|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nie-dawny Gdańsk - 75 lat busów i trajtków w Gdyni :)
seestrasse - Pon Wrz 13, 2004 11:32 pm Temat postu: 75 lat busów i trajtków w Gdyni :) 75lecie gdynskiej komunikacji miejskiej
jesli "zabytkowy jelcz" to po prostu zwykly ogórek, to ja jade... z dziecinstwa mi zostalo, choroba taka. na to nie ma lekarstw
pumeks - Wto Wrz 14, 2004 9:42 am Temat postu: Re: 75 lat busów i trajtków w Gdyni :) Ale trajtki nie maj± jeszcze 75 lat... wprowadzili je Niemcy, zdaje się że w zeszłym roku była 60. rocznica założenia sieci trolejbusowej w Gdyni.
pumeks - Wto Wrz 14, 2004 9:49 am Temat postu: Re: 75 lat busów i trajtków w Gdyni :)
seestrasse napisał/a: | jesli "zabytkowy jelcz" to po prostu zwykly ogórek, to ja jade... |
Ciekawe, czy puszcz± model z 1965 r., przegubowiec z 1968 r. czy wóz z przyczep± z 1975 r.?
Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 10:01 am
Ja najbardziej lubilem jezdzic w przyczepie, chociaz kilka razy zalapalem sie na miejsce obok kierowcy, przy silniku.
Zoppoter - Wto Wrz 14, 2004 10:05 am Temat postu: Re: 75 lat busów i trajtków w Gdyni :)
Z punktu widzenia techniczno-historycznego najciekawszy byłby przegubowiec. Bo nie jest to juz czysta licencja z czeskiej Karosy, tylko jej Jelczańskie rozwinięcie. Co więcej, to dosyc rzadki okaz.
Ale ja nie wiem, któryz Jelczy w ogóle nadaje się do uzytku...
seestrasse - Wto Wrz 14, 2004 1:56 pm
Sabaoth napisał/a: | Ja najbardziej lubilem jezdzic w przyczepie, chociaz kilka razy zalapalem sie na miejsce obok kierowcy, przy silniku. |
ja zaraz zwariuje
a kasowniki (to juz oczywiscie nie tylko temat ogórkowy ) mialy z boku po prawej - chyba po prawej?! - raczke, tuszu nigdy w nich nie bylo, a przy ostrej jezdzie bilet wpadal z latwoscia do kasownika i po herbacie...
dzieci PRL-u...
Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 2:05 pm
Raczka z kulka byla z prawej strony, a bilety byly dziesiecioprzejazdowe (chyba) i takie nie wpadaly do srodka.
seestrasse - Wto Wrz 14, 2004 2:11 pm
Sabaoth napisał/a: | bilety byly dziesiecioprzejazdowe |
tak, a nawet wiecej-przejazdowe
wersje pojedyncze biletów wpadaly!!!
seestrasse - Wto Wrz 14, 2004 2:14 pm
ogórek
Marek Z - Wto Wrz 14, 2004 5:34 pm
A były jeszcze automaty, do których wrzucało się monetę, przyciskało taki czarny przycisk, co¶ zadĽwięczało, zaszumiało i wyskakiwał bilet. To była taka szara skrzynka z okienkiem, w którym było widać bęben z biletami. Pamiętacie ?
Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 5:42 pm
Ja pamiętam takie na peronach SKM. Duże, szare, wrzucało sie 1 zł, nic się nie naciskało, maszyna robiła Żżżżżżżyyyy i do szufladki wypadał kartonowy bilet (albo i nie ), ¶wieżo wydrukowany. Ale automatów autobusowych nie pamiętam, może za młody jestem?
Barabasz - Wto Wrz 14, 2004 6:05 pm
Ciekawe co się z tymi wszystkimi starymi automatami stało Pewnie poszły na złom
Mikołaj - Wto Wrz 14, 2004 6:51 pm
Cytat: | kilka razy zalapalem sie na miejsce obok kierowcy |
Ja też Ja też
Jaki¶ czas temu na przystankach w Gdyni były plakaty z całym historycznym taborem.
seestrasse - Wto Wrz 14, 2004 11:12 pm
a ja pamietam automat z biletami peronowymi... moja Mamcia nabrala sie kiedys i zakupila taki bilecik. A bylo to w Sopocie Glównym
Mikołaj - Wto Wrz 14, 2004 11:58 pm
Cytat: | automat z biletami peronowymi... |
nareszcie kto¶, kto je pamięta!!!
ja tylko pamiętam, że było co¶ o nich napisane w jakim¶ regulaminie na peronach
knovak - Sro Wrz 15, 2004 7:21 am
Te bilety z automatu fajne były, datę odciskał datownik, bez tuszu. Gdy się taki bilet namoczyło i wysuszyło, data znikała i bilet był ważny aż do kontroli
Marcin - Sro Wrz 15, 2004 7:34 am
Cytat: | Ale automatów autobusowych nie pamiętam, może za młody jestem? |
Na pocz±tku lat 90-tych we Wrzeszczu na pętli (przy dworcu kolejowym) ustawiono dwa (lub jeden) takie automaty, ale bardzo szybko znikneły.
Sabaoth - Sro Wrz 15, 2004 9:11 am
Cytat: | Na pocz±tku lat 90-tych we Wrzeszczu na pętli (przy dworcu kolejowym) ustawiono dwa (lub jeden) takie automaty, ale bardzo szybko znikneły. |
To ja z nich nie korzystalem, ale one chyba zolte byly, w kazdym razie rzucily mi sie kiedys w oczy.
Zoppoter - Sro Wrz 15, 2004 9:31 am
Mikołaj napisał/a: | Jaki¶ czas temu na przystankach w Gdyni były plakaty z całym historycznym taborem. |
Rysunki były autorstwa mojego kolegi z Automobilklubu.
seestrasse napisał/a: | a ja pamietam automat z biletami peronowymi... moja Mamcia nabrala sie kiedys i zakupila taki bilecik. A bylo to w Sopocie Glównym |
A tos mnie zaskoczyła. Mieszkam w tym mie¶cie od pewnego czasu, a nie wiedziałem o istnieniu takiej stacji... Gdzie ten Sopot GŁÓWNY ???
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | automat z biletami peronowymi... |
nareszcie kto¶, kto je pamięta!!!
|
No ja peronówki (już wtedy to był martwy przepis) też pamiętam razem z automatami je sprzedaj±cymi. Ale nie wiedziałem, że szukasz takich co je pamiętaj±...
Marek Z - Sro Wrz 15, 2004 12:14 pm
Cytat: | automatów autobusowych nie pamiętam, może za młody jestem? |
Te automaty były w tramwajach (zapomniałem dodać ) i nie wyskakiwały z nich kartoniki, tylko bilety drukowane na papierze, podobnie jak w dzisiejszych czasach. Tylko tamte były bardziej zbliżone do kwadratu, a współczesne s± podłużne (co ja mówię, przecież wszyscy wiedz± jak wygl±daj± bilety )
A automaty na peronach PKP były rzeczywi¶cie bez przycisku i jak bilet nie wyskakiwał, fajnie się w nie waliło.
seestrasse - Sro Wrz 15, 2004 2:49 pm
Marek Z napisał/a: | A automaty na peronach PKP były rzeczywi¶cie bez przycisku i jak bilet nie wyskakiwał, fajnie się w nie waliło. |
oj tak!!!
seestrasse - Sro Wrz 15, 2004 2:51 pm
Zoppoter napisał/a: | Gdzie ten Sopot GŁÓWNY ? |
miedzy Wyscigami a Kamiennym Potokiem. Serio nie wiedziales?
Zoppoter - Sro Wrz 15, 2004 3:01 pm
seestrasse napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Gdzie ten Sopot GŁÓWNY ? |
miedzy Wyscigami a Kamiennym Potokiem. Serio nie wiedziales? |
Serio. Bo między tymi przystankami była i jest stacja SOPOT.
A moze Sopot GŁÓWNY jest opodal sopockiej starowki?
pumeks - Sro Wrz 15, 2004 3:04 pm
Sabaoth napisał/a: | Ja pamiętam takie na peronach SKM. Duże, szare, wrzucało sie 1 zł, nic się nie naciskało, maszyna robiła Żżżżżżżyyyy i do szufladki wypadał kartonowy bilet |
Oj, to Żżżżżżżyyyy mam do dzi¶ w uszach... było nie do podrobienia
Zoppoter - Sro Wrz 15, 2004 3:11 pm
pumeks napisał/a: | Sabaoth napisał/a: | Ja pamiętam takie na peronach SKM. Duże, szare, wrzucało sie 1 zł, nic się nie naciskało, maszyna robiła Żżżżżżżyyyy i do szufladki wypadał kartonowy bilet |
Oj, to Żżżżżżżyyyy mam do dzi¶ w uszach... było nie do podrobienia |
Zwłaszcza, że każden jeden automat wydawał nieco odmienne dĽwięki. Bardziej inne mniej zachrypnięte, bardziej lub mniej przeci±głe, w wyzszej lub nizszej tonacji.
A jezeli ktos nie dostał biletu w tej popielniczce na dole, to następny nabywca miał szanse na dwa bilety za jedna monetę. W przyrodzie nic nie ginie...
seestrasse - Sro Wrz 15, 2004 3:27 pm
Zoppoter napisał/a: | seestrasse napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Gdzie ten Sopot GŁÓWNY ? |
miedzy Wyscigami a Kamiennym Potokiem. Serio nie wiedziales? |
Serio. Bo między tymi przystankami była i jest stacja SOPOT.
A moze Sopot GŁÓWNY jest opodal sopockiej starowki? |
naprawde wszystko bierzesz na powaznie???
oraz oraz po prostu
Zoppoter - Sro Wrz 15, 2004 3:42 pm
seestrasse napisał/a: | naprawde wszystko bierzesz na powaznie???
oraz oraz po prostu |
Rechtór kazali mi sie czepiać szczegółów. To się czepiam.
W naszem forumie stosujemy zasadę ¶cisłego trzymania się prawdziwych nazw. O!
seestrasse - Sro Wrz 15, 2004 3:48 pm
Zoppoter napisał/a: | Rechtór kazali mi sie czepiać szczegółów. To się czepiam.
W naszem forumie stosujemy zasadę ¶cisłego trzymania się prawdziwych nazw. O! |
bardzo brawo ale troche ironii nie zaszkodzi
Martino - Sob Mar 04, 2006 10:21 pm
http://www.zkmgdynia.pl/index1.php?action=07
panowie.....
fajna stronka
i można sobie samemu skleić modelik
turecki - Nie Cze 01, 2008 9:33 pm
Do miasta ¶ledzi-Gdyni dotarł "czerwony"Solaris 12 z napędem firmy Medcom .Testy potrwaj± około 2 tygodni-również w ruchu liniowym.Numer testowy 3000.W sobotę 7 czerwca impreza Jelczem m11 chętni-strona psstm. http://www.ltek.strefa.pl/zdjecia/276d.jpg
|
|