Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Gotenhafen czyli Gdynia za czasów okupacji

Mikołaj - Sob Gru 17, 2011 4:37 pm
Temat postu: Gotenhafen czyli Gdynia za czasów okupacji
Na początek ten symboliczny obraz:
totenkopf1956 - Sob Gru 17, 2011 5:47 pm

Dorzucę swoje.
feyg - Sob Gru 17, 2011 6:03 pm

totenkopf1956 napisał/a:
Dorzucę swoje.

UP Gdynia 1 :wink:

totenkopf1956 - Sro Lut 29, 2012 6:57 pm

Czas reanimować gdyńskie tematy , na początek miasto Gotenhafen .
feyg - Sro Lut 29, 2012 7:30 pm

Nie żebym się czepiał, ale zdjęcia z wiaduktem bardziej pasowałyby do tego wątku. A poza tym przydałby jakiś komentarz odnośnie lokalizacji publikowanych zdjęć
totenkopf1956 - Sro Lut 29, 2012 8:16 pm

Niemieckiego „ no abla” ale od bidy kumam bazę . A tak na boku na Forum jest tylu ekspertów , dajmy im szansę ferie się skończyły . A ja rodowity Danziger nie będę świrował i zabawiał się w mentora ponieważ topografię Gdyni znam pobieżnie . Na osłodę jeszcze dwa opatrzone zdjęcia - nie opiszę gdzie i kiedy wykonane ponieważ to wiem tylko pobieżnie .
Pozdro .

totenkopf1956 - Wto Mar 06, 2012 7:53 pm

To chyba Plac Kaszubski .
slowik45 - Wto Mar 06, 2012 8:25 pm

Cytat:
To chyba Plac Kaszubski .
to na pewno Plac Kaszubski .
totenkopf1956 - Nie Mar 11, 2012 11:49 am

Myślę iż nie opatrzona fotografia z okresu „przejściowego” miasta Gdyni .
Martino - Wto Mar 13, 2012 7:34 pm

Kopiując fotki ze wszystkich możliwych forów wypadałoby chociaż podać źródło a nie grać wielkiego odkrywcę historii współczesnej,,,,
totenkopf1956 - Wto Mar 13, 2012 8:07 pm

Martino napisał/a:
Kopiując fotki ze wszystkich możliwych forów wypadałoby chociaż podać źródło a nie grać wielkiego odkrywcę historii współczesnej,,,,

A czy można wiedzieć skąd kolega MENTOR czerpie swą wiedzę , czyż nie z owych forów .
Być może korzystam również z mądrości kolegi? A na przyszłość może by tak coś w temacie a nie (...). Gotenhafen pozostawiam koledze może by tak coś o Gdyni . Kłaniam się . :mrgreen:
Post edytowany
Dw

Dostojny Wieśniak - Wto Mar 13, 2012 8:25 pm

Czerpanie wiedzy z innych forów to jedno, przekopiowywanie materiałów fotograficznych drugie. Zdecydowanie zalecamy podawanie źródeł cytowanych wstawek i dotyczy to nas wszystkich. W tym fragmencie swojej wypowiedzi @Martino ma rację. :glina:
totenkopf1956 - Wto Mar 13, 2012 10:15 pm

Temat został założony w grudniu i powiem nieskromnie gdyby nie tych kilka fotek ściągniętych przeze mnie z netu i wrzuconych do tematu panowała by w nim jesień średniowiecza . Nie widziałem jakoś by któryś z dostojnych wszechwiedzących pochylił się nad tematem i to tyle . Po co tworzyć nowy byt skoro nie ma się do niego materiałów z prawami autorskimi (a tak na boku jestem ciekaw ile z fotek zamieszczonych na Forum jest zamieszczonych przez osoby posiadające do nich owe prawa ) . No cóż jeszcze jedna lekcja . Na przyszłość będę zamieszczać obrazki do tematów które tylko ja założyłem i jeśli nie będą poprawne politycznie to niech Admin wrzuca je na płonący stos . Kończąc pozdrawiam wszystkich . Ahoj . :wink:
danziger - Wto Mar 13, 2012 11:12 pm

totenkopf1956 napisał/a:
Na przyszłość będę zamieszczać obrazki do tematów które tylko ja założyłem

Kto założył wątek nie ma żadnego znaczenia.
Każdy użytkownik FDG może się wypowiadać w każdym wątku, zamieszczać zdjęcia etc.

Natomiast załączając zdjęcia (niezależnie w jakim wątku) istotnie należy podawać źródło (chyba, że adres strony znajduje się już na samym obrazku - tak jak w wielu z tych, które na FDG wrzucałeś). Prawa autorskie to nie nasz wymysł, ale są jakie są. Być może "wykroczenia" przeciwko nim nie należą do rygorystycznie "ściganych" przez administrację FDG, ale nie znaczy to że taki proceder pochwalamy. A są fora, na których za coś takiego jest ban.

totenkopf1956 - Wto Mar 13, 2012 11:56 pm

danziger napisał/a:
totenkopf1956 napisał/a:
Na przyszłość będę zamieszczać obrazki do tematów które tylko ja założyłem

Kto założył wątek nie ma żadnego znaczenia.
Każdy użytkownik FDG może się wypowiadać w każdym wątku, zamieszczać zdjęcia etc.

Natomiast załączając zdjęcia (niezależnie w jakim wątku) istotnie należy podawać źródło (chyba, że adres strony znajduje się już na samym obrazku - tak jak w wielu z tych, które na FDG wrzucałeś). Prawa autorskie to nie nasz wymysł, ale są jakie są. Być może "wykroczenia" przeciwko nim nie należą do rygorystycznie "ściganych" przez administrację FDG, ale nie znaczy to że taki proceder pochwalamy. A są fora, na których za coś takiego jest ban.

No więc jeśli tak ustalamy to trzymajmy się tego i respektujmy owe ustalenia w stosunku do wszystkich a nie na zasadzie urażonej primabaleriny wybiórczo . Odniosłem wrażenie iż zamieszczając swoje posty bezwiednie uraziłem czyjeś ego . Nie jestem żadnym odkrywcą historii współczesnej ale widać moje wpisy spędzają sen z powiek komuś kto myśli iż wie lepiej ale milczy bo mu się nie chce .Rozumiem iż na trójmiejskich forach jest grono ludzi którzy się znają i popierają , lecz jeśli forum ma być społecznościowym nie tylko z nazwy to towarzystwa wzajemnej adoracji powinny działać bardziej finezyjnie . Kończąc proszę o konkretne postanowienie , czy wrzucamy w tematy tylko udokumentowane prawem własności lub pochodzenia fotki czy robimy to „ wybiórczo” . Z poważaniem .
A ban kojarzy mi się z bananem . :wink:

Dostojny Wieśniak - Sro Mar 14, 2012 12:14 am

totenkopf1956 napisał/a:
No więc jeśli tak ustalamy to trzymajmy się tego i respektujmy owe ustalenia w stosunku do wszystkich a nie na zasadzie urażonej primabaleriny wybiórczo . Odniosłem wrażenie iż zamieszczając swoje posty bezwiednie uraziłem czyjeś ego . Nie jestem żadnym odkrywcą historii współczesnej ale widać moje wpisy spędzają sen z powiek komuś kto myśli iż wie lepiej ale milczy bo mu się nie chce .Rozumiem iż na trójmiejskich forach jest grono ludzi którzy się znają i popierają , lecz jeśli forum ma być społecznościowym nie tylko z nazwy to towarzystwa wzajemnej adoracji powinny działać bardziej finezyjnie . Kończąc proszę o konkretne postanowienie , czy wrzucamy w tematy tylko udokumentowane prawem własności lub pochodzenia fotki czy robimy to „ wybiórczo” . Z poważaniem .
A ban kojarzy mi się z bananem . :wink:
Urażone ego? Primabalerina? 8O Przeginasz. Jestem zdecydowanie przeciwny umowom typu ACTA. Ochronę praw autorskich przez 70 lat uważam za absurd. Jednak zwykła przyzwoitość nakazuje, wskazanie źródła pochodzenia nieswoich materiałów.
Małolatom to trzeba tłumaczyć ale Tobie? 8O Wybacz, nie będę Ci kadził i namawiał do działania na naszym forum. Nie będę też tłumaczył spraw elementarnych. Za starzy na to jesteśmy.

feyg - Sro Mar 14, 2012 12:22 am

totenkopf1956 napisał/a:
Nie jestem żadnym odkrywcą historii współczesnej ale widać moje wpisy spędzają sen z powiek komuś kto myśli iż wie lepiej ale milczy bo mu się nie chce .Rozumiem iż na trójmiejskich forach jest grono ludzi którzy się znają i popierają

Dobre! :haha: hmm... czy ja tez zostałem dopisany do owego tajemnego grona? :wink:

Dostojny Wieśniak - Sro Mar 14, 2012 1:40 am

Przyjmując, że Farmazoni są wszędzie, to czemu nie tutaj? :mrgreen:
Colonel - Sro Mar 14, 2012 7:46 am

To co publikujesz bywa bardzo interesujące. Inaczej nigdy bym do tego nie dotarł, jako że nie jestem zadnym "badaczem" ani poszukiwaczem.
Natomiast szacunek dla autorów/właścicieli i dla nas wymaga informacji o źródle pochodzenia i o ile się da autorze.
Nie widzę w tym problemu.
I jeszcze jedno: widze róznicę jeśli zdarzy sie komuś - zupełnemu amatorowi - zamieścić coś wbrew tym regułom w stosunku do sytuacji, kiedy czyniłby to stały i aktywny bywalec tego forum w sposób niejako programowy.

Mikołaj - Sro Mar 14, 2012 11:18 am

no to teraz już wszystko powinno być jasne :arrow: zasady ogólne oznaczania materiałów objętych prawami autorskimi

Cytat:
1. zbiory własne - brak oznaczenia lub "zbiory własne"
2. materiały, których autorów znamy - imię i nazwisko autora / nick, źródło
3. materiały, których autorów nie znamy - źródło

wyjaśnienia i interpretacje:
ad 1 - nasze zdjęcia, skany naszych materiałów (ze wskazaniem autora skanowanego materiału, jeśli znamy) nasze teksty i opracowania; nasze zdjęcia/skany cudzych materiałów - właściciel kolekcji, jeśli sobie tego życzy; brak oznaczenia materiałów domyślnie oznacza, że autor posta jest autorem zdjęcia/tekstu, materiały pochodzą z jego zbiorów
ad 2 - cudze zdjęcia, skany, teksty - autor z nazwiska lub nicka, źródło - strona, publikacja
ad 3 - zdjęcia, skany, teksty, których autorów nie znamy i nie możemy z łatwością poznać - źródło - strona (m.in. aukcja), publikacja

Ważne - czym innym są autorskie prawa osobiste (autor na zawsze pozostaje autorem), czym innym autorskie prawa majątkowe (które podlegają ograniczeniom - m.in. dozwolony użytek osobisty, można je, przenosić i wygasają z upływem czasu).

Domyślnie przyjmujemy, że użytkownicy umieszczając różne materiały na forum respektują prawo i nie naruszają praw autorskich majątkowych i osobistych.

Jeśli ktoś twierdzi, że jego prawa zostały naruszone, proszę o tym poinformować w tym wątku lub mailowo na adres mikolaj@dawnygdansk.pl