Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Opuszczony dom, Dolny Gdańsk

Emi_1989 - Wto Lis 25, 2014 10:07 am
Temat postu: Opuszczony dom, Dolny Gdańsk
Witam, jestem tutaj nowa, otworzyłam konto w zasadzie dlatego, że potrzebuję zaczerpnąć skądś informacji na temat pewnego opuszczonego domu, który znajduje się tuż nad Motławą, po stronie ul. Angielska Grobla. Dom, a raczej nazwałabym to willą, znajduje się jak już pisałam nad Motławą, obok stoją dwa mniej okazałe równie opuszczone domy. Natrafimy na niego idąc od Filharmonii Bałtyckiej, koło Starej Rzeźni, następnie kierując się na Północ mijamy przystań po lewej stronie, potem "Hydrobudowę" (również z tego wynika że jest opuszczona ale pod ochroną), potem dotrzemy w końcu, prawie przy samej stoczni na 3 budynki po prawej stronie. Wokół nie ma nic prócz krzaków. Z tyłu, w oddali znajduje się ogrodzenie. Interesuje mnie głównie budynek "willi", jest aż dziwnym że taki dość okazały budynek został tak po prostu opuszczony. Jeżeli ktoś mógłby mi udzielić jakichś informacji, będę bardzo wdzięczna!
Dana - Wto Lis 25, 2014 11:04 am

http://forum.dawnygdansk....r=asc&start=165
tu troszkę było

Emi_1989 - Wto Lis 25, 2014 11:25 am

Dzieki za pomoc, to już zawsze coś :)
Emi_1989 - Wto Lis 25, 2014 12:57 pm

W ogóle to ktoś coś wie co tam się tak naprawdę znajdowało? Trochę poszperałam w necie ale niewiele informacji znalazłam i to dość niejasnych. I czy nadal można wejść do środka? Czy jest to bezpieczne? I czy wchodząc tam nie natrafimy na bezdomnych, narkomanów czy jakiekolwiek inne niepożądane towarzystwo?
yama37 - Wto Lis 25, 2014 1:18 pm

Kiedyś w mieszkaniu pod tymi filarami mieszkał taki starszy pan, mam gdzieś jego zdjęcie, ale musiał bym poszperać.
Emi_1989 - Wto Lis 25, 2014 1:35 pm

Była bym mega wdzięczna jeżeli udało by ci się znaleźć to zdj. Szkoda patrzeć jak ten budynek marnieje :/
jayms - Wto Lis 25, 2014 4:23 pm

Wydaje mi się,że w ostatnim numerze dwumiesięcznika "30 dni" znajdziesz trochę informacji o tym miejscu.
Emi_1989 - Wto Lis 25, 2014 4:33 pm

jayms napisał/a:
Wydaje mi się,że w ostatnim numerze dwumiesięcznika "30 dni" znajdziesz trochę informacji o tym miejscu.

Postaram się znaleźć ten magazyn, nigdy nie kupowałam.

Emi_1989 - Wto Lis 25, 2014 6:51 pm

Załączam jeszcze kilka zdjęć, które udało nam się zrobić.Jakość niestety nie powala, ponieważ były robione telefonem komórkowym. Tak jak już pisałam planujemy z kumplem wejść do środka i na pewno zrobimy jakieś zdjęcia.
djjack - Wto Lis 25, 2014 8:26 pm
Temat postu: Wkręć się w Trójmiasto już było w środku
Wkręć się w Trójmiasto już było w środku i zrobiło zdjęcia, a potem je udostępniło na FB. Po obejrzeniu zdjęcia należy się cofać do poprzednich z tego samego miejsca.
Emi_1989 - Wto Lis 25, 2014 9:14 pm

Super, właśnie oblukałam galerię na Facebook'u. Dzięki! Aczkolwiek i tak mam zamiar pójść tam osobiście bo zdjęcia to zdjęcia, ale chcę na własnej skórze poczuć klimat tego miejsca i zobaczyć wnętrza na własne oczy.
Miro - Sro Lis 26, 2014 5:22 pm

Skanu reprodukcji obrazu, na którym znajduje się omawiany obiekt.
Opis po niemiecku..
Dom handlarza drewnem o nazwisku Fischbeck , Danzig Strohdeich naprzeciwko Schuitensteig nad Motławą na obrazie L. Meinhardt.
Sądzę, że to ten dom z Siennej Grobli, różniący się trochę od stanu obecnego.
Jednak lokalizacja pasuje, sam dom na przestrzeni czasu mógł zostać przebudowany.

Miro

Krzysztof - Sro Lis 26, 2014 5:43 pm

Miro napisał/a:
różniący się trochę od stanu obecnego

Więcej różnic, niż podobieństw. Zupełnie inne proporcje. Podobne tylko to, że podcieniowy z czterema kolumnami wspierającymi podcień.
Wydaje mi się, że to inny dom przy Strohdeich.
Ale :== dla Mira bo obraz bardzo ciekawy.

Dostojny Wieśniak - Czw Lis 27, 2014 1:41 am

Emi_1989 napisał/a:
I czy nadal można wejść do środka? Czy jest to bezpieczne? I czy wchodząc tam nie natrafimy na bezdomnych, narkomanów czy jakiekolwiek inne niepożądane towarzystwo?
Penetrowanie ruin nigdy nie było, nie jest i nie będzie bezpiecznym zajęciem. Bezdomni i narkomani, to najmniejsze z niebezpieczeństw na jakie się narażasz. Budynek przeznaczony jest do rozbiórki, o czym informują tablice. W praktyce oznacza to tyle, że administrator nie wypłaci odszkodowania za możliwe i niemożliwe do przewidzenia skutki zwiedzania obiektu.
Jak by nie było, nie wchodź tam sama. Wszędzie jest przegniła belka i luźna cegła, które za nic nają Twoje doświadczenie, o ile je masz. :wink:
No ale jeżeli już wejdziesz, to podziel się tym co zobaczysz. 8))

Emi_1989 - Czw Lis 27, 2014 11:21 am

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Emi_1989 napisał/a:
I czy nadal można wejść do środka? Czy jest to bezpieczne? I czy wchodząc tam nie natrafimy na bezdomnych, narkomanów czy jakiekolwiek inne niepożądane towarzystwo?
Penetrowanie ruin nigdy nie było, nie jest i nie będzie bezpiecznym zajęciem. Bezdomni i narkomani, to najmniejsze z niebezpieczeństw na jakie się narażasz. Budynek przeznaczony jest do rozbiórki, o czym informują tablice. W praktyce oznacza to tyle, że administrator nie wypłaci odszkodowania za możliwe i niemożliwe do przewidzenia skutki zwiedzania obiektu.
Jak by nie było, nie wchodź tam sama. Wszędzie jest przegniła belka i luźna cegła, które za nic nają Twoje doświadczenie, o ile je masz. :wink:
No ale jeżeli już wejdziesz, to podziel się tym co zobaczysz. 8))

Jasne, jeżeli uda się mi wejść do środka (nie samej oczywiście aż taka odważna to nie jestem :D ) to na pewno podzielę się zdjęciami i wrażeniami. Aczkolwiek pewnie nie wiele zostało tam do fotografowania bo wszystko zrujnowane :/

MATERN - Czw Lis 27, 2014 4:09 pm

iBedeker : "Bardzo ciekawą historią dotyczącą Polskiego Haka są trzy domy z XVIII wieku. Dzisiaj są przeznaczone do wyburzenia. Pierwszy z nich, z drewnianą ścianą, jest z końca XVIII wieku. Dalej za nim stoją dwa domy o konstrukcji szkieletowej i te są jeszcze starsze. Nikt nie potrafił mi udzielić odpowiedzi, dlaczego nie są wpisane na listę zabytków."

czytaj więcej: http://ibedeker.pl/spacer.../#ixzz3KHaHrJnn Jakieś dwa lata temu "zwiedzaliśmy" ten dom z kumplem. Robiliśmy to w zimie bo w tym czasie jest troszkę mniejszy smrodek. Trzeba uważać. Byliśmy tam kilka razy i w tak zwanym między czasie zniknęło tam kilka ścian i schody (NIE Z NASZEJ WINY) była zima i ktoś kombinował opał? Dzisiaj pewnie stan jest jeszcze gorszy! A oto kilka fotek ze środka

MATERN - Czw Lis 27, 2014 10:04 pm

Jeszcze kilka zdjęć :mrgreen:
Emi_1989 - Pią Lis 28, 2014 12:33 am

MATERN napisał/a:
iBedeker : "Bardzo ciekawą historią dotyczącą Polskiego Haka są trzy domy z XVIII wieku. Dzisiaj są przeznaczone do wyburzenia. Pierwszy z nich, z drewnianą ścianą, jest z końca XVIII wieku. Dalej za nim stoją dwa domy o konstrukcji szkieletowej i te są jeszcze starsze. Nikt nie potrafił mi udzielić odpowiedzi, dlaczego nie są wpisane na listę zabytków."

czytaj więcej: http://ibedeker.pl/spacer.../#ixzz3KHaHrJnn Jakieś dwa lata temu "zwiedzaliśmy" ten dom z kumplem. Robiliśmy to w zimie bo w tym czasie jest troszkę mniejszy smrodek. Trzeba uważać. Byliśmy tam kilka razy i w tak zwanym między czasie zniknęło tam kilka ścian i schody (NIE Z NASZEJ WINY) była zima i ktoś kombinował opał? Dzisiaj pewnie stan jest jeszcze gorszy! A oto kilka fotek ze środka

Dzięki za info i zdjęcia :3 :D A wracając do "smrodka" to jaki smorodek miałeś na myśli? XD

MATERN - Nie Lis 30, 2014 9:39 pm

Emi_1989 napisał/a:

Dzięki za info i zdjęcia :3 :D A wracając do "smrodka" to jaki smorodek miałeś na myśli? XD

Takie umierające :II budynki mają swój ''smrodek" przez to że przecieka dach więc gniją belki stropowe, pojawia się grzyb na ścianach, ludzie wysiedlani pozostawiają często gęsto sterty śmieci, niepotrzebnych mebli i innych zbędnych rzeczy..... :szczena: a często pojawiają się tam pozostałości w które niekonieczni ma się ochotę wdepnąć :skolowany: Pozdrawiam!

Emi_1989 - Pon Gru 01, 2014 9:32 am

MATERN napisał/a:
Emi_1989 napisał/a:

Takie umierające :II budynki mają swój ''smrodek" przez to że przecieka dach więc gniją belki stropowe, pojawia się grzyb na ścianach, ludzie wysiedlani pozostawiają często gęsto sterty śmieci, niepotrzebnych mebli i innych zbędnych rzeczy..... :szczena: a często pojawiają się tam pozostałości w które niekonieczni ma się ochotę wdepnąć :skolowany: Pozdrawiam!

Rozumiem. Wyobrażam sobie cóż to za "pozostałości" :khmm: xd

yama37 - Wto Mar 29, 2016 11:20 am

A to są moje zdjęcia z tego miejsca. Mam jeszcze zdjęcie z nazwiskiem, tylko nie wiem czy można ochrona danych osobowych.
Zbych - Wto Mar 29, 2016 5:14 pm

Nazwiska to raczej nie należy upubliczniać jak nie ze względu na prawo, to przynajmniej ze względu na etykę. Ale jeżeli na zdjęciu jest coś ciekawego, to nazwisko można zamazać.