|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Koszary przy ulicy Słowackiego, Sobieskiego , lotnisko 1940
dariusz08 - Pią Mar 22, 2013 3:01 pm Temat postu: Koszary przy ulicy Słowackiego, Sobieskiego , lotnisko 1940 Na prośbę jednego z Kolegów z forum zamieszczam będące w moim posiadaniu zdjęcia koszar przy ulicy Słowackiego z przełomu zimy i wiosny 1940 roku.
dariusz08 - Pią Mar 22, 2013 3:08 pm
Jako uzupełnienie tematu związanego z okresem wojny kilka zdjęć ukazujących dzisiejszy Zespół Szkół Publicznych przy ulicy Sobieskiego 90 w Gdańsku
dariusz08 - Pią Mar 22, 2013 3:35 pm
I jeszcze dwa zdjęcia ukazujące teren lotniska we Wrzeszczu
dariusz08 - Pią Mar 22, 2013 4:44 pm
to samo miejsce w różnych ujęciach .
Ciekawe jest to , że sam miałem przysięgę dokładnie na tym samym placu .
dariusz08 - Pią Mar 22, 2013 5:33 pm
Nieistniejący budynek pokazany wcześniej, widoczny na zdjęciu z danzigonline
Martino - Wto Kwi 23, 2013 7:59 am
inne ujęcie z lotniska - prawdopodobnie zrobione w tym samym czasie (1940 rok ?).
źródło; użytkownik: @ndrew, forum: eksploracja.eu
dariusz08 - Sob Cze 01, 2013 10:48 am
Mam prośbę do szanownego grona
- pomóżcie zidentyfikować miejsce uwiecznione na poniższej fotografii.
Z tego co wiem to przedstawia ona żołnierzy odbywających służbę w koszarach przy Słowackiego.Panowie wybrali się zapewne na eskapadę po okolicznych wzgórzach w tle za nimi to zapewne jakiś staw ale gdzie konkretnie ???
Zbych - Sob Cze 01, 2013 1:55 pm
Kojarzy mi się to z Silberhammer, ale nie do końca mi to pasuje.
wodnik88 - Sob Cze 01, 2013 5:01 pm
Trochę zbyt wysokie te wzgórza po lewej jak na Gdańsk. Może to dalsze okolice?
dariusz08 - Sob Cze 01, 2013 9:10 pm
wodnik88 napisał/a: | Trochę zbyt wysokie te wzgórza po lewej jak na Gdańsk. Może to dalsze okolice? |
pozostałe zdjęcia z tej serii zrobione są na terenie koszar i w ich okolicach dlatego myślę, że i to zrobiono w ich pobliżu.
pumeks - Sob Cze 01, 2013 9:56 pm
O ile dobrze czytam opis, "I. Zug im Gelände. Im Hintergrund Langfuhr. J.E.B. 120. April 1941" ale rzeczywiście, ciężko tu dopatrzeć się czegoś znanego.
Krzysztof - Sob Cze 01, 2013 10:50 pm
pumeks napisał/a: | ciężko tu dopatrzeć się czegoś znanego. |
Po kolejnej analizie dopatrzyłem się. Po lewej stronie cmentarz brętowski i domek przed nim przy Słowackiego, bliżej osuszony staw poniżej nasypu. Po lewej na górze domki ul. Rejmonta, a na dole to muszą być zabudowania szpitala. Zredukowany staw po środku i zarys młyna za nim.
Wojacy musieli stanąć blisko szczyty nad wykopem kolejowym.
Piotr J. - Sob Cze 01, 2013 11:40 pm
domek naprzeciwko cmentarza brętowskiego ma adres Słowackiego 84. z nim jest jakiś budynek gospodarczy, prawdopodobnie ten:
Zdjęcie zrobiłem po wycięciu drzew pod TS.
dariusz08 - Nie Cze 02, 2013 11:18 am
Panowie, jestem pod wrażeniem .
Niby okolice w których się wychowałem ale nie dałem rady ich zidentyfikować.
Teraz wiem wszystko.
Serdeczne dzięki za pomoc .
Poniżej należące już do mnie pozostałe zdjęcia z tej serii.
Z lenistwa wstawiam zdjęcia z aukcji
wodnik88 - Nie Cze 02, 2013 7:56 pm
A ja mimo wszystko poddam w wątpliwość, iż Srebrzysko widzimy. Mimo, że praktycznie wszystko pasuje.
Ale.
Ale nie pasują mi dwie rzeczy. W ramce widać, a raczej chyba dostrzegam, jakiś spory budynek, którego tam nigdy nie było.
A po drugie zaznaczone wzgórze, które miałoby być w miejscy dzisiejszych punktowców 25, 29 na Słowackiego (za Reymonta w stronę koszar). Nie ma i raczej nie było tak wysokiego wzgórza.
No i teren cmentarza jakoś szybko wznosi się w stronę wzgórz. Czy nie zbyt stromo?
Krzysztof - Nie Cze 02, 2013 10:33 pm
wodnik88 napisał/a: | wzgórze, które miałoby być w miejscy dzisiejszych punktowców 25, 29 na Słowackiego (za Reymonta w stronę koszar). |
To wzgórze "B" od strony fotografa przed Rejmonta wodnik88 napisał/a: | jakiś spory budynek |
Na działce "A" były jakieś zabudowania. Teoretycznie w 40 roku mógł tam być jakiś większy obiekt, ale nie jestem pewny czy to co tam się rysuje jest budynkiem.
dariusz08 - Pon Cze 03, 2013 12:07 pm
Powiększając zdjęcie można zauważyć charakterystyczne szczegóły , a mianowicie stodołę przy młynie oraz wierzę nieistniejącego kościoła.
Dlatego myślę, że to jednak to miejsce.
wodnik88 - Pon Cze 03, 2013 6:52 pm
Faktycznie teraz na twoim powiększeniu widać kościół. To pozostaje pozazdrościć zdjęcia ;)
Piotr J. - Sob Cze 08, 2013 1:52 am
zrobiłem dziś mały rekonesans na terenie szpitala psychiatrycznego i , jak sądzę, namierzyłem domek z prawego rogu zdjęcia, niestety tylko jeden, drugi już nie istnieje. Ten, który się zachował ma adres Srebrniki 13. Wykonanie zdjęcia z miejsca, gdzie stali żołnierze, jest obecnie niemożliwe, przeszkadzają nowe budynki i drzewa.
grzechuu - Sro Paź 23, 2013 5:36 am
Znalazłem u siebie zdjęcie z wiosny, na którym widać ten teren - trochę inne ujęcie, bo z wału, a nie ze wzgórza, ale podobne
A budynek z terenu szpitala, o którym napisał Piotr J. pasuje jak najbardziej.
Jarek z Wrzeszcza - Sro Paź 23, 2013 4:48 pm
...i za takie "rozkminy", jak powyższa uwielbiam to forum
HENRYK0072 - Pią Lis 01, 2013 9:03 am
dariusz08 mam prośbę ,czy mógłbyś wszystkie zdjęcia ktore przedstawiłeś porozdzielac(sfotografowac pojedynczo) ,nie jak teraz po 5,6-9 zdjęc razem (przez co są bardzo małe),ale po jednym by byly większe?
Oczywiście dziekuje ,że wogóle udostępniasz swoją kolekcję,ale zobacz jakie po pocieciu wychodzą malenstwa.A szkoda....
|
|