Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Sobotnia inscenizacja Bitwy Morskiej

tobocian - Pią Maj 04, 2012 10:34 am
Temat postu: Sobotnia inscenizacja Bitwy Morskiej

Warto zobaczyć :^^
Więcej klik

Zbych - Pią Maj 04, 2012 5:54 pm

Kilka zdjęć z zeszłego roku:
Ampersand - Pią Maj 04, 2012 6:41 pm

Skoro w ub. roku były nieliczne ofiary, to w tym roku pewnie planowane są już poważniejsze straty.
pumeks - Pią Maj 04, 2012 11:59 pm

Dołączę inny obrazek z ubiegłego roku (16 kwietnia 2011)
tobocian - Sob Maj 05, 2012 3:31 pm

To wrzucę z tego roku :^^ i z innego miejsca "pyknięte"

Do atrakcji można zaliczyć przymusową kąpiel kolegi z aparatem fotograficznym :roll: wpadł do kanału razem ze sprzętem,a jak szybko wskoczył na nabrzeże :szczena:

slowik45 - Sob Maj 05, 2012 6:06 pm

Widzę że byliśmy po tej samej stronie kanału :D , potem pobuszowałem na Mewim Szańcu .
pumeks - Sob Maj 05, 2012 6:20 pm

Czy ktoś ma na fotce, jak Ahmed demonstruje swój duży gwizdek? :^^
Feldfebel - Sob Maj 05, 2012 7:42 pm

Nie ma tak szerokokątnego obiektywu ;P
Dana - Sob Maj 05, 2012 8:07 pm

Eeeee....tam, przechwałki. Fram44 na swoim 360 Degree Panoramic Photography to by na pewno zdjął :haha:
Orka - Sob Maj 05, 2012 9:06 pm

Feldfebel normalnie człowiek orkiestra :== Strasznie żałuję, że w tym roku nie mogłam być...
feyg - Pon Maj 07, 2012 9:00 am

pumeks napisał/a:
Czy ktoś ma na fotce, jak Ahmed demonstruje swój duży gwizdek? :^^

Gwizdek, a nawet dwa z perspektywy fokmasztu ;-)

kysiu - Pon Maj 07, 2012 9:13 am

W zeszłym roku na inscenizacji nie byłem ,ale z tegorocznej zrobiłem kilka fotek http://www.fotosik.pl/u/hochol/album/1180422 :) Bardzo fajna impreza tylko że momentami kiepsko było z widocznością ale co tam,najważniejsze że i dzieci były zadowolone a także piszący te słowa.W przyszłym roku tez trzeba będzie się wybrać jak będą robili tą inscenizację :)
Remington1 - Pon Maj 07, 2012 10:35 am

Hej.
Mam nadzieję, że bitwa się podobała.
Proszę o krytyczne uwagi, zwłaszcza z punktu widzenia oglądającego. Pozwoli to na lepszą organizację w przyszłym roku.
Pozdrawiam!

fazi - Pon Maj 07, 2012 7:39 pm

Remington, bitwa była przednia, a raziła właściwie jedna rzecz: gapie, którym za mało było miejsca na nabrzeżu i "powkręcali" się na pokłady okrętów , a swoimi strojami psuli atmosferę inscenizacji. 20 chłopa na pokłądzie ubranych w stroje z epoki i 10 gapiów w podkoszulkach 8O Mogli im już dać chociaż czerwone chusty na głowy żeby robili za jakichś majtków okrętowych czy coś.
tobocian - Pon Maj 07, 2012 10:23 pm

Remington1, tak jak fazi skrobnął i jeszcze dodam że jak już efekty pirotechniczne robicie to przydałoby się jakoś tak petardy "wodne" zastosować żeby ukazać fajne fontanny pocisków "nie w celu".
To jest zajefajny efekt wybuchu gejzerów wodnych przed,za czy obok okrętu.
Ognia! :pojedynek: :mrgreen:

princessita - Wto Maj 08, 2012 6:34 pm

Na zdjeciu z piratem jest tam jakas "nie historyczna noga". Widzowie byli na okretach?
Feldfebel - Wto Maj 08, 2012 7:10 pm

Olu-tzw, krewni i znajomi królika,czyli załogi... :evil:
Ampersand - Sro Maj 09, 2012 1:04 pm

Ja byłem i nie marudzę - przecież to typowa impreza dla gawiedzi z watą cukrową i całą odpustową otoczką. Na nabrzeżu tłum jak na Boże Ciało, za nimi esencja współczesnego Gdańska czyli jakieś poprzemysłowe tereny z reliktami ogrodzenia. Okręty też na miarę "wakacji nad polskim morzem" czyli krypy poprzerabiane jak się da na okręty z epoki. Pan Henio w koszulce "I love Kołobrzeg" pomiędzy niedobitkami w strojach historycznych zupełnie nie rzutuje. Całość chyba lepiej oceniać wg chęci a nie wierności inscenizacji.

Swoją drogą ciekawe, czy współczesne załogi żaglowców dałyby radę wykonać takie manewry wąskim kanale na samych żaglach. To by dopiero było gwizdania. :hmm:

princessita - Sro Maj 09, 2012 2:50 pm

Ampersamie tez marudzisz... Akurat pan pirat i jego zaloga maja kostiumy epokowe i wydaje mi sie ze skoro to statek, okret ma byc jako dawny powinni byc tam tylko osoby rekonstrulujace dany temat. Wydaje sie ze chodzi tez o szacunek dla pracy tych osob, tlo trudno jest zrobic tak aby bylo epokowe ale chyba mozna bylo przynajmniej tym co chcieli byc na statkach dac jakies ubranie na przebranie sie aby nie robic sieczki i targowiska proznosci.
Dostojny Wieśniak - Sro Maj 09, 2012 10:41 pm

Ampersand napisał/a:
Swoją drogą ciekawe, czy współczesne załogi żaglowców dałyby radę wykonać takie manewry wąskim kanale na samych żaglach. To by dopiero było gwizdania. :hmm:
:mrgreen: Dobre. Niech Ci żeglarze wyjaśnią. :wink:
Feldfebel - Czw Maj 10, 2012 1:51 pm

Foto by Fritzek;
http://www.piechotabrytyj...image.php?i=140