|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Ekranizacja "Wróżb kumaka"
Marcin - Pią Cze 04, 2004 6:28 pm Temat postu: Ekranizacja "Wróżb kumaka" Ekranizacja "Wróżb kumaka"
seestrasse - Pią Cze 04, 2004 10:18 pm
boze... dlaczego Janda...
a poza tym fajnie - ale zapachu grzybów zabraknie
Marcin - Pią Cze 04, 2004 10:56 pm
Cytat: | boze... dlaczego Janda... |
Nie przypominam sobie, żeby była tam postać rozhisteryzowanej alkoholiczki - bo takie zwykle grywa Janda.
Zoppoter - Pon Sie 09, 2004 1:49 pm Temat postu: Ekranizacja "Wróżb kumaka" Będą kręcone jesienią.
Mikołaj - Czw Sie 12, 2004 4:27 pm
m.in z Jandą, a opowieść tak naprawdę jest opowieścią o jednoczącej sie Europie, jak powiedział scenarzysta Cezary Harasimowicz
pumeks - Czw Sie 12, 2004 5:01 pm
To ja chyba jakieś inne "wróżby Kumaka" czytałem, bo dla mnie to była cholernie pesymistyczna książka o tym jak Polska po wyjściu z socjalizmu staje się krajem trzeciego świata...
Marcin - Czw Sie 12, 2004 5:32 pm
A ja kilka lat temu widziałem spektakl "Wróżby Kumaka" który był prezentowany w kamienicy przy ul. Danusi. Bardzo mi się podobał. A teraz czekam z niecierpliwością na ekranizację - tylko ta Janda wzbudza moje coraz większe obawy.
Sabaoth - Czw Sie 12, 2004 8:34 pm
A czy Pazura też będzie grał w tym filmie? Jaką rolę byście dla niego widzieli?
Grün - Czw Sie 12, 2004 11:52 pm
A Linda?
Marcin - Sro Wrz 22, 2004 3:46 pm
Wróżby Kumaka na ekranie
Już niedługo. Boję się tylko by nie "spartolono" jak Marczewski Weisera.
Grün - Sro Wrz 22, 2004 6:36 pm
Kto będzie grał Kumaka? Linda czy Pazura?
Marcin - Sro Wrz 22, 2004 8:22 pm
Raczej nie oni, bo są za mało kumaci...
pafelek - Sro Wrz 22, 2004 11:09 pm
to chyba z planu tego filmu uciekly w poniedzialek w miasto koniki
Grün - Sro Wrz 22, 2004 11:12 pm
A nie kumaki?
seestrasse - Sro Wrz 22, 2004 11:46 pm
rumaki
Grün - Czw Wrz 23, 2004 12:08 am
Zagadka: Czym się różni kum od kumaka?
Mikołaj - Czw Wrz 23, 2004 12:11 am
a rum od rumaka?
Grün - Czw Wrz 23, 2004 12:13 am
tym samym
Petelka - Czw Wrz 23, 2004 8:01 am
Cytat: | Boję się tylko by nie "spartolono" jak Marczewski Weisera. |
Oby! Bo Marczewskiego to osobiście bym utłukła za jego filmową przeróbkę-podróbkę Weisera.
A jak już jesteśmy przy ekranizacjach - swojego czasu mówiono, że Agnieszka Holland ma 'zrobić' Hanemanna (?) Sprawa aktualna czy też rozmyła się w szerokim nurcie niezrealizowanych projektów???
Mikołaj - Czw Wrz 23, 2004 1:27 pm
Cytat: | Agnieszka Holland ma 'zrobić' Hanemanna |
Ba, toz gazeta nawet zorganizowałą konkurs na wskazanie najodpowiedniejszej willi!
Zdaje się, że Holland też pwoninna coś dorzucić na fundusz wykupienia Wyspy Spichrzów.
Mikołaj - Czw Wrz 23, 2004 1:52 pm
Cytat: |
GW:
Ruszają na wiosnę
FILM. Przygotowania do produkcji "Hanemanna"
Już wiosną 2002 w Gdańsku rozpoczną się zdjęcia do najnowszego filmu Agnieszki Holland "Hanemann". Nadal nie wiadomo, kto zagra tytułową rolę.
Trwają przygotowania do rozpoczęcia produkcji ekranizacji powieści Stefana Chwina, uznawanej za jeden z filarów współczesnej gdańskiej literatury. Już od dawna wiadomo, że będzie go reżyserować Agnieszka Holland. Wstępny etap prac nad filmem jest bardzo żmudny, ale zależy od niego bardzo wiele.
Ustalony już został kalendarz produkcji filmu. Najważniejsza jest w nim oczywiście dokładna data rozpoczęcia zdjęć. Ekipa rozpocznie pracę na planie już wiosną przyszłego roku. Zdjęcia, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, będą kręcone przede wszystkim w Gdańsku.
|
Sabaoth - Czw Wrz 23, 2004 2:08 pm
Czy zdjecia do Hanemanna juz sie rozpoczely, czy wiosna 2002 jeszcze nie nadeszla?
Petelka - Czw Wrz 23, 2004 2:21 pm
Cytat: | Czy zdjecia do Hanemanna juz sie rozpoczely, czy wiosna 2002 jeszcze nie nadeszla? |
Chyba to drugie.
doraa - Czw Wrz 23, 2004 3:55 pm
a moze sie zaraz okaże, że własnie zaczynaja kręcic w jakims za przeproszeniem pierdziszewie, bo tam klimat i krajobraz bardziej gdański..........
Grün - Czw Wrz 23, 2004 5:23 pm
W Lubece, albo Hamburgu. Koszty będą niższe
Marek Z - Czw Wrz 23, 2004 10:41 pm
Na pewno na przeszkodzie stanęły jakieś przepisy, procedury, ustawy i inna biurokracja przeszkadzająca rozpocząć kręcenie. Ktoś się z kimś pokłócił, kogoś wyrzucili, ktoś wziął łapówkę, zmieniła się partia, ech... skąd my to znamy ?
Grün - Pią Wrz 24, 2004 12:48 am
Wystarczyło, że główny sponsor splajtował
Sabaoth - Pią Wrz 24, 2004 12:22 pm
Grün napisał/a: | Wystarczyło, że główny sponsor splajtował |
Sponsorzy maja to do siebie, ze czasami plajtuja. Zreszta nie tylko sponsorzy.
Marcin - Pią Wrz 24, 2004 6:11 pm
Albo i sama Holland rozmyśliła się.
Marek Z - Sob Wrz 25, 2004 12:40 am
Czyli filmu nie będzie.
Marcin - Sob Wrz 25, 2004 9:46 am
Może (np.) za 2 lata Hollandowej przypomi się.
parker - Wto Wrz 28, 2004 11:37 am
Dziś kręcą zdjęcia w Gdańsku - zdaje się, że koło Hali. Jest Artykuł w Dzienniku no i Straż Miejska obstawiła rano Halę szlabanami i nie wpuszczała samochodów na Szeroką.
Nie wiem, czy nie trwają właśnie teraz ;-)
Zoppoter - Wto Wrz 28, 2004 12:00 pm
parker napisał/a: | Dziś kręcą zdjęcia w Gdańsku - zdaje się, że koło Hali. Jest Artykuł w Dzienniku no i Straż Miejska obstawiła rano Halę szlabanami i nie wpuszczała samochodów na Szeroką.
Nie wiem, czy nie trwają właśnie teraz ;-) |
Powinny się powoli kończyć. Jest tam trochę moich kolegów z Automobilklubu z samochodami pasującymi do końca lat 80-ych.
parker - Wto Wrz 28, 2004 6:22 pm
Widziałabym z okna, ale mi jeden budynek zasłania
Petelka - Wto Wrz 28, 2004 6:59 pm
Cytat: | łabym z okna, ale mi jeden budynek zasłania |
A nie mogłaś go na ten czas lekko przesunąć?
DarioB - Wto Wrz 28, 2004 8:46 pm
Byłem, widzialem Link obfotografowałem
Marcin - Wto Wrz 28, 2004 9:42 pm
DarioB napisał/a: | Byłem, widzialem Link obfotografowałem | Tam gdzie się coś dzieje - tam i Dario.
DarioB - Wto Wrz 28, 2004 9:58 pm
Informujcie mnie jak coś jest ciekawego dla fotografa. Nie o wszystim doczytam się z prasy. Może niedługo wyjadę za chlebem do Irlandii to zakończę swoją działalność fotograficzną w Gdańsku
Sabaoth - Wto Wrz 28, 2004 10:09 pm
Dlaczego tak dużo ludzi, którym się coś chce wyjeżdżają z Polski?
DarioB - Wto Wrz 28, 2004 10:13 pm
Bo Polska ma ich (że tak się wyrażę) głęboko w dupie.
parker - Wto Wrz 28, 2004 10:14 pm
I jeszcze tu:
http://film.onet.pl/0,0,985499,wiadomosci.html
Sabaoth - Wto Wrz 28, 2004 10:29 pm
Cytat: | Bo Polska ma ich (że tak się wyrażę) głęboko w dupie. |
No patrz, mamy takie same odczucia.
Mikołaj - Wto Wrz 28, 2004 11:46 pm
Dario - wielkie brawa Ci się należą za te zdjecia!
Petelka - Sro Wrz 29, 2004 7:40 am
Dario, naprawdę świetny fotoreportaż. Gratuluję.
pumeks - Sro Wrz 29, 2004 9:17 am
Dario, zdjęcia super. Ja się przepychałem przez Lawendową około czwartej, ale zobaczyłem dużo mniej, niż Ty.
DarioB - Sro Wrz 29, 2004 11:02 am
A dzięki dzięki za wasze słowa. Ale szczerze to zapomniałem o tym że film kręcą. Poszedłem na miasto bez aparatu i musiałem się cofnać po sprzęt. Ktoś zna rozpiskę kiedy i gdzie będą jeszcze kręcić w Gdańsku (poza jutrzejszym wielkim wjazdem wodza)??
Gdanszczanin - Sro Wrz 29, 2004 11:30 am
Z tego co wiem to co ma być kręcone będzie na bieżąco podawane w dodatku lokalnym do gazety wyborczej. A wjazd wodza toz djae się będzie w piątek z tym że nie podali godziny dokładnej
DarioB - Sro Wrz 29, 2004 11:36 am
Godziny nie muszą podawać. Pół dnia pewnie kręcą każdą ze scen.
Marek Z - Sro Wrz 29, 2004 11:42 am
Dario, co my byśmy bez Ciebie zrobili ? Świetne zdjęcia. Ale to "zdjąłeś" rewelacyjnie:
pumeks - Sro Wrz 29, 2004 11:50 am
To na pewno jest rekwizyt Ale wygląda kubek w kubek jak oryginał.
Marcin - Sro Wrz 29, 2004 11:55 am
Cytat: | (poza jutrzejszym wielkim wjazdem wodza)?? |
A to oryginał tej sceny.
pumeks - Pią Paź 01, 2004 11:12 am
Dziś rano na Długiej.
DarioB - Pią Paź 01, 2004 1:47 pm
Moja fotorelacja
Gdanszczanin - Pią Paź 01, 2004 8:16 pm
Towje zdjęcia są o wiele lepsze od moich (poźniej kilka zamiescze ), jak ci się udało zrobić je z tak bliska ? Czyżbyś przeskakiwał przez barierki ? ;)
DarioB - Pią Paź 01, 2004 9:12 pm
Zoom optyczny 10x robi swoje Nie musiałem skakać przez płoty
Marcin - Sob Paź 02, 2004 12:21 pm
Ciekawe czy wódz odwiedził wystawę prac impesjonistów & postimpresjonistów?
Na planie „Wróżb kumaka”
A wódz ponoć nie pali tytoniu...
Marek Z - Sob Paź 02, 2004 2:32 pm
Ale zaraz, na oryginalnym zdjęciu Hitler wjeżdża ul. Jopengase. No chyba, że zdarzenie to dotyczy innej wizyty.
Sabaoth - Sob Paź 02, 2004 2:34 pm
A ja się właśnie dowiedziałem, że mój szwagier będzie występował w filmie. Mają podobno zdejmować jakąś rzeźbę anioła, która im spada na ziemię, czy coś takiego.
Gdanszczanin - Wto Paź 05, 2004 8:25 pm
cd
Gdanszczanin - Wto Paź 05, 2004 8:30 pm
Cos mi to zamieszczanie zdjęc nie wychodzi jeszcze jedno
Marcin - Wto Paź 05, 2004 9:26 pm
A ja wiem dlaczego tylko jeden z SA-manów jest wesoły.
Bo tylko on nie musiał sznurować tych wysokich butów.
DarioB - Wto Paź 05, 2004 10:49 pm
Ta 4 była najlepsza. Zamiast brać udział w zdjęciach siedzieli cały czas na Cateringu
Gdanszczanin - Sro Paź 06, 2004 7:13 pm
Cytat: | Ta 4 była najlepsza. Zamiast brać udział w zdjęciach siedzieli cały czas na Cateringu |
I do tego dobrze się bawiła jak widać
parker - Wto Paź 12, 2004 12:30 pm
Konferencja twórców "Wróżb kumaka"
parker - Pią Paź 15, 2004 9:17 pm
Zgodnie z umową, którą Miasto Gdańsk podpisało ze spółką Filmcontract, polskim producentem filmu „Wróżby Kumaka”, na ekranizację powieści G. Grassa miasto przeznaczy pół miliona złotych. Całe przedsięwzięcie ma kosztować prawie 3 miliony euro.
PÓŁ MILIONA NA „WRÓŻBY KUMAKA”
knovak - Sob Paź 16, 2004 10:05 pm
Jeżeli ktoś ma tzw. "wejście" do "Zejmana" na Wyspie Spichrzów", to polecam ciekawą imprezę:
17 października 2004 r. w niedzielę o godz. 17.00 w Klubie Morza „Zejman” w Gdańsku przy ul. Motławskiej na Wyspie Spichrzów odbędzie się spotkanie z zespołem filmowym „Wróżby kumaka”. W spotkaniu weźmie udział ok. 50 polskich, niemieckich i angielskich filmowców.
Program spotkania
17.00 Powitanie gości
17.10 Słowo o powieści „Wróżby kumaka” i jej twórcy.
17.20 Opowieść z planu filmowego reżysera filmu p. Roberta Glińskiego.
17.35 Wspólna rozmowa o realizacji filmu pytania z widowni i dziennikarzy.
18.00 Wręczenie kart klubowych członkom zespołu filmowego – wspólna pamiątkowa fotografia.
18.15 Uroczystość inauguracji Polsko – Niemieckiego Klubu Towarzyskiego „KUMAK”.
18.25 Trójbój marynarski filmowcy kontra żeglarze: wbijanie gwoździ w pień, przeciąganie liny i walka na bomie.
Po meczu wieczór towarzyski przy muzyce.
doraa - Nie Paź 17, 2004 11:32 am
knovak napisał/a: | Jeżeli ktoś ma tzw. "wejście" do "Zejmana" na Wyspie Spichrzów", to polecam ciekawą imprezę:
17 października 2004 r. w niedzielę o godz. 17.00 w Klubie Morza „Zejman” w Gdańsku przy ul. Motławskiej na Wyspie Spichrzów odbędzie się spotkanie z zespołem filmowym „Wróżby kumaka”. W spotkaniu weźmie udział ok. 50 polskich, niemieckich i angielskich filmowców. |
Ciekawe, czy przybedzie ktos z UM - w świetle konfliktu o spichlerz zajmowany przez "Zejmana" to byłoby dośc ciekawe........
knovak - Pon Paź 25, 2004 7:42 pm
Fragment relacji o tej imprezie:
"„Wróżby kumaka” w „Zejmanie”
[...]Impreza wypadła wspaniale. Ekipa filmowa przyjęta została do grona klubowiczów i podkarmiona bigosem przed turniejem. Rozegraliśmy trójmecz marynarski wygrywając z filmowcami 2:1 po zaciętych pojedynkach wbijania gwoździ, przeciągania liny i walki na bomie. Na estradzie o filmie opowiadali reżyser filmu Robert Gliński, operator i dwoje aktorów niemieckich grających główne role. Na koniec spotkania umówiliśmy się jeszcze na dwa spotkania: po zakończeniu zdjęć w Gdańsku i na wrześniowe spotkanie popremierowe filmu w przyszłym roku, być może z udziałem pisarza Gintera Grassa.
Gości zaskoczyliśmy po trzykroć: wnętrzem naszego klubu, atmosferą
i gościnnością, co podkreślano wielokrotnie przy pożegnaniu. Mocno liczyliśmy na obecność aktorki Krystyny Jandy, która w tym dniu odpoczywała w domu. Wracając wieczorem do Gdańska miała wpaść do klubu. Nie udało się.
Zupełnie nie dopisali dziennikarze. Wyjątkiem był „Głos Wybrzeża” w osobie zastępcy redaktora naczelnego Tomasza Borkowskiego, dziennikarki i fotoreportera. Wysiłek organizacyjny by sprowadzić i ugościć filmowców był tęgi ale i potrzebny.
Nowy klub
W dniu 16 października 2004 r. w dniu urodzin pisarza Gintera Grassa Zarząd Bractwa na wniosek komandora uruchomił jeszcze jedną formę działalności stowarzyszenia: Międzynarodowy Klub Towarzyski „KUMAK”, który kontynuować będzie spotkania Gdańszczan z kraju i zagranicy. Należy przypomnieć, że z okazji I Zjazdu Gdańszczan przez trzy dni klub nasz był miejscem polsko-niemieckich spotkań dyskusyjnych prowadzonych przez Michała Górskiego.
Klub posłuży integracji Gdańszczan rozproszonych po całym świecie a przy okazji, mamy nadzieję, wzmocni bractwo finansowo dzięki imprezom towarzyskim, których nie powinno zabraknąć.
Właśnie niedzielne spotkanie z filmowcami było pierwszym przedsięwzięciem w ramach tego klubu. Jest już wiele kolejnych pomysłów. W przyszłym roku „Kumak” patronować będzie niezwykłej uroczystości: słynny żeglarz Henryk Wolski wraz z przyszłą małżonką, Elke - Niemką, mieszkanką Berlina, postanowił wziąć ślub w Gdańsku, a gości weselnych z Polski i Niemiec zaprosić do „Zejmana”. "
doraa napisał/a: |
Ciekawe, czy przybedzie ktos z UM - w świetle konfliktu o spichlerz zajmowany przez "Zejmana" to byłoby dośc ciekawe........ |
(Choć to trochę OT, to proszę bardzo)
"W środę ubiegłego tygodnia [13.X. - przyp. kn] przedstawiciele Bałtyckiego Bractwa Żeglarzy złożyli wizytę w Gdańskim Zarządzie Nieruchomości Komunalnych na zaproszenie dyrektora tej instytucji. Po raz pierwszy od ośmiu lat komunalny zarządca nieruchomości przychylniej spojrzał na problemy działalności bractwa i na możliwości dalszego korzystania ze spichlerza „Steffen”. Zarząd stowarzyszenia przedstawić ma w ciągu dwóch tygodni propozycje oddłużenia lokalu. Podstawą do zawarcia porozumienia jest dokonywanie bieżących opłat za tzw. bezumowne korzystanie z lokalu oraz uzyskanie stosownych odbiorów bhp i ppoż. zgodnie z nowymi, zaostrzonymi przepisami."
knovak - Pon Paź 25, 2004 7:50 pm
A dzisiaj - gdym o rannych zorzach pomykał rowerowym hajłejem z Brzeźna do Sopotów (i dalej do... Chwaszczyna ) - drogę przez park jelitkowski zatarasowały mi znajome pojazdy ekipy filmowej. Wśród drzew parku zdrojowego montowano... nagrobki.
Gdy wracałem przed 18tą, praca filmowców nadal wrzała. Na małym cmentarzu (20 grobów, zasypanych kwieciem, z mnóstwem lampek), uwijali się aktorzy i ekipa. Żałowałem że nie mam aparatu...
knovak - Sro Paź 27, 2004 9:31 pm
Ha! Dziś cmentarz w parku zdrojowym w Gletkau urósł do ok. 50 grobów, powstał też cmentarny mur i brama. Jutro będzie ciekawie, jeśli ktoś będzie w pobliżu, niech podejdzie i pstryknie co nieco...
Grün - Sro Paź 27, 2004 9:41 pm
Może jeszcze zdążymy na nim znicz zapalić
Marcin - Czw Paź 28, 2004 1:57 pm
Dziś odbywało się postarzanie bramy cmentarnej... Poza tym nic się nie działo.
Sabaoth - Czw Paź 28, 2004 2:07 pm
Taki cos malo cmentarny ten cmentarz
Grün - Czw Paź 28, 2004 2:43 pm
Jakiś taki amerykanski :/
Zoppoter - Czw Paź 28, 2004 2:52 pm
Grün napisał/a: | Jakiś taki amerykanski :/ |
Bo przed zdjęciami przychodzi tam paru osiłków i dmuchają w te prostokatne materace. Wtedy one dopiero przyjmują kswztałt prawdziwych grobów.
knovak - Sro Lis 03, 2004 1:28 pm
Rankiem tam przejeżdżałem, przygotowywali się do kręcenia - teraz pewnie jest akcja
Marcin - Sro Lis 03, 2004 11:32 pm
„Wróżby kumaka” - ostatni klaps w Gdańsku
No i koniec kręcenia w Gdańsku...
parker - Nie Gru 12, 2004 10:20 am
Wywiad z reżyserem:
Źle się bawicie
|
|