Dawny Gdańsk

Nie-dawny Gdańsk - Ul. Za Murami i ul. Słodowników

massimo54 - Wto Lut 21, 2012 4:30 pm
Temat postu: Ul. Za Murami i ul. Słodowników
Mieszkam od 1975 r na ul. Za Murami ( od Słodowników ) .
Poszukuję zdjęć lub pocztówek z tej okolicy . Znalazłem tu na forum pocztówkę z Melzergasse z narożnym Casynem Oficerskim oraz tę z Żabiego Kruku na której strzałką pokazuję widoczny cień naszej kamienicy na tle odbudowanych już kamieniczek przy ul Ogarnej .
W latach 80- tych odwidziła mnie Niemka z NRD z wnukami która mieszkała w naszej kamienicy z rodzicami . Mówiła ze w naszej kamienicy była apteka którą prowadził jej ojciec .Miała 8 lat gdy musieli opuścić to miejsce. Wczoraj przeczytałem w buletynie IPN -u wspomnienia człowieka który opisuje że " ewakuował się do schronu przy ul Słodowników w pobliżu apteki " Właśnie taki schron jest na przeciw naszej kamienicy a moje dzieci bawiąc się na podwórku wygrzebywali z ziemi takie małe buteleczki z brązowego szkła z trupią czaszką i skrzyżowanymi piszczelami na tym szkle.
Zaciekawiło mnie to
Może ktoś ma jeszcze jakieś fotki z tego miejsca z okresu przedwojennego i nie tylko.

ruda - Wto Lut 21, 2012 6:49 pm

Niby Zabi Kruk, ale ta ulica wąska, bez torów ???? :hmm:
massimo54 - Wto Lut 21, 2012 9:35 pm

ruda napisał/a:
Niby Zabi Kruk, ale ta ulica wąska, bez torów ???? :hmm:

Żabi Kruk na pewno . Tam po lewej stoi ocałały budynek póżniejszych Warsztatów Szkoły Drzewnej z Wrzeszcza . Fotki tego budynku były już na tym forum .
W zeszłym roku skończono jego rozbiorkę . Szkoda przecież przetrwał zawieruchę wojenna i był z wyglądu w dobrym stanie .
Na tej niżej z Podwala Przedmiejskiego stoi po prawej , w prawo ul. Rzeżnicka a w lewo ul. Zbytki

slowik45 - Wto Lut 21, 2012 10:25 pm

Wykorzystując czyjeś(czytaj moje) zdjęcia podaj przynajmniej źródło .
massimo54 - Sro Lut 22, 2012 12:51 pm

slowik45 napisał/a:
Wykorzystując czyjeś(czytaj moje) zdjęcia podaj przynajmniej źródło .

Bardzo przepraszam , że wykorzystałem fotografie z Pańskiego postu i nie podałem źródła z jakiego ją pozyskałem . Proszę mi wybaczyć jako nowicjuszowi.
Tak naprawdę to jeszcze nie wiem jak to sie robi aby w poscie wstawić odnośnik TUTAJ do linku

Może w tej formie .

Fotografie pochodzą z postów użytkownika tego forum o nicku :

slowik45 napisał/a:
Znalazłem :huuurra: więc wrzucam

Przepraszam jeszcze raz.

slowik45 - Sro Lut 22, 2012 9:35 pm

Spoko , na początku popełniałem takie same błędy i również przywołano mnie do porządku :zgooda:
Dostojny Wieśniak - Czw Lut 23, 2012 2:00 am

Cytat:
Tak naprawdę to jeszcze nie wiem jak to sie robi aby w poscie wstawić odnośnik TUTAJ do linku
Nikt nie rodzi się informatykiem. :wink:
:arrow: Tutaj znajdziesz krótką instrukcję obsługi tej funkcji. :zgooda:

massimo54 - Czw Lut 23, 2012 4:31 pm

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Cytat:
Nikt nie rodzi się informatykiem. :wink:
:arrow: Tutaj znajdziesz krótką instrukcję obsługi tej funkcji. :zgooda:

Dokładnie tak jest . A człowiek uczy się całe życie.
Dziękuję forumowiczom za podpowiedzi dotyczące problemu z URL