|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Prośba o identyfikację odznaki
WojtekTcz - Pią Lip 22, 2016 4:55 pm Temat postu: Prośba o identyfikację odznaki Witam Koleżęństwo ,
Mojemu znajomemu "wpadło w ręce" zdjęcie z międzywojennego Gdańska pokazujące klasycznego rybaka z gdańską (w dolnym prawym polu widoczny herb) odznaką na piersi.
Czy ktoś z Was jest w stanie zidentyfikować tą odznakę?
Dziękuję za jakiekolwiek komentarze, pozdrawiam, w.
Adamdownunder - Wto Sie 02, 2016 3:27 pm
WojtekTcz napisał/a: | Czy ktoś z Was jest w stanie zidentyfikować tą odznakę? |
Witam Koleżęńsko
To jest metalowa przyczepiana odznaka na Swieto Pracy "Tag der Arbeit" prawdopodobnie na 1 Maja 1934 roku z Danzig.
Byla zlocona jak chcesz zobaczyc to jest TUTAJ
No a teraz to nam przedstaw cala fotografie. Ja mam tylko "POLAKA Z NAD POLSKIEGO MORZA" jest bez odznaki ale przy pracy
WojtekTcz - Sro Sie 03, 2016 8:22 am
WIELKIE DZIĘKI!
Jestem pod wrażeniem, ile można wydedukować widząc tak nieostry fragment zdjęcia .
Rzeczonego zdjęcia w całości sam jeszcze nigdy nie widziałem (tak jak pisałem, nie jest moje), ale prawdopodobnie będzie kiedyś wydawane jako reprint...
Jeszcze raz - z podziwem bardzo dziękuję za pomoc w identyfikacji, w.
WojtekTcz - Czw Wrz 08, 2016 8:08 pm
Niejako w podziękowaniu za pomoc użytkownika @Adamdownunder pozwalam sobie podrzucić fascynatom historii Gdańska i okolic kilka skanów z oryginalnych (i chyba niepublikowanych?) fotografii sprzed dziesiątek lat.
Oczywiście osoby administrujące Forum mogą zgodnie ze swoim uznaniem przerzucić fotki do odpowiednich działów.
Niestety właściciel fotografii ani ja nie jesteśmy w stanie określić lokalizacji ruin na zdjęciach.
Pozdrawienia z bratniego Forum Dawny Tczew
Wiercipietek - Czw Wrz 08, 2016 11:19 pm
W identyfikacji mogły by pomóc powiększenia charakterystycznych detali.
Pierwsze ruiny (sądząc po wieżach z reflektorami) to jakiś duży obszar przemysłowy lub port - wzgórza-> Gdynia?
Krzysztof - Sob Wrz 10, 2016 8:11 am
Wiercipietek napisał/a: | Pierwsze ruiny (sądząc po wieżach z reflektorami) to jakiś duży obszar przemysłowy lub port - wzgórza-> Gdynia? |
Zdjęcie zrobione z międzytorza, albo nawet z rejonu ul. Polskiej. Widoczna hala targowa.
https://www.facebook.com/...&type=3&theater
|
|