|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Arbeitskarte danzig-gotenhafen
praust1974 - Nie Sty 05, 2025 10:45 am Temat postu: Arbeitskarte danzig-gotenhafen Ktoś spotkał się z taką przepustką portową ,szukam informacji ale nie natrafiłem na drugą a tym bardziej że to marzec 1945.
Wiercipietek - Nie Sty 05, 2025 11:47 am
Trochę dziwne, bo wygląda jak noszona pięć lat w kieszeni. Może służyła po wojnie jako jadyny dowód tożsamości?
Ale jeszcze kilka rzeczy wygląda dziwnie, a najdziwniej pieczątka z wroną na dole - w całości czytelna, chociaż zachodzi na najbardziej zniszczoną część książeczki.
praust1974 - Nie Sty 05, 2025 12:33 pm
Tu nie ma nic dziwnego typ był tragarzem a to papier ,co do oryginalności nie mam wątpliwości, jedynie co mnie interesuje to to czy jest znany taki dokument.
Ponury2 - Nie Sty 05, 2025 10:11 pm
Uhm. Jeden z kilku dokumentów. Polacy mieszkali poza Gdynią, wielu z nich z uwagi na swoje kwalifikacje podczas wojny nadal pracowało w stoczni.
praust1974 - Pon Sty 06, 2025 8:53 am
Żadna Europa nie została odkryta ze to dokument i ze było wiele inny każdy wie, a ta przepustka co pokazałeś jest znana i przetrwało wiele egzemplarzy ja osobiście widziałem z 5 szt ,nawet dawno temu śp. Zenek sprzedawał taką na Przymorzu ale tej co pokazuję nie znalazłem ,czy ma pan konkretne wiadomość lub link gdzie poczytam o tym konkretny dokumencie ,bo tego dotyczy post .
|
|