Dawny Gdańsk

Napisy - Stare Domki 2

DarioB - Czw Gru 01, 2011 8:20 pm
Temat postu: Stare Domki 2
Nie wiem czy dobry adres i czy było. No i oczywiście czy to nie ściema ale ....

Napis [1753] - co o nim myślicie?

pumeks - Czw Gru 01, 2011 10:40 pm

Adres jest dobry, tabliczka z datą prawdziwa, choć nie wykluczam, że została przemieszczona.
Próbowałem parę lat temu zrobić taką "komparatystykę" - niezbyt udaną, bo jak widać, nie opanowałem techniki wykonywania zdjęć panoramicznych :hihi: ale może da ci to pewne wyobrażenie, co sfotografowałeś

DarioB - Sob Gru 03, 2011 1:45 pm

Daje daje. Choć wg mnie to nie jest tabliczka. Postaram się przy lepszej pogodzie zrobić jeszcze raz zdjęcie. Jak się przyjrzeć to rzeczywiście wygląda jak wstawione.
pumeks - Sob Gru 03, 2011 5:34 pm

W każdym razie, na moje oko, ten obiekt to ostatnia pozostałość po osiemnastowiecznym domku galeriowym Spendhaus-Neugasse 2.
luanda - Sob Gru 03, 2011 11:31 pm

Spoliacja, przypadek, inny pomysł?
pumeks - Nie Gru 04, 2011 1:32 pm

luanda napisał/a:
Spoliacja, przypadek, inny pomysł?

Domyślam się, że o coś pytasz, ale niestety nie znam tego dialektu :roll: Czy mógłbyś to rozwinąć i przetłumaczyć?

Anker - Nie Gru 04, 2011 1:59 pm

Chyba o to chodzi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Spolium

pumeks - Nie Gru 04, 2011 2:58 pm

Cytat:
ponowne wykorzystanie starszego elementu architektonicznego (kolumny, kamiennego detalu itp.) w nowym budynku.

"To" nie wygląda na nowy budynek. Nie twierdzę, że powstało w 1753 r., ale z całą pewnością przed 1945 r. Zaryzykowałbym tezę, że był to rodzaj dobudówki do głównego budynku, czyli owego znanego z wielu zdjęć i z pracy Gentzena Kanzelhausu.
Plany zamieszczone przez Gentzena nie rozstrzygają moim zdaniem wątpliwości. Trzeba by spróbować pochylić się nad planem Buhsego, może wtedy sytuacja się rozjaśni.

Miro - Wto Gru 13, 2011 11:01 am

Spendhausneugasse ( Stare Domki )
na przedwojennym zdjęciu.

Miro

pumeks - Wto Gru 13, 2011 11:38 am

Nigdy w życiu, to są "stare domki" w zupełnie innej części miasta, na Trinitatiskirchengasse :P
Miro - Wto Gru 13, 2011 11:56 am

Pod zdjęciem w jakimś polskim przewodniku był
taki podpis.
Pumeks chyba jestem jednak trudny przypadek co,
ale grunt to się nie zniechęcać.
Miro

Krzysztof - Czw Gru 15, 2011 11:07 pm

pumeks napisał/a:
Trzeba by spróbować pochylić się nad planem Buhsego, może wtedy sytuacja się rozjaśni.

Pochyliłem się.
Nie jest to żaden z zaznaczonych tam budynków :II
Wygląda na to, że pomimo tego, że jest stary, nie było go jeszcze w połowie XIX w.