|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Nowe logo PG
EwkaW - Czw Mar 21, 2013 11:39 am Temat postu: Nowe logo PG PG ma nowe logo.
http://www.trojmiasto.pl/...ogo-n67302.html
Jak Wam się ono podoba?
Wg mnie sam pomysł graficzny niekiepski, ale jako następca poprzedniego logo zbyt rewolucyjny. Nie jawi się jako symbol uczelni z tradycjami i historią. Brak mu czegoś, co nazwałabym historyczną finezją...
Matti - Czw Mar 21, 2013 12:09 pm
Moim zdaniem nowe logo słabe, żeby nie powiedzieć beznadziejne. Nie wiem dlaczego w ogóle ta zmiana, stare było ponadczasowe...
Mikołaj - Czw Mar 21, 2013 1:58 pm
Wygląda, jakby dostali zadanie "zaprojektuj logo mając do dyspozycji 200 pikseli"
EwkaW - Czw Mar 21, 2013 2:12 pm
Mikołaj napisał/a: | Wygląda, jakby dostali zadanie "zaprojektuj logo mając do dyspozycji 200 pikseli" |
Bardzo trafnie to ująłeś, Mikołaju.
Najwyraźniej na uczelni dopchały się do opiniodawczych gremiów młode wilki.
Ale że Rektor, elektronik, mój rówieśnik, był na równoległym roku, poszedł na to...
Dostojny Wieśniak - Czw Mar 21, 2013 5:03 pm
To nie wilki młode a młodociani partacze.
TOMB - Czw Mar 21, 2013 5:10 pm
Minimalizm.... początkiem bylejakości.
Colonel - Czw Mar 21, 2013 6:36 pm
Przestanę sie przyznawac do dyplomu PG..
Sabaoth - Czw Mar 21, 2013 7:19 pm
Tragedia! Koszmar! A autor zainkasował pewnie kupę kasy i jest niezmiernie dumny ze swojego projektu.
EwkaW - Czw Mar 21, 2013 7:24 pm
Sabaoth napisał/a: | Tragedia! Koszmar! A autor zainkasował pewnie kupę kasy i jest niezmiernie dumny ze swojego projektu. |
Z portalu Trójmiasto:
Informacja dodana 21 marca godz. 12. 55
Udało nam się dotrzeć do kosztów związanych ze zmianą wizerunku uczelni. Zamówienie Systemu Identyfikacji Wizualnej Politechniki Gdańskiej kosztowało łącznie 49 tys. zł netto. W jego skład, poza logo, wchodzą m.in.: projekty nośników systemu identyfikacji wizualnej, takich jak: wizytówki, karty przesyłowe, listowniki imienne i ogólne, koperty, pieczęcie imienne, adresowe i specjalne; a także dyplomy, kwestionariusze, świadectwa czy karty egzaminacyjne i inne.
Zbych - Czw Mar 21, 2013 7:53 pm
Tandeta .
danziger - Czw Mar 21, 2013 8:27 pm
Stare logo nigdy mi się specjalnie nie podobało, ale przynajmniej był to herb pełną gębą, zgodny z zasadami heraldycznymi. A to nowe logo - takie sobie, nic nadzwyczajnego. Wywalono kilkadziesiąt tysi w błoto. Może się na UG wzorowali (choć to uniwersyteckie jest jeszcze brzydsze).
Sabaoth - Czw Mar 21, 2013 8:47 pm
Tak sobie pomyślałem, że pewnie jakiś pociot albo inszy szwagier potrzebował kasy i przepchnięto zmianę logo uczelni. Bo po jakiego grzyba zmieniać logo? Rozumiem, jakby sie PG przebranżowiła np. na uczelnię medyczna albo rolniczą to zmiana logo byłaby uzasadniona ale tak pewnie chodziło o pieniądze.
pumeks - Czw Mar 21, 2013 9:41 pm
W tym kontekście to mnie właśnie dziwi, bo od pewnego czasu puszczają próbne balony, że "pasowałaby im" zmiana nazwy na Uniwersytet Techniczny (w wersji angielskiej chyba już od dawna piszą Technical University). Więc gdyby to miał być, za przeproszeniem, rebranding , to i zmiana logotypu byłaby uzasadniona. A tutaj... dziwne
EwkaW - Czw Mar 21, 2013 10:45 pm
pumeks napisał/a: | puszczają próbne balony, że "pasowałaby im" zmiana nazwy na Uniwersytet Techniczny |
Pumeksie drogi, nie załamuj mnie Przecież to jest nasza polibuda i już
Tylko patrzeć, jak się uaktywnią absolwenci, a to całkiem zwarta i bojowa grupa
Zresztą sadząc po tym, co się dzieje na portalu Trójmiasto (w tej chwili 520 wpisów), nowe logo PG będzie jednym z głównych tematów medialnych w najbliższych dniach...
tobocian - Czw Mar 21, 2013 11:13 pm
Logo jak z początku lat 90-tych z komputera Commodore
Ps.na dolnym ten lew po prawej ma fajny usmiech/grymas/cholera wie co
ciekawe czy tak lwy się śmieją
beaviso - Wto Mar 26, 2013 3:48 am
pumeks napisał/a: | (w wersji angielskiej chyba już od dawna piszą Technical University) |
Tak pisali gdy ja byłem studentem, pod koniec lat '90 (Technical University of Gdansk). A mniej więcej kilka lat po nastaniu XXI wieku, PG zaczęła określać się mianem Gdansk University of Technology.
Ja wiem, że JM Rektor, prof. Henryk Krawczyk ma bardzo słaby wzrok - i czytany tekst podnosi niemal do oczu - ale żeby pozwolił aż na takiego knota..? Ot, signum temporis. Czyli wszystko dziadzieje. Jako absolwent, wypuszczony zresztą spod skrzydeł prof. Krawczyka - promotora, protestuję!
M.
|
|