Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Plan przedwojennego Gdańska

PiotrKowalski - Pon Paź 07, 2013 5:32 pm
Temat postu: Plan przedwojennego Gdańska
Jest tutaj tak dużo pasjonatów, że mam nadzieję, że kogoś zainteresuje tą inicjatywą. Pierwowzorem idei jest strona: http://www.warszawa1939.p...1=caly_plan.php (zachęcam do zapoznania się z tym świetnym opracowaniem).
Osobiście z wielką chęcią chciałbym zobaczyć podobne opracowania dla kilku innych polskich miast, które bardzo mocno (czasem nawet dużo mocniej) ucierpiały w wyniku historii XX w.
Osoby zafascynowane utraconą przez wojnę architekturą ich miast nie muszę chyba przekonywać, że to ciekawy projekt, który może zainteresuje mieszkańców utraconą ich częścią.

Macie zgromadzone na tym forum bardzo dużo ciekawych materiałów - pokazanie ich w formie takiego planu wydaje mi się bardzo kuszące. Dlatego zachęcam do zaangażowania się w taki projekt. Na innym forum opisałem metodę dzięki, której w bardzo łatwy sposób można zrobić tego typu interaktywny plan i poniżej go zamieszczam.

Wybraną przeze mnie najprostszą (mam nadzieję, że nikt nie pomyśli, że gorsząco prostą) możliwością stworzenia takiej mapy jest użycie Google Maps i wykorzystanie możliwości programu Google Earth.

1. W programie Google Earth używając opcji „Dodaj obraz nad powierzchnią” nałożymy na współczesną mapę przedwojenne zdjęcie lotnicze lub przedwojenną mapę (które można znaleźć w internecie lub archiwach w Waszych miastach) i dzięki temu będziemy mogli odtworzyć kontury nieistniejących budynków na współczesnej mapie Google. Należy dopasować rogi obrazu ułatwiając sobie możliwością zmiany przeźroczystości tego obrazu.

2. Po lewej stronie ekranu w polu „Miejsca” po kliknięciu prawym przyciskiem myszy > Dodaj > Folder utworzymy folder, w którym będziemy umieszczać nowo utworzone na mapie przez nas obiekty.

3. Na takiej przygotowanej mapie możemy narysować kontury budynków istniejących i nieistniejących używając opcji „Dodaj wielokąt” i ponakładać znaczniki z linkami odsyłającymi do archiwalnych zdjęć konkretnego budynku używając opcji „Dodaj oznaczenie miejsca”.

4. Klikając prawy przycisk myszy na folder z naszymi obiektami > „Zapisz miejsce jako…” i wybierając rozszerzenie .kmz utworzymy plik, który umieścimy w internecie na naszym serwerze WWW lub nawet darmowym hostingu plików typu www.dropbox.com/‎.

5. Teraz adres internetowy naszego pliku .kmz umieszczamy w miejsce XXX z tego adresu https://maps.google.com/maps?q=XXX i nasz fotoplan ma już swój adres.

Przykładowy efekt - https://maps.google.com/maps?q=https://dl.dropboxusercontent.com/s/3o29skz8fa92d5g/Przyk%C5%82ad.kmz?token_hash=AAHTfw9DEm6lOfe2yeMPHsmuWZqLPEIsFUjGxCUO4L6iyA&dl=1
- włączcie sobie najlepiej satelitę.

Samą stronę z mapą można w końcu nawet za darmo umieścić w internecie korzystając z "darmowych portali hostingowych www".

Bardzo Was zachęcam zainteresowaniem się takim projektem!

Daniel82 - Czw Lis 07, 2013 8:21 pm

Witam serdecznie,

Pańska inicjatywa skłoniła mnie do odezwania się forum, wcześniej byłem tylko jego czytelnikiem :)

Tak się składa że pracuję nad czymś podobnym o czym Pan piszę. Tworzę portal mapowy ze starymi mapami gdańska i starymi zdjęciami. Adres tutaj:

danzig-gdansk.pl

Nie ma najmniejszego problemu aby taką warstwę własnie dodać do tego projektu. W każdym bądź razie zapraszam do kontaktu i współpracy. Pozdrawiam.

Sabaoth - Czw Lis 07, 2013 8:56 pm

Bardzo ciekawe ale prosiłbym o podanie źródła zdjęć.
Daniel82 - Czw Lis 07, 2013 9:33 pm

Zdjęcia otrzymałem od znajomego na płycie, którą mi przekazał jak się dowiedział nad czym pracuję i za bardzo nie wiem jakie źródło mam wpisać. Przeglądałem właśnie twoją stronę którą masz w stopce i widzę że masz również te zdjęcia umieszczone na swojej stronie.

Jeżeli uważasz że pochodzą z twojej strony to oczywiście podam źródło do twojej strony a jeżeli nie życzysz sobie aby były wyświetlane to oczywiście je usunę? Chociaż byłem przekonany że są to ogólnie dostępne zdjęcia które krążą po necie.

Zauważyłem również że zbiory na twojej stronie są gigantyczne. Jeżeli chciałbyś aby znalazły się na mapie to daj znać.

Sabaoth - Czw Lis 07, 2013 10:17 pm

Tak, to zdjęcia z mojej strony. Proszę podać gdzieś taką informację.
Daniel82 - Pią Lis 08, 2013 7:31 am

Przy opisach zdjęć wstawiłem link do strony. Pozdrawiam.
Miro - Pią Lis 08, 2013 9:20 am

Można też tak idąc bardzo na skróty zrobić bez wisiłku coś tam.
Czy jest się czym chwalić....... dyskusyjne.

Miro

Panie i Panowie podpisujcie wstawiane zdjęcia.
Lata zbierania, szukania w pięć minut ktoś sobie tak po prostu przejmnie.

Miro

danziger - Wto Lis 12, 2013 9:51 pm

Miro napisał/a:
Można też tak idąc bardzo na skróty zrobić bez wisiłku coś tam.
Czy jest się czym chwalić....... dyskusyjne.

Spokojnie. Ktoś, kto nie ma pojęcia ile czasu zajmuje samo skanowanie zdjęć, nie mówiąc już o ich wyszukiwaniu w różnych miejscach, mógłby równie dobrze zarzucić, że "co to za wysiłek wrzucić zeskanowane zdjęcie".
Nie mam pojęcia ile roboty trzeba, by zrobić taką "warstwową mapę". Ale efekt mi się podoba, zwłaszcza, że to dopiero wersja nieukończona (a więc ma być lepiej). A autor na razie jeszcze się tym nie chwali (no, może trochę), tylko prosi o uwagi w celu ulepszenia dzieła. I sygnatury dodał od razu po interwencji Sabaotha. Więc może go jeszcze nie glanujmy? :wink:

Zbych - Sro Lis 13, 2013 9:02 am

Miro napisał/a:

Będę podpisywał tylko te zdjęcia, które sam wykonałem i tylko dla dużych rozmiarów, i nie na środku obrazu.

Miro - Sro Lis 13, 2013 12:11 pm

Zbych napisał/a:
Miro napisał/a:

Będę podpisywał tylko te zdjęcia, które sam wykonałem i tylko dla dużych rozmiarów, i nie na środku obrazu.

Czy podpis będzie mały czy duży to nie ma znaczenia.
Jedyne co to da to trochę utrudni ewnentualne nieuzasadnione przejmowanie.
Są sposoby ( programy), które w tym pomagają, ale trzeba włożyć trochę wysiłku.
Ja podpisując zdjęcia, które wstawiam reklamuje odsuniętą i nawet dzisiaj zapomianą
dzielnicę Gdańska Olszynkę, kóra kiedyś dla przypomnienia zwana była z "niemiecka" Walddorf.
Żebym nie wyszedł na samoluba dodam, że nikomu jeszcze nie odmówiem przesłania zdjęcia bez podpisu i w większej rożdzielczości.
Na mojej stronie www.olszynka-walddorf.cba.pl są też zdjęcia z kolekcji Wojciech Gruszczyński (Sabaotha) ale zanim je wstawiłem poprosiłem o zgodę.
Podpisywać czy nie to sprawa bardzo indiwidualna i dopóki nie ma nakazującej lub zakazującej decyzji DYREKCJI każdy niech robi jak uważa.

Miro

Daniel82 - Sro Lis 13, 2013 1:24 pm

Otrzymałem koleją paczkę zdjęć, które będę wrzucał na stronę z mapami Gdańska więc zawczasu umieszczam przykładowe zdjęcie. Jeżeli ktoś czuje się autorem tych zdjęć proszę o taką informację.

Miro - Sro Lis 13, 2013 2:58 pm

Daniel82 napisał/a:
Jeżeli ktoś czuje się autorem tych zdjęć proszę o taką informację.

Z autorem to raczej mogą być problemy,
chyba nie doczekał naszych czasów.
Z całą pewnością to zdjęcie jest tu : http://www.danzig-online.pl

Miro

Zbych - Sro Lis 13, 2013 3:19 pm

Miro napisał/a:
Z całą pewnością to zdjęcie jest tu : http://www.danzig-online.pl

Nie tylko. Jest też tu: fotopolska.eu, tu: trojmiasto.gazeta.pl i tu: szokblog.pl. Dwa ostatnie mają zdjęcie podpisane, w tym gazeta ze znakiem praw autorskich. Fotopolska podaje zaś jako źródło Bildarchiv Foto Marburg.

Daniel82 - Sro Lis 13, 2013 4:18 pm

Super sprawa z tym Bildarchiv Foto Marburg:

http://www.bildindex.de/?+pgesamt:%27danzig%27#

pod hasłem Danzig znajduje się 3800 eksponatów. Super sprawa, co prawda nie znam niemieckiego ale domyślam się że są to zbiory muzealne.