Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Niechciany prom

pumeks - Sro Sie 18, 2004 9:40 am
Temat postu: Niechciany prom
Niechciany prom
Ciekawostka: od stuleci (wystarczy przejrzeć wspomnienia Francuzów z orszaku Henryka Walezjusza, nie mówiąc już o żołnierzach Napoleona) przybysze z zachodu Europy podkreślają fatalny stan dróg, przepraw i mostów w Polsce. I oto wciąż są tacy, którzy uważają, że to dla nas całkowicie zbędny luksus...

Grün - Sro Sie 18, 2004 9:41 am

A co to my, luterany jakieś, żeby o drogi dbać? :D
Marcin - Sro Sie 18, 2004 10:02 am

:burn: Jak wójt nie chce to niech mi go dadzą. :wink:
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 10:12 am
Temat postu: Re: Niechciany prom
pumeks napisał/a:
Niechciany prom
...

Szczerze mówiąc nie bardzo zrozumiałem, gdzie on miałby pływać. Mowa o wójcie Gminy Stegna, tymczasem prom stoi przy Martwej Wisle czyli poza tą gminą. Jeżeli to nie chodzi o przeprawę przez Martwą Wisłę, tylko przez Wisłę "właściwą" to gdzie? Czy chodzi o przekop Wisły? No to tam od dawna funkcjonuje prom, podlegający instytucjom drogowym, czyli w jakiś tam sposób również gminie. W Drewnicy? To jedyne miejsce jakie mi przychodzi do głowy, ale bliskość mostu w Kiezmaru i promu na Przekopie Wisły poddaje w wątpliwość sens nowej przeprawy.

Pamiętajmy, że to właśnie władzy Gminy Stegny wspomogły uruchomienie kolei wąskotorowej, wiec odsądzanie ich od czci i wiary może jest przedwczesne.

pumeks - Sro Sie 18, 2004 10:27 am
Temat postu: Re: Niechciany prom
Zoppoter napisał/a:
Szczerze mówiąc nie bardzo zrozumiałem, gdzie on miałby pływać. Mowa o wójcie Gminy Stegna, tymczasem prom stoi przy Martwej Wisle czyli poza tą gminą. Jeżeli to nie chodzi o przeprawę przez Martwą Wisłę, tylko przez Wisłę "właściwą" to gdzie? Czy chodzi o przekop Wisły? No to tam od dawna funkcjonuje prom, podlegający instytucjom drogowym, czyli w jakiś tam sposób również gminie. W Drewnicy? To jedyne miejsce jakie mi przychodzi do głowy, ale bliskość mostu w Kiezmaru i promu na Przekopie Wisły poddaje w wątpliwość sens nowej przeprawy.

Faktycznie, jeżeli miałby pływać przez Wisłę (tak napisano), to chyba tylko w Drewnicy. Bo chyba nie chodzi o przeprawę Świbno-Mikoszewo?

Marcin - Sro Sie 18, 2004 10:39 am

Cytat:
Bo chyba nie chodzi o przeprawę Świbno-Mikoszewo?

Bo wszak tam już "stacjonuje" jeden prom. :hmm:

Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 10:45 am

Marcin napisał/a:
Cytat:
Bo chyba nie chodzi o przeprawę Świbno-Mikoszewo?

Bo wszak tam już "stacjonuje" jeden prom. :hmm:

No toć przecież o tym napisałem. Wy czytaliście tego mojego posta...?

Marcin - Sro Sie 18, 2004 10:47 am

Toż ja tylko potwierdziłem i także zastanawiam się nad "lokaliacją" promu. :D
pumeks - Sro Sie 18, 2004 10:50 am

Zoppoter napisał/a:
No toć przecież o tym napisałem. Wy czytaliście tego mojego posta...?

Ja czytać :wink: Jest prom i są przyczółki... ale może chodzi o wymianę promu, który dotąd kursował, i problem jest w tym że wójt nie chce wyłożyć kasy na przebudowę przyczółków, które może nie są dostosowane do brytyjskich promów na wymiarach calowych? :D

Petelka - Sro Sie 18, 2004 11:00 am

A bo ten artykuł jest napisany, że niewiele z niego wynika. :II Rozumiem, że Żegluga Gdańska chce wejść na linię pt. 'pływanie na Wiśle', ale gdzie i po co to już nie wiadomo. A brzydki wójt nie chce wybudować przyczółka dla tego promu. A dlaczego, to nie wiadomo. :II :wink:
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 11:03 am

pumeks napisał/a:
Ja czytać :wink: Jest prom i są przyczółki... ale może chodzi o wymianę promu, który dotąd kursował, i problem jest w tym że wójt nie chce wyłożyć kasy na przebudowę przyczółków, które może nie są dostosowane do brytyjskich promów na wymiarach calowych? :D

Napisano "Przewoźnik sam przyszedł, zaproponował ożywienie sytuacji". Na Przkopie Wisły chyba nie trzeba niczego ożywiać...?

Petelka - Sro Sie 18, 2004 11:06 am

Cytat:
Na Przkopie Wisły chyba nie trzeba niczego ożywiać...?

Przydałoby się, szczególnie w sezonie.

Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 11:10 am

Petelka napisał/a:
Cytat:

No przecież w sezonie pływa tam prom, więc sytuacja chyba juz jest ozywiona...?

Petelka - Sro Sie 18, 2004 11:12 am

Cytat:
No przecież w sezonie pływa tam prom, więc sytuacja chyba juz jest ozywiona...?

Ale czasami kolejka samochodów czekających na prom bywa niezła. Zwłaszcza jak 'coś dzieje się' na moście w Kiezmarku.

Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 11:17 am

Petelka napisał/a:

Ale czasami kolejka samochodów czekających na prom bywa niezła. Zwłaszcza jak 'coś dzieje się' na moście w Kiezmarku.

Obawiam się, ze ten nowy prom nie jest wiekszy od aktualnego. Chyba, ze miałyby kursować dwa jednocześnie.

Petelka - Sro Sie 18, 2004 11:49 am

Cytat:
Chyba, ze miałyby kursować dwa jednocześnie.

No byliby to dwaj różni armatorowie a więc i dwa promy...

pumeks - Sro Sie 18, 2004 11:59 am

Petelka napisał/a:

A może Żegluga Gdańska otworzy na swoim promie sklep wolnocłowy? :hihi:

Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 12:06 pm

pumeks napisał/a:
Petelka napisał/a:

W tej trzyokienkowej nadbudówce.

Mikołaj - Sro Sie 18, 2004 12:09 pm

Nie jestem na 100% pewien, ale gdzieś kiedys czytałem, że chodziłoby właśnie o przeprawę Świbno - Mikoszewo.
seestrasse - Sro Sie 18, 2004 12:53 pm

pumeks napisał/a:

a po co... w Biedronce czerwony Johnny Walker 0,7 za 50zl... w Biedronce! o tempora, o mores :yyy:

Marek Z - Sro Sie 18, 2004 2:38 pm

Cytat:

Szczególnie, że obecny prom już pierwszej młodości nie jest. Ciekawe ile jeszcze "pociągnie" ?

Petelka - Wto Sie 24, 2004 11:53 am

Ale czyż nie jest urokliwy i niepowtarzalny? :D
Petelka - Wto Sie 24, 2004 11:55 am

Tablica przy przeprawie promowej, od strony Mikoszewa:
Marek Z - Wto Sie 24, 2004 2:06 pm

Cytat:
Ale czyż nie jest urokliwy i niepowtarzalny?

No jeeeest !! Ale kiedyś musi przecież przejść na emeryturę :wink: i dlatego przydałby sie nowy (ewentualnie nowszy).

knovak - Czw Sie 26, 2004 6:36 am

O tym pisano jeszcze gdzieś (nie pomnę gdzie...), ten prom miałby kursować w Świbnie/Mikoszewie, jakieś 200 czy 500 metrów obok obecnego, w górę rzeki.
Zoppoter - Czw Sie 26, 2004 8:07 am

knovak napisał/a:
O tym pisano jeszcze gdzieś (nie pomnę gdzie...), ten prom miałby kursować w Świbnie/Mikoszewie, jakieś 200 czy 500 metrów obok obecnego, w górę rzeki.

Czyżby tam, gdzie ongiś kursował prom kolejowy?

Tylko, czy to jest sens, żeby dwa promy w jednym miejscu...?

Mikołaj - Czw Sie 26, 2004 4:01 pm

Cytat:
Tylko, czy to jest sens, żeby dwa promy w jednym miejscu...?

Promy pływaja tam, gdzie są drogi.

Marcin - Sro Maj 04, 2005 8:27 am

Ze Szkocji na Wisłę
Będzie nowy Szkot. :wink: