|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Transatlantyki w Manhattanie z Muzeum Emigracji w Gdyni
EwkaW - Wto Lut 21, 2012 10:35 am Temat postu: Transatlantyki w Manhattanie z Muzeum Emigracji w Gdyni Zupełnie przypadkowo trafiłam wczoraj na ciekawą ekspozycję w CH Manhattan.
Dotyczy polskich transatlantyków, a mieliśmy ich osiem. Mnie najbardziej zaciekawiły daty, a szczególnie fakt podniesienia bander na dwóch statkach, "Sobieskim" i "Chrobrym", latem 1939 roku. Nawiasem mówiąc, ten drugi po roku został zatopiony.
Nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam sobie na karteczce dane porównawcze, ale to chyba skrzywienie zawodowe.
Warto zajrzeć na tę wystawę, czynna do 2 lutego, poziom 0, po przekątnej od wejścia głównego
Mikołaj - Wto Lut 21, 2012 10:40 am
A to nie jest czasem wystawa z powstającego w Gdyni Muzeum Emigracji..?
EwkaW - Wto Lut 21, 2012 10:56 am
Mikołaj napisał/a: | A to nie jest czasem wystawa z powstającego w Gdyni Muzeum Emigracji..? |
Tego akurat się nie doczytałam, ale też i nie wszystko czytałam od dechy do dechy Wśród patronów wystawy na pewno jest Hartwig.
Dodam jeszcze, że wystawa ma zakres encyklopedyczny, fajne duże plansze, teksty dobrze podane, taki ciekawy przerywnik w lataniu po sklepach
princessita - Wto Lut 21, 2012 11:53 am
Chyba do 2 marca?
EwkaW - Wto Lut 21, 2012 12:02 pm
Spisałam dzisiaj bezmyślnie stąd, od 20 stycznia do 2 lutego
http://www.gchmanhattan.p...=5&ndo=&jmenu=2
Ale wczoraj po południu jeszcze była
Colonel - Wto Lut 21, 2012 12:37 pm
Jest to wystawa promująca przyszłe Muzeum Emigracji, ma wędrować po Polsce.
A jakie dane porównawcze spisywałaś???
EwkaW - Sro Lut 22, 2012 12:32 am
Colonel napisał/a: | A jakie dane porównawcze spisywałaś??? |
Danych jest znacznie mniej niż to jest praktykowane na planach ogólnych statków, nie ma też planów, tylko zdjęcia. To zrozumiałe ze względu na miejsce ekspozycji i na przypadkowych oglądających, których wystawa ma przyciągnąć.
Skupiłam się na siedmiu statkach przedwojennych, pozyskanych dla polskiej bandery w przeciągu 9-ciu lat (1930-trzy, 1935 i 1936-po jednym, 1939-dwa) i na ich możliwościach przewozowych.
W zestawieniu z książką Małgorzaty Szejnert "Wyspa klucz", o masowej emigracji do Stanów w I połowie XX wieku, oczywiście nie tylko z Polski, to daje jakiś obraz.
Że nie wspomnę o refleksji nt. skutecznego rozmachu inwestycyjnego w branży przewozów pasażerskich drogą morską w tamtym okresie. Zważywszy że koleje też kwitły, od razu sobie myślę o naszych kalekich drogach, które też są przecież inwestycją ogólnokrajową i które długo jeszcze nie będą nadążały za rozwojem motoryzacji. Nawet mimo dużego skoku ostatnich lat. Ale to już jest
princessita - Sro Lut 22, 2012 10:57 am
A w jakim celu powstaje muzeum emigracji?
Przeciez emigracja to zjawisko miedzynarodowe i dlaczego Gdynia a nie Gdansk, chyba z Gdanska wyplywalo sie w te role?
EwkaW - Sro Lut 22, 2012 11:04 am
Nie, właśnie z Gdyni się wypływało.
Mikołaj - Sro Lut 22, 2012 12:12 pm
princessita napisał/a: | A w jakim celu powstaje muzeum emigracji? |
na stronie http://muzeumemigracji.pl/ opisują to całkiem obszernie:
Cytat: | Muzeum Emigracji to pionierskie przedsięwzięcie, o wielkim znaczeniu dla milionów Polaków w Polsce i na całym świecie. Historia polskiej emigracji – procesu niezwykle istotnego dla naszej kultury, narodowej tożsamości, znajdzie tu godne swej rangi miejsce.
Gdynia stała się w czasach II Rzeczypospolitej prawdziwym centrum polskiego wychodźstwa, Dworzec Morski pół wieku służył obsłudze morskiego ruchu pasażerskiego i dzięki Muzeum ponownie odzyska blask.
Adres i miejsce przyszłego muzeum zostało utrwalone w pamięci wielu tysięcy polskich emigrantów oraz ich krewnych. |
Muzeum Emigracji - idea
Cytat: | Emigracja jest nieodłącznym składnikiem naszej pamięci, dlatego powstanie Muzeum Emigracji to wypełnienie istotnej luki w polskiej polityce historycznej. Trud zgromadzenia pod jednym dachem wszystkich wątków emigracyjnej historii jest zadaniem ambitnym, ale wartym podjęcia. Bo historia emigracji to historia burzliwa i fascynująca.
Muzeum Emigracji stawia sobie za cel odpowiedź na pytania, jak, kiedy, dlaczego, dokąd i z jakim skutkiem ruszali mieszkańcy ziem polskich. Poddani cesarzy Austro-Węgier, Prus i Rosji. Później mieszkańcy najjaśniejszej Rzeczypospolitej, wojenni tułacze i obywatele PRL-u.
Istotna będzie też muzealna opowieść o kulisach emigracyjnego biznesu. Punkty zborne, szlaki transportowe, instytucje zajmujące się emigracyjną logistyką, ludzie żyjący z organizacji przerzutu emigracyjnych mas. Wreszcie porty jako węzły tego systemu transportowego oraz warunki, w jakich do lepszego świata podróżowali rodacy.
Port w oczywisty sposób kojarzy się z historią emigracji. Polacy – obywatele imperiów carskiego, habsburskiego i pruskiego ruszali w świat właśnie poprzez porty – niemieckie, włoskie, francuskie…, także Danzig, wreszcie od 1923 roku przez Gdynię.
Fenomen emigracji dotyczy niemal każdej polskiej rodziny. Każdy miał lub ma swoich „krewnych za granicą”. Dlatego Muzeum Emigracji powinno i może być miejscem historii każdego z nas. |
feyg - Pią Lut 24, 2012 10:25 am
Pamiątka z czasów gdy przyszłe polskie transatlantyki pływały do Gdańska:
ze zbiorów Fritzek
princessita - Pią Lut 24, 2012 3:16 pm
Przepraszam bardzo ale emigracja to nie Gdynia, niestety, to Gdansk byl portem emigracji a Gdynia od czasow jej stworzenia czyli jak ktos juz wpisal 1923. Emigracja nie zaczela sie w tym czasie. I jest to zjawisko nie tylko dotyczace Polski ale tez i innych krajow.
Jak dla mnie jest to na sile tworzenie nowej isntytucji. Taka moda na tworzenie muzeuow gdzie te pieniadze mozna przeznaczyc na te ktore juz sa.
Mikołaj - Pią Lut 24, 2012 4:22 pm
Nikt nie twierdzi, że emigracja rozpoczęła się dopiero, kiedy powstał port w Gdyni...
Miejsce (i adres) jest symboliczne, a przedmiotem zainteresowania są wszystkie kraje, do których Polacy emigrowali. Jeden z wyjazdów badawczych dotyczył Węgier, Czech, Bukowiny, a jak wiadomo trudno tam dopłynąć transatlantykiem.
Ja się przede wszystkim cieszę, że z pięknego budynku dworca morskiego znikną hurtownie skarpet i odzyska on dawny blask.
EwkaW - Sob Kwi 07, 2012 12:32 am
Wystawa, dla której otworzyłam ten wątek, jest teraz w Szczecinie, ale Wirtualna Polska zamieściła zdjęcia plansz. Myślę, że jeżeli uda się je powiększyć, to można także przeczytać teksty. Oto link:
http://kultura.wp.pl/gid,....html?T[page]=1
|
|