Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Gdańskie pomniki

Sabaoth - Nie Lut 19, 2012 10:58 pm
Temat postu: Gdańskie pomniki
Poszukuję wszelkich informacji i zdjęć na temat gdańskich i sopockich pomników. Szczególnie dotyczy to takich pomników jak:

- Pomnik poległych (Kriegerdenkmal) na Stogach
- Pomnik bohaterów (Heldendenkmal) w Parku Uphagena
- Pomnik wojenny (Kriegerdenkmal) w Sopocie
- Pomnik wojenny (Kriegerdenkmal) w Emaus
- Pomnik wojenny (Kriegerdenkmal) w Oliwie (w parku oliwskim)
- Pomnik obowiązkowej smyczy (Leinenzwangdenkmal) w Sopocie (w parku północnym)
- Pomnik wojenny (Kriegerdenkmal) w Sobieszewie
- Pomnik poległych żołnierzy austriackich na cmentarzu garnizonowym
- Pomnik marynarzy z Magdeburga na cmentarzu garnizonowym
- Pomnik policjantów WMG na cmentarzu garnizonowym

Wszelkie informacje (oczywiście poza tymi na forum), a szczególnie przedwojenne zdjęcia mile widziane.

Dostojny Wieśniak - Wto Lut 21, 2012 2:09 am

Znam takich, którzy za całkowicie nielegalną renowację jednego z tych pomników, do dzisiaj mają przerąbane w pewnym urzędzie. :P Jeżeli potrzebne Ci są jakieś dane techniczne tego obiektu, służę. Gdzieś pewnie są też zdjęcia pomnika austriackiego z początku lat osiemdziesiątych.
W tamtych latach wędrowałem z pewnym dyplomatą po różnych takich zakamarkach miasta czego znacznie późniejszym efektem było kilka bardzo fajnych inicjatyw. Choćby cmentarz żołnierzy niemieckich na cmentarzu garnizonowym. :ok: Sopocki denkmal przerobiono na pomnik krasnoarmiejców. Szukać zdjęć?

Sabaoth - Wto Lut 21, 2012 3:54 pm

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Sopocki denkmal przerobiono na pomnik krasnoarmiejców. Szukać zdjęć?

Poproszę o wszelkie informacje. Trochę już zebrałem i podstrona o pomnikach prawie gotowa. Teraz tylko przetłumaczyć na angielski i wrzucić na serwer. O zdjęcia też bardzo proszę.

Miro - Wto Lut 28, 2012 8:23 pm

Na forum.danzig.de znajduje się przedruk
artykułu Waltera Hoffmanna, który ukazał się
w "Unser Danzig", 05. Februar 1965, Nr.03, Seite 13
pt: "Zoppots Denkmäler", może się przyda.

Miro

Suchen...Zoppots Denkmäler

Sabaoth - Wto Lut 28, 2012 9:08 pm

Dziękuję za informację, mam nawet w swoich zbiorach prywatne zdjęcie Schlageter-Gedankstein. Czy wiadomo, kiedy go odsłonięto (pewnie w 2 połowie lat 30.) i co się z nim stało po 1945 r.?
Dostojny Wieśniak - Sro Lut 29, 2012 2:25 am

Kwatera marynarzy Magdegurga raz jeszcze - Naduś
feyg - Pon Mar 19, 2012 3:09 pm

Z albumu opublikowanego przez Sekcję Historyczno-Eksploracyjną TPS na Facebooku:

dandola - Czw Mar 29, 2012 6:20 pm

http://www.ebay.de/itm/Da...=item1e5f251fc8
pucior - Sob Cze 02, 2012 12:41 pm

Czy ktoś z Was ma może jakieś informacje na temat pomnika z terenu koszar we Wrzeszczu, widocznego na poniższej widokówce?
Sabaoth - Sob Cze 02, 2012 2:25 pm

Niestety, ja nic nie wiem. Pierwszy raz zobaczyłem ta pocztówkę na aukcji.
fazi - Nie Lip 08, 2012 12:14 am

Ze strony Pomorskiego Forum Eksploracyjnego
Miro - Sro Sty 16, 2013 2:43 pm

Kriegerdenkmal Bohnsack.

Miro

Sabaoth - Wto Lut 05, 2013 8:09 pm

Już wiem, pomnik z pocztówki zamieszczonej kilka postów wyżej przez Puciora to pomnik księcia Fryderyka Karola - Prinz Friedrich Karl Denkmal. Nie wiem jeszcze kiedy go odsłonięto i jaka była jego historia. Może ktoś wygrzebie jakieś informacje.
Sabaoth - Wto Lut 05, 2013 8:46 pm

Kilka informacji o osobie księcia Fryderyka Karola Pruskiego. Był oficerem - Rittmeister w 2 Regimencie Leibhusarów w Gdańsku-Wrzeszczu. W czasie I wojny światowej służył w 258 szwadronie obserwacyjnym artylerii latając na jednomiejscowym myśliwcu Albatros. Zestrzelony 21 marca 1917 r. zmarł od odniesionych ran 6 kwietnia 1917 r. Jak widać w czasie I wojny światowej Leibhusarzy zaczęli przesiadać się z koni na samoloty. Poniżej kilka zdjęć księcia i rysunek jego samolotu z namalowaną trupią główką Leibhusarów na kadłubie. Na jednej z pocztówek opisano go nawet: Unser erfolgreicher Flieger.
pumeks - Wto Lut 05, 2013 8:53 pm

Wydaje mi się, że dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają innego księcia - Friedricha Sigismunda von Preussen, starszego brata księcia Fryderyka Karola :P
Zbych - Wto Lut 05, 2013 8:59 pm

pumeks napisał/a:
Wydaje mi się, że dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają innego księcia - Friedricha Sigismunda von Preussen ...
Bardzo możliwe, skoro tak pisze na samych zdjęciach.
Sabaoth - Wto Lut 05, 2013 9:03 pm

Masz rację Pumeksie, tak się ucieszyłem odkryciem "nowego" pomnika, że niedokładnie przeczytałem opis na zdjęciach. Prostuje teraz, OBAJ bracia byli lotnikami. Załączam też zdjęcie prawidłowego księcia Fryderyka czyli Karola. Jeszcze jedna ciekawostka, książe był olimpijczykiem - brał udział w olimpiadzie w 1912 r. w Sztokholmie :mrgreen:
pucior - Pią Sie 02, 2013 10:16 pm
Temat postu: Re: Gdańskie pomniki
Sabaoth napisał/a:
Poszukuję wszelkich informacji i zdjęć na temat gdańskich i sopockich pomników. Szczególnie dotyczy to takich pomników jak:
(...)
- Pomnik poległych żołnierzy austriackich na cmentarzu garnizonowym

Poniżej objawienie z ebaya. Kilka krzyży z kwatery leżało w 2006 r. na składowisku płyt za pomnikiem policjantów:
http://www.wiadomosci24.p...-1-1-d-7-2.html
Dziś nie ma po nich śladu. Fajny orzeł nad armatami.

pucior - Pon Wrz 09, 2013 9:56 pm

Może coś takiego Cię zainteresuje? :D

1914 - 1918
Unsern im Weltkriege
gefallenen Kameraden
in Dankbarkeit
der Landeskriegerverband
Danzig

HENRYK0072 - Pon Wrz 09, 2013 10:26 pm

Coś mi umkneło.Nie kojarzę gdzie stał ten pomnik?
Zbych - Pon Wrz 09, 2013 10:59 pm

HENRYK0072 napisał/a:
Coś mi umkneło.Nie kojarzę gdzie stał ten pomnik?

Między Bastionem św. Elżbiety, a budynkiem przychodni kolejowej służącym obecnie za podstawkę pod reklamy i w całości nimi pokryty tak, że nie masz szans na porównanie na miejscu. Widok w kierunku na plac przed Dworcem Głównym.

pucior - Wto Wrz 10, 2013 9:32 pm

Tak wyglądał w całości
pucior - Sob Maj 24, 2014 5:19 pm

Nowy Port?
Pepo - Pon Lut 23, 2015 6:45 pm

To nie Nowy Port. To Śródmieście (dziś tak zdefiniowane), a dokładniej mówiąc - dziedziniec dawnych Herrengartenkaserne przy ul. Sadowej. Obecnie budynek koszarowy stoi pusty, niszczeje. Na przeciw Akademii Muzycznej. Po pomniku nie zostało wiele (widać tylko miejsce, gdzie stał, bo po wojnie stał tam kamulec jakiś, też z orzełkiem, ale bez korony (też)...
Wiercipietek - Pią Mar 06, 2015 6:10 pm

Biegając między fyrtlami rzuciłem okiem na Skagerrakstein, leżący sobie na trawniczku. I szczerze mówiąc, wcale mi go nie żal. Wręcz mam nadzieję, że plany odtwarzania na nim tablicy pójdą w las.