Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Archeolodzy odkryli korytarze z Katowni do Bramy Wyżynnej

Marcin - Pon Wrz 13, 2004 10:53 pm
Temat postu: Archeolodzy odkryli korytarze z Katowni do Bramy Wyżynnej
Archeolodzy odkryli korytarze z Katowni do Bramy Wyżynnej
Czy w Gdańsku istnieje zapomniane podziemne miasto, które czeka na odkrycie? - To możliwe - odpowiada dyrektor MHMG Adam Koperkiewicz. - Od starszych kolegów słyszałem, że przed wojną piwnice były połączone i można było przejść od Ratusza Głównego Miasta aż do Wielkiego Młyna.
8O :lol: Gdzieś już o tym rozmawialiśmy... :hihi:

Sabaoth - Pon Wrz 13, 2004 10:55 pm

Ktoś kiedyś twierdził, że wieże kościołów ustawione są w linii i jest to znak dla kosmitów :haha:
Grün - Pon Wrz 13, 2004 11:32 pm

Z Kościoła Mariackiego można przejść pod ziemią do Wielkie Piramidy w Gizie (nie mylić z Krzywą Wieżą w Pizie, do której też można dojść, ale podziemnym korytarzem zaczynającym się pod barem w "Der Lachs").
Marcin - Wto Wrz 14, 2004 9:16 am

NOWA ATRAKCJA TURYSTYCZNA W GDAŃSKU
Podziemne korytarze i kazamaty - nową atrakcją turystyczną Gdańska? Wszystko na to wskazuje. A to dzięki odkryciu gdańskich archeologów. Naukowcy odsłonili w rejonie Katowni kazamatę pochodzącą z przełomu XVI i XVII wieku. Prawdopodobnie jest ona połączona z innymi obiektami "gdańskiej starówki (300 km>>)" - mówi Aleksandra Pudło z gdańskiego Muzeum Archeologicznego.
Pumeksie i w Twojej "firmie" używają TEGO słowa. :D

pumeks - Wto Wrz 14, 2004 9:26 am

Cytat:
Pumeksie i w Twojej "firmie" używają TEGO słowa.

Bardzo przepraszam ale to potwarz :wink: Radio Gdańsk to nie moja firma. A dla ścisłości, Ola Pudło jest zatrudniona w Muzeum Historycznym Miasta Gdańska, a nie w Archeologicznym.

Marcin - Wto Wrz 14, 2004 10:08 am

Ja nie o radiu, ale o wypowiedzi Pudło.
Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 10:35 am

No i pudlo, kula w plot :hihi:
Zoppoter - Wto Wrz 14, 2004 11:26 am

Grün napisał/a:
Z Kościoła Mariackiego można przejść pod ziemią do Wielkie Piramidy w Gizie (nie mylić z Krzywą Wieżą w Pizie, do której też można dojść, ale podziemnym korytarzem zaczynającym się pod barem w "Der Lachs").

Z tym, że spod Lachsa do Pizy kursował podziemny pociąg, a z Mariackiego do Gizy trzeba było z buta.

Marcin - Wto Wrz 14, 2004 11:30 am

Cytat:
a z Mariackiego do Gizy trzeba było z buta.

Może nie do końca z buta... :wink: Wszak na hełmie wieży znajduje się lądowisko dla śmigłowców latających właśnie do Gizy. :hihi:

Marek Z - Wto Wrz 14, 2004 1:09 pm

Cytat:
Podziemne korytarze i kazamaty

No to jak już korytarze będą udostępnione, wybierzemy się z Gdańska do Gizy na kolejną eksplorację. :wink:

Grün - Wto Wrz 14, 2004 4:44 pm

Ten korytarz już nie działa. Złośliwi Arabowie zasypali go gruzem na wysokości Aleksandrii.
Marek Z - Wto Wrz 14, 2004 5:44 pm

A nie przypadkiem gdzieś w okolicach równika ? :wink: :hihi:
Grün - Wto Wrz 14, 2004 7:48 pm

Pod równik to się idzie spod Kolumny Neptuna
Petelka - Wto Wrz 14, 2004 7:51 pm

A jak kiedyś mowiłam, że w Gdańsku są lochy, to niektorzy śmiali się ze mnie. :D :wink:
Grün - Wto Wrz 14, 2004 7:54 pm

Lochy są - niedaleko mojego pueblo widziałem niedawno lochę z warchlakami :)
Petelka - Wto Wrz 14, 2004 8:04 pm

Cytat:
Lochy są - niedaleko mojego pueblo widziałem niedawno lochę z warchlakami

To też słyszałam, że lochy są bardzo niebezpieczne. :hihi:

Grün - Wto Wrz 14, 2004 8:10 pm

Bardzo - cegła może na głowę zlecieć...
Marek Z - Wto Wrz 14, 2004 8:18 pm

Cytat:
Lochy są - niedaleko mojego pueblo widziałem niedawno lochę z warchlakami
:haha:
Cytat:
To też słyszałam, że lochy są bardzo niebezpieczne.

Gorsi są chyba ich mężowie. Ci z kłami - szablami. :hiihihi:

Marcin - Wto Wrz 14, 2004 8:32 pm

Cytat:
Gorsi są chyba ich mężowie. Ci z kłami - szablami.

Nie... :wink: Vega jednego zasikała dokumentnie i odgryzła mu ryjka. :hihi: :wink:

Marek Z - Wto Wrz 14, 2004 9:16 pm

Cytat:
Vega jednego zasikała dokumentnie

No, ale my nie będziemy sikać w lochach :haha: :haha:

Marcin - Wto Wrz 14, 2004 9:20 pm

To był odyniec. ;)
PAULUS MAZUR - Czw Wrz 23, 2004 3:47 pm

A propos podziemi --niejaki pan Barski -- (pracował w 50 i 60-tych latach w Biurze Projektowym)-dziadek mej byłej Ukochanej -jakiś czas temu opowiadał ciekawe historie min taką.Że pod TARGIEM WĘGLOWYM zaraz po wojnie on wraz z ekipą trafili na rozległe podziemia- w których był
przypuszczalnie lazaret niemiaszkowych żołdaków-trafili z pracownikami na rzędy łóżek walające się bandaże i przybory lekarskie,pielęgniarskie itp
A jedno ze znalezisk było makabryczne bo na ziemi leżała cała noga ludzka w bandażach.
Same sklepienia czy ,,sufitka'' wskazywały na ,,nieco starsze'' pochodzenie owych
podziemi niz tylko z czasów wojny.
Niedługo będę się widział z nim w ramach zwyczajowych odwiedzin i poproszę o rozszerzenie tematu a wtedy zdam dokładniejszą relację.

seestrasse - Czw Wrz 23, 2004 3:58 pm

Paulus napisał/a:
A propos podziemi

no wlasnie :D
tula mi sie po glowie opowiesc, jak to w jakis czas po wojnie w okolicach hali (bodajze tam, gdzie dzis jest U7) odkryto mnóstwo cial. Zdaje sie ze chodzilo o schron przeciwlotniczy, w którym ukryli sie mieszkancy Gdanska, no i nie wiem, czy krasnoarmiejcy ich ... , czy tez inny rodzaj smierci ich spotkal :???: wiecie cos na ten temat?

Pietrucha - Czw Wrz 23, 2004 4:05 pm

też kiedyś o tym czytałem, ale szczegółów nie pamiętam. Może gdzieś jeszcze mam, spróbuje poszukać
Grün - Czw Wrz 23, 2004 5:21 pm

Nie pamiętam gdzie to czytałem ale, gdzieś...
W tym schronie zginęła masa ludzi, zdaje się że zalana wodą. Z relacji świadków wiem, że w lecie '45 roku omijano ten rejon szerokim łukiem ze względu na niemożliwy do zniesienia fetor rozkładających się ciał. Potem zabetonowano otwory i fertig. Literacką wizję zawartości tego schronu można przeczytać w "Złotym Pelikanie" Chwina.

Marcin - Czw Wrz 23, 2004 9:53 pm

Chwin puścił wodze fantazji podczas opisu wędrówki podziemiami. :D
Petelka - Czw Wrz 23, 2004 10:05 pm

Cytat:
Chwin puścił wodze fantazji podczas opisu wędrówki podziemiami.

Pewnie, że to fikcja, niemniej opis tej podziemnej wędrówki wywarł na mnie niezapomniane wrażenie...

Marcin - Czw Wrz 23, 2004 10:08 pm

Tak, tak. Ja również czytałem go z otwartymi ustami.
Sabaoth - Czw Wrz 23, 2004 11:16 pm

Marcin napisał/a:
Tak, tak. Ja również czytałem go z otwartymi ustami.

Ja też, i nawet oczy miałem szeroko otwarte :hihi:

Grün - Pią Wrz 24, 2004 12:42 am

Kto wie... może jest takie miejsce...
Kasia_57 - Pią Wrz 24, 2004 7:14 am

Cytat:
niejaki pan Barski

To poproś Go może o przypomneinie sobie kwartału wokół Bazyliki - a raczej pod...
Kiedyś, kiedy nie chciałam słuchać, opowiadano mi, jak to w parę lat po wszystkim wyciągnięto 3 żołnierzy niemieckich z podziemi. Żyli i nie zdawali sobie sprawy z tego w jakich realiach się znaleźli. Niestety człowke, który to opowiadal, nie żyje.

Barabasz - Pią Wrz 24, 2004 11:52 am

Kasia_57 napisał/a:

Kiedyś, kiedy nie chciałam słuchać, opowiadano mi, jak to w parę lat po wszystkim wyciągnięto 3 żołnierzy niemieckich z podziemi. Żyli i nie zdawali sobie sprawy z tego w jakich realiach się znaleźli. Niestety człowke, który to opowiadal, nie żyje.

Tych trzech żołnierzy niemieckich wyciągnięto w Gdyni z zasypanych bunkrów, jest to nawet udokumentowane w wojskowych archiwach.

Jeżeli chodzi o podziemne kompleksy to koło Gdyni, dokładniej koło Bieszkowic znajduje, się byłe tajne centrum dowodzenia, zbudowane i wyposażone w okresie "zimnej wojny" przez Rosjan. Do dnia dzisiejszego znajduje się tam stary rosyjski system łączności, teren jest ogrodzony i pilnowany przez wojsko.
Skąd to wiem...? - Mam znajomego, który od wielu lat pracuje w wojsku.