|
Dawny Gdańsk
|
|
Nie-dawny Gdańsk - zdjęcia Sopotu z lat 90tych
Dru - Czw Sty 26, 2012 10:45 pm Temat postu: zdjęcia Sopotu z lat 90tych Witam
Czy ktoś z Was posiada w swoich zbiorach zdjecia z Sopotu z lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku i mógłby wkleić je na forum? A jeśli nie to gdzie takowe mogę znaleźć.
Chciałbym powspominać ten okres i porównać ile rzeczy się zmieniło w tym czasie ;)
Pozdrawiam
Martino - Pią Sty 27, 2012 12:02 am
polecam:
"Kurort w cieniu PRL-u, Sopot 1945 - 1989"
Mikołaj - Pią Sty 27, 2012 12:30 am
Dru napisał/a: | zdjecia z Sopotu z lat dziewięćdziesiątych |
Martino napisał/a: | Sopot 1945 - 1989 |
Martino - Pią Sty 27, 2012 12:34 am
Jaki przełom nastąpił w 1990 roku w Sopocie, że proponowane przeze mnie opracowanie jest (faux pax)? Autor pytania nie musi z tego korzystać.
Mikołaj - Pią Sty 27, 2012 2:31 am
Po pierwsze nie nerwowo.
Najwyraźniej umknął Twojej uwadze emotikon " "
Po drugie - czy ja napisałem, że w 1990 r. nastąpił przełom? Autor prosił o zdjęcia obrazujące zmiany w latach 90-tych, a nie 45-89, z czym tu się spierać?
Dru, musiałbyś poszukać pamiątkowych albumów z tego okresu, ew. przejrzeć archiwa KFP, GW, DB itp. Strony, na której by ktoś dokumentował akurat ten okres z życia Sopotu nie kojarzę. Kilka pojedynczych odbitek pewnie bym znalazł.
Colonel - Pią Sty 27, 2012 8:21 am
Martino w 1990 nastaił kolosalny przełom. Twój wiek może pozwalać Ci tego nie dostrzegać. Ale to temat nie do tego wątku.
Martino - Pią Sty 27, 2012 11:44 am
Colonel - Pią Sty 27, 2012 3:17 pm
Też Cię ściskam,
Dru - Sob Sty 28, 2012 7:40 pm
Hmmm, szkoda, że nikt na forum nie ma jakiś swoich zdjęć z owego okresu :(
Co to za archiwa KFP, GW, DB ? są one dostępne w sieci? Proszę o wyjaśnienie ;)
Pozdrawiam
Martino - Sob Sty 28, 2012 9:54 pm
Colonel napisał/a: | Martino w 1990 nastaił kolosalny przełom. Twój wiek może pozwalać Ci tego nie dostrzegać. Ale to temat nie do tego wątku. |
Tak serio... jaki przełom nastąpił w 1990 r. w Sopocie?
Może rzeczywiście 16 lat to zbyt mało żeby dostrzegać zmiany (zwłaszcza mieszkając w Sopocie), ale kolosalnych róźnic w architekturze miasta nie kojarzę.
Zbych - Sob Sty 28, 2012 10:17 pm
Ja mam kilka zdjęć.
Betonowe łazienki północne, których już nie ma, oraz dwa zdjęcia ul. Bohaterów Monte Cassino.
Dru - Sob Sty 28, 2012 10:47 pm
Zbych dzięki za zdjęcia Zanim powstał Krzyw domek stał tam jubiler, o ile mnie pamięć nie myli ;) Czekam na kolejne zdjęcia od Was ;)
Zbych - Sob Sty 28, 2012 11:57 pm
Oto kolejne:
Mikołaj - Nie Sty 29, 2012 4:05 am
Dru napisał/a: | Zanim powstał Krzyw domek stał tam jubiler, o ile mnie pamięć nie myli |
przede wszystkim był tam Kawiaret
Cytat: | Ul. Monte Cassino około 1997 r. - tych dwóch sklepów w parterowym budynku po prawej też już chyba nie ma. |
nie ma nie ma, a była tam m.in. Monte Cafe
Zbych napisał/a: | Kościół św. Jerzego około 1997 r. Sam kościół się nie zmienił, ale odnoszę wrażenie, że nie ma czegoś co teraz psuje widok. |
tu się akurat nic nie zmieniło
zastanawiam się za to, kiedy zmieniono nawierzchnię - chodzi mi o te białe i czerwone płyty kamienne, część wykorzystano potem na cmentarzu
Zbych - Nie Sty 29, 2012 5:34 am
Mikołaj napisał/a: | tu się akurat nic nie zmieniło
zastanawiam się za to, kiedy zmieniono nawierzchnię... |
Zgadza się na zdjęciu z kościołem nie ma zmian i faktycznie nic już nie psuje widoku. Przez trzy lata do kamiennej ściany kościoła były mocowane różne (świeckie) obrazki, ale tuż przed lub tuż po Nowym Roku wiatr oczyścił ścianę.
Nie pamiętam dokładnie, kiedy wymieniono nawierzchnię, ale musiało to być przed rokiem 1996, a po 1990.
I jeszcze kilka zdjęć:
Zoppoter - Nie Sty 29, 2012 1:46 pm
Mikołaj napisał/a: | Dru napisał/a: | Zanim powstał Krzyw domek stał tam jubiler, o ile mnie pamięć nie myli |
przede wszystkim był tam Kawiaret |
Zależy kiedy i co uznajemy za "przede wszystkim"
W latach komuny, a przynajmniej od pocz. lat 70-ych w tym parterowym pawilonie była drogeria i obok garmaż. W garmażu był taki swoisty bar, gdzie można było zjeść gorące flaki, albo fasolkę po bretońsku. Sklep jubilerski zajął ten budynek na pocz. lat 90-ych. Jego właściciel - przedstawiciel postcinkciarskiej i półlegalnej klasy biznesowej tamtej epoki - zatrudnił jako kierownika tego sklepu mojego ojca. Sklep nie przetrwał 3 lat, bardziej z powodu zainteresowania organów ścigania owym panem niż z powodu braku zysków. Potem pomieszczenie przejął KMPiK, który miał księgarnię i salon prasowy w budynku obok (po drugiej stronie kina), by urządzić tam czytelnię podobną do tej z lat wcześniejszych: z kawą, herbatą, ciasteczkami i prasą międzynarodową. Ta czytelnia przekształciła się ostatecznie w Kawiaret, który do końca zachował funkcję czytelni - jakkolwiek w okrojonym zakresie. No a potem to wyburzono.
Zoppoter - Nie Sty 29, 2012 2:10 pm
Martino napisał/a: | Tak serio... jaki przełom nastąpił w 1990 r. w Sopocie? |
Taki sam, jak w innych polskich miastach w tym samym okresie. Właściwie to bardziej rok 1989, ale 1990 to dalszy ciąg przełomu zaczętego w 1989.
Martino napisał/a: |
Może rzeczywiście 16 lat to zbyt mało żeby dostrzegać zmiany (zwłaszcza mieszkając w Sopocie), ale kolosalnych róźnic w architekturze miasta nie kojarzę. |
- hotel Rezydent w miejscu dawnego Dworcowego
- piętrowy kompleks handlowy na rogu Koścuszki i Chopina w miejscu wcześniejszego parterowego pawilonu
- kompleks handlowy Monte w miejscu parterowego "okrąglaka" przy placu Konstytucji
- nowa nawierzchnia Monciaka
- dwupiętrowy apartamentowiec w miejscu dawnego mięsnego i lodziarni Palermo
- nowa elewacja PKO
- odsłonięcie domu z werandą i restauracja Pinokio w miejscu parterowego pawilonu ze sklepami
- Krzywy Domek w miejscu parterowego pawilonu ze sklepami
- Plac Przyjaciół Sopotu, Centrum Haffnera, Dom Zdrojowy, Hotel Sheraton - i to z pewnością jest zmiana kolosalna
- kamienice przy Grunwaldzkiej pomiędzy wlotem i wylotem Ogrodowej
- domy przy skrzyżowaniu Grunwaldzkiej i Chrobrego
- dom przy Obr. Westerplatte na tyłach obecnego Siouxa
- Willa Antonina przy Obr. Westerplatte blisko Goyki
- Domy przy Malczewskiego naprzeciw Chodowieckiego i Księżycowej
- osiedle domów w miejscu dawnego młyna przy 3 Maja,
- domy mieszkalne przy 3 Maja naprzeciw kościoła św. Michała
- kompleks kamienic w Dolinie Gołębiewskiej
- Domy w miejscu dawnego Browaru i Sopotplastu
- kompleks handlowy w miejscu dawnego targowiska między Sikorskiego i 1 Maja
- osiedle w Karlikowie, miedzy Armii Krajowej i Smolną
- osiedle na tyłach Uniwersytetu (ul. Piaskowa)
- Hala Stulecia na Goyki
- nowe kamienice na Bema, Pułaskiego (bardziej w tyle)
- domy pomiędzy Chopina i Chrobrego, naprzeciw wylotu ulicy Bema
- kamienica na rogu Haffnera i Morskiej
- budynek z parkingiem podziemnym naprzeciw Grand Hotelu
- rozbudowa kościoła św. Andrzeja Boboli (no tu nie jestem pewny, czy to nie lata 80-e)
- domy przy Bitwy pod Płowcami między wysokimi blokami i Polną
- osiedla w rejonie Polnej, Łokietka
- targowisko Non Stop
- zagęszczenie i rozbudowa starej części Kamiennego Potoku, z osiedlem domów przy Obodrzyców i apartamentowcem przy Małopolskiej na czele
Wydaje mi się że jeszcze sporo pominąłem, zapomniałem... A należy jeszcze wspomnieć niezliczone odnowione kamienice, których liczba dawno przekroczyła setkę ze słynnego hasła "sto kamienic na stulecie miasta". I ośmielę się wysunąć przypuszczenie, że te zmiany mają ścisły związek z przełomem lat 1989 - 1990. A ściślej mówiąc sa jego następstwem.
Zbych - Nie Sty 29, 2012 3:42 pm
Zoppoter napisał/a: | A należy jeszcze wspomnieć niezliczone odnowione kamienice... |
Na przykład na rogu Bohaterów Monte Cassino i Obrońców Westerplatte w pierwszym załączniku.
Wspomniany przez Zoppotera parterowy okrąglak w drugim. W uzupełnieniu widok z molo na komin, latarnię i wieżę widokową w jednym, oraz na wieżę kościoła św. Jerzego.
Martino - Nie Sty 29, 2012 6:14 pm
Zoppoter napisał/a: | I ośmielę się wysunąć przypuszczenie, że te zmiany mają ścisły związek z przełomem lat 1989 - 1990. A ściślej mówiąc sa jego następstwem |
To oczywiste, że są następstwem przemian ustrojowych. Większość inwestycji wymienionych przez Ciebie była zrealizowana po roku 2000.
Lista rzeczywiście długa i pozwala uzmysłowić sobie jak bardzo miasto się zmienia.
michal77_77 - Nie Sty 29, 2012 8:50 pm
[quote="Mikołaj"] Dru napisał/a: |
zastanawiam się za to, kiedy zmieniono nawierzchnię - chodzi mi o te białe i czerwone płyty kamienne, część wykorzystano potem na cmentarzu |
O ile mnie pamięć nie myli, to było zimą z 1992 r. na 1993 r. Zdaje się, że miałem wówczas gości i podczas spaceru narzekaliśmy, że wszystko rozgrzebane, przejść się nie da Pamięć lubi czasami płatać figle, więc nie upieram się, że był to dokładnie ten okres.
Pozdrawiam
Martino - Nie Sty 29, 2012 9:16 pm
Zoppoter napisał/a: | KMPiK, który miał księgarnię i salon prasowy w budynku obok (po drugiej stronie kina) |
Pod koniec lat 80-tych, Dyrektorem tego KMPiK była moja Mama.
Martino - Nie Sty 29, 2012 9:41 pm
michal77_77 napisał/a: | O ile mnie pamięć nie myli, to było zimą z 1992 r. na 1993 r. |
Moim zdaniem 94/95 rok (mogę się mylić). Studiowaliśmy z żoną w latach 1993-1998 na UG - Armii Krajowej, i pamiętam jak podczas remontu nawierzchni Monciaka chodziliśmy do przejścia pod kolejką SKM "delikatną flanką", bo po środku deptaka trwał remont.
Zoppoter - Pon Sty 30, 2012 6:56 am
Martino napisał/a: | Pod koniec lat 80-tych, Dyrektorem tego KMPiK była moja Mama. |
Moja tez tam pracowała wiele lat. W latach 70-ych i 80-ych. W czytelniach na Przylesiu i na Monciaku, w księgarni. W połowie lat 80-ych prowadziła wysuniętą placówkę, czyli salon płytowy w górnej części Monciaka.
Nie powiem dziś z pamięci, czy większość wymienionyych zmian zaszła po 2000 roku, mam raczej wrażenie, że to sie rozkłada po połowie na obydwie dekady po 1990 roku. Do listy należy dopisać komisariat policji na Armii Krajowej....
pumeks - Pon Sty 30, 2012 8:43 am
Może źle czytam, ale jakoś nie widzę Aquaparku na tej liście
michal77_77 - Pon Sty 30, 2012 1:53 pm
[quote="Martino"] michal77_77 napisał/a: |
Moim zdaniem 94/95 rok (mogę się mylić). Studiowaliśmy z żoną w latach 1993-1998 na UG - Armii Krajowej, i pamiętam jak podczas remontu nawierzchni Monciaka chodziliśmy do przejścia pod kolejką SKM "delikatną flanką", bo po środku deptaka trwał remont.
|
Musiałem się skonsultować z żoną - to faktycznie mógł być 1994 rok W 1995 raczej na pewno była już nowa kostka, przynajmniej latem.
Spośród zmian architektonicznych w krajobrazie Sopotu trzeba dorzucić te typowo związane z transformacją ustrojową - budowę marketów, jak Billa, Inter Marche (choć to w zasadzie Gdańsk), obecny Lidl ze Skwerem Sopockim, Biedronki przy Niepodległości i kilku pomniejszych. Powstały stacje benzynowe Shella i BP, przy likwidacji mniejszych, orlenowskich (ostatnio: na rogu Niepodległości i 3 Maja), pojawiło się trochę sieciówek fastfoodowych. Na szczęście, żaden hipermarket chyba nam nie zagraża
Zoppoter - Pon Sty 30, 2012 5:33 pm
pumeks napisał/a: | Może źle czytam, ale jakoś nie widzę Aquaparku na tej liście |
Nie widzisz. I zbudowanego obok hotelu też nie. Zapomniałem o tym fyrtlu. Mówiłem, że na pewno jeszcze o czymś zapomniałem.
Zbych - Pon Sty 30, 2012 10:08 pm
Jeszcze widok z molo bez Sheratona i parę widoków z okolic pedetu, szkoda że nie było już piekarni pana Mieczkowskiego.
pumeks - Pon Sty 30, 2012 10:37 pm
Wspaniała jakość tych zdjęć
Dru - Pon Sty 30, 2012 10:58 pm
Naprawdę wyśmienite zdjęcia! Czekam na kolejne
Mikołaj - Wto Sty 31, 2012 1:02 am
To w sumie śmieszne, ale zaczynam rozumieć, co czują "przedwojenni Gdańszczanie". Te zdjęcia to moje licealne lata, po maturze chodziliśmy tam na kremówki etc...
danielewicz - Wto Sty 31, 2012 7:51 pm
Zoppoter napisał/a: |
- domy pomiędzy Chopina i Chrobrego, naprzeciw wylotu ulicy Bema
|
Nie żebym się czepiał, bardziej dla porządku-to będzie wylot ulicy Fiszera.
Fotki pierwsza klasa
EwkaW - Wto Sty 31, 2012 11:08 pm
Mikołaj napisał/a: | To w sumie śmieszne, ale zaczynam rozumieć, co czują "przedwojenni Gdańszczanie" |
Miałam okazję to obserwować, ale wnioski przyszły po wieeelu latach. Za późno, żeby o tym porozmawiać.
Mój Ojciec i kilku jego przyjaciół byli nauczycielami Gimnazjum Polskiego Macierzy Szkolnej w WMG. Udało im się uniknąć Stutthofu, przeżyli okupację i zaraz po wyzwoleniu wrócili do Gdańska, oczywiście organizować szkolnictwo.
Nie mówili o tym strasznym katakliźmie, który przeszedł przez Główne Miasto wiosną 1945, nie rozpamiętywali tych potwornych zniszczeń. Fakt, że czasy temu nie sprzyjały, choć przecież dowiedziałam się kto spalił miasto.
Dopiero kiedy ukazały się albumy Tuska a potem Figlarowicza uzmysłowiłam sobie rozmiar zniszczeń i zobaczyłam moje ukochane miasto w całej krasie sprzed 1939 roku. Wciąż zachodzę w głowę, jakie uczucia im towarzyszyły kiedy zobaczyli to spustoszenie.
Tak bardzo chciałabym móc ich o to zapytać, ale Ich już nie ma od wielu lat...
Zoppoter - Sro Lut 01, 2012 6:43 am
danielewicz napisał/a: | Nie żebym się czepiał, bardziej dla porządku-to będzie wylot ulicy Fiszera. |
Tak. Przepraszam.
Zbych - Sro Lut 01, 2012 7:12 pm
Dru napisał/a: | Czekam na kolejne |
Dawniejsze zdjęcia Sopotu jakie mam dotyczą niewielkiej jego części i jest ich niewiele, mogę więc przedstawić wszystkie. Z ulicy Bohaterów Monte Cassino mam tylko jej północną stronę (poza kościołem św. Jerzego), ale fotografowaną w obu kierunkach. W załącznikach zdjęcia północnej strony ulicy, ale w kierunku przeciwnym do wcześniejszego, czyli w dół ulicy i w kolejności zgodnej z położeniem. To są już wszystkie zdjęcia tej ulicy, a zostały wykonane około roku 1997.
michal77_77 - Sro Lut 01, 2012 8:36 pm
Super fotki, szczególnie podoba mi się ta z niebieskim mercedesem - niby tylko 15 lat, a jakby całkiem inna epoka
Czy ktoś z Was pamięta, w którym roku był pożar domu na rogu Hafnera i Bohaterów Monte Cassino? Wiem, że to było jesienią, może 1997, może 1998... W każdym razie to jedno z jego ostatnich ujęć w starej formie, jak sądzę.
Edit: to było w 1998 roku. Pamiętam, spora akcja i kłopoty z hydrantami...
danziger - Czw Lut 02, 2012 12:30 am
michal77_77 napisał/a: | Super fotki, szczególnie podoba mi się ta z niebieskim mercedesem - niby tylko 15 lat, a jakby całkiem inna epoka |
E tam, to wtedy też już było auto zabytkowe. Pod tym względem niewiele się zmieniło.
michal77_77 - Czw Lut 02, 2012 10:17 am
danziger napisał/a: | michal77_77 napisał/a: | Super fotki, szczególnie podoba mi się ta z niebieskim mercedesem - niby tylko 15 lat, a jakby całkiem inna epoka |
E tam, to wtedy też już było auto zabytkowe. Pod tym względem niewiele się zmieniło. |
Zgadza się, co nie zmienia faktu, że autko nadaje zdjęciu atmosfery dawniejszych lat. A z tych bardziej współczesnych rekwizytów na tej samej fotce warto zwrócić uwagę na typowe dla lat 90. reklamy papierosów czy budkę telefoniczną w oddali.
Dru - Czw Lut 02, 2012 10:04 pm
Zbych napisał/a: | Dawniejsze zdjęcia Sopotu jakie mam dotyczą niewielkiej jego części i jest ich niewiele, mogę więc przedstawić wszystkie. Z ulicy Bohaterów Monte Cassino mam tylko jej północną stronę (poza kościołem św. Jerzego), ale fotografowaną w obu kierunkach. |
Jakbyś mógł to zapodaj również te z innych miejsc Sopotu, nie tylko z Monciaka ;) Tez mogą okazać się interesujące
Zbych - Sob Lut 04, 2012 9:37 am
Aleja Niepodległości około 1990 r. Zdjęcia w kolejności zgodnej z położeniem.
Dru - Nie Lut 12, 2012 1:14 pm
Czy można prosić o kolejne zdjęcia czy to już wszystko ? Interesują mnie tez zdjęcia z okolić dworca i odcinek ulicy Niepodległości od ul. Marynarzy do ul.3 Maja ;)
Zbych - Nie Lut 12, 2012 2:12 pm
To już wszystkie zdjęcia z lat około roku 1990 (łącznie z tym w załączniku).
Ps. Masz bardzo przydatną stronę do orientowania się w inwestycjach drogowych.
Dru - Nie Lut 12, 2012 3:25 pm
W takim razie masz może zdjęcia Sopotu z końca lat dziewięćdziesiątych? ;)
PS: Dzięki, tylko trochę ją zapuściłem (Na razie brak aktualizacji) i muszę ją jakoś rozreklamować bo mało wyświetleń jest
Zbych - Nie Lut 12, 2012 11:23 pm
To były już wszystkie zdjęcia z lat 90, także z końca tych lat (Monciak był z około 1997 r.).
Ps. Wszedłem jeszcze dwa razy na Twoją stronę, a licznik tego nie zauważył.
Dru - Nie Lut 12, 2012 11:27 pm
Aha rozumiem i wielkie dzięki za te wszystkie zdjęcia! Ponieważ licznik zapamiętuje adres IP komputera i zapisuje tylko wejścia unikalne na dany dzień ;)
malkim - Nie Lut 19, 2012 12:35 am
Witam wszystkich.Bardzo ciekawy temat,fajnie tak sobie porównywać jak się zmienia nasze miasto
A czy ma ktoś zdjęcia z tego właśnie okresu lub wcześniejszych ze skrzyżowania Al.Niepodległości z ul.Armii Krajowej(od strony Gdyni).Głównie chodzi mi o tą skarpę z widocznym wejściem do podziemnego bunkra.Ma ktoś może takie zdjęcie? Albo zdjęcie schronu przy alejce prowadzącej do bramy Opery Leśnej? Albo jakieś info o tych obiektach macie?
Co do Waszej listy budynków powstałych w okresie lat 90-tych, to zapomnieliście dodać budynku Kościoła Chrystusowego przy ul.Obrońców Westerplatte(może ma ktoś zdjęcia z budowy,lub terenu zanim rozpoczęto jego budowę?)
Zbych - Nie Lut 19, 2012 1:10 pm
Skrzyżowanie Al. Niepodległości z ulicą Armii Krajowej w 1976 r. Nie mam innych zdjęć z tej okolicy.
Martino - Nie Lut 19, 2012 7:08 pm
Zbych napisał/a: | Skrzyżowanie Al. Niepodległości z ulicą Armii Krajowej w 1976 r. Nie mam innych zdjęć z tej okolicy. |
Fajne zdjęcie. Nie wyobrażam sobie dzisiaj Armii Krajowej jako dwukierunkowej.
Zbych - Pon Lut 20, 2012 11:30 am
malkim napisał/a: | Co do Waszej listy budynków powstałych w okresie lat 90-tych, to zapomnieliście dodać budynku Kościoła Chrystusowego przy ul.Obrońców Westerplatte(może ma ktoś zdjęcia z budowy,lub terenu zanim rozpoczęto jego budowę?) |
Zdjęć nie mam, ale pamiętam, że tam wcześniej nie było niczego poza czymś w rodzaju ogrodu. Mieszkałem po drugiej stronie torów jeszcze przed budową tego kościoła, a jego budowa to nie lata 90-te, lecz dużo wcześniej. Może na początku lat 80-tych, a może nawet pod koniec lat 70-tych.
malkim - Pon Lut 20, 2012 9:05 pm
Dziękuje Zbych za zdjęcie skrzyżowania.Co prawda nie widać skarpy z wejściem do podziemnego schronu,ale i tak bardzo fajne A masz może o nim jakieś informacje?
A może posiadasz takie zdjęcia z gdyńskich Kolibek ? Al.Zwycięstwa,stacja cpn,cmentarz,pomnik z orłem itp ?
Zbych - Pon Lut 20, 2012 9:43 pm
Niestety nie mam informacji o tym schronie, a z Kolibek mam tylko kilka krajobrazowych znad morza przy granicy z Sopotem. Teren Kolibek przy granicy z Sopotem był wówczas ogrodzony. Dostępny był wąski pas skraju skarpy i ścieżka przy Swelini.
malkim - Pon Lut 20, 2012 9:57 pm
Aha,a czy mógłbyś te zdjęcia z nad morza z Kolibek też umieścić tu lub w wątku o Kolibkach?
http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=2513 dzięki wielkie z góry
Zbych - Wto Lut 21, 2012 6:39 pm
Wracam do tematu Kościoła Chrystusowego, bo znalazłem zdjęcia, które mogą coś wyjaśnić i nawet już mi udowodniły nieścisłości. Nie brałem ich wcześniej pod uwagę, bo dotyczą miejsc podwórkowo-domowych, czyli nieznanych publicznie, a i ich jakość też nie zachęca do pokazania.
Oczywiście wyjaśniam teraz te nieścisłości:
Kościół rzeczywiście był budowany w latach 90-tych.
To, co napisałem w przedostatnim swoim poście, że było budowane na początku lat 80-tych lub końcu lat 70-tych dotyczy niskiego podłużnego budynku przy torach kolejowych, będącego chyba jakimś zapleczem tego kościoła lub pełniącego funkcję kościoła do czasu wybudowania obecnego. Gdy go budowano, mówiono, że powstaje tam kościół innego wyznania. Jednak i tu należy skorygować czas ograniczając go tylko do lat 80-tych, ponieważ w Wikipedii
http://pl.wikipedia.org/w...tusowy_w_Polsce
podano, że do 14 kwietnia 1982 r. Kościół Chrystusowy nie był wyznaniem zarejestrowanym w Polsce i stąd możliwość budowy pierwszego budynku w końcu lat 70-tych jest mało prawdopodobna.
W załącznikach dwa zdjęcia i fotomapka Gogela z 2008 r.
Pierwsza fotografia została wykonana w 1976 r. z przeciwnej strony torów naprzeciw posesji sąsiadującej obecnie z kościołem. Miejsce przyszłego kościoła znajduje się po prawej stronie fotografii.
Na mapce Gogela oznaczyłem czerwonymi liniami obszar fotografowany, żółtą strzałką budynek mieszkalny w centrum fotografii, a żółtą kropką parterowy budynek gospodarczy przed nim.
Druga fotografia została wykonana w roku 1989 z okna prawie naprzeciw terenu kościoła. Budynku kościoła jeszcze nie ma, ale jest już niski i długi budynek, który być może jest jego zapleczem lub pełni funkcję kościoła do czasu wybudowania obecnego (najdalszy budynek).
Na mapce Gogela oznaczyłem zielonymi liniami obszar fotografowany, a zieloną kropką rzeczony budynek (jest ciemny, ale po rozjaśnieniu widać, że styka się narożnikiem z budynkiem gospodarczym ze zdjęcia z 1976 r.).
Zdjęcie zostało wykonane przed wyprowadzką i nie było już okazji poprawić.
Gogel ma najstarsze fotomapy tego miejsca z roku 2002 i budynek Kościoła Chrystusowego już na nich istnieje.
malkim - Wto Lut 21, 2012 7:18 pm
Pamiętam, jak na tym podłużnym budynku przy torach kolejowych wisiał krzyż widoczny z ulicy.Podejrzewam że mieściła się tam pierwotnie kaplica tymczasowa.
Zbych - Sro Lut 22, 2012 7:44 pm
malkim napisał/a: | Aha,a czy mógłbyś te zdjęcia z nad morza z Kolibek też umieścić tu lub w wątku o Kolibkach? |
Są tutaj.
|
|