Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Dokąd prowadzi ta poterna?

fazi - Nie Paź 25, 2020 8:20 pm
Temat postu: Dokąd prowadzi ta poterna?
Dziś z okazji ładnej pogody pętałem się min. po bastionach nad Motławą. I znów natrafiłem na to wejście, tym razem ,ponieważ ktoś wyłamał kraty pstryknąłem też fotkę wnętrza. Ale to prowadzi gdzieś dalej w kierunku ulicy. Drugiego wyjścia nie ma, ma ktoś pojęcie co to mogło być?
pumeks - Sro Paź 28, 2020 7:33 pm

Jedyny znany mi, sensowny opis Bastionu Maidloch (czyli Żubr, a w lokalnym nazewnictwie "Kręcona") znajduje się w opracowaniu prof. Jerzego Stankiewicza, przygotowanym do druku przez dra Krzysztofa Biskupa "Fortyfikacje miejskie Gdańska od XVI do XIX wieku" (Gdańsk Pomnik Historii część 1, wyd. 1998). Ostatnie zdania opisu brzmią:
Cytat:
Bastion nie miał nigdy żadnych podziemi ani kazamat.*
We wschodnim odcinku kurtyny znajduje się wykonana w końcu XIX wieku krótka poterna przebudowana podczas ostatniej wojny na schron przeciwlotniczy. W czasie jej budowy przesunięto nieco linię kurtyny.

*Tak samo, jak nie miały ich pozostałe bastiony ciągu wschodniego, systemu holenderskiego, a w przeciwieństwie do starszych od nich bastionów ciągu zachodniego w systemie nowowłoskim, jak Bastiony św. Elżbiety, Karowy, Wiebego czy św. Gertrudy - przypis PUMEKS

fazi - Czw Paź 29, 2020 6:27 pm

aha