Dawny Gdańsk

Sprawy techniczne - zrzut ekranu (czy jak to się fachowo nazywa)

pumeks - Pon Wrz 13, 2004 10:56 am
Temat postu: zrzut ekranu (czy jak to się fachowo nazywa)
Chciałbym spiratować kilka obrazków znajdujących się w internecie, z tym że one nie są dostępne jako jpegi, bo strona jest zrobiona zdaje się we flashu i po kliknięciu myszką na ekran nie ma opcji "zapisz obraz jako". Ale pamiętam, że jest taka możliwość jak "zrzut" całego ekranu do pliku... czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak to się robi?
Mikołaj - Pon Wrz 13, 2004 10:59 am

Przyciskiem "print screen", który jest na klawiaturze obok klawiszy funkcyjnych F11, F12. Potem otwierasz jakikolwiek program graficzny i robisz wklej (ctrl+v)
pumeks - Pon Wrz 13, 2004 11:25 am

Mikołaj napisał/a:
Przyciskiem "print screen", który jest na klawiaturze obok klawiszy funkcyjnych F11, F12. Potem otwierasz jakikolwiek program graficzny i robisz wklej (ctrl+v)

dzięki, udało się :ok:

Mikołaj - Pon Wrz 13, 2004 11:34 am

:hurra: :co_jest:
Grün - Pon Wrz 13, 2004 1:09 pm

Pumeks, Ty piracie!!!!
pumeks - Pon Wrz 13, 2004 1:33 pm

Grün napisał/a:
Pumeks, Ty piracie!!!!

Ale ja dla dobra Akademii :oops:

knovak - Pon Wrz 13, 2004 2:04 pm

Czyli nie pirat ino kaper
:hihi:

Mikołaj - Pon Wrz 13, 2004 2:13 pm

Paul Beneke Verlag :hihi:
pumeks - Pon Wrz 13, 2004 2:26 pm

Tym kaperskim sposobem wymieniłem ilustracje w stoczni elbląskiej (wtajemniczeni wiedzą, gdzie można to obejrzeć) i nawet cynicznie napisałem, skąd je wziąłem :hihi: . Te które były w starej wersji niezbyt mnie satysfakcjonowały, tym bardziej, że - jak dopiero dziś zauważyłem - co najmniej jedna była skaperowana wcześniej ze strony Sabaotha :oops: i to bez podania źródła.
Sabaoth - Pon Wrz 13, 2004 2:30 pm

Cytat:
co najmniej jedna była skaperowana wcześniej ze strony Sabaotha i to bez podania źródła.
Jak juz w innych miejscach pisalem i mowilem, nie mam nic przeciwko "kaperowaniu" materialow z mojej strony (dla dobra wspolnego, lub jak kto woli wyzszego, czyli Gdanska), ale tu dotykamy problemu z innego watku, mianowicie nieszczesnych kopyrajtow :hihi:
knovak - Pon Wrz 13, 2004 2:52 pm

Mikołaj napisał/a:
Paul Beneke Verlag :hihi:

Raczej Jan Marten czyli Jasiek Kuna, co to marnie skończył pod Zieloną Bramą...
:burn:

(zgaduj-zgadula, skąd ten Marten???)
:wink:

pumeks - Pon Wrz 13, 2004 3:07 pm

knovak napisał/a:
Raczej Jan Marten czyli Jasiek Kuna, co to marnie skończył pod Zieloną Bramą...
:burn:

(zgaduj-zgadula, skąd ten Marten???)

Była taka książka, chyba ze 3 tomy, Janusza Meissnera, znanego z fałszowania historii - nie tylko Gdańska, ale też polskiego lotnictwa na zachodzie :wink:

knovak - Pon Wrz 13, 2004 7:40 pm

Eee tam, zaraz fałszował, toż to beletrystyka była...
To tak jak by Żeromskiemu zarzucać że w "Popiołach" albo "Przedwiośniu" fałszował. A że we wspomnieniach koloryzował swoje "bojowe" osiągnięcia, to już inna bajka...

Sabaoth - Pon Wrz 13, 2004 7:48 pm

Pumeks, ty tylko cesarską się interesujesz, czy innymi również? Jak tak, to napisz, prześlę Ci większy skan.
pumeks - Wto Wrz 14, 2004 9:20 am

Sabaoth napisał/a:
Pumeks, ty tylko cesarską się interesujesz, czy innymi również? Jak tak, to napisz, prześlę Ci większy skan.

Cesarską już się skończyłem interesować :D W przygotowaniu jest stocznia Schichaua w Gdańsku. To zdjęcie baaaardzo mnie interesuje (czy to brama koło przystanku Gdańsk-Stocznia?)

Sabaoth - Wto Wrz 14, 2004 9:22 am

Cytat:
(czy to brama koło przystanku Gdańsk-Stocznia?)
Jak najbardziej. Oryginal pokazuje jeszcze przylegajace budynki. Wieczorem Ci wysle.
pumeks - Wto Wrz 14, 2004 9:28 am

Cytat:
Wieczorem Ci wysle.

Z góry dziękuję (Thank You from a mountain :hihi: )

Marek Z - Wto Wrz 14, 2004 1:34 pm

Cytat:
Paul Beneke Verlag

Pumeks Beneke Verlag :hihi:

bassa - Wto Wrz 14, 2004 10:41 pm

Czasem wystarczy podac zrodlo i ze kopia ,,dla celow informacyjnych,, - to wystarcza w bractwie kaperskim....;-))
( Chyba ze Wiewiór1 doprecyzuje dokladniej...)
Problem pieniedzy i formalnych umow zaczyna sie tam, gdzie cos wysokonakładowe i dochodowe albo okreslone jako czyjs dar DO KONKRETNEGO CELU....i zadnego innego !

Sabaoth - Sro Wrz 15, 2004 9:08 am

Zrodlo? W wiekszosci tzw. "Zbiory prywatne" :wink: czyli Danziger Hauskalender.
Sabaoth - Sro Wrz 15, 2004 7:03 pm

To dorzucę jeszcze jedną "stoczniową" pamiątkę, rachunek z Klawittera. Pumeks, nie proś o lepszy skan, już Ci wysłałem :D
Grün - Sro Wrz 15, 2004 11:32 pm

Jak ladnie może wyglądać faktura...
pumeks - Czw Wrz 16, 2004 8:53 am

Na tym obrazku jest sławna korweta "Danzig" :D :D :D :D
Marcin - Czw Wrz 16, 2004 8:56 am

Niestety chyba już nie wrócą czasy, gdy przedmioty użytkowe (a nawet zwykły rachunek) były zarazem małymi dziełami "sztuki".
Sabaoth - Czw Wrz 16, 2004 9:41 am

No i na koniec stoczniowej historyjki, jeszcze jedno zdjecie. Pumeks, jw.
pumeks - Czw Wrz 16, 2004 9:43 am

Śliczności. Czemu ten duży dźwig tak dymi? a a propos, wczoraj zwróciłem uwagę na ten wysoki komin który widać po lewej stronie, z takim zgrubieniem - na niektórych zdjęciach wyglądającym jak kulka. Nie wie ktoś, czemu on taki?
Sabaoth - Czw Wrz 16, 2004 10:22 am

Nie mam pojecia o kominie, moze sie zatkal i go rozdelo? :wink: To pewnie znasz, ale moze inni tez chcieliby zobaczyc:
pumeks - Czw Wrz 16, 2004 10:24 am

Sabaoth napisał/a:
To pewnie znasz

8O 8O 8O Może to widziałem, ale na pewno nie w kolorze 8O 8O 8O

Sabaoth - Czw Wrz 16, 2004 10:28 am

To na maila wysle Ci wieksze (i tez w kolorze), ku wiekszej chwale Akademii.
pumeks - Czw Wrz 16, 2004 11:35 am

Słuchajcie, ja bym jeszcze wrócił do tego "rachunku" z nazwiskiem Klawitter. Ja chyba za słabo rozumiem po niemiecku, czy ktos mógłby mi wytłumaczyć, co ten tekst oznacza?