|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Konkurs architektoniczny
parker - Sob Wrz 11, 2004 10:05 pm Temat postu: Konkurs architektoniczny Fundacja Theatrum Gedanense ogłosiła konkurs na projekt Teatru Elżbietańskiego w Gdańsku.
"jej głównym celem jest zrekonstruowanie budynku teatru elżbietańskiego, pierwszego teatru publicznego w Polsce który istniał w Gdańsku od początku XVII wieku i funkcjonował przez blisko dwa stulecia. Budynek ten stanowił istotne świadectwo kultury artystycznej i umysłowej miasta w okresie jego największego rozkwitu"
Więcej tu:
http://www.teatr-szekspir.gda.pl/index2.php
doraa - Sob Wrz 11, 2004 11:37 pm
kurde balans, za przeproszeniem, jakos mi sie widziało, że projekt juz był.........?
parker - Nie Wrz 12, 2004 7:25 am
Nic o tym nie słyszałam, ale skoro termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w konkursie to 15 pażdziernika 2004, to trochę to jeszcze potrwa... rozstrzygnięcie Konkursu nastąpi w dniu 22 listopada 2004.
Biorąc pod uwagę obwarowania wobec uczestników - np. muszą posiadać zdolność kredytową w wysokości min. 1 mln PLN (tj. ok. 225 tys. Euro) - w konkursie weźmie udział niewielu architektów powiązanych z odpowiednimi inwestorami - pewnie ci co zwykle. No chyba że spoza Polski.
Sabaoth - Nie Wrz 12, 2004 8:53 am
Oby to nie był kolejny projekt "copy / paste", który zagospodaruje nadwyżki przyciemnionego szkła
Grün - Nie Wrz 12, 2004 6:43 pm
No tak - jak ma być historycznie to tir pełen desek, duże pudło gwoździ, paru majstrów, co mają praktykę w budowaniu stodół i można ten teatr odbudować w tydzień...
bassa - Nie Wrz 12, 2004 9:39 pm
A...sie Miary pojawiły we własciwym awatarze..hih.Ładne !
(i co z ta zrzutką za naklejki ,, jestem stad ,,??? warto miec jakas wspolna kase na pomysly ! ),,
Mikołaj - Nie Wrz 12, 2004 10:17 pm
Zrzućmy się po 19 groszy, najlpiej wpłacając je na poczcie.
Marek Z - Nie Wrz 12, 2004 10:42 pm
No to już widzę radosną twórczość współcześnie myślących architektów, ich próby łączenia zabudowy zabytkowej z nowoczesną (kurcze, szlag mnie zaraz trafi ). Już widzę tatr ze szklanymi strzelistymi niby to dachami-ścianami-skoczniami narciarskimi, czy nie wiem z czym to porównać, przypominający walczące dinozaury ze wściekłymi ośmiornicami mającymi nawiązywać do historycznej zabudowy, wstawiony miedzy zabytkami. Jednak wolę zabytkowy skansen.
pumeks - Pon Wrz 13, 2004 9:01 am
Marek Z napisał/a: | No to już widzę radosną twórczość współcześnie myślących architektów, ich próby łączenia zabudowy zabytkowej z nowoczesną (kurcze, szlag mnie zaraz trafi ). Już widzę tatr ze szklanymi strzelistymi niby to dachami-ścianami-skoczniami narciarskimi, czy nie wiem z czym to porównać, przypominający walczące dinozaury ze wściekłymi ośmiornicami mającymi nawiązywać do historycznej zabudowy, wstawiony miedzy zabytkami. Jednak wolę zabytkowy skansen. |
Ten teatr nigdy nie istniał, więc jak dla mnie, mogą sobie budować, co chcą...
Sabaoth - Pon Wrz 13, 2004 9:23 am
Cytat: | Ten teatr nigdy nie istniał, więc jak dla mnie, mogą sobie budować, co chcą... | Ale niektorzy nie chca tego przyjac do wiadomosci i uwazaja, ze nalezy go odbudowac. Odbudowac cos, co nie bylo wybudowane
pumeks - Pon Wrz 13, 2004 9:49 am
Sabaoth napisał/a: | niektorzy nie chca tego przyjac do wiadomosci i uwazaja, ze nalezy go odbudowac. Odbudowac cos, co nie bylo wybudowane |
Doskonały argument dla przeciwników wszelkiego odbudowywania... do których się coraz bardziej zbliżam.
Mikołaj - Pon Wrz 13, 2004 10:20 am
a beczka, w której aktorzy obmywali twarze Was nie przekonała, niedowiarki?
Sabaoth - Pon Wrz 13, 2004 11:29 am
Jakos tak nie bardzo. Bardziej mi ona wygladala na beczke dziegciu
Grün - Pon Wrz 13, 2004 12:10 pm
Nooo a łyżka miodu beczkę dziegciu zepsuje!
bassa - Wto Wrz 14, 2004 8:54 pm
Właściwie to jest swietna sprawa-skoro nabija wspolny mieszek slowo,,moglibysmy,, to wystarczy uzywac go często...i odprowadzac złotowki do kufra Ministrowi Skarbu FDG....
takze- wpłaty z prasy czy innych wydawcow za unikalne artystyczne foty FDG albo za tematy:P
Na Miary rzecz jasna, Teatr sobie da rade....ma Fundację.
Grün - Wto Wrz 14, 2004 9:07 pm
3zł
bassa - Wto Wrz 14, 2004 9:14 pm
A za prawo sciagniecia sobie i przedrukowania czy powiekszenia Gruenowej foty Zurawia ??? Tej ,,oddolnej,, z kajakowej wycieczki ???
|
|