|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Komiksy i ich bohaterowie
rispetto - Nie Sie 08, 2004 4:52 pm
To może chociaż rozpoczęty wątek komiksowy się ostanie ?
"Posadźcie mi na grobie orchidee"
A Kapitan Żbik ? Ten wstrętny komuch ? A "Podziemny front" z tą wredną Gwardią/Armią Ludową ? A "Kapitan Kloss" ? Echhh .... Pochodził człowiek po Jarmarku i przypomniały się dawne czasy ...
Paweł
knovak - Nie Sie 08, 2004 7:33 pm
A pamiętacie Funky Kovala? To dopiero była kosmiczna jazda
Albo "bajki dla dorosłych Christy" w nieodżałowanym "Relaksie"
Grün - Nie Sie 08, 2004 8:01 pm
A właśnie - przy okazji - czy ktoś z Was wie może jak to było z Kajkiem i Kokoszem versus Asterixem i Obelixem? Podobieństwo tych par rzuca się w oczy na pierwszy wzgliad. A przecież komiksy Christy to produkcja jak najbardziej gdańska.
seestrasse - Nie Sie 08, 2004 9:33 pm
z tego co slyszalam, to Christa twierdzi, ze nie ma mowy o plagiacie z Asterixa
"powiedzcie Smichnie kiedy zapyta
ze nie ma woja nad Wita"
knovak - Nie Sie 08, 2004 10:18 pm
To raczej Asterix jest kopią Kajka i Kokosza (vel Kajtka i Koka). Christa stworzył swoich bohaterów przed Uderzo i Goscinnym (debiut Kajtka-Majtka i jego kumpla Koka w "Wieczorze Wybrzeża" z 10 września 1958 vs. debiut Asterixa w "Pilote" 29 października 1959 roku).
A gdzieś w zakamarkach swojego archiwum mam jeszcze pierwsze wydanie "Kajtka i Koka w kosmosie", najwspanialszego polskiego komiksu s-f...
Tylko gdzie to jest,
Grün - Pon Sie 09, 2004 1:49 am
No ja właśnie tak słyszałem, że Asterix jest plagiatem z Kajka...
pumeks - Pon Sie 09, 2004 9:18 am
No ale to się wszystko zgadza: Christa na poczatku wymyślił Kajtka-majtka i marynarza Koko, ale potem zapoznał się z Asterixem i zaczął nowy cykl, z Kajkiem i Kokoszem w realiach "prapolskich". Rzymian zastąpili Zbójcerze (dziwnie podobni strojami do krzyżackich knechtów), magiczny napój druida - czarodziejska fujarka zbója Łamignata, pieska Idefixa - smok Miluś. Poza tym wszystko pasuje
A do ulubionych cytatów dorzucam kołysankę którą chór Zbójcerzy starał się uśpić Hegemona:
"Luli luli, istotko miła,
niech ci się przyśni
mogiła Mirmiła"
seestrasse - Pon Sie 09, 2004 4:06 pm
"choc on strach zbyt czesto czuje
Wit was grzecznie zapytuje
czy z rumaka tego sprytem
cos sie zlego stanie z Witem?"
Kajtka i Koka w kosmosie pamietam z pasków Wieczoru Wybrzeza
a dzis mam 500stronicowe dzielo, prawie calosc! cymes... kupilam sobie tuz po obronie pracki mgr - na otarcie lez i potu
seestrasse - Pon Sie 09, 2004 4:08 pm
pumeks napisał/a: | No ale to się wszystko zgadza: Christa na poczatku wymyślił Kajtka-majtka i marynarza Koko, ale potem zapoznał się z Asterixem i zaczął nowy cykl, z Kajkiem i Kokoszem w realiach "prapolskich". Rzymian zastąpili Zbójcerze (dziwnie podobni strojami do krzyżackich knechtów), magiczny napój druida - czarodziejska fujarka zbója Łamignata, pieska Idefixa - smok Miluś. Poza tym wszystko pasuje |
dobre - bo polskie
DarioB - Pon Sie 09, 2004 10:53 pm
Jak ktoś zainteresowany to mam 4 CD tej cudownej historii. (kajtki, klosy, relaxy, thorgale, itp, itd)
Jak to było?? Lelum polelum?
Marek Z - Pon Sie 09, 2004 11:27 pm
Ech, fajnie by było gdyby nakręcili film "Kajko i Kokosz"- historia wojen Hegemona z Mirmiłem - z ciotką Zielachą, Łamignatem, słynnym kapralem czy Ofermą.
Akcja miałaby miejsce na przełomie XIV i XV w, oczywiście w Gdańsku. Mirmiłowo było by umiejscowione na podgrodziu w okolicy dzisiejszego Długiego Targu, a Zbójcerze urzędowaliby w zamku przy Rycerskiej i Wartkiej. Jaką proponowalibyście obsadę aktorską ?
Marek Z - Pon Sie 09, 2004 11:31 pm
Cytat: | mam 4 CD tej cudownej historii. |
Tam do kata ! Rewelacja !! Piszę się na Kajki i Kokosze !. Koszty płytek naturalnie zwrócę.
DarioB - Pon Sie 09, 2004 11:40 pm
Żaden problem, mam po to by się dzielić Sam jestem ciekaw czy znajdę kiedyś czas by to wszystko przeczytać. Może jak dostanę pracę na statku, to będę miał duuużo czasu
|
|