|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Lubeka
Mikołaj - Sro Gru 25, 2013 12:42 pm Temat postu: Lubeka Znalazłem pod choinką bilety do Lubeki, jak wiadomo historycznie, urbanistycznie i architektonicznie sporo ma wspólnego z Gdańskiem, podobnie jak Brema, którą znam i bardzo lubię (zapach browaru jak kiedyś we Wrzeszczu!)
Czy ktoś z Was zwiedzał Lubekę? Jakieś sugestie co zobaczyć?
Znalazłem Museum Haus Hansestadt Danzig, choć nie wygląda obiecująco.
Henio - Sro Gru 25, 2013 4:43 pm
Wysiadając z samolotu masz podstawiony autobus za 10 euro do centrum Hamburga.Tam atrakcji multum .
pumeks - Sro Gru 25, 2013 6:19 pm
Byłem w 1994 jako student, tylko kilka godzin (rano dojechałem autostopem z Hamburga i przed wieczorem wróciłem), zapamiętałem Bramę Holsztyńską, Szpital św. Ducha i sklep z marcepanami Niederegger
Mikołaj - Sro Gru 25, 2013 8:19 pm
Henio napisał/a: | do centrum Hamburga.Tam atrakcji multum |
Hamburg też jest w planach, to niecała godzina pociągiem. Właśnie się zastanawiałem, gdzie nocować i gdzie więcej czasu spędzić. Przejrzałem kilka stron, trochę zdjęć i mam wrażenie, że w Lubece to najciekawiej będzie się powłóczyć po mieście i po prostu "poczuć klimat".
pumeks napisał/a: | sklep z marcepanami Niederegger |
http://www.tripadvisor.co...g_Holstein.html
pumeks - Sro Gru 25, 2013 8:45 pm
Gdybyś miał okazję zwiedzać dom Gildii Szyprów, to mają tam ciekawą kolekcję zabytkowych modeli okrętów, w tym XVII-wieczny model berberyjskiej galery - pod względem formalnym najbliższa analogia dla feluki w naszym gdańskim Dworze Artusa.
Colonel - Pią Gru 27, 2013 9:46 am
Lubeka to bardzo piękne miasto. Jak dla mnie ma swoja atmosferę.
jest pare pieknych kościołów. W kościele Mariackim kaplica poswięcomna marynarzom z zatopionego w 1958 (?) żaglowca "Pamir", organy bachowskie Totentanzorgel... Katedra (Domkirche) i kilka innych kościołów gotyckich.
Bramy: Zamkowa i Holsztyńska.
Szpital św. Ducha z kaplica i "celami" dla pacjentów.
Kanał portowy, troche dawnych statków i żaglowców.
Cafe Niederegger - muzeum marcepanu (jak toruńskie pierniki).
Wyskoczyłbym kolejką do Travemuende (takie ichnie Świnoujście) można tam zwiedzić chyba żaglowiec "Passat".
A w Hamburgu dzielnica Altona z muzeum morskim...
Kasia_57 - Pon Gru 30, 2013 7:18 pm
i ja się wybieram niedługo do Lubeki w hotelu ponoć można zamówić sobie audioguide, tak, że ma się zniżkę w centrum informacji (gdziekolwiek to jest). Poza tym ponoć na Szpitalu Św. Ducha można nieco zaoszczędzić - bo jest darmowe wejście. Wszędzie indziej wstępy są płatne ok 6-7 EUR. Co do Domu Gdańskiego, Znajomi zwiedzali i nieco ich wkurzało, że jako goście z Gdańska byli traktowani z góry Na pewno dom Buddenbrooków warto zobaczyć, zwłaszcza jeśli ktoś oglądał ten nowy film. Bo kręcony właśnie w Lubece.
A może ktoś tu ma jeszcze jakieś sugestie ?
pozdrawiam
K.
|
|