|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Ulice, których już nie ma.
Marcin - Pią Sie 06, 2004 9:05 pm Temat postu: Ulice, których już nie ma. Przyznam, że bardzo podoba mi się taka forma przypomnienia nieistniejących już ulic na Starym Mieście.
Przypomina mi to zaznaczenie nieistniejących baszt i bram na krakowskich plantach.
Grün - Pią Sie 06, 2004 9:23 pm
Pomysł niezły chociaż naciągany... Przed '45 rokiem nie było w tym miejscu ulicy Malarskiej...
Marcin - Pią Sie 06, 2004 10:08 pm
Czyżby ekipa budowlana pomyliła się o kilka metrów?
Grün - Pią Sie 06, 2004 10:25 pm
Raczej o jeden język
pumeks - Pon Sie 09, 2004 9:01 am
Do tej samej kategorii pomysłów należy zaznaczenie na parterze "Madisona" przebiegu dawnej Paradiesgasse (powojenna ulica Rajska została znacznie przesunięta w kierunku zachodnim).
Grün - Pon Sie 09, 2004 9:32 am
Ale przedwojenny przebieg Paradiesgasse pozwala na zlokalizowanie Bramy Św. Jakuba...
pumeks - Pon Sie 09, 2004 9:37 am
Grün napisał/a: | Ale przedwojenny przebieg Paradiesgasse pozwala na zlokalizowanie Bramy Św. Jakuba... |
Mi się wydaje, że ona, znaczy ta Brama, była w rejonie takiego wybrukowanego placyku na tyłach bloków przy Rajskiej, koło Archiwum. Tam by może się dało coś zaznaczyć na bruku?
Swoją drogą, gdy około 1971 r. w czasie poszerzania Wałów Jagiellońskich przy "Żaku" znaleziono pozostałości rozebranej Bramy Raduńskiej (nie była to brama wjazdowa do miasta tylko raczej rodzaj śluzy przez którą wpływała woda Kanalu Raduni), tez powstała idea by zaznaczyć jej lokalizację na asfalcie. Ale przedstawiciel Milicji Obywatelskiej kategorycznie się nie zgodził (bo rzekomo rozpraszałoby to uwagę kierowców przed newralgicznym skrzyżowaniem z Huciskiem), i projekt upadł.
Grün - Pon Sie 09, 2004 9:45 am
NO i słusznie - do czego to podobne, żeby kierowców rozpraszać jakimiś tam pierdołami. W dodatku pohitlerowskimi.
Kasia_57 - Pon Sie 09, 2004 7:31 pm
już lepiej rozpraszać pierdołami w bieliźnie
Grün - Pon Sie 09, 2004 9:07 pm
zaraz tam pierdołami...
pumeks - Sro Kwi 27, 2005 10:24 am
Dopiero ostatnio zauważyłem, że ulica Oborniki została upamiętniona nie tylko płytą w chodniku, którą sfotografował Marcin, ale także tabliczką podobną do tych które są na Głównym Mieście - przy okazji, czy ten okaz nie powinien zasilić ZOO Akademii? proponuję nazwę "wół obornicki" (Bos Pellowskii)
|
|