Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Ksiązka Mieczysława Jałowieckiego "Wolne Miasto"

Kasia_57 - Pią Wrz 17, 2004 2:25 pm
Temat postu: Ksiązka Mieczysława Jałowieckiego "Wolne Miasto"
Polecam - naprawdę godna preczytania pozycja, jako doskonałe uzupełnienie jego "Raportów i sprawozdań" z misji w Gdańsku". Mieczysław Jałowiecki był wydelegowany z Ministerstwa Aprowizacji do towarzyszenia misji amerykańskiej Żywieniowej w Gdańsku, i opisuje czasy tuż przed i tuż po podpisaniu Traktatu Wersalskiego i Konwencji Paryskiej. Opisuje dokładnie stosunki w rządzie (choroba, jak nic się u nas nie zmieniło!) oraz stosunek Warszawki do spraw gdańskich...
Przeczytałam tam też wzniankę, iż na swoje nazwisko wykupił Westerplatte od Gdańska... czy ktos ma dojście do Archiwum w Gdańsku? chciałabym to zobaczyć na własne oczy.

pumeks - Pią Wrz 17, 2004 2:30 pm
Temat postu: Re: Ksiązka Mieczysława Jałowieckiego "Wolne Miasto&
Kasia_57 napisał/a:
na swoje nazwisko wykupił Westerplatte od Gdańska

To stary numer, żeby obejść przepisy (Mikołaj by nam zaraz podał jakiś łaciński termin jurystyczny :wink: ). Tak samo włascicielem Domu Opatów Pelplińskich był nominalnie wojewoda Łoś, a konsulatu rosyjskiego Georg Erdmann, mimo że faktycznie włascicielami tych domów byli opat cystersów i Imperator Wszechrusi.

Kasia_57 - Pią Wrz 17, 2004 2:50 pm

no tyle to ja wiem - toż pół portu gdańskiego w ten sposób zmieniało właścicieli:) faktycznie numer stary jak śiwat:)) - ale mi chodzi o archiwum! bo ponoć dokument jest
Grün - Pią Wrz 17, 2004 2:50 pm

in fraudem legis :)
pumeks - Pią Wrz 17, 2004 3:07 pm

Myślałem, że falandisatione legis :)
Kasia_57 - Pią Wrz 17, 2004 3:17 pm

coś Wam się temat rozmywa Panowie, do rzeczy! ktos mi pomoże z tym archiwum?
Grün - Pią Wrz 17, 2004 3:30 pm

Ja tam kiedyś pracowałem, ale to było dawno - za Niemca :) Nowej dyrekcji nie znam - ale spróbuję się dowiedzieć o dostępność tego rodzaju materiałów.
Kasia_57 - Pią Wrz 17, 2004 3:42 pm

:LL: