|
Dawny Gdańsk
|
|
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Cóż takiego wygrzebali budowlańce spod ziemi?
fazi - Nie Sie 23, 2020 2:43 pm Temat postu: Cóż takiego wygrzebali budowlańce spod ziemi? Pętałem się dziś po Gdańsku i znalazłem takie coś w wykopie. Ma ktoś pomysł co to takiego być mogło? Miejsca których nie ma w kadrze są puste, albo sama ziemia i reszta nadal przysypana, albo zniszczone. Dodam jeszcze, że wnętrze tego okręgu jest wyłożone jakąś taśmą czy blachą dziurkowaną u góry. Coś obrotowego?
Krzysztof - Nie Sie 23, 2020 8:52 pm
A gdzie to?
fazi - Pon Sie 24, 2020 2:29 pm
Toruńska, tuż przy tym samotnie stojącym budynku z brązowej cegły
Rola - Pon Sie 24, 2020 3:53 pm
"Nie mądrzcie się, ręką pokażcie!" (na mapie)
Już miałem odpisać, że zbiornik, bo tam siedziba Gaz-busters, ale Toruńska jakby za bardzo na północny-wschód...
Stawiam na obrotnicę torów (wąskotorówki?)
https://polska-org.pl/8425406,foto.html?idEntity=8425399
renekk - Pon Sie 24, 2020 5:05 pm
To jest pewnie obrotnica kolejowa (żadnej tam wąskotorówki). Tam w pip takich było.
Krzysztof - Pon Sie 24, 2020 9:18 pm
To pogazowniane. Rok temu można było oglądać fundamenty zbiornika który stał bliżej Nowej Motławy, z drugiej strony tej kamienicy.
pumeks - Wto Sie 25, 2020 7:21 am
Po konsultacji z żoną, która brała udział w wykopaliskach (bo to nie "budowlańce", tylko archeolodzy wygrzebali) na tej działce ze zdjęć Krzysztofa, przy samej Nowej Motławie, potwierdzam, że to fundament zbiornika na gaz.
fazi - Wto Sie 25, 2020 3:03 pm
Zbiornik na gaz? Tak blisko domu? Zaznaczyłem na mapie krzyżykiem
Rola - Wto Sie 25, 2020 3:45 pm
Ośmiokątną budowlę widać tutaj (po prawej):
https://www.gedanopedia.p...ama_Nizinna.jpg
...ale to może być ta inna, nieco na południe od omawianej.
Krzysztof - Wto Sie 25, 2020 6:16 pm
To on!
Ten dom zaznaczony już na planie Buhsego najprawdopodobniej powstał jako biuro gazowni.
fazi - Wto Sie 25, 2020 6:45 pm
Znalazłem taką fotkę, której fragment tu zamieszczam. Znaczy, że 1 to jest obiekt na zdjęciu Krzysztofa, 2 na moim.
PS na znak zapytania na zdjęciu nie patrzcie, już sprawa się wyjaśniła
Aa i jeszcze taki drobiazg - kadr z kroniki filmowej pokazujące zdobywanie Trójmiasta
Budynek słabo ale widać
pumeks - Sro Sie 26, 2020 7:36 am
To jeszcze taka ciekawostka - widok z wieży Bazyliki Mariackiej. Nie wiem, który to rok, ale na blaszanej chorągiewce widać PRL-owskiego orła i datę 1953.
|
|