|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Poszukuję zdjęć nieistniejących budynków stoczniowych
yazjack - Pon Sty 26, 2015 4:04 pm Temat postu: Poszukuję zdjęć nieistniejących budynków stoczniowych Jako nowy użytkownik witam wszystkich serdecznie.
Mam nadzieję, że nie popełniam żadnego faux pas na samym starcie ;)
Od pewnego czasu pracuję nad mapą z informacjami o zabudowaniach przemysłowych na terenie Młodego Miasta. Dopóki udawało mi się uzyskać dostęp do źródeł, dopóty prace szły do przodu, ale w końcu trafiłem na pustynię informacyjną. Trudno mi dotrzeć do informacji o rozmaitych budynkach, przeważnie tych, które były likwidowane w przedziale lat 70-90 i tutaj przydałaby mi się pomoc zarówno w kwestii określenia funkcji zabudowań, dat powstania i wyburzenia jak również materiału fotograficznego. Chodzi mi głównie o budynki zaznaczone na mapce czerwonym obrysem. Będę wdzięczny za każdy strzępek informacji!
>>>LINK DO MAPY<<<
Miro - Wto Sty 27, 2015 7:56 pm
Zdjęcie z około 1900 roku.
Wizyta cesarza ( teraz nie wiem czy w Stoczni Cesarskiej czy Schichaua),
może te budynki na zdjęciu pomogą.
Miro
yazjack - Sro Sty 28, 2015 8:14 am
Fajna fota! Na 95% jest to Budynek Administracyjny Dyrekcji Stoczni (128A), jeszcze przed przebudową, bo widoczne są 2 kondygnacje.
Miro - Sro Lut 11, 2015 2:41 pm
Dodam jeszcze jedno zdjęcie z wizyty cesarza w stoczni.
Jakieś tam budynki widać.
Miro
yazjack - Sro Lut 11, 2015 2:52 pm
Klawe na bank po prawej jest hala 47A, na pierwszym planie jest jakiś nieistniejący budynek a z lewej na drugim planie widać najprawdopodobniej 34A. Dzięki.
Miro - Pon Lut 16, 2015 5:36 pm
Zdjęcie z 1918 roku.
Miro
Miro - Wto Mar 31, 2015 12:13 pm
Stocznia Schichau.
Wodowanie liniowca "Lothringen" 27.05.1904.
I jak w temacie budynki stoczni.
Miro
Miro - Pon Kwi 13, 2015 12:55 pm
Jeszcze jedno zdjęcie podobne do poprzedniego.
Miro
|
|