|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Niechciany prom
pumeks - Sro Sie 18, 2004 9:40 am Temat postu: Niechciany prom Niechciany prom
Ciekawostka: od stuleci (wystarczy przejrzeć wspomnienia Francuzów z orszaku Henryka Walezjusza, nie mówiąc już o żołnierzach Napoleona) przybysze z zachodu Europy podkreślają fatalny stan dróg, przepraw i mostów w Polsce. I oto wciąż są tacy, którzy uważają, że to dla nas całkowicie zbędny luksus...
Grün - Sro Sie 18, 2004 9:41 am
A co to my, luterany jakieś, żeby o drogi dbać?
Marcin - Sro Sie 18, 2004 10:02 am
Jak wójt nie chce to niech mi go dadzą.
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 10:12 am Temat postu: Re: Niechciany prom
Szczerze mówiąc nie bardzo zrozumiałem, gdzie on miałby pływać. Mowa o wójcie Gminy Stegna, tymczasem prom stoi przy Martwej Wisle czyli poza tą gminą. Jeżeli to nie chodzi o przeprawę przez Martwą Wisłę, tylko przez Wisłę "właściwą" to gdzie? Czy chodzi o przekop Wisły? No to tam od dawna funkcjonuje prom, podlegający instytucjom drogowym, czyli w jakiś tam sposób również gminie. W Drewnicy? To jedyne miejsce jakie mi przychodzi do głowy, ale bliskość mostu w Kiezmaru i promu na Przekopie Wisły poddaje w wątpliwość sens nowej przeprawy.
Pamiętajmy, że to właśnie władzy Gminy Stegny wspomogły uruchomienie kolei wąskotorowej, wiec odsądzanie ich od czci i wiary może jest przedwczesne.
pumeks - Sro Sie 18, 2004 10:27 am Temat postu: Re: Niechciany prom
Zoppoter napisał/a: | Szczerze mówiąc nie bardzo zrozumiałem, gdzie on miałby pływać. Mowa o wójcie Gminy Stegna, tymczasem prom stoi przy Martwej Wisle czyli poza tą gminą. Jeżeli to nie chodzi o przeprawę przez Martwą Wisłę, tylko przez Wisłę "właściwą" to gdzie? Czy chodzi o przekop Wisły? No to tam od dawna funkcjonuje prom, podlegający instytucjom drogowym, czyli w jakiś tam sposób również gminie. W Drewnicy? To jedyne miejsce jakie mi przychodzi do głowy, ale bliskość mostu w Kiezmaru i promu na Przekopie Wisły poddaje w wątpliwość sens nowej przeprawy. |
Faktycznie, jeżeli miałby pływać przez Wisłę (tak napisano), to chyba tylko w Drewnicy. Bo chyba nie chodzi o przeprawę Świbno-Mikoszewo?
Marcin - Sro Sie 18, 2004 10:39 am
Cytat: | Bo chyba nie chodzi o przeprawę Świbno-Mikoszewo? |
Bo wszak tam już "stacjonuje" jeden prom.
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 10:45 am
Marcin napisał/a: | Cytat: | Bo chyba nie chodzi o przeprawę Świbno-Mikoszewo? |
Bo wszak tam już "stacjonuje" jeden prom. |
No toć przecież o tym napisałem. Wy czytaliście tego mojego posta...?
Marcin - Sro Sie 18, 2004 10:47 am
Toż ja tylko potwierdziłem i także zastanawiam się nad "lokaliacją" promu.
pumeks - Sro Sie 18, 2004 10:50 am
Zoppoter napisał/a: | No toć przecież o tym napisałem. Wy czytaliście tego mojego posta...? |
Ja czytać Jest prom i są przyczółki... ale może chodzi o wymianę promu, który dotąd kursował, i problem jest w tym że wójt nie chce wyłożyć kasy na przebudowę przyczółków, które może nie są dostosowane do brytyjskich promów na wymiarach calowych?
Petelka - Sro Sie 18, 2004 11:00 am
A bo ten artykuł jest napisany, że niewiele z niego wynika. Rozumiem, że Żegluga Gdańska chce wejść na linię pt. 'pływanie na Wiśle', ale gdzie i po co to już nie wiadomo. A brzydki wójt nie chce wybudować przyczółka dla tego promu. A dlaczego, to nie wiadomo.
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 11:03 am
pumeks napisał/a: | Ja czytać Jest prom i są przyczółki... ale może chodzi o wymianę promu, który dotąd kursował, i problem jest w tym że wójt nie chce wyłożyć kasy na przebudowę przyczółków, które może nie są dostosowane do brytyjskich promów na wymiarach calowych? |
Napisano "Przewoźnik sam przyszedł, zaproponował ożywienie sytuacji". Na Przkopie Wisły chyba nie trzeba niczego ożywiać...?
Petelka - Sro Sie 18, 2004 11:06 am
Cytat: | Na Przkopie Wisły chyba nie trzeba niczego ożywiać...? |
Przydałoby się, szczególnie w sezonie.
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 11:10 am
Petelka napisał/a: | Cytat: | Na Przkopie Wisły chyba nie trzeba niczego ożywiać...? |
Przydałoby się, szczególnie w sezonie. |
No przecież w sezonie pływa tam prom, więc sytuacja chyba juz jest ozywiona...?
Petelka - Sro Sie 18, 2004 11:12 am
Cytat: | No przecież w sezonie pływa tam prom, więc sytuacja chyba juz jest ozywiona...? |
Ale czasami kolejka samochodów czekających na prom bywa niezła. Zwłaszcza jak 'coś dzieje się' na moście w Kiezmarku.
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 11:17 am
Petelka napisał/a: |
Ale czasami kolejka samochodów czekających na prom bywa niezła. Zwłaszcza jak 'coś dzieje się' na moście w Kiezmarku. |
Obawiam się, ze ten nowy prom nie jest wiekszy od aktualnego. Chyba, ze miałyby kursować dwa jednocześnie.
Petelka - Sro Sie 18, 2004 11:49 am
Cytat: | Chyba, ze miałyby kursować dwa jednocześnie. |
No byliby to dwaj różni armatorowie a więc i dwa promy...
pumeks - Sro Sie 18, 2004 11:59 am
Petelka napisał/a: | No byliby to dwaj różni armatorowie a więc i dwa promy... |
A może Żegluga Gdańska otworzy na swoim promie sklep wolnocłowy?
Zoppoter - Sro Sie 18, 2004 12:06 pm
pumeks napisał/a: | Petelka napisał/a: | No byliby to dwaj różni armatorowie a więc i dwa promy... |
A może Żegluga Gdańska otworzy na swoim promie sklep wolnocłowy? |
W tej trzyokienkowej nadbudówce.
Mikołaj - Sro Sie 18, 2004 12:09 pm
Nie jestem na 100% pewien, ale gdzieś kiedys czytałem, że chodziłoby właśnie o przeprawę Świbno - Mikoszewo.
seestrasse - Sro Sie 18, 2004 12:53 pm
pumeks napisał/a: | A może Żegluga Gdańska otworzy na swoim promie sklep wolnocłowy? |
a po co... w Biedronce czerwony Johnny Walker 0,7 za 50zl... w Biedronce! o tempora, o mores
Marek Z - Sro Sie 18, 2004 2:38 pm
Cytat: | Na Przkopie Wisły chyba nie trzeba niczego ożywiać...?
Przydałoby się, szczególnie w sezonie. |
Szczególnie, że obecny prom już pierwszej młodości nie jest. Ciekawe ile jeszcze "pociągnie" ?
Petelka - Wto Sie 24, 2004 11:53 am
Ale czyż nie jest urokliwy i niepowtarzalny?
Petelka - Wto Sie 24, 2004 11:55 am
Tablica przy przeprawie promowej, od strony Mikoszewa:
Marek Z - Wto Sie 24, 2004 2:06 pm
Cytat: | Ale czyż nie jest urokliwy i niepowtarzalny? |
No jeeeest !! Ale kiedyś musi przecież przejść na emeryturę i dlatego przydałby sie nowy (ewentualnie nowszy).
knovak - Czw Sie 26, 2004 6:36 am
O tym pisano jeszcze gdzieś (nie pomnę gdzie...), ten prom miałby kursować w Świbnie/Mikoszewie, jakieś 200 czy 500 metrów obok obecnego, w górę rzeki.
Zoppoter - Czw Sie 26, 2004 8:07 am
knovak napisał/a: | O tym pisano jeszcze gdzieś (nie pomnę gdzie...), ten prom miałby kursować w Świbnie/Mikoszewie, jakieś 200 czy 500 metrów obok obecnego, w górę rzeki. |
Czyżby tam, gdzie ongiś kursował prom kolejowy?
Tylko, czy to jest sens, żeby dwa promy w jednym miejscu...?
Mikołaj - Czw Sie 26, 2004 4:01 pm
Cytat: | Tylko, czy to jest sens, żeby dwa promy w jednym miejscu...? |
Promy pływaja tam, gdzie są drogi.
Marcin - Sro Maj 04, 2005 8:27 am
Ze Szkocji na Wisłę
Będzie nowy Szkot.
|
|