Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Hora na konserwatora

Grün - Sro Sie 11, 2004 10:41 am
Temat postu: Hora na konserwatora
Widziałem w Dzienniku, że zaczął się poważny atak na Budnika. To czego dowiedziałem się ostatnio na temat jego postawy w kwestii konserwacki krenelaży na Marienkirche sprawia, że nie wiem już czy taka osoba Miastu służy czy wręcz przeciwnie.
Zoppoter - Sro Sie 11, 2004 11:04 am
Temat postu: Re: Hora na konserwatora
Grün napisał/a:
Widziałem w Dzienniku, że zaczął się poważny atak na Budnika. To czego dowiedziałem się ostatnio na temat jego postawy w kwestii konserwacki krenelaży na Marienkirche sprawia, że nie wiem już czy taka osoba Miastu służy czy wręcz przeciwnie.

Kiedys Pumeks pisał, żeby mu dać torchę czasu zanim się go bedzie oceniać. Konserwatora, nie Pumeksa.
Na razie mam dwa negatywne sygnały:
1. ul. Wajdeloty we Wrzesczu. Nie zgodził sie na równy deptak, bo oryginalnie były tam krawężniki. Pytanie: Czy konserwator był kiedys na Langgasse i na Lange Markt?
2. Dosyc zaskakujące decyzje co do kwalifikowania rozmaitych starych samochodów jako zabytkowych lub niezabytkowych. Znam ze słyszenia kilka takich spraw od moich klubowych kolegów.

Czy to już znaczy, że Budnik jest do niczego? Nie wiem... :???:

Grün - Sro Sie 11, 2004 11:09 am

Z drugiej strony nie pozwala budować potworków - za to możnaby mu postawić plusa...
pumeks - Sro Sie 11, 2004 11:21 am

Nie wiem, o co chodzi z krenelażami - Dziennika nie czytałem.
Ale pamiętajcie, że pierwszą ofiarą ewentualnego odwołania Budnika będzie Targ Sienny - już tam ludzie Pawła A. do spóły z holenderskimi developerami zacierają łapki... :II

Grün - Sro Sie 11, 2004 11:31 am

No i to jest właśnie ten problem, że jak go zabraknie to może Miasto zakwitnąć pięknymi, nawiązującymi, prowadzącymi dialog z historyczną zabudową wieżowcami pod kątem, z przyciemnianego szkła oczywiście.
Sabaoth - Sro Sie 11, 2004 1:14 pm

A nie da sie odwolac jednoczesnie P. Budnika i P. Adamowicza? To byloby zbawienie dla miasta.
Zoppoter - Sro Sie 11, 2004 1:44 pm

Sabaoth napisał/a:
A nie da sie odwolac jednoczesnie P. Budnika i P. Adamowicza? To byloby zbawienie dla miasta.

Adamowicz wygrał w wyborach bezpośrednich...
I kto miałby go zastąpić? Zapewne jest parę osób, które byłyby lepszymi prezydentami, ale pytanie, czy chciałyby kandydować i czy otrzymaja wsparcie jakiejś partii politycznej. Bo bez wielkiej polityki :!!: :shoot: :rzyg_1: władza lokalna w tej karykaturze państwa sie nie obędzie...

Marek Z - Czw Sie 12, 2004 11:08 am

Cytat:
odwolac jednoczesnie P. Budnika

A jak się sprawdzi przysłowie: "Nie odwołujcie konserwatora swego, bo możecie mieć gorszego" ? I co wtedy ? Kurcze blade, strach się bać.

Sabaoth - Czw Sie 12, 2004 1:51 pm

A moze secesja bylaby rozwiazaniem. :wink:
pumeks - Czw Sie 12, 2004 2:00 pm

Nie sądzę. Wtedy Paweł Adamowicz na pewno powołałby SWOJEGO CZŁOWIEKA na stanowisko konserwatora.
Zoppoter - Czw Sie 12, 2004 2:11 pm

pumeks napisał/a:
Nie sądzę. Wtedy Paweł Adamowicz na pewno powołałby SWOJEGO CZŁOWIEKA na stanowisko konserwatora.

W przypadku secesji :== Adamowicz zapewne udałbyu się na emigrację, wszak nieraz podkreślał swoje przywiązanie do Polski.

Ale secesja miałaby tez pewną wadę: Znaleźlibysmy sie poza UE. Nie, żebym idealizował tę organizację, ale w obecnych realiach lepeiej być w UE niż poza nią. Północna część Prus Wschodnich jest własnie poza i na dodatek odizolowana od reszty swiata. i to jest marny interes. I dla nich i dla nas.

Marcin - Czw Sie 12, 2004 4:46 pm

Urzędnik zabytkowy?
"Wiceprezydent Gdańska Wiesław Bielawski zarzucał konserwatorowi celowe wstrzymywanie decyzji dotyczących wielu ważnych miejskich inwestycji - rewitalizacji Targu Węglowego, Targu Siennego, ulicy Wajdeloty, ulicy Świętego Ducha, Biskupiej Górki, stworzenia Muzeum Bursztynu. - Pan konserwator całkowicie ignoruje potrzeby miasta. Działa według jakichś swoich reguł, kompletnie dla nas niezrozumiałych. Jest arcybiurokratą i hamulcowym rozwoju Gdańska - mówił wiceprezydent Bielawski."
"Teraz już chyba miarka się przebrała. To ostatnie dni pana konserwatora na stanowisku - powiedział nam nieoficjalnie jeden z urzędników Urzędu Wojewódzkiego."
No to "wyrok" już wydany. :II
"- Jeżeli tak będzie, zyska na tym Gdańsk - powiedział nam wiceprezydent Bielawski. "
8O Ale jaki Gdańsk?

Marek Z - Czw Sie 12, 2004 5:40 pm

Cytat:
"- Jeżeli tak będzie, zyska na tym Gdańsk - powiedział nam wiceprezydent Bielawski. "

Ciekawe co zyska ? Cholerne stalowe domy ze skośnymi dachami z luster w obrębie zabytkowych ulic Gdańska ? Albo pwykrzywiane holenderskie wynalazki na Targu siennym ? Nieeee !!! :rozpacz:

Grün - Czw Sie 12, 2004 10:49 pm

Chyba, że panowie z magistratu wyznają zasadę "Gdańsk to MY" - wtedy na pewno zyska...
Petelka - Pią Sie 13, 2004 9:11 am

To już nie mamy konserwatora - przed chwilą w radio Gdańsk podali, że Budnik złożył rezygnację...
Marcin - Pią Sie 13, 2004 9:12 am

Jak podało Radio Gdańsk w serwisie (o 10.00) przed chwilą Budnik podał się do dymisji. :| Zaczynam się już bać - bo następny z pewnością będzie "bardziej uległy" wobec urzędasów z UM. :II Jaki to on (konserwator) nie był, ale przyblokował kilka kuriozalnych pomysłów.
Sabaoth - Pią Sie 13, 2004 9:16 am

Hulaj dusza, piekla nie ma. Ciekawe ile projektow przypominajacych eksperymentalne szklarnie zostanie w najblizszym czasie przyklepanych :II Ale z drugiej strony, moze to i lepiej dla Marienkirche. Dzisiaj moj szwagier ma zjechac po wiezy z 80 m nad wejsciem glownym. Obiecal wziac ze soba cyfrowke.
Zoppoter - Pią Sie 13, 2004 9:25 am

Petelka napisał/a:
To już nie mamy konserwatora - przed chwilą w radio Gdańsk podali, że Budnik złożył rezygnację...

Bądźmy optymistami. Moze jego następca będzie lepszy.

Marcin - Pią Sie 13, 2004 9:28 am

Petelka napisał/a:

Oboje napisaliśmy posta o prawie takiej samej treści praktycznie w tym samym momencie. :hihi:

Grün - Pią Sie 13, 2004 9:53 am

No to teraz się zacznie :(
Petelka - Pią Sie 13, 2004 12:37 pm

Cytat:
Oboje napisaliśmy posta o prawie takiej samej treści praktycznie w tym samym momencie.

A bo oboje słuchaliśmy tej samej stacji radiowej w tym samym czasie. :hihi: :hiihihi:

Marcin - Pią Sie 13, 2004 4:35 pm

:burn: :burn: :burn: :burn: :burn:
Przed chwilą w R. Gdańsk wypowiadał się radosny Adamowicz - i powiedział, iż teraz ruszy zabudowa Targu Węglowego i Siennego. :mur: :rwie_wlosy: :mur:
Kto chce podsłuchać niech odwiedzi: WOJEWÓDZKI KONSERWATOR ZABYTKÓW ZREZYGNOWAŁ ZE STANOWISKA

Grün - Pią Sie 13, 2004 7:56 pm

No to będziemy mieli nie jedno, ale ze 3 z przeproszeniem city forumy no cóż... oryginalny to i piękny będzie wkład Polaków w architekturę Gdańska (i Holendrów z tego co wiem, również)
doraa - Pią Sie 13, 2004 11:42 pm

Jak tak sobie czytam wypowiedzi prezydencika pawełka to mam wrazenie, ze on sam chetnie by sie obsadził w roli i konserwatora i inwestora...... :evil:
Grün - Pią Sie 13, 2004 11:52 pm

no i zapewne jeszcze w paru innych
Marek Z - Sob Sie 14, 2004 12:10 am

Cytat:
ale ze 3 z przeproszeniem city forumy

No i holenderski Targ Sienny, albo szklany Targ Węglowy. Strach się bać. :II

Sabaoth - Sob Sie 14, 2004 9:51 am

Ten szklany Targ Węglowy to dawny projekt. Pamiętam dyskusję na Był Sobie Gdańsk albo na 30-dniach. Była też sonda na Cafe Gdańsk i wszyscy twierdzili, że jest manipulowana. Myślałem już, że ta koncepcja zabudowy upadła, a tu się okazuje, że trzyma się nieźle. Czy to jakiś wirus atakuje mózgi, czy kosmici przylecieli? :hihi:
Grün - Sob Sie 14, 2004 12:05 pm

Przylecieli... w 1945 roku.
Marek Z - Sob Sie 14, 2004 12:08 pm

W "Angorze" nr 33 z 15 sierpnia 2004 r. w artykule "Libacje na plebanii" autorstwa K. Skrzydłowskiej i Ł. Wróblewskiego wyczytałem taką ciekawostkę:
... Jak sie dowiedzielismy, podczas trwającego cały czas badania zawartości twardych dysków z komputerów używanych na plebanii parafii św. Brygidy śledczym wpadła w rękę
zaskakująca rzecz: zeskanowane podpisy arcybiskupa gdańskiego T. Gocłowskiego i wojewódzkiego konserwatora zabytków...
Ciekawe, nie ?

Grün - Sob Sie 14, 2004 12:18 pm

:) super :) może Wzór Wszelkiej Tolerancji, Arcykapelan Środowisk Niepodległościowych, Złotousty Henryk kolekcjonuje po prostu autografy :haha:
Mikołaj - Sob Sie 14, 2004 12:19 pm

No co, dygitalizował sobie kolekcję autografów!
Marcin - Sob Sie 14, 2004 12:20 pm

To też hobby... :hihi:
Marek Z - Sob Sie 14, 2004 1:21 pm

Fragment artykułu ze strony : NaszeMiasto.pl : Jak dowiedzieliśmy się nieoficjalnie, nowym konserwatorem wojewódzkim zostanie Marian Kwapiński z Muzeum Archeologicznego w Gdańsku. Startował on w konkursie, który wygrał Grzegorz Budnik. Odpadł wtedy jednak ze względów proceduralnych.
Grün - Sob Sie 14, 2004 1:27 pm

Czy ktoś wie coś o tym panu?
Marcin - Sob Sie 14, 2004 3:39 pm

Pumeksie, wiesz coś o nim?
pumeks - Sob Sie 14, 2004 3:47 pm

Znam go bardzo dobrze a nawet się przyjaźnię... nawet jest wspomniany pod koniec tekstu o urnie twarzowej z Kierwałdu w Muzeum Akademii. Ale co do jego zaangażowania w sprawy architektury Gdańska, to byłbym bardzo sceptyczny...
Sabaoth - Sob Sie 14, 2004 4:35 pm

Cytat:
Ale co do jego zaangażowania w sprawy architektury Gdańska, to byłbym bardzo sceptyczny...

O takiego widac chodzi Pawlowi A. Zeby sie za bardzo nie angazowal.

Marcin - Pią Sie 27, 2004 11:36 am

Konserwator odwołany
Sabaoth - Pią Sie 27, 2004 12:03 pm

Teraz juz na calego i formalnie. Idzie nowe... ale czy lepsze?
pumeks - Pią Sie 27, 2004 12:11 pm

Przed chwilą rozmawiałem z nieoficjalnym kandydatem na nowego konserwatora. Odniosłem wrażenie, że nie ma zamiaru zbyt zawzięcie bronić Miasta przed "nowoczesną architekturą" :???:
Marcin - Pią Sie 27, 2004 12:14 pm

:II Niewesoło...
Sabaoth - Pią Sie 27, 2004 12:15 pm

To pewnie teraz Gdansk zakwitnie przyciemnionymi szybami :II A Brama Wyzynna i Katownia odbijac sie beda w szklanej fasadzie eksperymentalnej szklarni.
Marek Z - Pią Sie 27, 2004 6:10 pm

No to będziemy musieli jednak wyciągnąć nasze transparenty, flagi, mieć w pogotowiu
trochę produktów kurzych i pójdziemy wojować z konserwatorem. :kop: :ej_ty:

Marcin - Pią Sie 27, 2004 6:17 pm

Cytat:
mieć w pogotowiu trochę produktów kurzych

Ale przynajmniej takich półrocznych. :haha:

pumeks - Pią Sie 27, 2004 7:15 pm

Marek Z napisał/a:
pójdziemy wojować z konserwatorem.

Nie no, miej poczucie sprawiedliwości. Głównym winowajcą jest moim zdaniem zarząd miasta, który taką "architekturę" na siłę promuje. Dlaczego tylko konserwator ma być chłopcem do bicia?

Grün - Pią Sie 27, 2004 9:44 pm

Jak sie najął za psa to musi szczekać - a czasem i kopniaka dostać
Marcin - Sob Wrz 04, 2004 9:47 am

Nowy wojewódzki konserwator zabytków
No to mamy "nowego". :II

Opinie w sprawie nowego konserwatora zabytków
Wiesław Bielawski
wiceprezydent Gdańska
- Cieszę się z tej nominacji. Pan Kwapiński jest osobą, z którą będzie można dyskutować i ustalać rozwiązania satysfakcjonujące obie strony. Poprzedni konserwator, pan Budnik, był osobą, z którą dyskusja była niemożliwa, nie był zdolny normalnie rozmawiać.

I tego się boję. :II

Tadeusz Chrzanowski
Wojewódzki konserwator zabytków w latach 1968-1973 i 1981-1991
- To wielkie nieporozumienie. Pan Kwapiński został desygnowany na to stanowisko ze względów politycznych, a nie merytorycznych. Będzie człowiekiem spolegliwym i uległym wobec władz i tylko o to chodzi. Zna się jedynie na pewnej epoce w archeologii, podczas gdy tu potrzeba wiedzy urbanistycznej. Jest mi przykro, bo to nominacja z wielką szkodą dla miasta i jego zabytków

:== Nic dodać, nic ująć.

Rozmowa z nowym konserwatorem zabytków

parker - Sro Wrz 08, 2004 8:32 pm

Czy z wielką szkodą, to się dopiero okaże. Pozwólmy mu coś zdziałać zamiast od razu obrzucać jajami :-)
doraa - Pią Wrz 10, 2004 12:04 am

ogladałam wywiad z nowym konserwatorem dla gdańskiej panoramy 6 września, i nie mam złudzeń co do jego postawy, miasto ma w końcu "swojego" :LL: człowieka..........
Grün - Pią Wrz 10, 2004 9:17 am

No to trzeba zacząć kupować łąńcuchy i kłódki - będziem się przypinać...
Petelka - Nie Wrz 12, 2004 6:47 pm

Cytat:
No to trzeba zacząć kupować łąńcuchy i kłódki - będziem się przypinać...

Kiedy i gdzie zaczynamy? :wink:

Marek Z - Nie Wrz 12, 2004 11:08 pm

Myślę, że akcja "odbudowy" zacznie się na Targu Siennym. Jakby co, to ja się przypinam do Konopnickiej.
Grün - Pon Wrz 13, 2004 12:15 am

A ja do kunsztu wodnego
knovak - Pon Wrz 13, 2004 6:21 am

Mnie znajdziecie na tym pięknym mostku nad kanałem Raduni
Petelka - Pon Wrz 13, 2004 6:31 am

Cytat:
Mnie znajdziecie na tym pięknym mostku nad kanałem Raduni

To ja rezerwuję miejsce na drugim końcu tegoż mostku. :wink:

pumeks - Pon Wrz 13, 2004 8:17 am

Ja będę na karuzeli w ogródku przedszkola zakonnic, tuż koło Gildii.
Marek Z - Wto Wrz 14, 2004 12:13 pm

No to od północnego zachodu teren mamy obstawiony. Teraz potrzebni są chętni z pozostałych stron. :co_jest: