Dawny Gdańsk

Nie-dawny Gdańsk - 75 lat busów i trajtków w Gdyni :)

seestrasse - Pon Wrz 13, 2004 11:32 pm
Temat postu: 75 lat busów i trajtków w Gdyni :)
75lecie gdynskiej komunikacji miejskiej
jesli "zabytkowy jelcz" to po prostu zwykly ogórek, to ja jade... z dziecinstwa mi zostalo, choroba taka. na to nie ma lekarstw :skolowany:

pumeks - Wto Wrz 14, 2004 9:42 am
Temat postu: Re: 75 lat busów i trajtków w Gdyni :)
Ale trajtki nie maj± jeszcze 75 lat... wprowadzili je Niemcy, zdaje się że w zeszłym roku była 60. rocznica założenia sieci trolejbusowej w Gdyni.
pumeks - Wto Wrz 14, 2004 9:49 am
seestrasse napisał/a:
jesli "zabytkowy jelcz" to po prostu zwykly ogórek, to ja jade...

Ciekawe, czy puszcz± model z 1965 r., przegubowiec z 1968 r. czy wóz z przyczep± z 1975 r.?

Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 10:01 am

Ja najbardziej lubilem jezdzic w przyczepie, chociaz kilka razy zalapalem sie na miejsce obok kierowcy, przy silniku. :D
Zoppoter - Wto Wrz 14, 2004 10:05 am
pumeks napisał/a:
Ciekawe, czy puszcz± model z 1965 r., przegubowiec z 1968 r. czy wóz z przyczep± z 1975 r.?

Z punktu widzenia techniczno-historycznego najciekawszy byłby przegubowiec. Bo nie jest to juz czysta licencja z czeskiej Karosy, tylko jej Jelczańskie rozwinięcie. Co więcej, to dosyc rzadki okaz.

Ale ja nie wiem, któryz Jelczy w ogóle nadaje się do uzytku...

seestrasse - Wto Wrz 14, 2004 1:56 pm

Sabaoth napisał/a:
Ja najbardziej lubilem jezdzic w przyczepie, chociaz kilka razy zalapalem sie na miejsce obok kierowcy, przy silniku. :D

ja zaraz zwariuje :hiphip:
a kasowniki (to juz oczywiscie nie tylko temat ogórkowy :D ) mialy z boku po prawej - chyba po prawej?! - raczke, tuszu nigdy w nich nie bylo, a przy ostrej jezdzie bilet wpadal z latwoscia do kasownika i po herbacie...
dzieci PRL-u... :hihi:

Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 2:05 pm

Raczka z kulka byla z prawej strony, a bilety byly dziesiecioprzejazdowe (chyba) i takie nie wpadaly do srodka.
seestrasse - Wto Wrz 14, 2004 2:11 pm

Sabaoth napisał/a:
bilety byly dziesiecioprzejazdowe

tak, a nawet wiecej-przejazdowe :haha:
wersje pojedyncze biletów wpadaly!!! :evil: :wink:

seestrasse - Wto Wrz 14, 2004 2:14 pm

ogórek
Marek Z - Wto Wrz 14, 2004 5:34 pm

A były jeszcze automaty, do których wrzucało się monetę, przyciskało taki czarny przycisk, co¶ zadĽwięczało, zaszumiało i wyskakiwał bilet. To była taka szara skrzynka z okienkiem, w którym było widać bęben z biletami. Pamiętacie ?
Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 5:42 pm

Ja pamiętam takie na peronach SKM. Duże, szare, wrzucało sie 1 zł, nic się nie naciskało, maszyna robiła Żżżżżżżyyyy i do szufladki wypadał kartonowy bilet (albo i nie :II ), ¶wieżo wydrukowany. Ale automatów autobusowych nie pamiętam, może za młody jestem?
Barabasz - Wto Wrz 14, 2004 6:05 pm

Ciekawe co się z tymi wszystkimi starymi automatami stało :roll: Pewnie poszły na złom :roll:
Mikołaj - Wto Wrz 14, 2004 6:51 pm

Cytat:
kilka razy zalapalem sie na miejsce obok kierowcy

Ja też :juhu: Ja też :hiphip:

Jaki¶ czas temu na przystankach w Gdyni były plakaty z całym historycznym taborem.

seestrasse - Wto Wrz 14, 2004 11:12 pm

a ja pamietam automat z biletami peronowymi... moja Mamcia nabrala sie kiedys i zakupila taki bilecik. A bylo to w Sopocie Glównym :wink:
Mikołaj - Wto Wrz 14, 2004 11:58 pm

Cytat:
automat z biletami peronowymi...

nareszcie kto¶, kto je pamięta!!!
ja tylko pamiętam, że było co¶ o nich napisane w jakim¶ regulaminie na peronach

knovak - Sro Wrz 15, 2004 7:21 am

Te bilety z automatu fajne były, datę odciskał datownik, bez tuszu. Gdy się taki bilet namoczyło i wysuszyło, data znikała i bilet był ważny aż do kontroli :hihi:
Marcin - Sro Wrz 15, 2004 7:34 am

Cytat:
Ale automatów autobusowych nie pamiętam, może za młody jestem?

Na pocz±tku lat 90-tych we Wrzeszczu na pętli (przy dworcu kolejowym) ustawiono dwa (lub jeden) takie automaty, ale bardzo szybko znikneły.

Sabaoth - Sro Wrz 15, 2004 9:11 am

Cytat:
Na pocz±tku lat 90-tych we Wrzeszczu na pętli (przy dworcu kolejowym) ustawiono dwa (lub jeden) takie automaty, ale bardzo szybko znikneły.

To ja z nich nie korzystalem, ale one chyba zolte byly, w kazdym razie rzucily mi sie kiedys w oczy.

Zoppoter - Sro Wrz 15, 2004 9:31 am

Mikołaj napisał/a:
Jaki¶ czas temu na przystankach w Gdyni były plakaty z całym historycznym taborem.

Rysunki były autorstwa mojego kolegi z Automobilklubu. :==

seestrasse napisał/a:
a ja pamietam automat z biletami peronowymi... moja Mamcia nabrala sie kiedys i zakupila taki bilecik. A bylo to w Sopocie Glównym :wink:

A tos mnie zaskoczyła. Mieszkam w tym mie¶cie od pewnego czasu, a nie wiedziałem o istnieniu takiej stacji... Gdzie ten Sopot GŁÓWNY ??? :???: :hmmm: :haha:

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
automat z biletami peronowymi...

nareszcie kto¶, kto je pamięta!!!

No ja peronówki (już wtedy to był martwy przepis) też pamiętam razem z automatami je sprzedaj±cymi. Ale nie wiedziałem, że szukasz takich co je pamiętaj±...

Marek Z - Sro Wrz 15, 2004 12:14 pm

Cytat:
automatów autobusowych nie pamiętam, może za młody jestem?

Te automaty były w tramwajach (zapomniałem dodać :oops: ) i nie wyskakiwały z nich kartoniki, tylko bilety drukowane na papierze, podobnie jak w dzisiejszych czasach. Tylko tamte były bardziej zbliżone do kwadratu, a współczesne s± podłużne (co ja mówię, przecież wszyscy wiedz± jak wygl±daj± bilety :) )
A automaty na peronach PKP były rzeczywi¶cie bez przycisku i jak bilet nie wyskakiwał, fajnie się w nie waliło. :hihi:

seestrasse - Sro Wrz 15, 2004 2:49 pm

Marek Z napisał/a:
A automaty na peronach PKP były rzeczywi¶cie bez przycisku i jak bilet nie wyskakiwał, fajnie się w nie waliło. :hihi:

oj tak!!! :haha:

seestrasse - Sro Wrz 15, 2004 2:51 pm

Zoppoter napisał/a:
Gdzie ten Sopot GŁÓWNY ?

miedzy Wyscigami a Kamiennym Potokiem. Serio nie wiedziales? :P

Zoppoter - Sro Wrz 15, 2004 3:01 pm

seestrasse napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
Gdzie ten Sopot GŁÓWNY ?

Serio. Bo między tymi przystankami była i jest stacja SOPOT.

A moze Sopot GŁÓWNY jest opodal sopockiej starowki? :haha: 8)) :hihi:

pumeks - Sro Wrz 15, 2004 3:04 pm

Sabaoth napisał/a:
Ja pamiętam takie na peronach SKM. Duże, szare, wrzucało sie 1 zł, nic się nie naciskało, maszyna robiła Żżżżżżżyyyy i do szufladki wypadał kartonowy bilet

Oj, to Żżżżżżżyyyy mam do dzi¶ w uszach... było nie do podrobienia :D

Zoppoter - Sro Wrz 15, 2004 3:11 pm

pumeks napisał/a:
Sabaoth napisał/a:
Ja pamiętam takie na peronach SKM. Duże, szare, wrzucało sie 1 zł, nic się nie naciskało, maszyna robiła Żżżżżżżyyyy i do szufladki wypadał kartonowy bilet

Oj, to Żżżżżżżyyyy mam do dzi¶ w uszach... było nie do podrobienia :D

Zwłaszcza, że każden jeden automat wydawał nieco odmienne dĽwięki. Bardziej inne mniej zachrypnięte, bardziej lub mniej przeci±głe, w wyzszej lub nizszej tonacji.

A jezeli ktos nie dostał biletu w tej popielniczce na dole, to następny nabywca miał szanse na dwa bilety za jedna monetę. W przyrodzie nic nie ginie...

seestrasse - Sro Wrz 15, 2004 3:27 pm

Zoppoter napisał/a:
seestrasse napisał/a:
Zoppoter napisał/a:
Gdzie ten Sopot GŁÓWNY ?

Serio. Bo między tymi przystankami była i jest stacja SOPOT.

A moze Sopot GŁÓWNY jest opodal sopockiej starowki? :haha: 8)) :hihi:

naprawde wszystko bierzesz na powaznie???
:uhmm: oraz :wink: oraz po prostu :D

Zoppoter - Sro Wrz 15, 2004 3:42 pm

seestrasse napisał/a:
naprawde wszystko bierzesz na powaznie???
:uhmm: oraz :wink: oraz po prostu :D

Rechtór kazali mi sie czepiać szczegółów. To się czepiam.

W naszem forumie stosujemy zasadę ¶cisłego trzymania się prawdziwych nazw. O! :hurra:

seestrasse - Sro Wrz 15, 2004 3:48 pm

Zoppoter napisał/a:
Rechtór kazali mi sie czepiać szczegółów. To się czepiam.

W naszem forumie stosujemy zasadę ¶cisłego trzymania się prawdziwych nazw. O! :hurra:

bardzo brawo :== ale troche ironii nie zaszkodzi :hihi:

Martino - Sob Mar 04, 2006 10:21 pm

http://www.zkmgdynia.pl/index1.php?action=07

panowie.....

fajna stronka

i można sobie samemu skleić modelik

turecki - Nie Cze 01, 2008 9:33 pm

Do miasta ¶ledzi-Gdyni dotarł "czerwony"Solaris 12 z napędem firmy Medcom .Testy potrwaj± około 2 tygodni-również w ruchu liniowym.Numer testowy 3000.W sobotę 7 czerwca impreza Jelczem m11 chętni-strona psstm. http://www.ltek.strefa.pl/zdjecia/276d.jpg