|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Kuckuckskrug
Kamp - Nie Lip 05, 2015 8:19 pm Temat postu: Kuckuckskrug Witam,
jako, że jestem nowy na tym forum chciłabym się w krótkich słowach przedstawić.
Wieku nieco podeszłego, wykształcenia wyższego (chociaż to nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia), zamieszkały od lat w Niemczech.
Zainteresowanie jedno: epoka napoleońska.
A teraz do rzeczy - zajmuję się tłumaczeniem książek o epoce napoelońskiej. W chwili obecnej "na tapecie" mam książkę poświęconą oblężeniu Gdańska w 1807 roku. Nie ukrywam, że już wielokrotnie niejako potajemnie (czyli jako gość) korzystałem z tego forum przy rozszyfrowywaniu starych, niemieckich nazw dzielnic Gdańska oraz jego okolic. I podziwiałem wiedzę odwiedzających to forum.
Ale teraz stanąłem przed nierozwiązywalnym przynajmniej dla mnie problemem. Na próżno staram się znaleźć polską nazwę osady, której stara niemiecka nazwa brzmiała Kuckuckskrug (albo wg starej pisowni Kukukskrug). Wiem jedynie, że znajdowała się na Żuławach Wiślanych na drodze między Wiśniówką a Broniewem na terenie współczesnej gminy Stegna. Ale polskiej nazwy niestety nie znalazłem. A może była to tylko karczma? Na to mogłaby wskazywać końcówka -krug.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tej zagadki?
Byłbym wdzięczny.
Linka - Nie Lip 05, 2015 9:36 pm
Nazwa dotyczy karczmy, trochę jest tu: http://forum.dawnygdansk....%F3wka&start=15
Kamp - Pon Lip 06, 2015 7:49 pm
Serdeczne dzięki...
Aż tak daleko w annały forum nie zaglądałem...
|
|