Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Staatsexamen im NSV-Seminar

Sabaoth - Pon Mar 19, 2012 8:30 pm
Temat postu: Staatsexamen im NSV-Seminar
W moje ręce trafił album. Jest w nim sporo klasycznych ujęć Gdańska, trochę zdjęć dziewczyn w różnych pozach na plaży, jakaś imprezka w przydomowym ogródku i parę innych. Na końcu wklejony jest wycinek z gazety na temat egzaminu na seminarium NSV. Wynikałoby z tego, że dziewczyny na zdjęciach to uczestniczki tego seminarium. Niestety, nie udało mi się przyporządkować nazwisk konkretnym osobom.

W albumie są też dwa zdjęcia budynku, w którym mieściło się NSV. Budynek znajdował się przy Adolf-Hitler-Strasse 53 (wcześniejsza Hauptstrasse, późniejsza Al. Grunwaldzka) niedaleko skrzyżowania z Brunshöferweg (później ul. Waryńskiego). W budynku tym, oprócz NSV mieścił się sklep papierniczy J.J. Lorenz , którego właścicielką była Clara Wigand i specjalistyczny sklep nasienny (tak mi się widzi to Samenhandlung) Ernsta Raymanna.

No i zdjęcia:

Colonel - Wto Mar 20, 2012 7:47 am

Sabaoth napisał/a:
sexamen im NSV-Seminar ..... trochę zdjęć dziewczyn w różnych pozach na plaży, jakaś imprezka w przydomowym ogródku i parę innych. ..... Wynikałoby z tego, że dziewczyny na zdjęciach to uczestniczki tego seminarium.

Brzmi interesująco jak na pierwszy dzień wiosny.

Sabaoth - Wto Mar 20, 2012 6:48 pm

I jeszcze zdjęcia z albumu, dwa plażowe (w różnych pozach :wink: ) i jedno balkonowe, prawdopodobnie jest to budynek NSV-Seminar od strony podwórza / ogrodu.

Czy ktoś pokusi się o zgadnięcie, gdzie wykonano zdjęcia plażowe?

Sabaoth - Wto Mar 20, 2012 6:53 pm

I jeszcze jedno, czy w tamtych czasach pogoda zmieniała się tak szybko, że po stroju plażowym należało wkładać jesienny płaszcz, czy może kurs trwał tak długo. A może po prostu dziewczyny mieszkały w Gdańsku.
Mikołaj - Wto Mar 20, 2012 7:16 pm

nareszcie jakieś fajne foty, nie tylko kościoły, tramwaje i faceci z trupimi czachami :hihi:
Zbych - Wto Mar 20, 2012 10:47 pm

Sabaoth napisał/a:
Czy ktoś pokusi się o zgadnięcie, gdzie wykonano zdjęcia plażowe?

Górne zdjęcie wygląda mi na zrobione między Karlikowem, a Jelitkowem. Dolne mogło być zrobione w wielu miejscach.

Dostojny Wieśniak - Wto Mar 20, 2012 11:08 pm

Mikołaj napisał/a:
nareszcie jakieś fajne foty, nie tylko kościoły, tramwaje i faceci z trupimi czachami :hihi:
:ok: :mrgreen:
Colonel - Sro Mar 21, 2012 7:47 am

Zbych napisał/a:
Górne zdjęcie wygląda mi na zrobione między Karlikowem, a Jelitkowem. Dolne mogło być zrobione w wielu miejscach.

Zdecydowanie masz racje, przy czym jestem przekonany, że oba zdjęcia zrobiono w tym samym miejscu. Dziś byłyby po dziewięćdziesiątce, ciekawe czy któraś przeżyła i jakie były ich losy, szczególnie podczas wojny.

Sabaoth - Sro Mar 21, 2012 3:29 pm

Zbych napisał/a:
Górne zdjęcie wygląda mi na zrobione między Karlikowem, a Jelitkowem.

Ja raczej obstawiałbym plażę w okolicy Jelitkowa, w tle, trochę na prawo od dziewczyn widać Lotsenturm w Nowym Porcie.

Sabaoth - Sro Mar 21, 2012 5:37 pm

Skoro podobają się Wam takie plażowe klimaty sprzed 70 lat to wrzucę jeszcze kilka ujęć :mrgreen:
Sabaoth - Sro Mar 21, 2012 5:44 pm

I pytanie albo raczej prośba o pomoc. Na jednym ze zdjęć dziewczyny stoją na wysokich schodach. Zdjęcie jest słabej jakości ale po obróbce widać na nim umieszczoną na budynku tabliczkę z napisem (prawdopodobnie) NSDAP. Sprawdziłem siedziby terenowych oddziałów NSDAP w Gdańsku i inie pasuje mi ten budynek do żadnego z nich. Może Wam się z czymś te schody kojarzą.
Sabaoth - Sro Mar 21, 2012 5:47 pm

I jeszcze jeden budynek. Może ktoś z forumowiczów go rozpozna.

P.S. Jak zwykle wszelkie, nawet najbardziej absurdalne lokalizacje mile widziane. Nie raz w ten sposób udało się nam rozwiązać podobne zagadki.

pawel.45 - Pią Mar 23, 2012 1:22 am

Sabaoth napisał/a:
I jeszcze zdjęcia z albumu, dwa plażowe (w różnych pozach :wink: ) i jedno balkonowe, prawdopodobnie jest to budynek NSV-Seminar od strony podwórza / ogrodu...

Budynek nr 53 znajdował się dokładnie naprzeciwko wylotu ul. Sobótki. (Jego ściana frontowa z mocno wystającym balkonem widoczna jest dość dobrze -choć z boku- na Twojej karcie pocztowej przedst. narożny bud. ul. Sobótki.)
To właśnie na tym balkonie (od frontu - a nie od podwórza) wykonano fot.1511.
Widać na niej sąsiedni budynek nr 55 z narożnymi charakterystycznymi balkonami, a w głębi z lewej strony szczytową ścianę wysokiego budynku nr 63.
Dla porównania wyglądu balkonów wkleiłem fot. Gruena z jakiejś zagadki sprzed kilku lat.

Sabaoth - Pią Mar 23, 2012 3:13 pm

pawel.45 napisał/a:
To właśnie na tym balkonie (od frontu - a nie od podwórza) wykonano fot.1511

Brawo :==

pgost - Czw Cze 13, 2013 3:41 pm

Witam, mam pytanie, czy wiecie, czy budynek nr 63 stoi? Czy są jeszcze jakieś jego zdjęcia?
Sabaoth - Czw Cze 13, 2013 4:33 pm

pgost napisał/a:
Witam, mam pytanie, czy wiecie, czy budynek nr 63 stoi? Czy są jeszcze jakieś jego zdjęcia?

Gdyby stał to blokowałby ruch samochodowy na pasie w stronę Oliwy.

pgost - Pią Cze 14, 2013 1:07 pm

Sabaoth napisał/a:
Gdyby stał to blokowałby ruch samochodowy na pasie w stronę Oliwy.

Rozumiem, a czy są jakieś zdjęcia przedwojenne tego budynku? Udało mi się ustalić, że mieszkał w nim (na I piętrze) por. Stefan Grodecki z małżonką. Był pracownikiem cywilnym na Westerplatte. Zajmuję się ostatnio tą postacią (co prawda przez kilka miesięcy badania będą stać ze względu na CAW i Archiwum Państwowe w Gdańsku), ale szukam dalej...

pawel.45 - Sob Cze 15, 2013 1:55 pm

pgost napisał/a:
... a czy są jakieś zdjęcia przedwojenne tego budynku? ...

Poza fot. zamieszczoną w tym wątku budynek nr 63 (niestety na odległym planie) widoczny jest na kilku fot. od strony dawnego Rynku – m.in. przedstawiających kolumnę jeńców ros. z 1914r.
Kilka lat temu w jakiejś aukcji oferowano kartę poczt. obrazującą ten budynek w zbliżeniu – lecz bardzo kiepskiej jakości.
Postaram się odszukać ją i wkleję.

pgost - Sob Cze 15, 2013 5:55 pm

Za wszelkie zdjęcia/kartki/widokówki będę wdzięczna!
pawel.45 - Sob Cze 15, 2013 7:39 pm

To ta wspomniana pocztówka z aukcji i dla porównania wycinki 2 fot. z przeciwnej strony. Prawdopodobnie w obiegu było więcej obrazów tego miejsca, lecz posiadacze ich mogą nie orientować się w lokalizacji. Może ktoś ma taką lub podobną widokówkę w lepszej jakości i pokaże nam.
pgost - Sob Cze 15, 2013 8:11 pm

Dzięki wielkie!
Próbując szukać podobną pocztówkę przez wklejenie jej w google - wyskoczyło mi hasło: gdańsk przed wojną...

pgost - Sob Cze 15, 2013 8:17 pm

To chyba także to samo miejsce...
pawel.45 - Sob Cze 15, 2013 10:28 pm

Tak, to jest to samo miejsce, lecz wcześniej. Obecnie w lewo ul.Konopnickiej, w prawo Jaśkowa Dolina.
pgost - Sob Cze 15, 2013 10:37 pm

Czyli budynek 63 stał między Konopnickiej a Waryńskiego według dzisiejszych nazw ulic... Ciekawe, czy w Archiwum lub u Konserwatora Zabytków są zdjęcia tych budynków, które może obfotografowano przed zburzeniem. Spróbuję się coś dowiedzieć w drugiej instytucji.
pawel.45 - Nie Cze 16, 2013 12:11 am

Tak. Stał pomiędzy tymi ulicami jako szósty od dzisiejszej ul. Konopnickiej, a czwarty od ul. Waryńskiego. Odnoszę wrażenie, że nie masz pewności co do umiejscowienia tego budynku. Jeśli potrzebujesz, to dokładnie opiszę Ci jego lokalizację w dzisiejszych warunkach, lub oznaczę na tych dawnych fot. Napisz co będzie Tobie przydatne.
W kwestii materiałów archiwalnych we wskazanych przez Ciebie instytucjach najbardziej kompetentny chyba jest Pumeks. Spróbuj u Niego na priv.

pgost - Nie Cze 16, 2013 12:30 am

Dzięki za chęć pomocy, jeśli możesz to będę wdzięczna (myślę, że jak zaznaczysz na tym podwójnym zdjęciu co wrzuciłeś starczy - do reszty dojdę wówczas)... Będę pewna, że nic nie pomylę :) , bo nie znam za dobrze przedwojennego Wrzeszcza - praktycznie znam najbardziej znane i charakterystyczne budynki... Twoja wskazówka, który dom z której strony jest rewelacyjna!
Spróbuję jeszcze ustalić, gdzie Porucznik mieszkał po wojnie będąc w Gdańsku. Odezwę się do Pumeksa, ale spróbuję ruszyć także swoje znajomości, np. we wtorek mam egzamin u dr. Friedricha i może on będzie coś wiedział...

Krzysztof - Nie Cze 16, 2013 8:13 am

Może pomocne będą plany z numeracją.
Na planie z 1940 opisane są numery 57 i 73. dopisałem pozostałe. Na tym z końca XIX w. jest stara numeracja, ale dopisałem późniejszą.

Krzysztof - Nie Cze 16, 2013 8:36 am

pawel.45 napisał/a:
przedstawiających kolumnę jeńców ros. z 1914r.

Na tym widoku opisałem numery widocznych domów.

pgost - Nie Cze 16, 2013 10:19 am

Dzięki Panowie,
na potwierdzenie Waszych stwierdzeń podać mogę to, że Porucznik pisze, że mieszka nie przy samej ulicy, co potwierdza plan i wygląd budynku. Załączam podpis pod listem Porucznika, jeśli chcecie cały to na priv mogę podesłać.

pawel.45 - Nie Cze 16, 2013 1:05 pm

Ponieważ Krzysztof zaznaczył budynki na fot. i planie, to ja ograniczę się do wskazania przybliżonej lokalizacji tego domu na współczesnej fot. Dodam tylko, że obecne torowisko tramwajowe znajduje się na miejscu dawnego chodnika i częściowo na frontowym fragmencie zabudowy. Narożny budynek przy obecnej ul.Konopnickiej jest przebudowanym fragmentem zachowanego budynku (drugiego od Hauptstr.) i wyznacza front nowej zabudowy.
pgost - Nie Cze 16, 2013 2:13 pm

Dzięki. Człowiek tyle razy się tamtędy przechadza i nie był świadomy, jak to wyglądało wcześniej. Teraz się to zmieni :huuurra:
pumeks - Nie Cze 16, 2013 9:35 pm

Nie sądzę, żeby Pomorski Wojewódzki Konserwator Zabytków posiadał jakiekolwiek przedwojenne zdjęcia budynków przy Grunwaldzkiej 8O . W ogóle ta instytucja nie posiada zbyt wielkiej kolekcji dawnych fotografii Gdańska, a te, które posiada, w znakomitej większości ograniczają się do Głównego i Starego Miasta.
pgost - Nie Cze 16, 2013 9:38 pm

Dziękuję za informacje :) ...
Krzysztof - Nie Cze 16, 2013 10:39 pm

pgost napisał/a:
Ciekawe, czy w Archiwum lub u Konserwatora Zabytków są zdjęcia tych budynków, które może obfotografowano przed zburzeniem.

Spróbuj u Fotomemoria http://www.forum.dawnygda...wprofile&u=4480 Może coś ma w swoim archiwum.

pgost - Pon Cze 17, 2013 12:08 am

Ok, dziękować. Nie ukrywam, że coś może być w zbiorach rodzinnych Porucznika - próbuję namierzyć jego córkę...