|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Danziger Schlachthof
olqa - Sob Wrz 08, 2018 12:40 pm Temat postu: Danziger Schlachthof Witam serdecznie! Poszukuję książek lub publikacji zawierających (chociażby) wzmiankę o historii zespołu Rzeźni na Angielskiej Grobli. (O ile mogę wybrzydzać, najbardziej interesuje mnie kontekst urbanistyczny/architektoniczny) Również w języku niemieckim.
Na chwilę obecną poza artykułami w stylu "trójmiasto" zapoznałam się z książką "Od Gyddanyzc do Wielkiego Gdańska" A. Januszajtisa, ale ten o rzeźni ani słowa. Planuję znaleźć "Gdańsk, jego dzieje i kultura" wyd. Arkady oraz "Gdańsk pomnik historii" Teka Gdańska 3, ale na tym moje tropy się kończą. Za jakiekolwiek wskazówki będę arcywdzięczna.
Załączam zdjęcie w ramach łapówki
Wiercipietek - Sob Wrz 08, 2018 1:25 pm
Hejka,
Najsampierw przeszukaj forum. Zakłady Mięsne na pewno pojawią się różnych kontekstach, będą tam ilustracje (mam nadzieję, że ze źródłem).
Fajne planiki z pocz XX w. w "Danzig und seine bauten" - do wyczesania w bibliotekach cyfrowych.
W skali miasta polecam wszelkie plany i mapy - do obejrzenia np w Archiwum Map Pomorza Gdańskiego i podobnych zbiorach internetowych. Do tego są do znalezienia mapy satelitarne i lotnicze sprzed nawet 20 lat.
To tak z pamięci.
pumeks - Sob Wrz 08, 2018 3:51 pm Temat postu: Re: Danziger Schlachthof
olqa napisał/a: | Na chwilę obecną poza artykułami w stylu "trójmiasto" zapoznałam się z książką "Od Gyddanyzc do Wielkiego Gdańska" A. Januszajtisa, ale ten o rzeźni ani słowa. Planuję znaleźć "Gdańsk, jego dzieje i kultura" wyd. Arkady oraz "Gdańsk pomnik historii" Teka Gdańska 3, ale na tym moje tropy się kończą. Za jakiekolwiek wskazówki będę arcywdzięczna. |
Tam raczej niewiele znajdziesz. Tak jak Wiercipiętek, odsyłam do "Danzig und seine Bauten" i ogólnie szukaj w literaturze niemieckojęzycznej.
olqa - Sob Wrz 08, 2018 5:09 pm
Dziękuję, "Danzig und seine Bauten" pomógł fachowo.
MłodyBocieK - Nie Wrz 09, 2018 9:16 am
Temat skłonił mnie do podłączenia się ze zdjęciami- dostałem kilka wycinków bez opisu- czy ktoś wie skąd (z jakiej publikacji) mogą pochodzić te oto:
PS.: Taka broszurka z regulaminami (i planikiem rzeźni)w PBC
Gargi1961 - Nie Wrz 09, 2018 11:08 am Temat postu: Rzeźnia tu proponuję zajrzeć https://fotopolska.eu/Gdansk/b51242,Zaklady_Miesne.html
|
|