwę na: historyczne śródmieście
Sabaoth - Nie Wrz 19, 2004 11:15 am
Cytat: | (przynajmniej takie byli plany.....) | Te plany to sięgają tak zamierzchłej przeszłości jak plany odbudowy Wyspy Spichrzów
pumeks - Nie Wrz 19, 2004 7:19 pm
Ale ten przystanek jest częściowo przygotowany. Tzn. pod wiaduktem na Armii Krajowej jest zostawione miejsce na perony, a nawet w wiadukcie łatwo zobaczyć miejsca, gdzie będą schody do schodzenia na te perony.
Sabaoth - Nie Wrz 19, 2004 8:07 pm
Linia tramwajowa na Chełm też od wielu lat jest gotowa, tylko torów brakuje. Jak tak dalej pójdzie, to te wszystkie wiadukty, kładki i schody rozsypią się zanim ruszy pierwszy tramwaj
Marek Z - Nie Wrz 19, 2004 10:38 pm
Cytat: | zanim ruszy pierwszy tramwaj |
Już chyba nie ruszy. Kiedyś wyczytałem, że zrezygnowali z tej linii ze względu na zbyt duże pochylenie terenu. A może to tylko wykręt ?
Grün - Nie Wrz 19, 2004 11:10 pm
No tak - najlepszym dowodem na to, że przy takim nachyleniu terenu absolutnie nie możliwe jest funkcjonowanie tramwajów jest San Francisco... Że Gubałówki nie wspomnę
Mikołaj - Nie Wrz 19, 2004 11:15 pm
Cytat: | zrezygnowali z tej linii ze względu na zbyt duże pochylenie terenu |
a jak planowali i budowali drogę to było inne?
Grün - Nie Wrz 19, 2004 11:33 pm
Jeśli planowali przed ostatnim zlodowaceniem, to mogło być
Sabaoth - Nie Wrz 19, 2004 11:36 pm
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | zrezygnowali z tej linii ze względu na zbyt duże pochylenie terenu |
a jak planowali i budowali drogę to było inne? | Nachylenie było takie same, tylko ustrój inny
Grün - Nie Wrz 19, 2004 11:43 pm
Jeśli chodzi o niegospodarność i idiotyczne planowanie, to system tamten się od obecnego tak znowu bardzo nie różnił.
Sabaoth - Nie Wrz 19, 2004 11:54 pm
A czy ja napisałem, że się różnił? On się po prostu inaczej nazywał. Teraz buduje się np. mosty, takie jak ten wantowy - najdłuższy most o najmniejszym natężeniu ruchu. Równie dobrze mogliby go zbudować WZDŁÓŻ Wisły, efekt niewiele by się różnił, a koszty byłyby dużo mniejsze
Grün - Pon Wrz 20, 2004 12:10 am
Most wzdłuż rzeki to mamy w Gdańsku od setek lat...
Marek Z - Pon Wrz 20, 2004 12:34 am
Grünie, a może udałoby Ci się namówić któregoś z dziennikarzy GW, aby wywąchał w Magistracie, czy sprawa linii tramwajowej na Chełm jest aktualna i spłodził jakiś artykulik ?
Grün - Pon Wrz 20, 2004 1:45 am
Da się zrobić
Sabaoth - Pon Wrz 20, 2004 9:14 am
Grün napisał/a: | Most wzdłuż rzeki to mamy w Gdańsku od setek lat... |
Tak, tak i to nawet dlugi, w oryginale Lange! Jakby ten wantowy ustawili wzdluz rzeki moze zwiekszylby sie na nim ruch
Grün - Pon Wrz 20, 2004 4:48 pm
A cóż Ty masz za awatara! fuj
Sabaoth - Pon Wrz 20, 2004 5:18 pm
Kot czeka na na rangę rzygacza, więc dałem takiego, hitlerowskiego, co to Polaków w Gdańsku wycinał w pień
Pietrucha - Pon Wrz 20, 2004 5:26 pm
Rzeźnik Gdański
Grün - Pon Wrz 20, 2004 9:41 pm
Fuj
Sabaoth - Pon Wrz 20, 2004 10:09 pm
Co Fuj? Nie lubisz rzeźników?
Grün - Pon Wrz 20, 2004 10:23 pm
Krzyzaków nie lubię - ot co
Sabaoth - Pon Wrz 20, 2004 10:33 pm
Pod silną "antykościelną" presją zmieniam mojego avatara na bardziej neutralnego (choć dozwolonego od lat 18-tu).
Grün - Pon Wrz 20, 2004 10:39 pm
No już Cię wolę jako ankoholika niz jako krzyżaka
Sabaoth - Pon Wrz 20, 2004 10:40 pm
Szczególnie, że to Jopenbier pieni się w kuflu.
Zoppoter - Pon Wrz 27, 2004 8:35 am
Marek Z napisał/a: | Cytat: | zanim ruszy pierwszy tramwaj |
Już chyba nie ruszy. Kiedyś wyczytałem, że zrezygnowali z tej linii ze względu na zbyt duże pochylenie terenu. A może to tylko wykręt ? |
O ile pamiętam, tramwaj został oprotetstowany przez mieszkańców dzielnic, które miały być tym tramwajem obsłuzone.
seestrasse - Pon Wrz 27, 2004 4:14 pm
skad masz takie rewelacje??? (pytam jak najbardziej serio, bo pomysl oprotestowania szybkiego, cichego i niesmrodliwego tramwaju - taki na Chelm ma jezdzic - to jak dla mnie czysty absurd)
parker - Pon Wrz 27, 2004 9:29 pm
W Gdańsku oprotestowywuje się chyba wszystko - mam wrażenie że dla zasady :-(
Grün - Pon Wrz 27, 2004 9:44 pm
Czy to jest żaluzja?
Pietrucha - Pon Wrz 27, 2004 9:45 pm
Cytat: | mam wrażenie że dla zasady |
zaprotestyjmy przeciwko takim zasadom
parker - Pon Wrz 27, 2004 10:09 pm
Cytat: | Czy to jest żaluzja? |
uderz w stół....
Zoppoter - Wto Wrz 28, 2004 8:46 am
seestrasse napisał/a: | skad masz takie rewelacje??? (pytam jak najbardziej serio, bo pomysl oprotestowania szybkiego, cichego i niesmrodliwego tramwaju - taki na Chelm ma jezdzic - to jak dla mnie czysty absurd) |
To była głośna sprawa jakieś 3 lata temu. Mieszkańcy bloków oddalonych min. kilkadziesiąt metrów od arterii obawiaja się hałasu. Hałas autobusów ryczących na podjeździe im nie przeszkadza...
Sabaoth - Wto Wrz 28, 2004 9:16 am
Ludzie sa dziwni. Moj sasiad oprotestowal kiedys intalacje kablowki bo bal sie, ze zacznie w nocy swiecic
lucy - Czw Paź 07, 2004 9:54 pm
Sabaoth napisał/a: | Ludzie sa dziwni. Moj sasiad oprotestowal kiedys intalacje kablowki bo bal sie, ze zacznie w nocy swiecic |
He, he
W Lublinie ludziska oprotestowali sieć internetową i...prezes spółdzielni polecił zdjąć, o!
Z tych samych powodów oprotestowali jak wyżej
Sabaoth - Pią Paź 08, 2004 12:05 am
Jak widać na załączonych przykładach szkodliwe promieniowanie od różnego rodzaju kabli szkodzi na mózg. Może o to samo chodzi z tymi tramwajami?
rispetto - Pią Paź 08, 2004 8:46 am
Zoppoter napisał/a: | seestrasse napisał/a: | skad masz takie rewelacje??? (pytam jak najbardziej serio, bo pomysl oprotestowania szybkiego, cichego i niesmrodliwego tramwaju - taki na Chelm ma jezdzic - to jak dla mnie czysty absurd) |
To była głośna sprawa jakieś 3 lata temu. Mieszkańcy bloków oddalonych min. kilkadziesiąt metrów od arterii obawiaja się hałasu. Hałas autobusów ryczących na podjeździe im nie przeszkadza... |
Zgadza się Dlatego już tam nie mieszkam. Mam taki stary "Bedeker Gdański" wydany na poczatku lat 70-tych i jest w nim rozdział o rozwoju naszego miasta. Wg tego do roku 1980 miało na Chełmie mieszkać 150 tys. ludzi i miał tam kursować owy szybki tramwaj i ewentualnie odnoga SKM
Sabaoth - Pią Paź 08, 2004 9:19 am
Ktores z 30 Dni tez opisalo plany rozwoju linii tramwajowych w Gdansku. Oprocz linii na Chelm z Gdanska, miala byc jeszcze linia laczaca Chelm z Morena (przez Emaus). Tory mieli poprowadzic ul. Lostowicka, ale przeciez tam tramwaj by sie nie przecisnal.
pumeks - Pią Paź 08, 2004 9:33 am
Sabaoth napisał/a: | Tory mieli poprowadzic ul. Lostowicka, ale przeciez tam tramwaj by sie nie przecisnal. | To by się wysadziło te śmieszne domki na skarpie i przy okazji kawał Wzgórza Wieszcza Adama. I jeszcze ten niepotrzebny młyn z karczmą na Emausie, żeby nie zasłaniał widoczności.
Marek Z - Pią Paź 08, 2004 11:35 am
Mogliby go "puścić" też przez cmentarz - między grobami...
wiewior1 - Pon Paź 18, 2004 11:58 pm Temat postu: tramwaj na Lostowickiej Tramwaj na Lostowickiej ma "uniesc sie ku gorze" na słupach (jak w Chicago jakims:) ). Skrzyzowanie z Kartuska tez na pokonywac nad ziemia.
Sabaoth - Wto Paź 19, 2004 12:39 am
A jak mu skrzydła dorobią to i tory nie będą potrzebne
ISPI - Wto Paź 19, 2004 10:48 pm
bardzo przesliczne sie pojawily nowe info w samorzad- planowanie przestrzenne na www.gdansk.pl. Nawet mapki i dokumenty...(acrobat rozczytal).
|
|