|
Dawny Gdańsk
|
|
Nie-dawny Gdańsk - Z.U.O. Hydroster
Samooray - Sob Paź 05, 2013 9:55 pm Temat postu: Z.U.O. Hydroster Czołem!
Od jakiegoś czasu fascynuje mnie historia dawnych Zakładów Urządzeń Okrętowych Hydroster (obecnie Sp. z o.o.). Nie ma praktycznie żadnych materiałów archiwalnych- zdjęć, planów w znanych mi zakątkach internetu.
Może ktoś jest w posiadaniu zdjęć z zewnątrz i wewnątrz zakładów z Szafarni i Reduty miś?
Martino - Nie Paź 06, 2013 5:32 am
Cytat: | Może ktoś jest w posiadaniu zdjęć z zewnątrz i wewnątrz zakładów z Szafarni i Reduty miś? |
Fotografowanie tego typu zakładów było "surowo wzbronione"
Samooray - Pon Paź 07, 2013 8:53 pm
Martino napisał/a: | Cytat: | Może ktoś jest w posiadaniu zdjęć z zewnątrz i wewnątrz zakładów z Szafarni i Reduty miś? |
Fotografowanie tego typu zakładów było "surowo wzbronione" |
Owszem. Zgadzam się.
Oba zakłady stały długi czas puste po wyprowadzce Hydrosteru na Stocznię Remontową i może ktoś wtedy zrobił zdjęcia?
oliviak - Pią Lis 15, 2013 9:31 am
Byłem w biurowcu Hydrosteru na początku 2007 roku. Byłem wtedy nowo zatrudnionym pracownikiem. Siedziba Hydrosteru mieściła się już od jakiegoś czasu na terenie Remontówki ale pojechałem kilka razy do starego biurowca z moim kierownikiem po resztki papierowej dokumentacji, która tam jeszcze została. Pokoje były już opuszczone ale na niektórych piętrach działały jakieś inne firmy, które wynajmowały tam pomieszczenia. Pamiętam, że z góry roztaczał się wspaniały widok na Stare Miasto. Niestety, nie byłem przygotowany na ten wypad i nie miałem ze sobą aparatu a komórki z aparatem jeszcze wtedy nie posiadałem. Pamiętam też, że na chyba parterze nadal stały wielkie komputery (typu Odra lub coś podobnego) i urządzenia do kopiowania dokumentacji co oczywiście w 2007 roku było dla mnie czymś niespotykanym. Nie były one oczywiście już od dawana używane ale też nie zostały nigdy zdemontowane.. Zastanawiałem się wtedy co się z nimi stanie, czy trafią do jakiegoś muzeum techniki? Potem jeszcze po jakimś czasie sporządzałem w autocadzie na polecenie prezesa plan działki otaczającej biurowiec gdyż Hydroster przygotowywał się do jej sprzedania. Tak wyglądał mój "kontakt" z wieżowcem Hydrosteru
|
|