Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Spór o Kanał - c.d.

parker - Sro Wrz 15, 2004 11:10 pm
Temat postu: Spór o Kanał - c.d.
Myślałam, że Ministerstwo rozsądzi... a tu guzik :(

Spór o Kanał Raduni

doraa - Sro Wrz 15, 2004 11:20 pm

nie ma to jak "salomonowa" decyzja............ :???:
Sabaoth - Sro Wrz 15, 2004 11:32 pm

Ale fotkę dali tego odnowionego kawałka, żeby lepiej wyglądało :D
Grün - Czw Wrz 16, 2004 12:02 am

Salomonowym wyjściem byłoby zasypanie kanału w cholerę :) nie było by kłopotu
Zoppoter - Czw Wrz 16, 2004 8:47 am
Temat postu: Re: Spór o Kanał - c.d.
parker napisał/a:
Myślałam, że Ministerstwo rozsądzi... a tu guzik :(

Spór o Kanał Raduni

Niech zyje polska centralizacja :!!: :rwie_wlosy: :mur:

Jakiś bubek z Warszawki ma decydować o NASZYM kanale, ale nie może, bo jest burdel prawny.

W lecie była afera o solanki w Sopocie. Wszyscy psy wieszali, że KMS spóźniło sie z podaniem o łaskawe zezwolenie do Warszawki. Ale nikt sie nawet nie zająkął o idiotycznym systemie, w którym jakiś urzędol z Warszawki decyduje o tym, czy Sopot na własnym terenie ma prawo korzystać ze swojej własnej studni...

parker - Czw Wrz 16, 2004 8:50 am

MInisterstwo miało rozsądzić, bo Urząd miejski z marszałkowskim kłóciły się o to, kto ma za Kanał płacić od dobrych kilku miesięcy :(
Zoppoter - Czw Wrz 16, 2004 9:12 am

parker napisał/a:
MInisterstwo miało rozsądzić, bo Urząd miejski z marszałkowskim kłóciły się o to, kto ma za Kanał płacić od dobrych kilku miesięcy :(

Czyli jest burdel prawny. A arbitrem ma byc jakiś urzędol z Warszawki.

Polska paranoja.

parker - Czw Wrz 16, 2004 9:00 pm

najszybciej by pewnie poszło, gdyby okolicznym nudzącym się na Oruni wokół Kanału panom postawić po winie... zaraz by skrzyknęłi odpowiednią brygadę kanałową :wink:
Grün - Czw Wrz 16, 2004 9:07 pm

A VAT? a ZUS, a łapówka ? nie ma tak - zbierasz grupę i robisz... to nie średniowiecze :)
parker - Czw Wrz 16, 2004 9:15 pm

Panowie wokół Kanału są bardzo mili. Kiedyś nawet pozowali mi do zdjęć i częstowali winem :wink:
Na pewno by się zgodzili, gdyby sympatyczna blondynka przyszłą ze skrzynką trunku :lol:

Sabaoth - Czw Wrz 16, 2004 9:16 pm

Skrzynką trunku? I kto miałby wtedy siły i ochotę na machanie łopatą? Ci sympatyczni panowie? :haha:
parker - Czw Wrz 16, 2004 9:19 pm

Co to dla nich tak dawka... na zachętę tylko :wink:
knovak - Pią Wrz 17, 2004 12:24 pm

No ja nie wiem, czy tacy mili...
Jakieś 3 tygodnie temu jechałem wzdłuż kanału od Pruszcza, na Orunii zaatakowało mnie 3 podchmielonych gości, było mało przyjemnie, na szczęście umiem jeździć ostro na rowerze...

Sabaoth - Pią Wrz 17, 2004 12:28 pm

Oj tam zaraz zaatakowali. Byli lekko na kacu i wzieli cię za rozwoziciela mleka :hihi:
Maciek - Pią Wrz 17, 2004 12:46 pm

Cytat:
No ja nie wiem, czy tacy mili...

Bo oni są mili tylko dla sympatycznych blondynek :hihi:

parker - Pią Wrz 17, 2004 7:51 pm

z początku się ich obawiałam, ale potem okazali się niegroźni :)
knovak - Pią Wrz 17, 2004 10:39 pm

Tamci byli inni, Butelka świsnęła koło głowy...
parker - Pią Wrz 17, 2004 10:44 pm

Ups 8O
Marcin - Wto Wrz 21, 2004 7:29 am

Fakt. W niektóre miejsca trzeba wybierać się większą grupą, bo "pojedynczych" autochtoni ograbią.
Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 10:12 am

Taka fauna endemiczna w roznych odmianach wystepuje ostatnio bardzo czesto. :II
Marek Z - Wto Wrz 21, 2004 11:58 am

Cytat:
fauna endemiczna w roznych odmianach

Eee tam, to jest nasz miejscowy folklor. :)

Sabaoth - Wto Wrz 21, 2004 12:02 pm

Cytat:
Eee tam, to jest nasz miejscowy folklor.
A ja myslalem, ze folklor to te kolorowe, pasiaste spodnice :hihi:
Marek Z - Wto Wrz 21, 2004 12:29 pm

A może pasiaste biało-czerwone krawaty ? :hihi:
parker - Sob Gru 11, 2004 9:44 am

no i ciąg sporu jeszcze dalszy...

Ale kanał!

Marek Z - Sob Gru 11, 2004 4:44 pm

Czysta spychoterapia.
parker - Wto Sty 11, 2005 9:53 am

I kolejne plany....

Woda spłynie

wrangla - Pon Sty 17, 2005 12:39 am

Kanał

Gdańskie władze doszły w końcu do porozumienia z zarządem województwa w sprawie kanału Raduni. Gmina, mimo wcześniejszych oporów, zdecydowała się wziąć kanał w zarząd.

Marszałek województwa zobowiązał się do pokrycia 10 procent kosztów utrzymania obiektu oraz zabiegania o dodatkowe pieniądze na inwestycje związane z jego remontem. Gmina pokryje resztę. Umowa dotyczy tylko gdańskiej części obiektu.
Spór o kanał toczył się od września ubiegłego roku, kiedy rzeka przestała być miejska i trafiła do Skarbu Państwa - czyli w ręce marszałka województwa. Marszałek nie chciał jednak zgodzić się na przejęcie opieki nad obiektem. Konfliktu nie zażegnała nawet opinia ministra środowiska, który orzekł, że starostowie Pruszcza Gd. i Gdańska powinni dbać o zabezpieczenie kanału.

Porozumienie zostanie podpisane prawdopodobnie w lutym. Do tego czasu kolejne negocjacje odbędą się między marszałkiem a burmistrzem Pruszcza i wójtem gminy Pruszcz odnośnie ich udziału w finansowaniu części kanału położonej poza Gdańskiem.
Roczne utrzymanie obiektu w gdańskiej tylko części wynosi 1 - 1,5 mln zł. Na modernizację kanału potrzeba ok. 150 mln zł.

Marcin - Sro Mar 16, 2005 8:45 am

Wieczna kłótnia o kanał Raduni
:rwie_wlosy: To szaleństwo trwa dalej. Decydenci czekają chyba na kolejną powódź. :II

Sabaoth - Sro Mar 16, 2005 9:09 am

Nihil novi sub sole :hihi:
pumeks - Sro Mar 16, 2005 9:15 am

Jubileuszowa powódź?
- Zauważyłem, że w 2005 roku obchodzimy kilka jubileuszy wydarzeń, które ukształtowały Żuławy – mówił Kazimierz Cebulak. – Mamy 160 rocznicę rozpoczęcia budowy Kanału Wiślano-Zalewowego, 150 rocznicę największej katastrofalnej powodzi w XIX wieku, 110 rocznicę przekopania Mierzei Wiślanej i utworzenia nowego ujścia Wisły oraz powstania Wyspy Sobieszewskiej, 90 rocznicę zamknięcia Nogatu i kanału wiślano-nogatowego jako odnogi wiślanej, 60 rocznicę wysadzenia wałów wiślanych przez wycofujący się Wermacht, zalania Żuław i części Gdańska.

Marcin - Pią Mar 18, 2005 7:10 pm

Zalewa nas woda
Rozszalała Radunia
i...
WYLAŁA RADUNIA, SĄ PODTOPIENIA
Cytat:
W pomorskiem wylała rzeka Radunia. To ona była przyczyną wielkiej powodzi w Gdańsku przez czterema laty. W Żukowie w powiecie kartuskim i Kolbudach w powiecie gdańskim - podtopionych jest wiele domów. Zagrożone są dolne dzielnice Gdańska - Orunia i św. Wojciech. Fala kulminacyjna ma dotrzeć do nich okolo 18.00 - poinformował Radio Gdańsk Ryszard Sulęta, dyrektor Wydziału Zarządzania Kryzysowego w Urzędzie Wojewódzkim w Gdańsku....

Kto wie czy nie będzie tej jubileuszowej powodzi... :II

Sabaoth - Pią Mar 18, 2005 9:03 pm

Znowu wszyscy będą zwalać winę za zaniedbany kanał na innych, i tak do kolejnej powodzi. :II
parker - Sob Mar 19, 2005 12:21 pm

Chyba (odpukać) się nic nie wydarzyło?